Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kupno motocykla

Featured Replies

Napisano

jako, że pierwszy raz będę kupował moto to prośba o porady formalne:

- moto jest sprowadzone z Niemiec ale od 5 lub 6 lat zarejestrowane w kraju (jeden właściciel) - czy do WK potrzebuje cokolwiek poza umową K-S i dowodem rejestracyjnym? zakładam, że karty pojazdu chyba nie było... niewiem.gif

- rozumiem, że nie muszę pokazywać wydziałowi motocykla tylko muszę dostarczyć tablicę rejestracyjną?

- czy jeżeli moto jest zarejestrowane w tym samym wydziale komunikacyjnym to muszę zmieniać tablicę?

- ile kosztuje przerejestrowanie motocykla?

- nadal wypełnia się kwit PC-cośtam?

- żeby zapłacić ewentualny podatek (2%?) muszę jechać do urzędu skarbowego?

- jak wygląda kwestia podatku? weryfikują wartość czy można wpisać dowolną kwotę?

jakieś uwagi? dawno nie kupowałem używanego pojazdu i nie jestem na bieżąco frown.gif

Napisano

> jako, że pierwszy raz będę kupował moto to prośba o porady formalne:

> - moto jest sprowadzone z Niemiec ale od 5 lub 6 lat zarejestrowane w kraju (jeden właściciel) -

> czy do WK potrzebuje cokolwiek poza umową K-S i dowodem rejestracyjnym? zakładam, że karty

> pojazdu chyba nie było...

Wystarczy umowa K-S (z potwierdzeniem zapłacenia podatku z US), dowód rejestracyjny, tablica.

Numer karty pojazdu jest wpisywany do dow. rejestracyjnego. Jak jest numer, musi być i karta pojazdu.

> - rozumiem, że nie muszę pokazywać wydziałowi motocykla tylko muszę dostarczyć tablicę

> rejestracyjną?

> - czy jeżeli moto jest zarejestrowane w tym samym wydziale komunikacyjnym to muszę zmieniać

> tablicę?

Wydaje mi się, że nie (na pewno powiedzą w WK).

> - ile kosztuje przerejestrowanie motocykla?

Nie wiem.

> - nadal wypełnia się kwit PC-cośtam?

Tak, spisując umowę K-S spisz od razu PCC, potem śmigaj z tym do US.

> - żeby zapłacić ewentualny podatek (2%?) muszę jechać do urzędu skarbowego?

Tak

> - jak wygląda kwestia podatku? weryfikują wartość czy można wpisać dowolną kwotę?

Raczej weryfikują.

> jakieś uwagi? dawno nie kupowałem używanego pojazdu i nie jestem na bieżąco

Jak motocykl kupujesz w kraju to bułka z masłem.

Będziesz musiał od razu kupić ubezpieczenie.

Napisano

> jako, że pierwszy raz będę kupował moto to prośba o porady formalne:

Gratulacje i powodzenia waytogo.gif

> czy do WK potrzebuje cokolwiek poza umową K-S i dowodem rejestracyjnym? zakładam, że karty pojazdu chyba nie było...

1. Dowód rejestracyjny

2. Karta pojazdu

3. Umowa K-S

4. Dowód opłacenia PCC-3

5. Jeżeli moto rejestrowane na ciebie to Twój dowód osobisty ; Jeżeli moto rejestrowane na 2 osoby to 2 D.O. + upowaznienie 2 osoby lub jej obecność w urzędzie

6. Polisa OC do wglądu

7. Wniosek o rejestrację pojazdu (dostępny w WK)

8. Zdemontowana stara tablica rejestracyjna

> - rozumiem, że nie muszę pokazywać wydziałowi motocykla tylko muszę dostarczyć tablicę

Tak jest: tablica + patrz wyżej

> - czy jeżeli moto jest zarejestrowane w tym samym wydziale komunikacyjnym to muszę zmieniać tablicę?

Jeżeli pojazd nie zmienia granic powiatu to blachy mogą zostać te same.

Będą nowe nalepki legalizacyjne.

> - ile kosztuje przerejestrowanie motocykla?

125 zł

> - nadal wypełnia się kwit PC-cośtam?

Druk PCC-3. Termin złożenia - 2 tygodnie od zaistnienia obowiązku podatkowego (od dnia zawarcia umowy). Mandat karny za niedotrzymanie terminu - 150 zł. Urząd skarbowy w pierwszej kolejności.

> - żeby zapłacić ewentualny podatek (2%?) muszę jechać do urzędu skarbowego?

:edit:

Tak jest. Wypełniasz Pcc-3 np w domu, jedziesz do US na weryfikację ceny transakcji z umową K-S , podbijasz kopię PCC-3, płacisz podatek w kasie US i dostajesz potwierdzenie i z nim do WK.

> - jak wygląda kwestia podatku? weryfikują wartość czy można wpisać dowolną kwotę?

Podatek

1. wyliczą z ceny transakcji

2. jeżeli pani w US podejmie decyzję, że cena transakcji jest zaniżona w stosunku do cen rynkowych (eurotax) to podniosą podstawę opodatkowania do znajdującej się w eurotax'ie

> jakieś uwagi? dawno nie kupowałem używanego pojazdu i nie jestem na bieżąco

Kupić dobre moto to wyzwanie większe niż kupić dobry samochód - kupować z kumplem motocyklistą, który wie gdzie patrzeć i co wyczuć podczas jazdy testowej.

Moto przeważnie kupuję się za cash, bo jak sprzedający nie dostanie kasy do łapy to nici z jazdy próbnej.

Można powiedzieć, że jestem na bieżąco, bo...

jakiś tekst

Pozdr.

Napisano

Co do samego PCC3 to nie był bym tego taki pewien odnośnie wersji kolegów, wydaje mi się że można wysłać pocztą i wpłacić należność na konto US smile.gif

To czy weryfikują to zależy też od rocznika motocykla, tylko od któregoś roku wzwyż. Ale w sumie jest to oświadczenie i na upartego powinni brać wartość z umowy ks.

Napisano
  • Autor

> podbijasz kopię PCC-3, płacisz podatek w kasie US i dostajesz potwierdzenie i z nim do WK.

> Podatek

> 1. wyliczą z ceny transakcji

> 2. jeżeli pani w US podejmie decyzję, że cena transakcji jest zaniżona w stosunku do cen rynkowych

> (eurotax) to podniosą podstawę opodatkowania do znajdującej się w eurotax'ie

a w WK nie zarejestruja mi motocykla bez potwierdzenia oplacenia podatku? hmm.gif nie są to czasem dwie odrębne kwestie? oczywiście obowiązek dopełnienia jednej i drugiej spoczywa na mnie

Napisano

> a w WK nie zarejestruja mi motocykla bez potwierdzenia oplacenia podatku? nie są to czasem dwie

> odrębne kwestie? oczywiście obowiązek dopełnienia jednej i drugiej spoczywa na mnie

WK zarejestruje pojazd (motocykl, samochod) bez potwierdzenia oplacenia PCC

Napisano
  • Autor

> WK zarejestruje pojazd (motocykl, samochod) bez potwierdzenia oplacenia PCC

już teraz też to wiem, zadzwoniłem do obu instytucji i mam jasność w temacie zlosnik.gifok.gif

rejestruje pojazd beż żadnych podatków a ten płacę niezależnie albo osobiście w US albo wysyłam PCC3 pocztą a kasę na konto (w razie jakby moja wycena drastycznie odbiegała od wartości do zawezwą mnie do złożenia korekty)

Napisano

> a w WK nie zarejestruja mi motocykla bez potwierdzenia oplacenia podatku? nie są to czasem dwie

> odrębne kwestie? oczywiście obowiązek dopełnienia jednej i drugiej spoczywa na mnie

Zarejestrują bez problemu.

Z "dokumentów pobocznych" musisz tylko pokazać OC.

Napisano

> CeBe pińcet

fajne moto, drażnią mnie tylko te "tylne sprężyny"

Napisano
  • Autor

> fajne moto, drażnią mnie tylko te "tylne sprężyny"

gdyż?

Napisano

> CeBe pińcet

Spoko... Oby do wiosny! ok.gif

PS. To nie garaż na Kasztanowej Alei?

Napisano

> gdyż?

... koledzy by się śmiali, że nie na centralniaku.

Napisano
  • Autor

> Spoko... Oby do wiosny!

> PS. To nie garaż na Kasztanowej Alei?

nope wink.gif

Napisano
  • Autor

> Gratki!

> Szlifuj teraz umiejętnosci!

na razie to ja mogę książki tylko czytać beksa.gif

mogła jeszcze pogoda trochę poczekać z zepsuciem się sciana.gif

Napisano

18 grudnia ma być piknie (pow 10 stopni)

Może nie będzie padać...

ale do tego czasu pewnie prognoza 10 razy się zmieni zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> 18 grudnia ma być piknie (pow 10 stopni)

> Może nie będzie padać...

> ale do tego czasu pewnie prognoza 10 razy się zmieni

tylko do tego czasu honda zapadnie w zimowy sen i nie będę miał serca jej budzić zlosnik.gif

Napisano

Zobaczysz... jeszcze Cię przyciśnie... zobaczysz...

Najpierw - spoko luz - co mi tam poczekam do wiosny, a po tygodniu będziesz leciał do garażu hondzię w rułę całować... zlosnik.gifgrinser006.gif

Napisano

> ... koledzy by się śmiali, że nie na centralniaku.

o to to to

Napisano
  • Autor

> o to to to

dobra, to jak sqmałeś wypowiedź poprzednika to pliz przetłumacz - nie jestem jeszcze zbyt mocny w żargonie motocyklowym grinser006.gif

Napisano

> dobra, to jak sqmałeś wypowiedź poprzednika to pliz przetłumacz - nie jestem jeszcze zbyt mocny w

> żargonie motocyklowym

zapewne koledze chodzi o zawieszenie na jednym centralnym amortyzatorze wink.gif

Napisano

> dobra, to jak sqmałeś wypowiedź poprzednika to pliz przetłumacz - nie jestem jeszcze zbyt mocny w

> żargonie motocyklowym

Gdyż koledzy śmialiby się, że masz motocykl na wsiurskich, klasycznych sprężynach, a nie mega-hiper-duper-wypas-prosto-z-toru zawias z centralnym elementem resorująco-tłumiącym.

Co prawda ciężko uzasadnić TECHNICZNIE (czyli pomijając wysoki lans-factor) istnienie takiego zawieszenia w dwukołowym dupowozie średniej mocy (średniej w rozumieniu innym niż w Polsce, gdzie wszystko poniżej 100KM to "zabawka"), no ale przecież motocykl to głównie lansosprzęt, więc...

Poniekąd zrozumiałe.

Napisano

> Szlifuj teraz umiejętnosci!

używanie słowa "szlifuj" w kontekście jazdy na motocyklu jest trochę dwuznaczne zlosnik.gif

Napisano

> zapewne koledze chodzi o zawieszenie na jednym centralnym amortyzatorze

żeby było zrozumale-nie napisałem ze ten typ zawieszenia jest zły .Poprostu wizualnie mi to nie podchodzi-a czy jest gorsze czy lepsze to tego nie wiem .To samo tyczy sie tylnego bębna .Jeden woli tarcze drugi bęben.Na końcu dodam że jeździłem cb500 mając jeszcze gs 500.Jazda mi sie podobała ,nawet lepiej niz na gs 500e

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.