Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mondeo MK4 1.6 osłona silnika

Featured Replies

Napisano

Witam,

zakupiłem wczoraj takowe auto i zauważyłem, że nie ma pod silnikiem osłony, są jednak otwory żeby ją zamontować.

Ktoś orientuje się czy w tym modelu są uniwersalne, gdzie warto kupić i jak sie mocuje?

Napisano

kupujesz sobie osłonę - i tutaj dodam kup oryginalną. Te wszystkie podróby z allegro za 50zł kompletnie nie pasują, są z cieńskiego, beznadziejnego plastiku i montaż tego jest udręką. Kup używaną na allegro.

Potem idziesz do salonu forda i kupujesz śruby do jej mocowania i plastikowe gniazda na śruby (te gniazda wkładasz w otwory w nadwoziu) - wychodzi chyba 5zł za komplet.

Polecam - benzynowe autka osłon nie mają, a warto założyć - montowałem w foce i teraz we fieście też.

Napisano

> Tylko właśnie na allegro nie widzę oryginalnych

Po oryginal to ja bym raczej udal sie do ASOok.gif

Napisano

> W.g nich podobno nie występuje dla silnika 1.6 :-(

Wydaje mi się, że one wszystkie takie same są, a więc możesz kupić od dowolnego modelu waytogo.gif.

Napisano

> Po oryginal to ja bym raczej udal sie do ASO

drogo będzie - do fiesty około 200zł

Napisano

> Witam,

> zakupiłem wczoraj takowe auto i zauważyłem, że nie ma pod silnikiem osłony, są jednak otwory żeby

> ją zamontować.

> Ktoś orientuje się czy w tym modelu są uniwersalne, gdzie warto kupić i jak sie mocuje?

ja rowniez proponuje orginal-ma siakies takie dodatkowe wyciszenie-efekt placebo gwarantowany zlosnik.gif-ale wykonanie duzo lepsze (solidniejszy plastik) niz te podrobki...orginal w aso chyba ze 400 a uzywke allegro mozna za 100 trafic-mnie sie tak udalo-wniosek jest prosty palacz.gif

Napisano

> ja rowniez proponuje orginal-ma siakies takie dodatkowe wyciszenie-efekt placebo gwarantowany -ale

> wykonanie duzo lepsze (solidniejszy plastik) niz te podrobki...orginal w aso chyba ze 400 a

> uzywke allegro mozna za 100 trafic-mnie sie tak udalo-wniosek jest prosty

i otwory pasuja...

w mk3 kupilem kiedys nieoryginalna ta mala pod chlodnice i skraplacz i dziekuje bardzo. Dobre 40 minut lezenia pod autem i kombinowania. Z taka mala popierdółką. Z duza bym sie pewnie bujal pol dnia :/

A oryginal przykladasz, wkrecasz i juz. Wszystko pasuje ok.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki za wskazówki. Mondka mam od wczoraj, ale już się bardzo lubimy smile.gif

Zakupiłem już dla niego:

- Olej Motul 5W30

- komplet filtrów Knechta

- Czujniki parkowania Stig

- Kilka kosmetyków Megs'a smile.gif

- Osłonę pod silnik

- Skórę na kierownicę - taką z allegro. Koszt na tyle niewielki, że chcę się sam przekonać czy do dobre rozwiązanie będzie

Napisano

> Dzięki za wskazówki. Mondka mam od wczoraj, ale już się bardzo lubimy

> Zakupiłem już dla niego:

> - Olej Motul 5W30

> - komplet filtrów Knechta

spokojnie mozesz uzywac tych z logo forda. Olej jest tani a silniki sie od niego nie rozpadaja zlosnik.gif

Napisano

> Dzięki za wskazówki. Mondka mam od wczoraj, ale już się bardzo lubimy

> Zakupiłem już dla niego:

> - Olej Motul 5W30

> - komplet filtrów Knechta

> - Czujniki parkowania Stig

> - Kilka kosmetyków Megs'a

> - Osłonę pod silnik

> - Skórę na kierownicę - taką z allegro. Koszt na tyle niewielki, że chcę się sam przekonać czy do

> dobre rozwiązanie będzie

Na przyszłość proponuję popatrzeć po adresach sklepów z częściami do forda co kolega wyżej wstawił. Chodzi o to, że masz oryginalny olejFord S/SD (bardzo dobry) i oryginalne filtry i części w cenach tych zamienników co sobie pokupowałeś. Więc nie wiem czy warto kombinować, jak możesz sobie na oryginalach serwisować wink.gif

Napisano
  • Autor

To nie jest tak, że olej Formula F stosowany przez Forda jest na bazie mineralnej? Albo, że flitry Knechta są porządnej jakości?

Jestem ciekaw czy różnica jest tylko w cenie (za komplet zapłaciłem 300 zł)

Napisano

> To nie jest tak, że olej Formula F stosowany przez Forda jest na bazie mineralnej? Albo, że flitry

> Knechta są porządnej jakości?

> Jestem ciekaw czy różnica jest tylko w cenie (za komplet zapłaciłem 300 zł)

a gdzie ja pisałem, że masz formuła F kupować? cfaniaczek.gif o S/SD pisałem.

A filtry knechta może i są porządnej jakości, ale ja wychodzę z założenia, że ten co mi skonstruował auto wie najlepiej jaki potrzebuje do niego filtry zlosnik.gif

Napisano

> To nie jest tak, że olej Formula F stosowany przez Forda jest na bazie mineralnej? Albo, że flitry

a jesli nawet? Jakos setki tysiecy fordow na nim jezdza i sie nie rozpadaja. a co do pytania to 2 lata temu byla i zmiana formuly i dostawcy.

Moim zrobilem 150 tys i jakos ani oleju nie zjadal ani nic innego zlego sie z nim nie dzialo (w sensie silnika bo walila sie cala reszta zlosnik.gif)

Ja juz sie nauczylem jednego. Lej to co producent zaleca i tyle. 5 litrow oleju kupisz za 100 zł. Auto sie nie rozpadnie. reszte kasy przeznacz na cos innego grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Będę mądrzejszy przy kolejnej wymianie smile.gif

Tym bardziej, że muszę coś zrobić z pierdziawkami, które producent chyba tymczasowo zainstalował zamiast głośników w drzwiach smile.gif

Pierdzą (bo inaczej tego nie można nazwać) niemiłosiernie

Napisano

> Witam,

> zakupiłem wczoraj takowe auto i zauważyłem, że nie ma pod silnikiem osłony, są jednak otwory żeby ją zamontować.

Jak spisuje się silnik 1.6 - chyba 125 KM w MK4 ?

Napisano
  • Autor

> Jak spisuje się silnik 1.6 - chyba 125 KM w MK4 ?

Jestem pozytywnie zaskoczony zarówno dynamiką przy tej masie jak i ekonomią.

Z 400 km mam średnie spalanie 8.2l

Jedynie kultury pracy troszkę brakuje temu silnikowi - trochę warczący jest.

Napisano

> Jestem pozytywnie zaskoczony zarówno dynamiką przy tej masie jak i ekonomią.

> Z 400 km mam średnie spalanie 8.2l

> Jedynie kultury pracy troszkę brakuje temu silnikowi - trochę warczący jest.

Warczenie i klekotanie to akurat norma dla wszystkich benzyn forda

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.