Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Marea Diesel dusi sie po kilku km jazdy

Featured Replies

Napisano

Koledzy mam problem z moja Marea. Po odpaleniu jest wszystko ok normalnie sie zbiera i jedzie, jednak po okolo 10km zaczyna sie problem i zaczyna ja dusic- nie chce wejsc na wyzsze obroty na nizszych jest ok da sie jakos jechac. Po nastepnych kilku km jest coraz gorzej az w koncu jest tak zle ze ciezko nawet ruszyc w koncu auto gasnie. Po postoju 15 minutowym auto znowu normalnie jedzie przez chwile i znowu sytuacja sie powtarza. Co to moze byc ma ktos jakis pomysl???

Napisano

A jak odkręcasz korek wlewu paliwa to mocno Ci "syczy"?

Spróbuj go nie dokręcać, tak żeby było odpowietrzenie, przejedź się i zobacz czy coś się zmieniło

Napisano
  • Autor

> A jak odkręcasz korek wlewu paliwa to mocno Ci "syczy"?

> Spróbuj go nie dokręcać, tak żeby było odpowietrzenie, przejedź się i zobacz czy coś się zmieniło

Przy odkrecaniu nic nie syczy takze pewnie odpowietrzenie jest ok. Sproboje wymienic filtr paliwa zobacze czy cos pomoze...

Napisano

> Przy odkrecaniu nic nie syczy takze pewnie odpowietrzenie jest ok. Sproboje wymienic filtr paliwa

> zobacze czy cos pomoze...

sytuacja ma moze zwiazek z temperatura silnika?

Napisano
  • Autor

> sytuacja ma moze zwiazek z temperatura silnika?

Na to wyglada, ze tak bo na zimnym silniku auto idzie jak burza dopiero jak sie rozgrzeje to dzieje sie jak opisalem wyzej frown.gif

Napisano

> jednak po okolo 10km zaczyna sie problem i zaczyna ja dusic- nie chce wejsc na wyzsze obroty

A przekłada się to jakoś na ilość i kolor spalin ?

Napisano

> Na to wyglada, ze tak bo na zimnym silniku auto idzie jak burza dopiero jak sie rozgrzeje to dzieje

> sie jak opisalem wyzej

jak zgasnie to auto normalnie kreci ci sa jakies opory?

Napisano
  • Autor

> jak zgasnie to auto normalnie kreci ci sa jakies opory?

nie normalnie kreci tylko nie bardzo chce zalapac... niestety nie mialem jeszcze czasu wymienic filtra ale mam nadzieje ze to tylko on.

Co do spalin to wydaje mi sie ze sie nie zmienily.

Pompe wtryskowa mam po regeneracji wiec na 100%jest ok.

Napisano

> Na to wyglada, ze tak bo na zimnym silniku auto idzie jak burza dopiero jak sie rozgrzeje to dzieje

> sie jak opisalem wyzej

na moje oko to czujnik położenia wału,powoli się kończy...miałem takie same objawy,wymiana na nowy uzdrowiła maryśkę

Napisano

> na moje oko to czujnik położenia wału,powoli się kończy...miałem takie same objawy,wymiana na nowy

> uzdrowiła maryśkę

Czujnik położenia wału jak pada to powinna zapalić się marchewa oraz obrotomierz powinien albo nie działać wcale albo głupoty pokazywać, gdyż CPWK daje także sygnał na obrotomierz.

Może, żr to nie całkowity pad tylko coś dopiero go łapie.

A może lewe powietrze gdzieś łapie? Ja miałem co prawda w Astrze tak, że mechanior źle założył rurę i jak się nagrzał to wcale nie dało rady jechać.

Napisano

> na moje oko to czujnik położenia wału,powoli się kończy...miałem takie same objawy,wymiana na nowy

> uzdrowiła maryśkę

szczególnie że mowa o TD

Napisano
  • Autor

> szczególnie że mowa o TD

Dzieki wszystkim za podpowiedzi niestety na tygodniu nie mam czasu nawet zabrac sie za cokolwiek raz ze dlugo pracuje drugi ze ciemno jak nie powiem gdzie. Co ciekawe ostatnio zauwazylem ze jak jade wolno tzn powolutku ruszam, i nie wkrecam auta na wysokie obroty to jest duzo lepiej-tak pokonalem ostatnio trase 20km do domu. Ani raz nie zgasl wszystko bylo ok.

Co do marchewy to od czasu do czasu zapali sie na krotka chwile i gasnie. Sproboje pogadac ze znajomym ma interfejs takze sproboje podlaczyc maree pod kompa...

Napisano

> Czujnik położenia wału jak pada to powinna zapalić się marchewa oraz obrotomierz powinien albo nie

> działać wcale albo głupoty pokazywać, gdyż CPWK daje także sygnał na obrotomierz.

> Może, żr to nie całkowity pad tylko coś dopiero go łapie.

> A może lewe powietrze gdzieś łapie? Ja miałem co prawda w Astrze tak, że mechanior źle założył rurę

> i jak się nagrzał to wcale nie dało rady jechać.

guzik, przerabialem padajacy czujnik walu w mojej 75TD (obrotek przestawal dzialac po nagrzaniu sie silnika), wiec to na 100% nie bedzie czujnik walu

Napisano

> znajomym ma interfejs takze sproboje podlaczyc maree pod kompa...

to nic nie da tem nie masz kompa od silnika jako takiego, szukalem w celu zdiagnozowania braku obrotka. jedynym racjonalnym powodem takiego zachowania wydaje mi sie albo uszkodozna pompa albo !!!UWAGA... pb95 w ON przerabiane organoleptycznie. chlopaki u mnie na serwisie rozbierali silnik (podobnej konstrukcji tylko troche wiekszy 12l) na drobne srubki bo wlasnie byly takie objawy i nie mogli znalesc problemu. wszystkie objawy ustapily po zmianie paliwa (1000L ON poszlo w "piach")

Napisano

> to nic nie da tem nie masz kompa od silnika jako takiego, szukalem w celu zdiagnozowania braku

> obrotka.

Niezupełnie smirk.gif

Jest mini-sterownik Lucas DPNC , który można podpiąć do kompa i zdiagnozować .

Nawet starsze wersje FES-a miały go już w wykazie obsługiwanych ECU .

Inna sprawa czy będzie to pomocne w omawianym przypadku , ale spróbować zawsze warto .

Napisano

poziom plynu chlodniczego jest OK ? maslo pod korkiem? oczka w plynie chlodniczym ?

Napisano
  • Autor

> to nic nie da tem nie masz kompa od silnika jako takiego, szukalem w celu zdiagnozowania braku

> obrotka. jedynym racjonalnym powodem takiego zachowania wydaje mi sie albo uszkodozna pompa

> albo !!!UWAGA... pb95 w ON przerabiane organoleptycznie. chlopaki u mnie na serwisie

> rozbierali silnik (podobnej konstrukcji tylko troche wiekszy 12l) na drobne srubki bo wlasnie

> byly takie objawy i nie mogli znalesc problemu. wszystkie objawy ustapily po zmianie paliwa

> (1000L ON poszlo w "piach")

Faktycznie moze to tylko paliwo?? Troche mi sie nie chce wierzyc, ze kilkaset km po regeneracji pompa sie konczy no chyba ze mechanik dupa i cos spieprzyl...

W sobote definitywnie biore sie za to po pierwsze nowy filtr po drugie troche dobrego paliwa i zobaczymy-mam nadzieje ze na tym sie skonczy smile.gif

Napisano
  • Autor

> Niezupełnie

> Jest mini-sterownik Lucas DPNC , który można podpiąć do kompa i zdiagnozować .

> Nawet starsze wersje FES-a miały go już w wykazie obsługiwanych ECU .

> Inna sprawa czy będzie to pomocne w omawianym przypadku , ale spróbować zawsze warto .

No wlasnie sterownik pompy czyli tzw komputer w td 100 jest na 100% wiec jakies parametry z czujnikow sczytuje zwlaszcza ze pare razy marchewa na chwile sie zapalila wiec moze wyskoczy jakis blad po podpieciu???

Napisano
  • Autor

> poziom plynu chlodniczego jest OK ? maslo pod korkiem? oczka w plynie chlodniczym ?

Jak rozumiem podejrzewasz UPG lub sama glowice w sumie moglo by tak byc ze po nagrzaniu sie rozszczelnia i auto zdycha... oby to nie bylo to frown.gif. Sprawdze jutro co z plynem bo to mi na mysl nie przyszlo

Napisano

> pare razy marchewa na chwile sie zapalila wiec moze wyskoczy

> jakis blad po podpieciu???

Jest na to szansa , więc do dzieła waytogo.gif

Napisano

> guzik, przerabialem padajacy czujnik walu w mojej 75TD (obrotek przestawal dzialac po nagrzaniu sie

> silnika), wiec to na 100% nie bedzie czujnik walu

Sie nie bedę sprzeczał, ale ja też przerabiałem padniecie w TD100 i jak padł to od razu marchewa i nie działał nawet na chwilę obrotomierz. Może w TD75 jest inaczej.

Napisano

> Faktycznie moze to tylko paliwo?? Troche mi sie nie chce wierzyc, ze kilkaset km po regeneracji

A ja to własnie brał bym na poważnie. Skoro w aucie nic nie było grzebane a robiona była pompa i po kilkuset km. coś sie dzieje to bym obstawiał właśnie coś związanego z pompą lub coś co przy odkręcaniu pompy mogło się popierdzielić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.