Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Taki pewny pomysł mam odnośnie sterowania lpg

Featured Replies

Napisano

Ktoś tu pisał raz żeby założyć parownik od sekwencyjnej instalacji do instalacji 2 gen z blosem. W sumie to by była wspaniała sprawa, ale sie obawiam że nie da sie tego ustawic i bedzie za bogato. I Wymyśliłem złoty środek na coś takiego:

parownik np kme silver, elektronika stag 150, blos, silnik krokowy na przewodzie sterowany ecumasterem. Potem wyjaśnię dlaczego akurat ecumasterem a nie stagiem.

I właśnie mam pytanie do elektryków gazowników. W jaki sposób sterowany jest silnik krokowy? Jakie napięcie jest podawane na niego? Jaki generuje pobór prądu?

Napisano

Nie lepiej założyć sekwencję, zamiast silnik krokowy sterować ecumasterem ? Silnik ma 4 przewody wiec jest bipolarny, potrzebujesz do tego 2 mostki typu H do sterowania nim, lub gotowy sterownik.

Napisano

> Ktoś tu pisał raz żeby założyć parownik od sekwencyjnej instalacji do instalacji 2 gen z blosem. W

> sumie to by była wspaniała sprawa,

Wybij to sobie z głowy. To nie ma prawa działać. Blos i parownik z sekwencji? To mógł wymyślić tylko ktoś, kto zupełnie nie rozumie na jakiej zasadzie pracuje Blos.

> ... I Wymyśliłem złoty środek na coś takiego:

> parownik np kme silver, elektronika stag 150, blos, silnik krokowy na przewodzie sterowany

> ecumasterem. Potem wyjaśnię dlaczego akurat ecumasterem a nie stagiem.

To co miałby robić Stag?

Napisano
  • Autor

> jakiś tekst

> Steruje się cyfrowo programowo z jakiegoś uC poprzez driver prądowy bipolarny np najbardziej znany

> L293D jakiś tekst

> EDIT

> jakiś tekst

dzięki ok.gifok.gif zaraz się wgłębię w to zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Nie lepiej założyć sekwencję, zamiast silnik krokowy sterować ecumasterem ? Silnik ma 4 przewody

> wiec jest bipolarny, potrzebujesz do tego 2 mostki typu H do sterowania nim, lub gotowy

> sterownik.

no są pewne powody dla których nie chce zakładać sekwencji. Pozatym stawiam na innowacyjność zlosnik.gif Poprostu mam nieodpartą chęć potestowania czegoś takiego i zabawy zlosnik.gif

albo może zamiast silnika zastosowac zwykły elektrozawór? hmm.gif w sumie valteki to tez zwyczajne elektrozawory zlosnik2.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Wybij to sobie z głowy. To nie ma prawa działać. Blos i parownik z sekwencji? To mógł wymyślić

> tylko ktoś, kto zupełnie nie rozumie na jakiej zasadzie pracuje Blos.

Właśnie też byłem troche zdziwiony bo parownik z sekwencji troche inaczej działa i właściwie to troche bardziej niż tylko trochę hmm.gif

> To co miałby robić Stag?

przęłączać na gaz/benzyne, emulać wtryski, pokazywac poziom gazu i takie tam drobne rzeczy

Napisano

> no są pewne powody dla których nie chce zakładać sekwencji. Pozatym stawiam na innowacyjność

> Poprostu mam nieodpartą chęć potestowania czegoś takiego i zabawy

ok.gif

> albo może zamiast silnika zastosowac zwykły elektrozawór? w sumie valteki to tez zwyczajne

> elektrozawory

To ma sens, bo przynajmniej będzie szybko działać, pytanie jak z żywotnością

Napisano

Ecumasterem raczej nie wysterujesz typowego silnika krokowego, ale bez problemu powinieneś dać radę z registrem z instalacji BRC Blitz, bo on był otywierany chyba sygnałem PWM. Funkcję miał oczywiście tą samą.

Napisano
  • Autor

> To ma sens, bo przynajmniej będzie szybko działać, pytanie jak z żywotnością

obawiam sie że zwykły elektrozawór może paść bo raczej on nie jest zrobiony z zamysłem ciągłego otwierania i zamykania się, dlatego pomyślałem że może by pojedynczego valteka zastosować hmm.gif

listwa_valtek_1_3ohm.jpg

Napisano
  • Autor

> Ecumasterem raczej nie wysterujesz typowego silnika krokowego, ale bez problemu powinieneś dać radę

> z registrem z instalacji BRC Blitz, bo on był otywierany chyba sygnałem PWM. Funkcję miał

> oczywiście tą samą.

gdzie to mozna dostać? jakiś tekst

bo jeżeli z dostępnością części jest tak jak np do sequenta (czyli tylko serwisy i warsztaty montujące) no to juz widze że pozamiatane zlosnik.gif

Napisano

> obawiam sie że zwykły elektrozawór może paść bo raczej on nie jest zrobiony z zamysłem ciągłego

> otwierania i zamykania się, dlatego pomyślałem że może by pojedynczego valteka zastosować

jaką moc ma silnik do którego to ma być ?

Napisano
  • Autor

> jaką moc ma silnik do którego to ma być ?

jakieś 150 koni. Ale jeżeli chodzi o wielkość dyszy to wszystko jest do zrobienia, tym nie trzeba sie martwić

Napisano

W pojedynczym waldku przy takiej mocy musiałbyś chyba rozwiercić nie tyle dyszę, co nawet gniazdo tego wtryskiwacza. smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.