Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Parametry akumulatora

Featured Replies

Napisano

Natchniony watkami o pradzie postanowilem zmierzyc swojego pasciaka . Co wyszlo... jest ponizej .

Troche spam watek bo prosze o ewentualne interpretacje cyferek. W razie jakby sie watek rozjechal to dopiero pojdziemy na SSP. Poki co madre glowy... IThankYou.gif

Podpowiedz dla wnikliwych i spostrzegawczych. Pacjent puntolot jtd zlosnik.gif

Auto jak wiadomo w rekach mulher.gif , jazda 200% miejska do bólu, czeste krotkie odcinki itd. Czyli warunki absolutnie nie dizlowskie i nie dobre dla pradu. Spalanie sie broni i aktualnie wynosi 5.6/100 w takim trybie , natomiast prad jest wlasnie do dyskusji :

mrzk1.jpg

Napisano

mozna sie dowiedziec gdzie to mierzyłeś? tez podjechalbym sobie... i ile kosztuje takie badanie..? pozdrawiam

Napisano

FUTURA?? ile lat ma aku?

Napisano
  • Autor

> FUTURA?? ile lat ma aku?

ano futura... 2010.wakacje. Wymienialem w obu padakach. W stilo jest 640(?) w puntolocie jak widac 540 - tam jest dramat z gabarytem i NIEMA szans fizycznie wlozyc cos wiekszego - pozostaje ewentualnie druciarnia do aku do bagaznika screwy.gif bo nawet jakby sie usral to pod maske nie wcisniesz wiekszego koszyka a idac dalej wiekszego aku gabarytowo ( pojemnosciowo). Stilon tez ma totalnie odmienna charakterystyke jazdy bo tam znow jest 99.9% trasa i zadnych objawow nie ma ktore by mnie popchnely do mierzenia czegokolwiek pod katem pradu.

Napisano

> ano futura... 2010.wakacje.

Ja podpiąłem podobne wydruki ( fujtura styczeń 2010) pod zgłoszenie reklamacyjne..i czekam na wyniki (podobno mam małe szanse na sukces...). A jak czytam to tych zgłoszeń centra sporo dostaje...fe

Napisano

Jazda po mieście na krótkich odcinkach z napięciem ładowania na poziomie 13,77V bez okresowego doładowywania będzie wymagała częstszej wymiany akumulatora - gorszy jakościowo wytrzyma około roku... lepszy 2-3 lata.

Napisano

Czy wie ktoś jakie jest prawidłowe napięcie ładowania akumulatora w Stilo 1.9 ?

Napisano
  • Autor

> Czy wie ktoś jakie jest prawidłowe napięcie ładowania akumulatora w Stilo 1.9 ?

Mnie szpecu powiedzial ze jest okey z opcja "moglo byc lepiej - 14V"

Napisano

Po raz n-ty. Prawidłowe napięcie ładowania akumulatora w dowolnym samochodzie z instalacją 12V wynosi 14,2 +/- 0,2V lub inne źródła czasami podają 14V +/- 0,4V.

Nie zależy to od marki, typu silnika, rodzaju paliwa a jednie od napięcia znamionowego akumulatora i strefy klimatycznej (w zależności od niej, istnieją różne regulatory napięcia).

Niższe napięcie z tych widełek przedłuża żywotność akumulatora, ale częściej zachodzi konieczność podładowywania (szczególnie w okresie zimowym). Wyższe zakresy napięcia (14,4V) szybciej uzupełniają ładunek energii akumulatora ale zmniejszają trwałość.

Napisano

> Mnie szpecu powiedzial ze jest okey z opcja "moglo byc lepiej - 14V"

najwyższe jaki widziałem na zamontowanym u siebie woltowniku (mam go od czerwca czy maja) było 14.26 V

Ciekawostka jest fakt, że nap. ładowania zależy od temperatury - im goręcej - temp zew ok 30* - tym niższe nap ładowania, im zimniej tym wyższe.

Napisano

> Niższe napięcie z tych widełek przedłuża żywotność akumulatora, ale częściej zachodzi konieczność

> podładowywania (szczególnie w okresie zimowym). Wyższe zakresy napięcia (14,4V) szybciej

> uzupełniają ładunek energii akumulatora ale zmniejszają trwałość.

Co ja znam zasady ładowania akumulatorów ołowiowych to nie jest tak jak mówisz. W aucie aku jest ładowany napięciem do 14,4V (próg napięcia gazowania) ponieważ ma nie regulowany prąd ładowania. Przy prądzie ładowania do 1/10 pojemności, ładujemy do 2,8V na ogniwo(16,8V) i robimy mu dobrze.

Napisano

> Ciekawostka jest fakt, że nap. ładowania zależy od temperatury - im goręcej - temp zew ok 30* - tym

> niższe nap ładowania, im zimniej tym wyższe.

Dobrze zauważyłeś. Ja również to widzę i myśę że regulator pracuje teraz(zima) w optymalnej temperaturze.

Napisano

> Co ja znam zasady ładowania akumulatorów ołowiowych to nie jest tak jak mówisz. W aucie aku jest

> ładowany napięciem do 14,4V (próg napięcia gazowania) ponieważ ma nie regulowany prąd

> ładowania. Przy prądzie ładowania do 1/10 pojemności, ładujemy do 2,8V na ogniwo(16,8V) i

> robimy mu dobrze.

Nie wiem co niby nie jest tak z tego co napisałem. Ja pisałem jedynie o ładowaniu akumulatora w samochodzie a nie na prostowniku. Trzeba czytać ze zrozumieniem. Dla ustalenia uwagi: co napisałem wyżej jest prawdą.

Z punktu widzenia akumulatora i jego trwałości najlepszą wartością napięcia ładowania, które może trwale pozostać na jego biegunach jest 13,7V. Natomiast takie napięcie w samochodzie jest nieco za niskie z punktu widzenia prędkości uzupełnienia wyczerpanego (np. po rozruchu) ładunku. Stąd napięcie przeciętnego regulatora oscyluje w okolicach 14V. Co do 14,4V to jest to górna, akceptowalna granica napięcia. Wyższe przeładowuje akumulator prowadząc do szybszego zużycia.

Nie jest też tak, że tam nie ma regulacji prądu! Owszem, nie ma przy alternatorze osobnego regulatora prądu, jak to było onegdaj w prądnicach prądu stałego. Natomiast tę funkcję spełnia charakterystyka alternatora i stąd osobny regulator prądu nie jest potrzebny. Jednak regulacja prądu jak najbardziej tam występuje. Łatwo to sprawdzić wpinając amperomierz w szereg z akumulatorem.

Napisano

> Ciekawostka jest fakt, że nap. ładowania zależy od temperatury - im goręcej - temp zew ok 30* - tym

> niższe nap ładowania, im zimniej tym wyższe.

To jest akurat normalne zjawisko. Wynika ono z obwodu kompensacji napięcia ładowania w funkcji temperatury. Odpowiada za to w regulatorze dioda o odpowiednio dobranej charakterystyce.

Bo jest prawdą, że im wyższa temperatura otoczenia tym niższe powinno być napięcie ładowania.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.