Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[Astra F Isuzu] Przepalające się świece żarowe

Featured Replies

Napisano

Witam!

Problem jest następujący - trzecią zimę z rzędu muszę wymieniać wszystkie świece żarowe, które ciągle ulegają przepaleniu, przez co auto ma wielkie problemy z odpalaniem, kiedy temperatura na zewnątrz spada. Proszę o sugestie co może być przyczyną?

Pozdrawiam!

Napisano

Niedawno z jednym z kolegów rozmawiałem prywatnie o takim samym przypadku. Okazało się, że miał uszkodzony alternator który w miarę wzrostu obrotów potrafił dawać nawet 18V. Zbyt wysokie napięcie jest jednym z elementów uszkadzającym świece, drugi element to przedostający się olej do cylindra, czy to przez nieszczelne uszczelniacze zaworów lub tez przez zajechane pierścienie tłokowe. Olej tez może się dostawać za sprawą nieszczelnej turbiny która rzuca olej do kolektora ssącego.

Artykuł o świecach.

Innym tematem tez jest rodzaj stosowanych świec. Silnik isuzu ma dogrzewanie komory spalania świecami zanim silnik nie osiągnie 60 stopni. Powoduje to długotrwałe użycie świec, szczególnie w okresie zimowym. Nie każda świeca jest do tego przystosowana. Ja osobiście mam świec e NGK D-Power 8 i śmigam na nich już prawie 4 lata i nic z nimi się nie dzieje. Od ok. 2 lat mam odłączone dogrzewanie silnika świecami. Wpływa to na żywotność świec oraz alternator. Wada to głośniejsza praca zimnego silnika i większe dymienie po rozruchu.

Napisano
  • Autor

> Niedawno z jednym z kolegów rozmawiałem prywatnie o takim samym przypadku. Okazało się, że miał

> uszkodzony alternator który w miarę wzrostu obrotów potrafił dawać nawet 18V. Zbyt wysokie

> napięcie jest jednym z elementów uszkadzającym świece

Z tym alternatorem jest coś na rzeczy. Padł mi rok temu w zimie, wymieniony został prawdopodobnie regulator napięcia. Jak najszybciej zmierzyć jakie napięcie ląduje na świecach?

Napisano

> Z tym alternatorem jest coś na rzeczy. Padł mi rok temu w zimie, wymieniony został prawdopodobnie

> regulator napięcia. Jak najszybciej zmierzyć jakie napięcie ląduje na świecach?

zmierz ile jest na alternatorze po co na swiecach

Napisano

Poproś kogoś o pomoc, aby przytrzymał auto na obrotach takich jak zazwyczaj pokonujesz trasę czyli powiedzmy te 2,5 lub 3 tys obr. Zmierz wtedy napięcie na akumulatorze. Napięcie nie powinno przekraczać przysłowiowego 14,4. Jak będzie kilka dziesiątych więcej to nie problem, ale problemem jest kilka volt więcej. Świece nie są niszczone w czasie grzania przed rozruchem ale w czasie dogrzewania silnika. Wjeżdżasz na trasę i jedziesz z jakimiś obrotami, a wtedy alternator daję więcej niż powinien i świece się przepalają. Aha pomiaru dokonaj ze wszystkimi standardowymi odbiornikami, czyli dmuchawa na szyby, światła radio.

Gdyby kogoś interesowało co odpiąć aby świece nie dogrzewały to służę pomocą.

Napisano

> uszkodzony alternator który w miarę wzrostu obrotów potrafił dawać nawet 18V.

Przy takim napięciu to nie tylko świece, ale i akumulator trzeba by zmieniać co pare miesięcy.

Napisano

> Witam!

> Problem jest następujący - trzecią zimę z rzędu muszę wymieniać wszystkie świece żarowe, które

> ciągle ulegają przepaleniu,

CO za świece kolga kupuje? czy aby nie te niebieskie słoweńskie podróbkowe Iskry? To bym się wcale nie dziwił, że ulegają przepaleniu

Napisano

> CO za świece kolga kupuje?

To jest kluczowe pytanie. Powinny siedzieć tam ceramiczne świece które są drogie (blisko 100zl/szt) a wiadomo, że szuka się taniej, wklada zamienniki metalowe i one krótko żyją.

Napisano

> To jest kluczowe pytanie. Powinny siedzieć tam ceramiczne świece które są drogie (blisko 100zl/szt)

> a wiadomo, że szuka się taniej, wklada zamienniki metalowe i one krótko żyją.

Nie jest tak źle te polskie dają radę bardzo dobrze. . I są ceramiczne.

W moje astrze siedzą dobre 3 czy 4 lata i nadal wszystkie sprawne.

Napisano

ale x17dtl nie ma podgrzewania świecami silnika !!! Tc4ee1 ma podgrzewanie i świece są wymagane inne przystosowane do długiej ciągłej pracy. Ja ma NGK D-Power 8. Kosztują chyba 90zł za sztukę. 4 lata bezproblemowej pracy.

Napisano

> ale x17dtl nie ma podgrzewania świecami silnika !!! Tc4ee1 ma podgrzewanie i świece są wymagane

> inne przystosowane do długiej ciągłej pracy. Ja ma NGK D-Power 8. Kosztują chyba 90zł za

> sztukę. 4 lata bezproblemowej pracy.

Te co podałem w linku sa do izuzu i sa ceramiczne, bez obaw. Wiem co wstawiam wink.gif

Chodzi o samą markę.

Swoją astrę podałem jako przykład, bo mam ją już chyba od 7 lat i też wymieniałem kilka razy w niej świece zarowe.

I tak bosch wytrzymały dwa sezony, słoweńskie iskry niespełna sezon, a polskie ceramiczne iskry mają przed sobą już czwarta zimę i jeszcze żadna sie nie przepaliła. Dlatego polecam tę markę.

Pewnie te NGK które masz też są dobre, absolutnie nie zaprzeczam.

Jednak że względu na cenę NGKów daję bardzo dobrą alternatywę do rozważenia.

Napisano

Ale ja wiem, tylko dążę do czego innego, do samego użycia świec. W silniku x17dtl praca świecy kończy się na podgrzaniu przed rozruchem, w tc4ee1 po rozruchu świece na nowo grzeją aż do osiągnięcia przez silnik 60 stopni. Nie zaprzeczam, że podane w linku nie są do tego auta i nie zaprzeczam że są tańsze i nie koniecznie gorsze. Samo twierdzenie, że świece danego producenta są ok w x17dtl nie oznacza że tc4ee1 nie będzie ich przepalał.

Ale tak czy inaczej samych świec bym się w tym przypadku nie czepiał a szukał przyczyny gdzie indziej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.