Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Polerowanie szyby jeszcze raz.

Featured Replies

Napisano

Wiem, że było, ale dawno.

Moje pierdzikółko ma porysowane szyby. Nie są to głębokie rysy, a coś na kształt mikrorys, które widać dopiero w nocy jak z przeciwka świecą światła. Jest upierdliwe, bo zmniejsza widoczność.

Mam zamiar kupić szlifierko-polerke kątową z obrotami od 600 obr/min plus tarcze filcową i spolerować to tlenkiem ceru.

Wiem, że grozi mi zrobienie soczewek i że w renówce szybę przednią można wymienić za 350zł, ale szybę mam oryginalną i nie chce ryzykować błędnego wklejenia nowej.

Liczę na pomocne rady.

Napisano

Ja kiedyś uszkodziłem szybę używając spryskiwacza, tzn pod wycieraczkę dostało się "coś", co przerysowało mi szybę na całej drodze ruchu wycieraczki. Powstało takie bardziej przytarcie niż rysa, więc podjechałem do polecanego szybiarza żeby spolerować. Szybiarz powiedział żeby tego nie ruszać, bo potem będzie duży dyskomfort. Ponoć poleruje się tylko punktowe uszkodzenia, i to nie na wysokości wzroku.

Ja bym na Twoim miejscu nie ryzykował samodzielnego polerowania całej szyby no.gif

Napisano
  • Autor

> Ja kiedyś uszkodziłem szybę używając spryskiwacza, tzn pod wycieraczkę dostało się "coś", co

> przerysowało mi szybę na całej drodze ruchu wycieraczki. Powstało takie bardziej przytarcie

> niż rysa, więc podjechałem do polecanego szybiarza żeby spolerować. Szybiarz powiedział żeby

> tego nie ruszać, bo potem będzie duży dyskomfort. Ponoć poleruje się tylko punktowe

> uszkodzenia, i to nie na wysokości wzroku.

Tego się kurcze obawiam

> Ja bym na Twoim miejscu nie ryzykował samodzielnego polerowania całej szyby

Kiedyś byłem dość zdolny, ciekawy jestem czy teraz jeszcze bym sobie z tym poradził.

Rysy są na tyle płytkie, że ledwo je można paznokciem wyczuć. W grę wchodzi równomierna polerka filcem na całej powierzchni bez szlifowania.

Napisano

> Wiem, że było, ale dawno.

> Moje pierdzikółko ma porysowane szyby. Nie są to głębokie rysy, a coś na kształt mikrorys, które

> widać dopiero w nocy jak z przeciwka świecą światła. Jest upierdliwe, bo zmniejsza widoczność.

> Mam zamiar kupić szlifierko-polerke kątową z obrotami od 600 obr/min plus tarcze filcową i

> spolerować to tlenkiem ceru.

> Wiem, że grozi mi zrobienie soczewek i że w renówce szybę przednią można wymienić za 350zł, ale

> szybę mam oryginalną i nie chce ryzykować błędnego wklejenia nowej.

> Liczę na pomocne rady.

bez obaw!! jeśli tylko ta szyba nie ma warstwy antyrefleksyjnej kupuj tlenek ceru ( czysty biały a nie różowy), oklej całe autko wokół szyby foliązdjcie0597d.th.jpg

, rozcieńcz z wodą 1;1 i jazda polerką z krążkiem filcowym ( najlepiej o ok 12 cm średnicy

o zrobienie soczewki nie masz nawet najmniejszych powodów do obaw - no chyba że przytrzymasz w jednym miejscu z 10 -15 minut grinser006.gif

zakup 100 g wystarczy na ok 6 szyb !!

jedna uwaga - powierzchnia szyby musi być ciągłe zwilżana i potrzebujesz sporo czasu- mi zajęło to ostatnio ok 3 godzin ale jak masz mocno zjechaną to i nawet cały dzień zabawy!!

Mi się udało usunąć w 100% zmatowienia po wycieraczce pracującej na sucho i w 90 % mikrorysek po skrobaczce - efekt zabawy poprzedniego usera!!

tutaj masz fotki i opinie userów.

Napisano

> Ja kiedyś uszkodziłem szybę używając spryskiwacza, tzn pod wycieraczkę dostało się "coś", co

> przerysowało mi szybę na całej drodze ruchu wycieraczki. Powstało takie bardziej przytarcie

> niż rysa, więc podjechałem do polecanego szybiarza żeby spolerować. Szybiarz powiedział żeby

> tego nie ruszać, bo potem będzie duży dyskomfort. Ponoć poleruje się tylko punktowe

> uszkodzenia, i to nie na wysokości wzroku.

> Ja bym na Twoim miejscu nie ryzykował samodzielnego polerowania całej szyby

"Szybiarz" opowiadał Ci to, co jest korzystne z punktu widzenia jego interesu a nie Twojego!!

Generalne zasady i uwagi!!

nie poleruje się szyby z antyrefleksem!!

nie usuniesz punktowych odprysków oraz naprawde głębokich rys!!

używasz filcu o sporej powierzchni - nie np na wiertarce ale polerką - krążek filcowy ok 12 cm średnicy!!

no i najważniejsze cierpliwość cierpliwość i jeszcze raz cierpliwość!!

Napisano
  • Autor

> bez obaw!! jeśli tylko ta szyba nie ma warstwy antyrefleksyjnej kupuj tlenek ceru ( czysty biały a

> nie różowy), oklej całe autko wokół szyby folią

> , rozcieńcz z wodą 1;1 i jazda polerką z krążkiem filcowym ( najlepiej o ok 12 cm średnicy

> o zrobienie soczewki nie masz nawet najmniejszych powodów do obaw - no chyba że przytrzymasz w

> jednym miejscu z 10 -15 minut

> zakup 100 g wystarczy na ok 6 szyb !!

> jedna uwaga - powierzchnia szyby musi być ciągłe zwilżana i potrzebujesz sporo czasu- mi zajęło to

> ostatnio ok 3 godzin ale jak masz mocno zjechaną to i nawet cały dzień zabawy!!

> Mi się udało usunąć w 100% zmatowienia po wycieraczce pracującej na sucho i w 90 % mikrorysek po

> skrobaczce - efekt zabawy poprzedniego usera!!

> tutaj masz fotki i opinie userów.

O widzisz, dzięki za słowo nadziei. Zamierzam kupić tarcze filcową 280mm, żeby nie skakała po szybie. Nie wiem tylko czy na szybie jest jakiś antyrefleks. Jeśli jest to czego się obawiać?

Napisano

> O widzisz, dzięki za słowo nadziei. Zamierzam kupić tarcze filcową 280mm, żeby nie skakała po

> szybie. Nie wiem tylko czy na szybie jest jakiś antyrefleks. Jeśli jest to czego się obawiać?

antyreflesyjna szyba ma na powierchni napyloną taką warstewkę która ma za zadanie odbijać światło!!

coś takiego było montowane np w Zafirze, Scenicu, Laguna II

takich szyb się nie poleruje, ponieważ uszkodzisz tą warstwę!!

z zewnątrz wygląda to tak ,jakby była kolorowa

przykład

klik

klik

klik

co do tarczy - rozmiar tarczy, który podałeś jest zdecydowanie za duży!! grinser006.gif

nie przyśpieszy to Ci pracy - wręcz przeciwnie

skakać nic nie będzie jak tylko zadbasz o odpowiedni "poślizg"

EDIT- widzę że chcesz polerowac w Clio- z tego co wiem też były antyrefleksy montowane - sprawdź swoją szybę!!

Napisano
  • Autor

> antyreflesyjna szyba ma na powierchni napyloną taką warstewkę która ma za zadanie odbijać światło!!

> coś takiego było montowane np w Zafirze, Scenicu, Laguna II

> takich szyb się nie poleruje, ponieważ uszkodzisz tą warstwę!!

> z zewnątrz wygląda to tak ,jakby była kolorowa

> przykład

> klik

> klik

> klik

sprawdzę

> co do tarczy - rozmiar tarczy, który podałeś jest zdecydowanie za duży!!

> nie przyśpieszy to Ci pracy - wręcz przeciwnie

> skakać nic nie będzie jak tylko zadbasz o odpowiedni "poślizg"

znaczy 125mm wystarczy, czyli można kupić cer w komplecie z filcem na rzep?

> EDIT- widzę że chcesz polerowac w Clio- z tego co wiem też były antyrefleksy montowane - sprawdź

> swoją szybę!!

Wydaje się, że nic na niej nie ma, kolorów z pewnością nie. Ma jedynie mały prostokąt jaśniejszy na samym dole na środku, nie doszedłem jeszcze w jakim celu.

Napisano

> znaczy 125mm wystarczy, czyli można kupić cer w komplecie z filcem na rzep?

ja kupiłęm od tego gościa

krążek do polerki przypinany na rzep 120 mm kupiłem w Leroy Merlin za 12 pln

jest to idealny kompromis między wydajnościaa możliwością zachowania kontroli!

co do obrotów - możesz spokojniej więce, jak 600 grinser006.gif

tu masz inne foty

i jak to wygląda na polerce klik

> Wydaje się, że nic na niej nie ma, kolorów z pewnością nie. Ma jedynie mały prostokąt jaśniejszy na

> samym dole na środku, nie doszedłem jeszcze w jakim celu.

wiesz kwestia wersji wyposażenia- pewnie występowała razem a automatyczną klimą- najlepiej zerknąć na nią z daleka czy nie ma jakiegoś innego kolorowego cienia!!

Napisano

Tarcza filcowa z przystawką do wiertarki, łyżeczka tlenku ceru godzinka i po problemie.

jak ktoś ma trochę oleju w głowie to żadnych soczewek nie porobi...

Napisano
  • Autor

> Tarcza filcowa z przystawką do wiertarki, łyżeczka tlenku ceru godzinka i po problemie.

> jak ktoś ma trochę oleju w głowie to żadnych soczewek nie porobi...

Na szybie czołowej będzie ciężko wiertarką, jestem skłonny zainwestować 120zł w polerkę kątową.

Napisano

> Na szybie czołowej będzie ciężko wiertarką, jestem skłonny zainwestować 120zł w polerkę kątową.

robiłem czym miałem zlosnik.gif na pewno nie wydałbym 120 zł aby sobie robotę o 10min skrócić.

ta polerka może być cięższa od zwykłej wiertarki, a na przedniej szybie będziesz pracował w dość niewygodnej pozycji. A osobiście odradzam dzielenie roboty na część prawą i lewą bo nie zrobisz równo.

Napisano

> robiłem czym miałem na pewno nie wydałbym 120 zł aby sobie robotę o 10min skrócić.

> ta polerka może być cięższa od zwykłej wiertarki, a na przedniej szybie będziesz pracował w dość

> niewygodnej pozycji. A osobiście odradzam dzielenie roboty na część prawą i lewą bo nie

> zrobisz równo.

ale tu chodzi o podejście do przedniej szyby z wiertarką biglaugh.gif a raczej o brak/niewygodne podejście - polerka będzie lepsiejsza 100x

Napisano

> Tarcza filcowa z przystawką do wiertarki, łyżeczka tlenku ceru godzinka i po problemie.

> jak ktoś ma trochę oleju w głowie to żadnych soczewek nie porobi...

jest to szybka droga właśnie do zrobienia sobie refleksów i soczewki- większość szyb wymaga całościowego potraktowania a nie punktowego

do tego praktycznie żadna poręczność takiego rozwiązania

Napisano

> Na szybie czołowej będzie ciężko wiertarką, jestem skłonny zainwestować 120zł w polerkę kątową.

no i dobrze- do tego wykorzystasz ją przy odrobinie cierpliwości do odnowienia lakieru!! waytogo.gif

Napisano

> robiłem czym miałem na pewno nie wydałbym 120 zł aby sobie robotę o 10min skrócić.

> ta polerka może być cięższa od zwykłej wiertarki, a na przedniej szybie będziesz pracował w dość

> niewygodnej pozycji. A osobiście odradzam dzielenie roboty na część prawą i lewą bo nie

> zrobisz równo.

icon_eek.gifczekaj ale co ma być nierówno?

odnoszę wrażenie, że chyba nie masz pojęcia o agresywności tego środka i zasadach jego zastosowania!!

co do wygody - bierzesz polerkę , zapinasz filc, nakładasz papkę z tlenkiem przykładasz do szyby i jazda- polerka sama przylega do szyby, a ty tylko kontrolujesz prędkość i kierunek i wilgotność- chyba bardziej wygodnie się nie da spineyes.gif

nie wiem jak sobie wyobrażasz polerowanie całej szyby wiertarką? niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> zrobisz równo.

Kolego, nie uwierzę, że czymś takim jakiś tekst zrobie tak samo wygodnie jak pionowo ustawioną wiertarką. Trzymając wiertarkę w pionie ręce odpadną mi po 15 min nie wspominając o ciągłym utrzymaniu w pionie stojąc pół metra od punktu przyłożenia.

Dodatkowo zakupiony sprzęt wykorzystam do spolerowania przednich lamp, bo pożółkły oraz wspomnianego już odświerzenia lakieru w miejscach przytarć, które są na każdym elemencie.

Po wszystkim spróbuję ją sprzedać dając cenę wywoławczą powiedzmy 50zł, aby odzyskać część kasy. Do kompletu mogę dorzucić niewykorzystany cer i filc.

Napisano

> Kolego, nie uwierzę, że czymś takim jakiś tekst zrobie tak samo wygodnie jak pionowo ustawioną

> wiertarką. Trzymając wiertarkę w pionie ręce odpadną mi po 15 min nie wspominając o ciągłym

> utrzymaniu w pionie stojąc pół metra od punktu przyłożenia.

> Dodatkowo zakupiony sprzęt wykorzystam do spolerowania przednich lamp, bo pożółkły oraz

> wspomnianego już odświerzenia lakieru w miejscach przytarć, które są na każdym elemencie.

> Po wszystkim spróbuję ją sprzedać dając cenę wywoławczą powiedzmy 50zł, aby odzyskać część kasy. Do

> kompletu mogę dorzucić niewykorzystany cer i filc.

ja chętnie odkupię nawet bez ceru i filcu grinser006.gif

Napisano

> nie wiem jak sobie wyobrażasz polerowanie całej szyby wiertarką?

ja sobie nie wyobrażam, ja to zrobiłem.

co do jego agresywności, hmm nic mi nie przeżarło hmm.gif

p.s. panowie zajarani chińską "polerką" pozwolcie sobie zwrócić uwagę, że to się nadaje do szlifowania betonu a nie polerowania, min obroty 600/min to jest 10 obrotów na sekundę, moim skromnym zdaniem będzie strasznie rozrzucać pastę i wodę.

Napisano

> szlifowania betonu a nie polerowania, min obroty 600/min to jest 10 obrotów na sekundę, moim

> skromnym zdaniem będzie strasznie rozrzucać pastę i wodę.

Wweż od uwagę, że stabilizacji w tym nie uświadczysz. Więc na obroty wpłynie tez si.la docisku

Napisano

> ja sobie nie wyobrażam, ja to zrobiłem.

> co do jego agresywności, hmm nic mi nie przeżarło

> p.s. panowie zajarani chińską "polerką" pozwolcie sobie zwrócić uwagę, że to się nadaje do

> szlifowania betonu a nie polerowania, min obroty 600/min to jest 10 obrotów na sekundę, moim

Chyba nie raczej ale na pewno nie masz pojęcia o czym piszesz!! grinser006.gif

używam takiej polerki do polerowana szyb i lakieru i powiem Ci, że jakoś nie odczułem dyskomfortu pracy!

problem rozrzucania pasy nie wynika z wady polerki ale jest cechą pasy jakiej używasz, jej ilości oraz zdrowego rozsądku użytkownika

tyle w tym temacie!

Napisano
  • Autor

> ja chętnie odkupię nawet bez ceru i filcu

dam znać jak będę sprzedawał

Napisano
  • Autor

> ja sobie nie wyobrażam, ja to zrobiłem.

> co do jego agresywności, hmm nic mi nie przeżarło

> p.s. panowie zajarani chińską "polerką" pozwolcie sobie zwrócić uwagę, że to się nadaje do

a na wiertarce jakie miałeś obroty?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.