Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szkodliwa marka?

Featured Replies

Napisano

Mieszkaniec Dąbrowy Górniczej otrzymał niedawno do opłacenia druk polisy OC swojego auta. Od kilkunastu lat nie miał wypadku ani kolizji. Przysługuje mu więc maksymalna zniżka za tzw. bezszkodowość. Auto jest ubezpieczone w PZU SA.

— Na blankiecie wymieniono przysługujące mi zniżki. Za bezszkodowość, kontynuację ubezpieczenia i za jednorazową wpłatę. Na koniec zauważyłem coś nowego. Trzyprocentową zwyżkę za klasę pojazdu! Tak się zdenerwowałem, że od razu zadzwoniłem na infolinię, której numer był podany na blankiecie polisy — relacjonuje dąbrowianin.

Infolinia nie wie

Niestety, od pani z infolinii Czytelnik niewiele się dowiedział. Usłyszał za to, że z sondaży przeprowadzonych przez PZU wynika, iż jedne auta są mniej szkodliwe na drodze, a inne bardziej. Zbigniew Kowalski jeździ hondą civic. Właśnie za to musi zapłacić 3 procent więcej.

— Pani z infolinii nie potrafiła mi odpowiedzieć na proste pytanie, dlaczego akurat marka mojego samochodu jest opatrzona taką zwyżką? Nie wiedziała też do końca o co chodzi z tą szkodliwością. Mam nadzieję, że wam uda się dociec, o co w tym wszystkim chodzi i czy to aby nie jest kolejny sposób na wyciągnięcie od ludzi dodatkowych pieniędzy — denerwuje się nasz Czytelnik.

Tajemnica handlowa

Postanowiliśmy sprawdzić, jak firma PZU naliczała zwyżkę za klasę samochodu pana Zbigniewa. Okazało się, że dotarcie do tych informacji wcale nie jest proste. Michał Witkowski z biura rzecznika prasowego PZU SA odmówił podania danych dotyczących przykładowych zwyżek lub zniżek dla innych marek samochodów.

— Nie podajemy szczegółowych informacji o taryfach. Jest to w pewnym sensie tajemnica handlowa. Do wyliczenia składki konieczne jest podanie wielu informacji, które mają wpływ na cenę ubezpieczenia. Każda firma ubezpieczeniowa opracowała własny sposób taryfikacji i naliczania kwot ubezpieczenia oraz przyznawania zniżek i zwyżek w opłacie ubezpieczenia — twierdzi Michał Witkowski.

Tylko agenci wiedzą

Nie wiadomo więc czy za daną markę zapłacimy więcej albo mniej. Nie można takich danych np. opublikować w gazecie.

— Najlepszym sposobem na to, żeby dowiedzieć się, ile będzie kosztowało nasze ubezpieczenie jest kontakt z agentem PZU. Każdy agent ma program komputerowy, który wyliczy należną składkę. Można także zadzwonić na infolinię — tłumaczy Michał Witkowski.

To już nasz Czytelnik jednak przerabiał. Bez rezultatu.

Skąd te zwyżki?

Według relacji Michała Witkowskiego z PZU generalna zasada naliczania zniżek i zwyżek w jego firmie jest taka, że auta mniejsze nie mają zwyżek, auta większe tak. Witkowski twierdzi, że informacje na temat potencjalnej szkodliwości poszczególnych marek samochodu pochodzą m.in. z danych statystycznych, a nie z sondaży, jak pomyłkowo podała naszemu Czytelnikowi pani z infolinii. Co jest szkodliwość danej marki? Według pracowników PZU chodzi o szkody, jakie dany typ samochodu powoduje np. w kolizji z innym. Większe auto powoduje większe szkody, mniejsze odwrotnie. Zwyżek powinni się także spodziewać np. właściciele aut sportowych czy terenowych. Właściciele aut mniejszych, czyli np. maluchów czy seicento, mogą raczej spać spokojnie. Zwyżka za klasę pojazdu im nie powinna grozić.

Źródło: Anna Dziedzic - Dziennik Zachodni

Napisano

Ja jestem za. Stereotypy znikad sie nie biora. Golf, Calibra, Civic - wlasnie na te samochody klniemy na drogach najczesciej. TU maja jakies swoje statystyki wypadkowosci, wyplacanych odszkodowan itp, i na tej podstawie maja prawo ustalac sobie skladki dla poszczegolnych marek. Uzaleznianie wysokosci skladki tylko od pojemnosci silnika jest bzdura i czas najwyzszy w koncu to zmienic. Dziwne jest tylko tylko te 3%, ja bym zrobil 30 i to bez jakiejkolwiek zlosliwosci.

Napisano

Też mi nowość hehe.gif Allianz różnicuje marki od zawsze

i nikt nie robi o to wielkiej afery. Tylko nie robią tego w takiej

postaci jawnej zwyżki jak PZU, ale dla danej pojemności

silnika są różne stawki bazowe ubezpieczenia zależnie

od marki pojazdu.

Napisano

Paranoja!!! Itotalna bzdura!!!

Jest to najprostszy sposób na WYŁUDZENIE dodatkowych pieniędzy!!

W żdnym wypadku nie powinno mieć to miejsca.

Ubezpieczenie powinno byćuzależnione od kierowcy bezwypadkowości i co najwyżej jeszcze od punktów karnych przyznawanych z mandatami co miało by bezpośrednie przełozenie na zachowanie sięna drodze. Świadomość że poza madatem którego i tak większość nie płaci będzie ponosił dodatkowe koszty przez kolejne 3, 5 lat w postaci zwiększonej składi OC. Takie postępowanie jest zrozumiałe i uzasadnione ale karać za szkodliwość marki kierowcę który ma 60% ulgi za bezwypadkową jazde to SKANDAL!!

Najprostsze rozwiązanie to zmienić ubezpieczyciela. Zniżki idą za kierowcąwięc nie ma obaw że sięutraci te ulgi...

PZU to ZŁO!

Napisano

bez sensu dlatego że swojego czasu np. daewoo miało większość rynku i chciał, niechciał procentowo wiecej jeżdzi pojazdów daewoo po drogach niż np. jaguarów więc statystycznie wiadomo że jak wiecej jest pojazdów danej marki to i prawdopodobieństo szkód wyrzadzonych przez te marke też jest większe...

i to jest chore bo np. ktoś chce kupić lanosa to musi zapłacić więcej bo chce kupić daewoo a jakby kupił jaguara to zapłaci mniej... screwy.gifscrewy.gifscrewy.gif

Napisano

> bez sensu dlatego że swojego czasu np. daewoo miało większość rynku i

> chciał, niechciał procentowo wiecej jeżdzi pojazdów daewoo po

> drogach niż np. jaguarów więc statystycznie wiadomo że jak

> wiecej jest pojazdów danej marki to i prawdopodobieństo szkód

> wyrzadzonych przez te marke też jest większe...

> i to jest chore bo np. ktoś chce kupić lanosa to musi zapłacić

> więcej bo chce kupić daewoo a jakby kupił jaguara to zapłaci

> mniej...

hehe.gif

Wszystko pięknie, tylko to się nie tak liczy.

Załóżmy, że mamy ubezpieczone 100 aut marki X,

200 aut marki Y i 5 aut marki Z. Kierowcy Xów

spowodowali w ostatnim roku 20 wypadków,

kierowcy Yków 10 a kierowcy Z jeden.

Statystycznie ryzyko spowodowania wypadku

jadąc marką X wynosi 20%, marką Y 5%,

a marką Z również 20%!

I na tej zasadzie to właśnie funkcjonuje..

Dodatkowo, tak jak napisano w artykule,

uwzględnia się średni rozmiar szkody

powodowany danym samochodem. Wiadomo,

że lekkie stuknięcie się w korku maluszkiem

spowoduje inne uszkodzenia, niż taka sama

stłuczka przy tej samej prędkości dużą terenówką

Napisano

> Statystycznie ryzyko spowodowania wypadku

> jadąc marką X wynosi 20%, marką Y 5%,

> a marką Z również 20%!

To tez mialem na mysli - nie chodzi mi o "karanie" kierowcow za posiadanie takiej czy innej marki samochodow. Skladke od czegos trzeba uzaleznic, i im wiecej czynnikow tym sprawiedliwiej. Bardzo dobrym kryterium jest "mandatowosc" kierowcy, niestety niemozliwy do realizacji w praktyce, chociaz...

Napisano

Kichanie w bambus - chodzi tylko o to by nam kase z portfela wyszarpac... I o nic wiecej...

Napisano

A to ciekawe. Ja właśnie dzisiaj dostałem kwity z PZU bo po koniec miesiąca kończy mi się OC i.............ZNIŻKA 3% za klasę auta yay.gif

Auto raczej hmm duże a mimo to ....zniżka!!

PZDR

Napisano

> A to ciekawe. Ja właśnie dzisiaj dostałem kwity z PZU bo po koniec

> miesiąca kończy mi się OC i.............ZNIŻKA 3% za klasę auta

> Auto raczej hmm duże a mimo to ....zniżka!!

> PZDR

Mówisz o multipli? Będzie na nią zniżka, gdyż to raczej

nie jest samochód, którym dresy wpadają na czołówkę

przy 150 km/h hehe.gif

Napisano

Dlaczego bzudra? W kraju w którym jestem obecnie, jest to normalne - może nie dostajesz zwyżki za markę, ale każda marka rozliczna jest inaczej - przy ubezpieczeniu bierze się wszytsko pod uwagę, łącznie z niezawodnością auta, dostępnych serwisów i kosztów napraw, itp itd. W ten sposób za 6 letnia brave płacę stawkę niższą o 15% niż za 9 miesięcznego focusa - focus jako popularne bardzo auto ma rozwiniętą sieć serwisów, wręcz utarło się, że focusa zrobi ci nawet John w stodole - stąd stawka niższa. Poza tym, skoro tyle tego na rynku, nie ma tylu kradzieży i dzięki temu stawka może być niższa. PZU poszło na łatwiznę i dodaje 3% do kliku marek - uważam, że powinno być to bardziej zróżnicowane, bo BMW 635i w kabriolecie nie równe jest Hondzie civic z tego samego roku i tu troszkę krzywdzi się własciela Hondy.

Z drugiej strony ktoś może powiedzieć, że karze się go za kupowanie takiego a nie innego auta. Cóż, takie życie - to działa wszędzie i pewne auta są lubiane bardziej, inne mniej przez ubezpieczalnie.

Napisano

> Mówisz o multipli? Będzie na nią zniżka, gdyż to raczej

> nie jest samochód, którym dresy wpadają na czołówkę

> przy 150 km/h

Oczywiście że tak.

Hahaha.......no masz całkowitą rację ale przyznam bez bicia że ponad 2 lata temu nieźle poprawiłem wygląd malucha którym jechał dziadek co był za leniwy żeby omijać mnie w bezpiecznej odległości a ja tylko parę centymetrów zdążyłem się wysunąć wink.gif

Napisano

ufff... sprawdziłem, na szczeście na umowie nie ma nic o żadnych procentach dla Lanosa zlosnik.gif

Napisano

> W ten sposób za 6 letnia brave płacę stawkę

> niższą o 15% niż za 9 miesięcznego focusa - focus jako popularne

> bardzo auto ma rozwiniętą sieć serwisów, wręcz utarło się, że

> focusa zrobi ci nawet John w stodole - stąd stawka niższa.

Trochętu niekonsekwencji...

Zwykle niezawodność marki i popularność w połączeniu z wiekiem auta przekłada sięna wartość auta wszystkie te dane są stabelaryzowane... więc po co jeszcze raz nakładać opłatę za coś co zostało już opłacone...

Znam kraj gdzie włąśnie pkt karne mająprzełożenie na wysokość ubezpieczenia i łatwo można zobserwować że kierowcy sątam dużo rozsądniejsi i STARAJĄ sięunikać mandatów nawet za parkowanie ...

Styl jazdy i na drodze nie zależy od marki tylko od kierowcy ...

Chociaż jak wspomniano wyżej dres nie wyskoczy multiplą na czołowkę... bo co to za landara... Ale przedstawiciel handlowy który za wszelką cenęchce urwać 5 min wypadnie 180 w terenie zabudowanym bo on jedzi bezpiecznie i szybciej myśli przy większej prędkosci ...

Napisano

> Styl jazdy i na drodze nie zależy od marki tylko od kierowcy ...

> Chociaż jak wspomniano wyżej dres nie wyskoczy multiplą na

> czołowkę... bo co to za landara... Ale przedstawiciel handlowy

> który za wszelką cenęchce urwać 5 min wypadnie 180 w terenie

> zabudowanym bo on jedzi bezpiecznie i szybciej myśli przy

> większej prędkosci ...

Kratkowozy jako ciężarówki są innym typem pojazdu

i obowiązuje je osobna statystyka

Napisano

Z tego co wiem to ostatnio pozmieniało się już trochę z kratkowozami...

Napisano

> Z tego co wiem to ostatnio pozmieniało się już trochę z

> kratkowozami...

Mówisz o kwestii odliczenia podatku?

Napisano

tak że 5 osobowa micra nie będzie miała już kratki zamiast zagłówków...

Napisano

> tak że 5 osobowa micra nie będzie miała już kratki zamiast

> zagłówków...

Ale te auta co już są jako ciężarowe, takimi pozostają,

chyba, że wykona się demontaż kratki i przerejestruje

na osobówkę. Zmiana jest świeża, więc nie ma jeszcze

odbicia w statystykach. Ale niedługo użytkownicy Seicento,

Pandy, Lanosów i innych aut flotowych mogą nieźle

zdziwić się gdy zostanie im doliczona zwyżka

"za przedstawicieli handlowych" rotfl.gif

Napisano

Okaze się że SC jest bardziej szkodliwe od Civica hahaha.gif

ale oc sc ~400zł 3% z tego 9 zł a ile wyniesie średnie ubezpieczenie dla H.Civic???

Napisano

> Zwykle niezawodność marki i popularność w połączeniu z wiekiem auta

> przekłada sięna wartość auta wszystkie te dane są

> stabelaryzowane...

Nie do końca - w firmie, w której ubezpieczam auto (i wszystkich, w których sprawdzałem) wartość auta podajesz i owszem, ale na polisie masz: do 25000 funtów. W ten sposób ujednolicono stawki pod tym względem - z jednej strony dobre (drogie nowe auto) z drugiej złe (staroć), ale wtedy nie musisz wykupywać pełnej opcji, a możesz tylko OC czy OC/kradzież. Za full opcje na brava '99 1.2 płacę mniej około 15% niż za full opcję focusa '05 1.8 - to działa alien.gif

Poza tym brana jest pod uwagę bezszkodowość i przewinienia drogowe - aczkolwiek o przekraczaniu prędkosci nic nie ma smile.gif.

Napisano

Nie tylko PZU tak robi. Ubezpieczałam ostatnio 12-letniego Merca w firmie Uniqa i pani naliczyła mi 15% rant.gif zwyżki za to właśnie,że mam takie a nie inne auto wrrr.gif Uzasadnienie? Proszę bardzo:" po wejściu Polski do UE zostało sprowadzonych bardzo dużo aut marki BMW,Mercedes i Audi,auta te mają zazwyczaj silniki o dużej pojemności i są użytkowane przez młodych i narwanych kierowców stwarzających zagrożenie na drodze." No to się ciekawych rzeczy dowiedziałam,bo znajomi cały czas się śmieją,że jeżdżę emeryckim autem,a tu proszę-wg.TU jestem statystycznym szczeniakiem stwarzającym zagrożenie screwy.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.