Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rejestracja własnego samochodu z Norwegii w Polsce

Featured Replies

Napisano

Cześć

Szukałem tematu w sieci, ale wszystkie tematy dotyczą zakupu auta z Norwegii.

Natomiast może ktoś mi podpowie jak wygląda sytuacja jeśli osoba legalnie pracująca i przebywająca w Norwegii chce zakupione tam auto (dwa lata temu) zarejestrować i używać w Polsce. Samochód nie zmienia właściciela a jedynie miejsce rejestracji.

PS mienie przesiedleńcze to nie będzie, bo nie wiąże się to z powrotem właściciela do Polski.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Ponawiam temat, może ktoś "wiedzący" wrócił z weekendu i pomoże.

Napisano

Jeżeli auto sprowadzasz z NO to musisz zrobić odprawę celną wywozową w NO a następnie importową w PL. Jakie auto? Japończyk, koreaniec, amerykanin, itp. wtedy stawka 10% cła. Jeżeli europejczyk EU może być 0%. Do tego akcyza 3,1 lub 18,6% i VAT 23%.

Napisano
  • Autor

> Jeżeli auto sprowadzasz z NO to musisz zrobić odprawę celną wywozową w NO a następnie importową w

> PL. Jakie auto? Japończyk, koreaniec, amerykanin, itp. wtedy stawka 10% cła. Jeżeli

> europejczyk EU może być 0%. Do tego akcyza 3,1 lub 18,6% i VAT 23%.

Samochód to mazda o pojemności 1300. Rodowita japonka.

Napisano

> Samochód to mazda o pojemności 1300. Rodowita japonka.

to płacisz cło i chyba nie bardzo opłaci się taki import z NO, czy się mylę?

Napisano

> Samochód to mazda o pojemności 1300. Rodowita japonka.

W takim razie 10% cła + 3,1% akcyzy + 23% VAT. Policz czy się tobie opłaci.

Napisano

> W takim razie 10% cła + 3,1% akcyzy + 23% VAT. Policz czy się tobie opłaci.

aa skad wziac kwote zeby policzyc w/w stawki? urzad komunikacji?

Napisano

Najprościej umowa/faktura zakupu. Ale tutaj kolega pisał, że 2 lata temu był zakup. Więc cena nie do końca odpowiada wartości. I tu się zaczną schody bo jeden UC może chcieć właśnie tą umowę/fakturę a innemu wystarczy oświadczenie z zadeklarowaną wartością. Tylko żeby nie przesadzić z kwotą ponieważ mogą podnieść smile.gif

Do obliczeń można przyjąć ze średnich notowań. Jaka mazda, który rok?

Napisano

> aa skad wziac kwote zeby policzyc w/w stawki? urzad komunikacji?

Eurotax, z tego zdaje się korzysta UC hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Najprościej umowa/faktura zakupu. Ale tutaj kolega pisał, że 2 lata temu był zakup. Więc cena nie

> do końca odpowiada wartości. I tu się zaczną schody bo jeden UC może chcieć właśnie tą

> umowę/fakturę a innemu wystarczy oświadczenie z zadeklarowaną wartością. Tylko żeby nie

> przesadzić z kwotą ponieważ mogą podnieść

> Do obliczeń można przyjąć ze średnich notowań. Jaka mazda, który rok?

Zadzwoniłem do punktu celnego i powiedzieli, że można to zrobić na mienie przesiedleńcze. W ustawie celnej nie ma określonego terminu powrotu do kraju, a jedynie termin korzystania z ulgi nie częściej niż co 36 miesięcy.

Mazda Demio 1300 ccm, 2002 rok.

Napisano

> Zadzwoniłem do punktu celnego i powiedzieli, że można to zrobić na mienie przesiedleńcze. W ustawie

> celnej nie ma określonego terminu powrotu do kraju, a jedynie termin korzystania z ulgi nie

> częściej niż co 36 miesięcy.

> Mazda Demio 1300 ccm, 2002 rok.

Ile jest warta w N taka mazda? bo w Polsce raczej malo. Zakladajac ze tam auta sa bardzo drogie to wiec moze lepiej tam ja sprzedac i kupic lepsze auto w PL

Napisano

> Ile jest warta w N taka mazda? bo w Polsce raczej malo. Zakladajac ze tam auta sa bardzo drogie to

> wiec moze lepiej tam ja sprzedac i kupic lepsze auto w PL

to samo chciałem zaproponować, pozostaje jednak kwestia egzemplarza - w PL kupić coś na rynku wtórnym bez poświęcenia na to przynajmniej 2 miesięcy to jak gra w rosyjską ruletkę, gdzie w sześciokomorowym rewolwerze są trzy ostre naboje. I może się tak skończyć, że za dobrze utrzymane auto trzeba będzie zapłacić porównywalne kwoty, a przecież kłopot ze sprzedażą / zakupem też ma swoją wagę.

Napisano
  • Autor

> to samo chciałem zaproponować, pozostaje jednak kwestia egzemplarza - w PL kupić coś na rynku

> wtórnym bez poświęcenia na to przynajmniej 2 miesięcy to jak gra w rosyjską ruletkę, gdzie w

> sześciokomorowym rewolwerze są trzy ostre naboje. I może się tak skończyć, że za dobrze

> utrzymane auto trzeba będzie zapłacić porównywalne kwoty, a przecież kłopot ze sprzedażą /

> zakupem też ma swoją wagę.

Dokładnie tak jest, autko jest zadbane i pewne. Nie chcemy ryzykować zakupu w Polsce, bo możemy sporo na tym stracić a nie zyskać.

Napisano

> w PL kupić coś na rynku

> wtórnym bez poświęcenia na to przynajmniej 2 miesięcy to jak gra w rosyjską ruletkę, gdzie w

> sześciokomorowym rewolwerze są trzy ostre naboje. I może się tak skończyć, że za dobrze

> utrzymane auto trzeba będzie zapłacić porównywalne kwoty, a przecież kłopot ze sprzedażą /

> zakupem też ma swoją wagę.

Daj spokój - mnie nawet na CB pytają, czy samochodu sprzedać nie chcę, a poszukiwania używanego to jakaś porażka. Jeszcze chwila, a zacznę obniżać średnią wieku samochodów w Polsce, ponieważ pozostanie mi alternatywa - stary i dobry, bądź nowy.

Napisano

> Dokładnie tak jest, autko jest zadbane i pewne. Nie chcemy ryzykować zakupu w Polsce, bo możemy

> sporo na tym stracić a nie zyskać.

Przy tych zupelnie chorych norweskich cenach i biorac pod uwage ze N nie jest w UE,

to nie ma cudow zebys nie stracil na takim karkolomnym manewrze jak export z N.

Juz lepiej kup cos po szwedzkiej stronie w drodze do Polski.

Zobacz blocket.se -podejrzewam ze ceny Cie nawet nie zdziwia, lecz zszokuja :-D

Napisano

> Zadzwoniłem do punktu celnego i powiedzieli, że można to zrobić na mienie przesiedleńcze. W ustawie

> celnej nie ma określonego terminu powrotu do kraju, a jedynie termin korzystania z ulgi nie

> częściej niż co 36 miesięcy.

> Mazda Demio 1300 ccm, 2002 rok.

No jak celnicy doradzają mienie.. facepalm%5B1%5D.gif

"Artykuł 3 Z zastrzeżeniem art. 4–11 zwolnione z należności celnych przywozowych jest mienie osobiste przywożone przez osoby fizyczne przenoszące swoje miejsce zamieszkania z państwa trzeciego na obszar celny Wspólnoty." ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 1186/2009

W twoim przypadku nie ma przenosin, oczywiście można odprawiać jako mienie ale potem 5 lat niepewności...to raz.

Dwa - wiesz, że mienia przez rok nie możesz sprzedać ani użyczyć?

Licząc od wartości mazdy ok. 12000zł należności wychodzą ok. 3200zł.

Z wartość na fakturze wyjdzie zapewne więcej.

Napisano
  • Autor

> No jak celnicy doradzają mienie..

> "Artykuł 3 Z zastrzeżeniem art. 4–11 zwolnione z należności celnych przywozowych jest

> mienie osobiste przywożone przez osoby fizyczne przenoszące swoje miejsce zamieszkania z

> państwa trzeciego na obszar celny Wspólnoty." ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 1186/2009

> W twoim przypadku nie ma przenosin,

Są przenosiny i ponowny wyjazd. Sami celnicy przyznali, że w krajach schengen nie ma możliwości sprawdzenia.

Można też przesiedlać się kilka lat grinser006.gif

> Dwa - wiesz, że mienia przez rok nie możesz sprzedać ani użyczyć?

Wiem, ale to w tym przypadku bez znaczenia, auto zostaje.

> Licząc od wartości mazdy ok. 12000zł należności wychodzą ok. 3200zł.

> Z wartość na fakturze wyjdzie zapewne więcej.

A jako mienie przesiedleńcze wyjdzie około 1000 zł

Napisano

> Są przenosiny i ponowny wyjazd. Sami celnicy przyznali, że w krajach schengen nie ma możliwości

> sprawdzenia.

> Można też przesiedlać się kilka lat

No i niekoniecznie ponieważ art. 8 ust. 3 mówi:

"Zwolnienie z należności celnych przywozowych uzależnione jest także od zobowiązania się osoby zainteresowanej do faktycznego ustalenia miejsca zamieszkania na obszarze celnym Wspólnoty w terminie wyznaczonym przez właściwe organy,stosownie do okoliczności. Organy te mogą wymagać złożenia zabezpieczenia, którego formę i wysokość same określają"

Chodzi o teren Wspólnoty a nie Schengen...no skoro mamy takich urzędników biglaugh.gif270635636-JUMP2.gif

> A jako mienie przesiedleńcze wyjdzie około 1000 zł

Dlaczego 1000zl? Jak zastosują zwolnienie to nic nie wyjdzie. Chyba, że ten tysiak to ma być w kopercie smirk.gif

Napisano
  • Autor

> Chodzi o teren Wspólnoty a nie Schengen...no skoro mamy takich urzędników

Chodzi o możliwość swobodnego przemieszczania się.

> Dlaczego 1000zl? Jak zastosują zwolnienie to nic nie wyjdzie. Chyba, że ten tysiak to ma być w

> kopercie

Kosztują tablice, dowód, naklejki, tłumaczenia, opłata recyklingowa, tych opłat nie da się uniknąć.

Napisano

> Chodzi o możliwość swobodnego przemieszczania się.

Tak ale masz wskazać miejsce stałego pobytu we Wspólnocie, przemieszczać możesz się i do Australii...zresztą to nie mój problem.

> Kosztują tablice, dowód, naklejki, tłumaczenia, opłata recyklingowa, tych opłat nie da się uniknąć.

Nie myślisz chyba, że w przypadku odprawy masz w/w gratis? Dolicz do tamtych 3200zł ten tysiak.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.