Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

DPF, szybkie pytanie

Featured Replies

Napisano

witam

mam szybkie pytanie na temat DPF:

skąd ECU wie, kiedy filtr jest zapchany i trzeba go wypalić?

Czy są tam po prostu odpowiednie czujniki, czy może ECU zlicza ile sadzy produkuje silnik na podstawie ciśnienia powietrza, obrotów etc?

Napisano

> witam

> mam szybkie pytanie na temat DPF:

> skąd ECU wie, kiedy filtr jest zapchany i trzeba go wypalić?

> Czy są tam po prostu odpowiednie czujniki, czy może ECU zlicza ile sadzy produkuje silnik na

> podstawie ciśnienia powietrza, obrotów etc?

Są czujniki ciśnienia na wejściu, na wyjściu, sondy lambda, do tego ECU zlicza też ilość spalonego paliwa, czas i warunki pracy silnika itp.

Generalnie mechanizm - pomimo tego, że zasada jego działania jest względnie prosta - jest dość skomplikowany i wymaga sporej ilości dość precyzyjnych danych wejściowych, aby móc działać prawidłowo.

Napisano
  • Autor

> Są czujniki ciśnienia na wejściu, na wyjściu, sondy lambda, do tego ECU zlicza też ilość spalonego

> paliwa, czas i warunki pracy silnika itp.

> Generalnie mechanizm - pomimo tego, że zasada jego działania jest względnie prosta - jest dość

> skomplikowany i wymaga sporej ilości dość precyzyjnych danych wejściowych, aby móc działać

> prawidłowo.

Dzięki 20.GIF

Napisano

czujnik ciśnienia jeden lub dwa (zazwyczaj), choć u mnie np różnica ciśnienia była obliszana w stosunku do cisnienia atmosferycznego. Jest czujnik temperatury spalin (jest pewna minimalna temperatura spalin kiedy wypalanie może się uruchomić) + dodatkowo jakies algorytmy, ilość spalonego paliwa, ilość, częstość zmiany biegu itd.

Napisano
  • Autor

byłem ciekawy, bo zauważalnie rzadziej wypala się wypala się u mnie po wymianie filtra powietrza-nie wiem, czy to po prostu nowy filtr, czy może te K&N są lepsze

Napisano

> byłem ciekawy, bo zauważalnie rzadziej wypala się wypala się u mnie po wymianie filtra

> powietrza-nie wiem, czy to po prostu nowy filtr, czy może te K&N są lepsze

Zabity, niefirmowy filtr o dużym oporze przepływu mógł powodować brak tlenu w stanach, kiedy turbo jeszcze się nie rozkręciło i w konsekwencji generował duże ilości sadzy - silnik kopcił.

Napisano

Ale to bardzo prosty układ. Czujniki ciśnienia i temperatury spalin i tyle. Żadne tam super hiper procedury czy jakieś algorytmy.

Napisano

> Ale to bardzo prosty układ. Czujniki ciśnienia i temperatury spalin i tyle. Żadne tam super hiper

> procedury czy jakieś algorytmy.

uważasz, że wypalanie DPFa odbywa się tylko i wyłącznie na podstawie sygnałów z czujnika ciśnienia i przy odpowiedniej temperaturze?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.