Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

rozszyfrowanie numeru swiec

Featured Replies

Napisano

witam mam ja sobie takie swiece CHAMPION RC9YC czy ktos moze mi sprawdzic do czego one sa? I druga sprawa jaki bylby zamiennik tej swiecy np firmy NGK hmm.gif

Napisano
  • Autor

> GOOGLE nie boli

wpisywalem ale nie moge znalezc zamiennikow tej swiecy smile.gif

Napisano

> jestes pewien?

Jakbym nie był to bym napisał? alien.gif

Napisano

> jestes pewien?

odpowiedź w 100% prawdziwa smile.gif

Napisano
  • Autor

> odpowiedź w 100% prawdziwa

kurde to ciekawe bo wg: katalogu ngk do mojego auta ma byc v-line 36 hmm.gif

Napisano

> kurde to ciekawe bo wg: katalogu ngk do mojego auta ma byc v-line 36

Bo posiadasz świece do Seicento 1,1spi,nie powiedziałeś rocznika przy zakupie bądź trafiłeś na niekompetentnego sprzedawcę. ok.gifBoże,w Polsce jak zwykle wszyscy znają się na motoryzacji i medycynie... sick.gif Lepiej sobie zakup je na allegro,zaoszczędzisz nawet 10zł na komplecie. skromny.gifhehe.gif

Napisano
  • Autor

> Bo posiadasz świece do Seicento 1,1spi,nie powiedziałeś rocznika przy zakupie bądź trafiłeś na

> niekompetentnego sprzedawcę. Boże,w Polsce jak zwykle wszyscy znają się na motoryzacji i

> medycynie... Lepiej sobie zakup je na allegro,zaoszczędzisz nawet 10zł na komplecie.

to czekaj czekaj jakie maja wlasciwie byc? Teraz mam wkrecone wlasnei te championy poprzedni wlasciciel je dal domyslam sie, ze sa one nie wlasciwe zlosnik.gif

Napisano

> to czekaj czekaj jakie maja wlasciwie byc? Teraz mam wkrecone wlasnei te championy poprzedni

> wlasciciel je dal domyslam sie, ze sa one nie wlasciwe

To jeszcze napiszę, żebyś kupił sobie Denso, w przeciwieństwie do NGK nie są produkowane w wielu fabrykach na całym świecie i nigdy nie miałem z nimi problemu - o NGK niestety nie mogę tego powiedzieć.

Napisano

> To jeszcze napiszę, żebyś kupił sobie Denso, w przeciwieństwie do NGK nie są produkowane w wielu

> fabrykach na całym świecie i nigdy nie miałem z nimi problemu - o NGK niestety nie mogę tego

> powiedzieć.

Powiedz mi gdzie są produkowane NGK które są dostępne na rynku europejskim?

Napisano

> Powiedz mi gdzie są produkowane NGK które są dostępne na rynku europejskim?

We Francji. waytogo.gif

Napisano

> Powiedz mi gdzie są produkowane NGK które są dostępne na rynku europejskim?

Rozi ja wiem, że bronisz i wiesz o NGK dużo więcej niż przeciętny ''zjadacz'' motoryzacji, ale NGK podupadł jakościowo i coraz częściej zalicza wtopy.

Znam kilku mechaników, którzy polecali i montowali NGK, a teraz przed nimi przestrzegają.

Napisano

> We Francji.

Made in Japan też jakiś czas temu dało się dostać ok.gif

Napisano

> We Francji.

Raptem 30 parę referencji co daje ~5% świec sprzedawanych w PL. Reszta w Japonii

Napisano

> Rozi ja wiem, że bronisz i wiesz o NGK dużo więcej niż przeciętny ''zjadacz'' motoryzacji, ale NGK

> podupadł jakościowo i coraz częściej zalicza wtopy.

> Znam kilku mechaników, którzy polecali i montowali NGK, a teraz przed nimi przestrzegają.

Wiesz że się niezgodzę smile.gif

Bardzo chętnie spotkam się z tymi mechanikami i porozmawiam w czym problem. Robię dziesiątki szkoleń, spotykam setki mechaników, odwiedzam dziesiątki filii importerskich i sprzedaż nie spada. Problemem są stare, zużyte silniki i błędy mechaników, którym wydaje się, że w każdym aucie można powielać doświadczenia zdobyte na Polonezie...

Napisano

> Wiesz że się niezgodzę

> Bardzo chętnie spotkam się z tymi mechanikami i porozmawiam w czym problem. Robię dziesiątki

> szkoleń, spotykam setki mechaników, odwiedzam dziesiątki filii importerskich i sprzedaż nie

> spada. Problemem są stare, zużyte silniki i błędy mechaników, którym wydaje się, że w każdym

> aucie można powielać doświadczenia zdobyte na Polonezie...

NGK ma markę i temu nie zaprzeczy nikt, ale wiesz że jak ktoś się naciął na świecach 1...2....5 raz to ich więcej nie założy tym bardziej klientowi.

Ja się naciąłem i kilku znajomych też, silnik na nowych świecach przerywa, kaszle, wkręcam stare (wymieniane z harmonogramu nie z potrzeby) i wszystko wraca do normy.

Podobno była wadliwa seria, ale była, opinia poszła w świat i robi czarny PR.

Napisano

> NGK ma markę i temu nie zaprzeczy nikt, ale wiesz że jak ktoś się naciął na świecach 1...2....5 raz

> to ich więcej nie założy tym bardziej klientowi.

> Ja się naciąłem i kilku znajomych też, silnik na nowych świecach przerywa, kaszle, wkręcam stare

> (wymieniane z harmonogramu nie z potrzeby) i wszystko wraca do normy.

> Podobno była wadliwa seria, ale była, opinia poszła w świat i robi czarny PR.

Żadnej wadliwej serii nie było. Problemy jakie się pojawiają bardzo często są poza świecą. Wiem, że to ciężko wyjaśnić szczególnie jak nie ma się w ręku rzeczonych przypadków.

A to że problemy się pojawiaja na NGK to rzecz normalna bo 70% aut jeździ w PL na tych świecach więc jak problem jest to często na NGK mimo, że to w ogóle nie wina świec.

Napisano

> Żadnej wadliwej serii nie było. Problemy jakie się pojawiają bardzo często są poza świecą. Wiem, że

> to ciężko wyjaśnić szczególnie jak nie ma się w ręku rzeczonych przypadków.

> A to że problemy się pojawiaja na NGK to rzecz normalna bo 70% aut jeździ w PL na tych świecach

> więc jak problem jest to często na NGK mimo, że to w ogóle nie wina świec.

Nie rozumiesz, zmiana była NGK > NGK i na starych auto chodziło poprawnie, a na nowych nie, zmiana zauważalna odrazu po wymianie, powrót do starych świec i problem ustępuje (kable/cewki bez zarzutu).

Później wymiana na Beru, dalej Denso i problem się nie powtórzył - to była wina ewidentnie konkretnych świec.

Sprawa stara, sprzed kilku lat, ale w tamtym czasie powtórzyła się w kilku znanych mi autach, problemem były świece NGK i kropka.

Rozi to są twarde fakty, przypadki znane mi osobiście nie żaden urban legend, później w luźnych rozmowach z mechanikami także utrwalona ich doświadczeniem.

Napisano

znam takich rozmow setki. Wystarczy nieraz spojrzec na rozmowy na kaciku, zaczyna sie od postu g**ne swiece a po kilku dniach i diagnozie zupelnie co innego.

Podobnie masz z klockami hamulcowymi, nowe piszcza, stare nie - czyli g**ne klocki, oczywiscie nic bardziej mylnego.

Najwazniejsze w swiecy jest prawidlowe dokrecenie, nie wiem jakie bylo. Ile razy mechanicy pluli na NGK i na inne a potem okazywalo sie, ze nie maja pojecia dlaczego cos nie dziala.

Nie mniej jednak zawsze moze sie zdarzyc ze cos nie dziala. Rozne sa przypadki. Ale trafienie na 4 uszkodozne swiece ma mniejsze prawdopodobienstwo jak trafienie lotka...

Napisano

Nie muszą być 4 wadliwe w paczce, wystarczy 1. szt, jeśli wszystkie wyglądają na nówki, nie mają uszkodzeń fizycznych to ja nie będę szukał tej sprawiającej problemy - prawda?

Reklamowanie świec mija się z celem, sam to dobrze wiesz zlosnik.gif

Nie twierdzę, że NGK jest złe, piszę że się osobiście na nich naciąłem, jestem pewny że była to wina świec, więc z czystym sumieniem nie polecę ich.

Napisano

> Nie muszą być 4 wadliwe w paczce, wystarczy 1. szt, jeśli wszystkie wyglądają na nówki, nie mają

> uszkodzeń fizycznych to ja nie będę szukał tej sprawiającej problemy - prawda?

> Reklamowanie świec mija się z celem, sam to dobrze wiesz

> Nie twierdzę, że NGK jest złe, piszę że się osobiście na nich naciąłem, jestem pewny że była to

> wina świec, więc z czystym sumieniem nie polecę ich.

Masz oczywiscie prawo. Ja tylko sugeruje, że zapewne problem byl nie w samej swiecy, tak przynajmniej jest w ogromnej wiekszosci podobnych przypadkow.

Ja mam na to inne spojrzenie i porównuję ilość problemów, często bezpodstawnych, z ilością sprzedaży i opinii dobrych warsztatów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.