Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mondeo automat i 'R'

Featured Replies

Napisano

Kilka dni temu moją uwagę zwróciła jedna rzecz w moim mondku:

Jak stoję na jakimś pochyleniu, gdzie tył jest wyżej i wrzucam R, to czasem auto stoczy się kilka/kilkanaście cm do przodu zanim zacznie ciągnąć do tyłu.

Jest to mój pierwszy automat, ale z tego co wiem, to taka sytuacja nie powinna mieć miejsca.

Jak stoję np. w korku/na światłach/ itp i mam przód wyżej, to wystarczy, że popuszczę hamulec i auto jedzie do przodu (przy małym wzniesieniu) lub stoi w miejscu (gdzie wzniesienie jest większe). Tak więc 'D' działa jak należy.

Mam się bać, czy to norma?

Napisano

Inne, dłuższe przełożenie wstecznego biegu?

Auto nie ma siły i na obrotach jałowych po prostu się stacza.

Używaj więcej gazu wink.gifwink.gif

Napisano

> Kilka dni temu moją uwagę zwróciła jedna rzecz w moim mondku:

> Jak stoję na jakimś pochyleniu, gdzie tył jest wyżej i wrzucam R, to czasem auto stoczy się

> kilka/kilkanaście cm do przodu zanim zacznie ciągnąć do tyłu.

> Mam się bać, czy to norma?

ja wiem tylko tyle, ze klopoty ze wstecznym to pierwsze oznaki padania skrzyni

Napisano
  • Autor

> ja wiem tylko tyle, ze klopoty ze wstecznym to pierwsze oznaki padania skrzyni

Czy jest to tak samo pewne jak to, że każdy ford rdzewieje? wink.gif

Podaj proszę jakieś konkretne informacje. Jeśli twierdzisz, że kłopoty z R to pierwsze oznaki padania, to co się dzieje w skrzyni?

Opisany przeze mnie problem z R zauważyłem tylko przy wzniesieniach. Na równej drodze (np. podczas parkowania na parkingu/pod domem) nic się nie dzieje. Dopiero jak dupa stoi wyżej.

Np. wzniesienie takie jak na tej ulicy (linka do street view):

Google street view

Napisano

> Czy jest to tak samo pewne jak to, że każdy ford rdzewieje?

> Podaj proszę jakieś konkretne informacje. Jeśli twierdzisz, że kłopoty z R to pierwsze oznaki

> padania, to co się dzieje w skrzyni?

zacznijmy od tego, ze ja ekspertem od automatow nie jestem, szczegolow nie znam, bo sam mam tylko reczna skrzynie biegow.

nie chcialem rowniez niepotrzebnie Cie martwic, ale chcialem zwrocic Twoja uwage, zebys nie ignorowal problemu, bo to moze byc cos powazniejszego

a taka opinie slyszalem od kolegi, ktory jezdzi starym amerykanskim samochodem

u niego bylo tak, ze wrzucal wsteczny, puszczal hamulec, a samochod w ogole nie ruszal, albo ruszal po jakims czasie.

pozniej takie same objawy zaczynaja rowniez wystepowac przy ruszaniu do przodu

nie wiem czemu problem dotyka najpierw wstecznego, bo nie znam dokladnie budowy skrzyni automatycznej

> Opisany przeze mnie problem z R zauważyłem tylko przy wzniesieniach. Na równej drodze (np. podczas

> parkowania na parkingu/pod domem) nic się nie dzieje. Dopiero jak dupa stoi wyżej.

w poczatkowym stadium tak podobno jest, ze na plaskim ciezko ten problem zauwazyc, ale w miare pogarszania sie stanu skrzyni objawy beda coraz bardziej uciazliwe

Napisano
  • Autor

A nie wiesz może, jaki mniej więcej był to czas u Twojego kolegi - od czasu problemów z R do problemów z D?

Tak czy siak - będę mu się uważniej przyglądał (automatowi rzecz jasna).

EDIT: Stało się... wykrakałeś... Pytanie - co się stało?

Jechałem i było wszystko dobrze. Wyprzedziłem auto i po skończeniu manewru wyprzedzania obroty zaczęły iść w górę. Zdjąłem nogę z gazu i przygazowałem. Obroty szły w górę a auto zwalniało. Działa tak, jakby tylko na luzie był.

Wybiera tylko P i blokuje koła na P. Przerzucając między N, R, D, 1 i 2 nie dzieje się nic. Żadnych oporów.

Żadna kontrolka się nie zaświeciła. Zgasiłem silnik, po chwili odpaliłem i dalej nic.

Rzuciłem okiem w książkę "Sam naprawiam", ale tam nie ma słowa na tem temat.

Co mogło się wysrać? Może jakiś bezpiecznik?

EDIT2: Auto na warsztacie. A ja czekam na telefon. Zobaczymy czy uda im się coś znaleźć.

Napisano
  • Autor

A czy moze Twoj kolega wiedzialby, jakie sa objawy padu sprzegla hydrokinetycznego? Bo moze u mnie tylko sprzeglo powiedzialo 30.GIF

Napisano

> A czy moze Twoj kolega wiedzialby, jakie sa objawy padu sprzegla hydrokinetycznego? Bo moze u mnie

> tylko sprzeglo powiedzialo

jutro moge go zapytac, ale on tez nie jest ekspertem od skrzyn automatycznych. Jest po prostu uzytkownikiem

na razie wiem tylko, ze polecal mi forum http://www.asu.pl jako miejsce, z ktorego on czerpie wiedze o skrzyniach automatycznych

moze tam znajdziesz cos co Cie interesuje

Napisano

> EDIT2: Auto na warsztacie. A ja czekam na telefon. Zobaczymy czy uda im się coś znaleźć.

wiesz juz cos wiecej?

tyle dostalem od kolegi:

Quote:

Nie, to nie sprzeglo raczej.

Tzn teraz to moze i sprzeglo tez mu padlo ale jak sie konczy sprzeglo czyli konwerter to biegi sie slizgaja.

Ale po poslizgu bieg jednak wchodzi a temu to sie calkiem juz posypalo.

Jak chcesz mu pomoc to przekieruj go na forum

Tam sa chlopaki biegli w automatach.

Napisano

Z mojego skromnego doświadczenia w automatach (obmacałem kilka w wózkach widłowych, asystowałem przy a/t w pajero i 3 razy wyciagałem skrzynię a/t z voyagera, którą kolega usiłował naprawić smile.gif

udało się w końcu.

W skrzyni A/T są dwie "głowice", konwertery czy tam sprzęgła. Jedna do przodu druga do tyłu. Przynajmniej w tych co miałem z nimi do czynienia tak było. Problemy z wybieraniem biegu i staczanie się z podjazdu może świadczyć o klękających właśnie konwererach. Konwerter to taki bęben:

010016031.jpg

wewnątrz którego znajdują takie małe tarczki sprzęgłowe (jest ich kilka) a od siebie są oddzielone stalowymi tarczami tzw. przekładkami:

1_2f16eba82ad2.jpg

tutaj wszystko fajnie widać razem:

IMG_4314.jpg

Wiadomo, wózek widłowy ma prostszą skrzynię i na objawy, które opisujesz wystarczyło zapodać nowe tarcze i przekładki, wyczyścić filtr hydrauliczny - to czarne pudełko na ostatnim obrazku poskładać, zalać świeżym olejem i wszystko banglało.

W voyagerze kolega miał problem z wybieraniem biegów, potem zaczęły się historyje ze staczaniem samochodu z pochyłości a na sam koniec pozostał tylko wsteczny.

Robiliśmy tę skrzynię 3 razy bo kolega zabrał się za czyszczenie płyty sterującej (taki labirynt z kulkami, przez który przepływa olej a dzięki któremu skrzynia zmienia biegi) No i jak mu się ta płyta rozsypała to składaliśmy ją na czuja. Ale jak mówię była to robota pionierska i po trzecim razie wszystko się udało.

Z pajero była taka znów akcja, że właściciel umyślał seobie wymienić olej w skrzyni po za serwisem, u jakiegoś mechanika. Ów znachor nie miał pojęcia jak się za to zabrać ale twardy był i olej zlał a potem nalał świeży. I się zaczeło. Właściciel przyjechał do warsztatu smierdzącym spaleniznom samochodem.

Po długich bojach okazał się, że ów mechanik odkręcił nie tę śrubkę co trzeba i coś tam jeszcze namieszał, w każdym razie samochód po wrzuceniu biegu nie odpuszczał hamulca.

Jeśli dasz to komuś kumatemu to powinien ogarnąć temat. Natomiast na wyspach średnio to widzę. Chyba, że serwis. Moim skromnym zdaniem do czyszczenia filtr, i do obejrzenia sprzęgła ale ja sie zasadniczo nie znam i tylko strzelam co mogłoby polec.

Trzymam kciuki z apomyślny przebieg naprawy. Pisz na bieżąco co się dzieje.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Ciekawe zdjęcia ok.gif

Dostałem namiary na gościa od automatów (Irlandczyk). Jutro, a właściwie dziś (mam teraz nocki) zadzwonię do niego. Mam jakieś 30-40 km do niego, ale ponoć warto. Mam nadzieję ze to nie skrzynia. Przebieg mam tylko 73 tys mil. Auto z 2005.

Zobaczymy za kilka dni.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.