Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pistolet do malowania

Featured Replies

Napisano

Witam kolegów.

Posiadam taki oto kompresor jakiś tekst o pojemności 50l.

Czy mógłby ktoś obeznany w temacie polecić mi do niego jakis postolet do malowania? Taki, żeby kompresor zdążył pompować i nie musiałbym co minutę robić sobie przerw.

Od razu zaznaczam, że pojęcia o lakiernictwie nie mam żadnego, ale chciałbym pomalowac sobie np przyczepkę do auta, bo rdza mi wychodzi miejscami itp.

Czekam na rady.

I tak niejako przy okazji:

Czy jest szansa, żeby na tym kompresorze podziałał jakis klucz pneumatyczny, czy raczej powinienem zapomnieć o temacie?

Napisano

> Witam kolegów.

> Posiadam taki oto kompresor jakiś tekst o pojemności 50l.

Ja mam 25 litrów bezolejowy, czyli najtańszy i najprostszy.

> Czy mógłby ktoś obeznany w temacie polecić mi do niego jakis postolet do malowania? Taki, żeby

> kompresor zdążył pompować i nie musiałbym co minutę robić sobie przerw.

> Od razu zaznaczam, że pojęcia o lakiernictwie nie mam żadnego, ale chciałbym pomalowac sobie np

> przyczepkę do auta, bo rdza mi wychodzi miejscami itp.

> Czekma na rady.

Na takiej samej zasadzie kiedyś sobie kupiłem bodaj w Selgrosie niedrogo zestaw z pistoletem do przedmuchiwania, końcówką manometrem do pompowania kół, pistoletem do ropowania oraz pistoletem do malowania, firmy Kinzo.

W tym roku spokojnie sobie tym pomalowałem bramę farbą chlorokauczukową. Też na zasadzie poeksperymentowania.

> I tak niejako przy okazji

> Czy jest szansa, żeby na tym kompresorze podziałał jakis klucz pneumatyczny, czy raczej powinienem

> zapomnieć o temacie?

Jeżeli działa na moim 25 litrowym, to powinien pójść i na Twoim dwa razy większym. Spokojnie przekładam koła na zimowe, co najwyżej nie zawsze z jednego "ładowania" odkręcę cztery śruby, jeżeli się zapieką.

Napisano

I ja również zakupiłem marketowy zestaw lakierniczy, spokojnie pomalowałem takim pistoletem przyczepkę z kompresora 25l.

Kup pistolet z górnym pojemnikiem na farbę, ja mam z dolnym i resztki farby zostają w zbiorniczku.

Napisano

> I ja również zakupiłem marketowy zestaw lakierniczy, spokojnie pomalowałem takim pistoletem

> przyczepkę z kompresora 25l.

> Kup pistolet z górnym pojemnikiem na farbę, ja mam z dolnym i resztki farby zostają w zbiorniczku.

Zobacz, czy w tym z dolnym nie masz podgiętej rurki zasysającej. Bo u mnie jest i mogę tak ją i baniak obrócić, że zostaje prawie nic.

Napisano

Rurka jest podgięta i zbiorniczek ustawiałem tak jak piszesz ale mimo to i tak zostają niewielkie ilości.

Zbiorniczek górny jest chyba lepszy np jak by tak dobrać lakier do auta ok 100--200 ml i całość można wtedy wypsikać.

Napisano

są klucze na male kompresory o naprawdę malym zapotrzebowaniu na powietrze. Tyle że kosztyują od 600zł w góre ja taki dlatego mam.

Napisano
  • Autor

Dzieki za rady smile.gif

Czyli mówisz, że taki zestawik powinien się sprawdzić.

Pamiętasz może, jaką masz dyszę w pistolecie? bo są do wyboru różne od niespełna 1mm do 2mm.

Napisano

> Dzieki za rady

> Czyli mówisz, że taki zestawik powinien się sprawdzić.

> Pamiętasz może, jaką masz dyszę w pistolecie? bo są do wyboru różne od niespełna 1mm do 2mm.

dysza 1.3 to moja ulubiona do małych elementów i klaru

dysza 1.4 to jest standard do lakierowania ale już więcej powietrza idzie.

dysza 1.5 to jest chyba w tych pistoletach z marketu i zestawów.

dysza 1.8 - 2.0 jak będziesz chciał nakładać gęsty podkład lub szpachlę natryskową

ja bym zaczął od 1.4 jeśli to ma być do wszystkiego

jak weźmiesz HVLP to będzie mało pylić farby ale masakrycznie dużo powietrza schodziło. (zielone)

HP jeśli nie masz wentylacji to zrobi ci mleko z powietrza w ułamku sekundy. (czerwone)

LVLP powinien być najlepszy, a czy się chińczycy nauczyli kopiować, nie wiem.

jeśli masz kupić jakiegoś szrota z zestawu, to już lepiej weź na allegro jakiegoś speedway, dość dobre wykonanie jak za tą cenę.

ja mam najmniejszy kompresor 2HP i do tego podpięta największa butla po LPG jaką na szrocie znalazłem, starczy na duże elementy. Jakieś zderzaki i kratownice itp robi w trybie ciągłym.

Napisano

> Dzieki za rady

> Czyli mówisz, że taki zestawik powinien się sprawdzić.

No mniej więcej taki kupiłem. Tyko pistolet z baniakiem na dole. A manometr przekłamuje w stosunku do drugiego takiego samego (albo tamten) kupionego oddzielnie o 0,2 atm zlosnik.gif

> Pamiętasz może, jaką masz dyszę w pistolecie? bo są do wyboru różne od niespełna 1mm do 2mm.

Nie mam pojęcia, ale malowałem tym farbą chlorokauczukową, oczywiście rozcieńczoną.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.