Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

4x4 i zima

Featured Replies

Napisano

Jazda po śliskim z tylnym napędem jest może i fajna ale po tym jak się pobawiłem i mnie kilka razy obróciło to wolałbym, by to się nie zdarzyło w ruchu miejskim. Czy jak jest ślisko i jedziemy po czarnym można bez szkody dla napędów, bez stresu, że coś się uszkodzi zapiąć przód i pomykać tak po mieście, nie przekraczając powiedzmy 80km/h?

Napisano

> Czy jak jest ślisko i jedziemy

> po czarnym można bez szkody dla napędów, bez stresu, że coś się uszkodzi zapiąć przód i

> pomykać tak po mieście, nie przekraczając powiedzmy 80km/h?

to ślisko czy po czarnym ? grinser006.gif

jak jest ślisko to można, jak po czarnym to nie można

w vitarze było że można nawet na mokrym czarnym, ale spece nie zalecają

Napisano

> Czy jak jest ślisko i jedziemy

> po czarnym można bez szkody dla napędów, bez stresu, że coś się uszkodzi zapiąć przód i

Jak jest ślisko to móc pewnie by i można, tyle że emocji będziesz miał w takim przypadku sporo więcej niż przy napędzie tylko na tył. zlosnik.gif

Napisano

> Jak jest ślisko to móc pewnie by i można, tyle że emocji będziesz miał w takim przypadku sporo

> więcej niż przy napędzie tylko na tył.

hmm.gif jest to możliwe grinser006.gif

na białym czarnym zapinam 4H i nie ma kozaka co bym podskoczył na światłach palacz.gifhehe.gif

jeździ się całkiem fajnie, na pewno lepiej niż samym tyłem

dużo czytałem że bez różnicówki międzyosiowej nie da się jeździć,

ale przy tak małym aucie jak vitara nie ma problemu ok.gif

Napisano

> Jazda po śliskim z tylnym napędem jest może i fajna ale po tym jak się pobawiłem i mnie kilka razy

> obróciło to wolałbym, by to się nie zdarzyło w ruchu miejskim. Czy jak jest ślisko i jedziemy y

Przyzwyczaisz się grinser006.gif

Ludzie robią icon_eek.gif na widok dlugiego patrola driftującego pełnym bokiem palacz.gif

Weź poprawkę na gumki i ciesz się prawdziwą jazdą :-)

Napisano

> jest to możliwe

> na białym czarnym zapinam 4H i nie ma kozaka co bym podskoczył na światłach

> jeździ się całkiem fajnie, na pewno lepiej niż samym tyłem

W tym roku trafiłem Jimnym na tzw. czarny lód - dopuki się jedzie prosto, to jest OK, ale jak się zacznie skręcać, to jednak zdecydowanie bezpieczniej jest pozostać tylko przy tylnym napędzie. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> W tym roku trafiłem Jimnym na tzw. czarny lód - dopuki się jedzie prosto, to jest OK, ale jak się

> zacznie skręcać, to jednak zdecydowanie bezpieczniej jest pozostać tylko przy tylnym napędzie.

znaczy autko staje się nieprzewidywalne?

Napisano

> znaczy autko staje się nieprzewidywalne?

Nie chce skręcać - a potem nagle zaczyna stawać bokiem. zlosnik.gif Przy ruszaniu ze skręconymi kołami też bywa dziwnie - nie się np. niechcący udało spowodować, że auto jechało bardziej w bok niż do przodu, ale fakt, że było to w miejscu, gdzie było na prawdę ekstremalnie ślisko (trudno było ustać).

Napisano

> W tym roku trafiłem Jimnym na tzw. czarny lód - dopuki się jedzie prosto, to jest OK, ale jak się

> zacznie skręcać, to jednak zdecydowanie bezpieczniej jest pozostać tylko przy tylnym napędzie.

hmm.gif

to ja mam inne odczucia, pewnie ża auto zaczyna się zupełnie inaczej zachowywać, trochę jak FWD ok.gif

ale na samym tyle w takich warunkach ciężko jest nawet ruszyć

kiedyś pojechałem poślizgać się na lotnisko i już był właśnie tylko lód, tu też lepiej z 4x4 niewiem.gif

opony mam ATki, z tym że jakąś super mieszanką krzemową hehe.gif

a latanie bokami ... to jest dopiero zabawa

DSC_8971.JPG

gdzie ten śnieg ! grinser006.gif

Napisano

> Po czarnym ale śliskim Znaczy takim białym czarnym

jak zaczyna ślizgać to zapinam 4x4, auto zaczyna się wtedy zachowywać jak FWD

trochę jest zabawy z napędami, ale idzie to ogarnąć

problem jest jak skręcasz w boczną drogę a tam biało biglaugh.gif

Napisano

> to ja mam inne odczucia, pewnie ża auto zaczyna się zupełnie inaczej zachowywać, trochę jak FWD

> ale na samym tyle w takich warunkach ciężko jest nawet ruszyć

> kiedyś pojechałem poślizgać się na lotnisko i już był właśnie tylko lód, tu też lepiej z 4x4

> opony mam ATki, z tym że jakąś super mieszanką krzemową

Ja mam w Jimnym zimówki, o takie Dunlopy:

dsc8480.jpg

Faktem jest, że Jimny jest strasznie krótki i łatwo przy odrobinie nieuwagi postawić go bokiem, ale da się przyzwyczaić do odpowiednio delikatnego traktowania pedału gazu. Przy dołączonym napędzie na przód rusza się na pewno dużo lepiej, ale wystarczy skręcić i zaczynają się dziać cuda - najpierw auto prawie nie reaguje na skręt, a potem nalge piruet. panic.gifzlosnik.gif Przy 20-30 km/h udawało mi się obrócić go tyłem do kierunku jazdy. rotfl.gif Po śniegu nim jeszcze nie jeździłem - wyprodukowany jest w maju 2011, a prawdziwego śniegu od tamtej pory jeszcze nie było. grinser006.gif

Napisano

Witam serdecznie.

> jeździ się całkiem fajnie, na pewno lepiej niż samym tyłem

> dużo czytałem że bez różnicówki międzyosiowej nie da się jeździć...

Wyjedź tak na autostradę. Tylko się nie zdziw kiedy wał Ci w kabinie wyjdzie tak jak moim kolegom w HiLux-ie. Mieli szczęście, że przeżyli.

Pozdrawiam.

Napisano

> Witam serdecznie.

> Wyjedź tak na autostradę. Tylko się nie zdziw kiedy wał Ci w kabinie wyjdzie tak jak moim kolegom w

> HiLux-ie. Mieli szczęście, że przeżyli.

> Pozdrawiam.

niewiem.gif cuda jakieś

po śniegu nie jeździ się 150, a 50

jeździłem tak do 70km/h z 4x4 i problemów nie było

i np na deskę w góry wolę jechać vitarą niż fordem jak sypnie

Napisano

> Witam serdecznie.

> Wyjedź tak na autostradę. Tylko się nie zdziw kiedy wał Ci w kabinie wyjdzie tak jak moim kolegom w

> HiLux-ie. Mieli szczęście, że przeżyli.

> Pozdrawiam.

hehe.gif Dobre

Napisano

> HiLux-ie.

Tzn. co się dokładnie stało? Rozleciała się skrzynka rozdzielcza? hmm.gif

Napisano

> Tzn. co się dokładnie stało? Rozleciała się skrzynka rozdzielcza?

Nie mam pojęcia co dokładnie, ale przy 140km./h. wał oddzielił się od skrzyni i wybił dziurę w nadwoziu, "wyłażąc" wewnątrz.

Robiąc przy okazji niezłą demolkę.

Pozdrawiam.

Napisano

> Nie mam pojęcia co dokładnie, ale przy 140km./h. wał oddzielił się od skrzyni i wybił dziurę w

> nadwoziu, "wyłażąc" wewnątrz.

Ale z tego nie wynika IMO że to następstwo jazdy z dołączonych napędem przedniej osi hmm.gif Co innego gdyby np. było wiadomo, że rozleciała się skrzynka rozdzielcza i w skutek tego koniec wału po prostu wypadł. grinser006.gif

Napisano

> Ale z tego nie wynika IMO że to następstwo jazdy z dołączonych napędem przedniej osi Co innego

> gdyby np. było wiadomo, że rozleciała się skrzynka rozdzielcza i w skutek tego koniec wału po

> prostu wypadł.

jak jechali na zapiętym napędzie po czarnej autostradzie to mogło coś wybuchnąć

hilux nie ma chyba różnicówki między osiowej

Napisano

> jak jechali na zapiętym napędzie po czarnej autostradzie to mogło coś wybuchnąć

> hilux nie ma chyba różnicówki między osiowej

Nie ma ok.gif - ale jest też możliwość, że wał miał np. uszkodzony przegub i strzeliłby tak czy inaczej. grinser006.gif

Napisano

gorzej jak nie masz wyboru i napęd sam się "dołoży" zlosnik.gif

Napisano

Tak się zastanawiam jak to będzie hmm.gif to już ponad rok z 4x4 ale zimy jeszcze nie było i nie mam gdzie potestować palacz.gif

Nie zauważyłem na razie automatycznego załączenia tyłu i sam już nie wiem czy to dobrze czy źle zlosnik.gif

Napisano

> gorzej jak nie masz wyboru i napęd sam się "dołoży"

Ale przy stałym AWD po śliskim się jedzie o wiele lepiej, niż przednio- czy tylnonapędowką...

Napisano

> Tak się zastanawiam jak to będzie to już ponad rok z 4x4 ale zimy jeszcze nie było i nie mam

> gdzie potestować

U mnie akurat napadało ok.gif - ale warunki są mocno specyficzne, bo drogi koło mnie to gruntówki, co najwyżej wysypane tłuczniem. Ostatnio było mokro i zrobiło się śliskie błotko miejscami a do tego przykrył to teraz mokry śnieg zlosnik.gif

dsc8893.jpg

W takiej sytuacji największą rolę odgrywają opony - coś z bardzo agresywnym bieżnikiem, tak żeby się po błocie nie ślizgało. Na zimówkach (Dunlop Grandtrek SJ6) przy włączonym tylko napędzie na tył auto miele kołami w miejscu i nie bardzo chce jechać po czymś takim sick.gif - czego się z resztą można było spodziewać. zlosnik.gif Najłatwiej jeździło mi się po zablokowaniu skrzyni biegów na biegach 1-2:

dsc8924w.jpg

i dołączeniu przodu razem z reduktorem:

dsc8918t.jpg

Wtedy samochód z prędkościami 20-25 km/h jedzie po takiej nawierzchni bardzo stabilnie. ok.gif Takie warunki są niestety tylko na sporej wysokości:

dsc8903o.jpg

gdzie drogi i tak są mocno prowizoryczne, a niżej to można sobie co najwyżej śnieg pooglądać z daleka, jako te białe plamki na horyzoncie widoczne tu i ówdzie:

dsc8949.jpg

zlosnik.gif

> Nie zauważyłem na razie automatycznego załączenia tyłu i sam już nie wiem czy to dobrze czy źle

IMO z testami musisz poczekać na śnieg biglaugh.gif - na dobrze przyczepnej nawierzchni przy normalnej, spokojnej jeździe gdybyś był w stanie wyraźnie poczuć moment zadziałania napędu na tył, to raczej źle by to wróżyło jeśli idzie o stabilność na śliskim. hmm.gif

Napisano

> Ale przy stałym AWD po śliskim się jedzie o wiele lepiej, niż przednio- czy tylnonapędowką...

być może przy stałym tak ale ja mam pseudo stały do 40 km a potem i tak auto skromny.gif

Napisano

> U mnie akurat napadało - ale warunki są mocno specyficzne, bo drogi koło mnie to gruntówki, co

> najwyżej wysypane tłuczniem. Ostatnio było mokro i zrobiło się śliskie błotko miejscami a do

> tego przykrył to teraz mokry śnieg

taa słyszałem, że macie tam paraliż skromny.gif przejscia zamkniete Śnieżka zawalona zlosnik.gif

> W takiej sytuacji największą rolę odgrywają opony - coś z bardzo agresywnym bieżnikiem, tak żeby

> się po błocie nie ślizgało. Na zimówkach (Dunlop Grandtrek SJ6) przy włączonym tylko napędzie

> na tył auto miele kołami w miejscu i nie bardzo chce jechać po czymś takim - czego się z

> resztą można było spodziewać. Najłatwiej jeździło mi się po zablokowaniu skrzyni biegów na

> biegach 1-2:

zima taka załozona

img2011110200247.jpg

ale śniegu ani huhu palacz.gif

> IMO z testami musisz poczekać na śnieg - na dobrze przyczepnej nawierzchni przy normalnej,

> spokojnej jeździe gdybyś był w stanie wyraźnie poczuć moment zadziałania napędu na tył, to

> raczej źle by to wróżyło jeśli idzie o stabilność na śliskim.

latem byłem na rajdzie familijnym - wsadzili mnie w takie coś facepalm%5B1%5D.gif że dałem rade ale na druga edycję pojadę

czyms innym zlosnik.gif tak czy inaczej działania napedu 4WD nie czułem co nie znaczy że nie działał zlosnik.gif

systemu zjazdu i wjazdu działały widocznie zlosnik.gif

Napisano

> taa słyszałem, że macie tam paraliż przejscia zamkniete Śnieżka zawalona

Ale poniżej 450m jest po prostu mokro i nic więcej - szczególnie to widać, jak się przejeżdża między miejscowościami leżącymi po różnych stronach pagórków:

- w Radkowie jesień, w Kudowie jesień, po drodze w Karłowie śnieg po kolana zlosnik.gif

- w Bielawie plucha i mokro, to samo w Nowej Rudzie, a pomiędzy nimi śniegu aż za dużo. biglaugh.gif

> zima taka załozona

ok.gifzlosnik.gif

Na błocie przykrytym mokrym śniegiem zimówka niekoniecznie zdaje egzamin, atu bardziej przydałoby się coś takiego:

bfg_mud_terrain_ta_km.jpg

ale też tylko na chwilę: tam, gdzie samochód przez śnieg do błota się nie da rady dokopać, zimówki jednak sprawdzą się lepiej. grinser006.gif Do Jimnego starałem się tylko znaleźć zimówki z możliwie agresywnym bieżnikiem...

Na wiosnę zakładam klasykę:

bfgat.jpg

Tanie i dobre grinser006.gif - chyba, że się dużo jeździ po asfalcie. biglaugh.gif

> ale śniegu ani huhu

> latem byłem na rajdzie familijnym - wsadzili mnie w takie coś że dałem rade ale na druga edycję

> pojadę

> czyms innym tak czy inaczej działania napedu 4WD nie czułem co nie znaczy że nie działał

Fakt, że przy dołączanym napędzie prościej jest sprawdzić - jeśli np. z napędem na jedną oś nie możesz wyjechać z błotka a po dołączeniu drugiej osi samochód rusza, to trudno o bardziej namacalny skutek. rotfl.gif Tobie zostaje poczekać aż będzie ślisko i wybrać się na jakiś zasypany śniegiem placyk. biglaugh.gif

Napisano

> Na błocie przykrytym mokrym śniegiem zimówka niekoniecznie zdaje egzamin, atu bardziej przydałoby

> się coś takiego:

ta moja akurat jest do tego ok.gif

> ale też tylko na chwilę: tam, gdzie samochód przez śnieg do błota się nie da rady dokopać, zimówki

> jednak sprawdzą się lepiej.

u mnie się nie sprawdzą - asfalt to ponad 70% zlosnik.gif

> Fakt, że przy dołączanym napędzie prościej jest sprawdzić - jeśli np. z napędem na jedną oś nie

> możesz wyjechać z błotka a po dołączeniu drugiej osi samochód rusza, to trudno o bardziej

> namacalny skutek. Tobie zostaje poczekać aż będzie ślisko i wybrać się na jakiś zasypany

> śniegiem placyk.

albo podjechać na górkę koło bloku zlosnik.gif

naiwnie zapytam - czy praca 4WD SUV/CO tego blokowanego na stałe do 40km/h jest

identyczna z tym automatycznie dokładanym powyżej 40km/h ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.