Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szybkie pytanie olejowe

Featured Replies

Napisano

Siema. Niedługo zbliża mi się wymiana oleju i się zastanawiam co wlać. Teraz mam wlany olej FORD FORMULA F 5W-30, ale korci mnie (a w sumie to już się zdecydowałem) na CASTROL EDGE

TURBO DIESEL 5W-40. Co Wy na to ? Jeździ ktoś na Castrolu ?? Jakie wrażenia ?

Napisano

> Siema. Niedługo zbliża mi się wymiana oleju i się zastanawiam co wlać. Teraz mam wlany olej FORD

> FORMULA F 5W-30, ale korci mnie (a w sumie to już się zdecydowałem) na CASTROL EDGE

> TURBO DIESEL 5W-40. Co Wy na to ? Jeździ ktoś na Castrolu ?? Jakie wrażenia ?

Czyli jeździsz obecnie na oleju mineralnym zlosnik.gif

Kup sobie porządny olej jak np. Motul Specific 913C 5W-30 zalecany do silników forda, Castrol jest przereklamowany

Napisano
  • Autor

> Czyli jeździsz obecnie na oleju mineralnym

> Kup sobie porządny olej jak np. Motul Specific 913C 5W-30 zalecany do silników forda, Castrol jest

> przereklamowany

Przecież to niby syntetyk miał być hehe.gif Tego Motula poszukam w hurtowniach z którymi współpracuje mój Tata wink.gif A co do Castrola to mamy wielu klientów zadowolonych z tego oleju :D

Napisano

> Czyli jeździsz obecnie na oleju mineralnym

Formula F to pełny syntetyk. Formula E była półsyntetykiem.

Napisano

> Przecież to niby syntetyk miał być

i jest.

Jak mozna byc zadowolonym z oleju? Efektow nie widac i nie ma jak porownac. Zeby to zrobic musialbys wsadzic do 2 identycznych aut tego samego kierowce i kazac mu zrobic w takich samych warunkach dobre 300 tys km. Czyli krtoko mowiac nie do zrobienia.

Lej to co producent zaleca, w przypadku forda to sie sprawdza. Silnik Ci sie od tego nie rozpadnie.

Napisano
  • Autor

> i jest.

> Jak mozna byc zadowolonym z oleju? Efektow nie widac i nie ma jak porownac. Zeby to zrobic

> musialbys wsadzic do 2 identycznych aut tego samego kierowce i kazac mu zrobic w takich samych

> warunkach dobre 300 tys km. Czyli krtoko mowiac nie do zrobienia.

> Lej to co producent zaleca, w przypadku forda to sie sprawdza. Silnik Ci sie od tego nie rozpadnie.

To że to jest syntetyk to wiem : hehe.gif <- śmiech

Jeśli nie widzisz różnicy w pracy silnika na różnych rodzajach oleju to trudno. Ja chce coś zmienić bo mnie ten fordowy cud olejowy nie przekonuje.

Napisano

> Formula F to pełny syntetyk. Formula E była półsyntetykiem.

No to popitoliły mi się literki wink.gif Formula E była półsyntetykiem lub mineralnym.

Chociaż F to też nie jest pełny syntetyk, jest tylko produkowany w technologii syntetycznej skromny.gif

Napisano

> To że to jest syntetyk to wiem :

kombinuj ile chcesz. W 2.2 tdci sporo mocniejszym od tego do ktorego chcesz wlac nic ale to kompletnie nic sie z silnikiem nie dzialo. Palil w mrozy -30 stopni bez problemu i po odpaleniu chodzil zadziwiajaco rowno (jak na diesla). Oleju nie bralo, silnik sie nie zatarl...

6 litrow kosztuje lekko ponad 100 zl w hurtowni z gratami do Fordow (bez jakichkolwiek znizek). Roznce w cenie spokojnie mozna przeznaczyc na cos innego. Natomiast wolna wola, Twoje auto Twoje wydatki ok.gif Problem w tym, ze akurat w przypadku tych aut raczej nieuzasadnione.

Napisano

leję do swojego formula f bo... jest tańszy od mobili i castroli. Zresztą między wymianami wciąga mi jakieś 2 litry a w sklepie f do 5l dostaję 1l w promocji więc nie ma czego roztrząsać ok.gif

Napisano
  • Autor

Z braku czasu na ogólnie szukanie innych olei, wlewam znów Formułę F by Ford wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.