Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klekotanie zaworu/ów

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich!. Pacjent to Brava 1.2 -2001r., przebieg 75kkm, benzyna. Przy uruchamianiu zimnego silnika(po nocnym postoju) słychać głośne klekotanie zaworu/ów. Po kilku, ok.5 minutach pracy na wolnych obrotach głośne klekotanie zanika, ale dalej słychać wyraźnie pracujące zawory. Na gorącym silniku słychać tylko delikatny szum zaworów. Co Waszym zdaniem należałoby zrobić?, nie przejmować się, włączyć głośno radio, zmienić olej z obecnego Mobil1 5w/50, na 10w/40, czy już szykować kasę na wymianę regulatorów zaworów, ile to kosztuje? Wszystkim z góry dzięki za porady. : niewiem.gif

Napisano

Na początek wymienić olej i filtr na świeży.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Na początek wymienić olej i filtr na świeży.

> Pozdrawiam BAS

Zapomniałem dodać, że olej i filtr był wymieniany parę miesięcy temu i w tym czasie przejechałem ca 1,5 tys. km

Napisano

zmienić na gęstszy olej jak to nie pomoże szykować się na naprawę i koszta

Napisano

> Witam wszystkich!. Pacjent to Brava 1.2 -2001r.

Hydropopychacze mają to do siebie, że w zimnych okolicznościach przyrody wolniej wypełniają się lekko zgęstniałym olejem. Zrobi się cieplej, problem zniknie.

Tak przynajmniej powiedział mi lat temu parę mechanik, gdy zgłosiłem podobny problem.

Napisano

> A jakby wlać ten wyciszacz Liqui Moly...

-- wyciszy Ci tak klawiaturę, że będziesz musiał nową wstawiać

Napisano

Sprawdzić poziom oleju !

Jeśli ok, to zmienić olej na 0w40

a jesli szkoda Ci kasy, to zlej

hydropopychacze mają taka urodę. Jesli poza tym nic sie nie dzieje, nie kopci a silnik ma moc - zlej

Napisano
  • Autor

> Sprawdzić poziom oleju !

> Jeśli ok, to zmienić olej na 0w40

wpędziłeś mnie w wątpliwości, gdyż ja chciałem zmienić olej na gęstszy, tj. 10w/40 zakładając, że gęstszy olej nie będzie tak szybko wyciekał z regulatorów zaworów jak rzadszy, Ty proponujesz olej rzadszy, na którym już jeździłem i objawy klekotania zaworów przy rozruchu w niskich temperaturach występowały. Nie znam konstrukcji regulatorów, muszę popytać mechaników, ale dzięki za poradę. smile.gif

Napisano

> wpędziłeś mnie w wątpliwości, gdyż ja chciałem zmienić olej na gęstszy, tj. 10w/40 zakładając, że

> gęstszy olej nie będzie tak szybko wyciekał z regulatorów zaworów jak rzadszy, Ty proponujesz

> olej rzadszy, na którym już jeździłem i objawy klekotania zaworów przy rozruchu w niskich

> temperaturach występowały. Nie znam konstrukcji regulatorów, muszę popytać mechaników, ale

> dzięki za poradę.

-- rzadszy olej w niskich temperaturach będzie szybciej rozprowadzany a tym samym smarowanie.

Gesty olej też szybko ścieka, to nie smar stały, który trzyma się powierzchni styku przez x-czasu

Napisano

> Zapomniałem dodać, że olej i filtr był wymieniany parę miesięcy temu i w tym czasie przejechałem ca

> 1,5 tys. km

Jaki olej wlałeś? Ja tak miałem kiedy wlałem castrola. Nie wlewaj nic gęstszego, bo będzie większy problem i za niedługo wymiana wałka. Popychacze powinny przestać klepać po kilku, kilkunastu sekundach, przy temperaturach poniżej zera, nigdy mi dłużej nie klepały niż 30-40 sekund. Pięć minut to zdecydowanie za długo

A nie doczytałem, Mobila wlałeś.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Witam wszystkich!. Pacjent to Brava 1.2 -2001r., przebieg 75kkm, benzyna. Przy uruchamianiu zimnego

> silnika(po nocnym postoju) słychać głośne klekotanie zaworu/ów. Po kilku, ok.5 minutach pracy

> na wolnych obrotach głośne klekotanie zanika, ale dalej słychać wyraźnie pracujące zawory. Na

> gorącym silniku słychać tylko delikatny szum zaworów. Co Waszym zdaniem należałoby zrobić?,

> nie przejmować się, włączyć głośno radio, zmienić olej z obecnego Mobil1 5w/50, na 10w/40, czy

> już szykować kasę na wymianę regulatorów zaworów, ile to kosztuje? Wszystkim z góry dzięki za

> porady. :

Mam to samo w ojca bravie 1.2 16v 172tyś km.

Ale jak odpale i klekocze to zgasze i znów odpalam i juz tego nie ma.

Napisano

jaki masz poziom oleju? jak miałem ten silnik to rano poniżej 5 stopni przy odpaleniu klekotał tak kilka minut, gdy mu podniosłem poziom ponad polowe, to ten okres bardzo wyraźnie się skrócił, w sumie tylko moment na wypełnienie szklanek. Dojeżdziłem tak do 150tys i nic sie nie działo.

Napisano
  • Autor

> jaki masz poziom oleju? jak miałem ten silnik to rano poniżej 5 stopni przy odpaleniu klekotał tak

> kilka minut, gdy mu podniosłem poziom ponad polowe, to ten okres bardzo wyraźnie się skrócił,

Niedawno(ok. tygodnia) sprawdzałem. Był na połowie miedzy min. a max. Doleje do max. i sprawdzę co się będzie dziać z klekotaniem. Dzięki za radę. Mam zamiar zmienić olej na rzadszy(oW/40), chociaż to dopiero 6 miesięcy od ostatniej wymiany, ale zastanawiam się czy zamiana z Mobil1 5W/50 na 0W/40 nie spowoduje rozszczelnienia uszczelek. niewiem.gif

Napisano

ja latałem na 10w/40. Za dużo też nie lej, 3/4 skali.

Napisano
  • Autor

> Mam to samo w ojca bravie 1.2 16v 172tyś km.

> Ale jak odpale i klekocze to zgasze i znów odpalam i juz tego nie ma.

Właśnie dzisiaj wypróbowałem ten sposób, i działa!! Po drugim odpaleniu zawory przestały klekotać. Dlaczego tak się dzieje to nie ważne, ważne , że skutek jest całkowity. Bardzo dziękuję za radę. Pozdro. yay.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.