Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik X17dtl krzywo stoi??

Featured Replies

Napisano

Witam!

Panowie jeszcze jedna sprawa mnie nurtuje .Mianowicie kurde co nie dłubię przy tym ojca dieslu to cały czas mam wrażenie że silnik stojąc przodem do auta jest opadnięty z lewej strony (od strony rozrządu).

Ostatnio właśnie kolega też mi to zasugerował.

Od razu odpowiadam na pytania odnośnie poduszek,że wszystkie są nowe (mają z 0.5 roku)

Autko miało za poprzedniego właściciela stłuczkę w prawy przód.

Była wymieniana sprężarka od klimy napewno i został przerobiony układ od klimatyzacji ,tak że na dole jest rolka napinająca Pasek od spręzarki.

Sprężarka od klimy jest z 0.5cm nad sankami przez co jak wjadę na nierówność to potrafi troszeczkę zarezonować buda.

Czy da się jakoś podnieść tą lewą stronę na mocowaniu poduszki??

Wystarczyło by go z 1cm podnieść i już byłoby cacy nic by nie rezonowało.

Czekam na pomysły i wklejam fotki jak to wygląda

Czy np: dałobymi coś jakbym pomiędzy poduszkę silnika a silnik dał tak po 2 podkładki czy by podniosło silnik czy tylko naprężyło poduszkę??

http://img841.imageshack.us/img841/1218/p1200496.jpg

http://img687.imageshack.us/img687/8314/p1200497.jpg

Pozdrawiam

Napisano

A w jakim stanie są poduszki??

Może poduszką szlag trafił. Bo jeśli auto nie było bite i mocowanie jest w tym miejscu co trzeba to silnik musi być równo, jeśli nie jest to wina w poduszkach.

Napisano
  • Autor

> A w jakim stanie są poduszki??

> Może poduszką szlag trafił. Bo jeśli auto nie było bite i mocowanie jest w tym miejscu co trzeba to

> silnik musi być równo, jeśli nie jest to wina w poduszkach.

Napisałem że wszystkie poduszki były nowe wkładane.Zerwana była tylko poduszka od skrzyni ale wymieniłem wszystkie i szczzerze powiedziawszy różnicie odczułem tylko przy zmianie biegów,lewarek nie blokował się

Napisano

> Napisałem że wszystkie poduszki były nowe wkładane.Zerwana była tylko poduszka od skrzyni ale

> wymieniłem wszystkie i szczzerze powiedziawszy różnicie odczułem tylko przy zmianie

> biegów,lewarek nie blokował się

przy zmianie nie zauważyłeś nic dziwnego w mocowaniach?

a może uchwyt na silniku jest inaczej umieszczony? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> przy zmianie nie zauważyłeś nic dziwnego w mocowaniach?

> a może uchwyt na silniku jest inaczej umieszczony?

No kurde poduszka bez problemu wlazła w łapę i przykręcił się do silnika .

Ide jeszcze pokombinowac z tym .

Napisano

> No kurde poduszka bez problemu wlazła w łapę i przykręcił się do silnika .

> Ide jeszcze pokombinowac z tym .

no to może coś z buda jest nie tak crazy.gif

Napisano

> Napisałem że wszystkie poduszki były nowe wkładane.

Ale to nie wyklucza że wszystko z nimi jest ok. Czasami i nowa potrafi się zerwać. Napiszę jeszcze raz, jeżeli z budą jest wszystko ok, nie była bita lub nie był w jaki kolwiek inny uszkodzone mocowanie w karoserii no i przy silniku nie ma innej opcji aby silnik był krzywy jak tylko poduszka. Może z tej strony poduszka jest ok a ta z drugiej jest inna, niewymiarowa, od innego silnika. Może nie ta niska strona jest zaniżona a ta wysoka po prostu jest za wysoko.

Nie znam historii auta, jeśli jest pewne nie bite, napiszę to któryś raz, wina poduszek.

Jak mniemam sprawdzone czy łapy przy silniku nie są powyginane. Może ktoś coś kombinował i założył inną łapę?

Napisano

> Nie znam historii auta, jeśli jest pewne nie bite

Przecie napisał: "Autko miało za poprzedniego właściciela stłuczkę w prawy przód." wink.gif

Ciekawe tylko jaką 275123014-zielony.gif

Napisano

> no to może coś z buda jest nie tak

tez niestety mam takie wrazenie ... silnik ewidentnie cos nie tak ustawiony crazy.gif

Z oponami nic sie nie dzieje?

Napisano

> Przecie napisał: "Autko miało za poprzedniego właściciela stłuczkę w prawy przód."

> Ciekawe tylko jaką

A to tego nie doczytałem. No to mamy winowajcę.

Napisano
  • Autor

> A to tego nie doczytałem. No to mamy winowajcę.

No Byłem porobiłem przy niej i tak:

1.Rozkręciłem poduszke silnika tą od strony rozrządu .Poduszka nie jest zerwana jest cała ,porównałem ją z oryginałem i jest identyczna.

Kurde podnosząc silnik na żabie przez miskę olejową i drewienko silnik się wyprostowuje i jest prościutki .

Wogóle ja mam bardzo dziwny układ pasków .

Koło Pasowe Wału ma 2 rowki.

Z jednego rowka (tego od strony rozrządu) idzie pasek na alternator .

Z 2 rowka koła pasowego pasek idzie na sprężarkę klimatyzacji .Sprężarka klimatyzacji posiada również koło pasowe z 2 rowkami.

Na jeden rowek nachodzi pasek od wału ,a pomiędzy kołem od klimy a kołem od wału jest jest rolka napinająca ten pasek .Na drugi rowek koła pasowego od sprężarki nachodzi pasek który jeszcze napędza pompę wspomagania.

Jedna śruba od mocowania łapy do silnika była luźna i łapa teź luźna przez co wyklepywała tą śrubę na obwodzie i skrzywiła ją.

Dałem nową śrubę ,dokręciłem i łapa już sztywna .

Poduszkę od silnika też troszkę przerobiłem ,bo w te dziury w niej dałem narazie dla sprawdzenia gumowe węże pod wymiar i teraz po opuszczeniu silnika z żaby nie leży już na sankach tak jak przedtem tylko jest tak z 1.5 -2 cm nad sankami przez co zginęło już rezonowanie po wjechaniu w nierówność .

Silnik też już bardziej się wyprostował z tej strony ale dalej jest nie to co powinno być.

Z kołem miałem problemy bo ściągało w prawo masakrycznie ale winna była opona i teraz już się uspokoiło

Odkryłem jeszcze jedną szokującą rzecz.Pasek od rozrządu się strzępi angryfire.gifangryfire.gif.Wymieniany kompletny rozrząd z 14 tys temu .Rolki ,pompa INA ,Pasek contitech.

A prawdopodobnie się strzępi bo mechanik źle osłony poskręcał i ułamał przy 2 śrubach plastiik jest do wymiany pasek.Przez jego nieuwagę również pasek od alternatorka troszkę przycierał o osłonę ale nic jej specjalnie nie zrobił i pasek też jest cały ,poprawiłem to już,ale niestety pasek rozrządu będzie musiał zostać wymieniony na nowy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.