Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Felerny Rozrząd X17DTL

Featured Replies

Napisano

Witam!

Niestety albo i całe szczęście wczoraj przy dłubaniu odkryłem szokującą rzecz.

Mianowicie zdjąłęm osłonę rozrządu i patrzę ze zdziwieniem na pasek rozrządu a jego już około 1 mm spiłowało i strzępy wystają. na jego górnej części widać już prążki od zębów koła pasowego .Cały komplet zmieniany z 15 tysięcy temu.

Napinacz,rolka INA

Pompa wody SKF

Pasek chyba Gates.

Ale chyba znam przyczynę gość który to robił chyba źle osłony poskładał bo na jednej osłonie przypiłowany jest plastik ,Jedna osłona była też luźna ale dokręciłem je teraz.

Zamówiłem Już pasek Contitecha.

Chyba tylko sam pasek wystarczy zmienić teraz??

Tylko teraz co do wymiany ,Mam na wałku zaznaczony ślad oraz na kole od pompy ślad .Auto z rana paliło bez problemu(praktycznie jeden obrót wału) ,jedynie na gorącym silniku czasem trzeba chwilkę pokręcić ale to wina pompy chyba.

Wiem napewno ,że nic nie było tam na czujnik ustawiane itp.

Chyba jak ktoś tam porobił znaki i jak to działa to chyba mogę ustawić na te znaki.

Czy w X17DTLU jest chociaż jakiś znak na kole zębatym wału?? albo na osłonie?? nacięcie na dole,żeby ustawić wał ?.

Czy np: Złe ustawienie rozrządu mogło spowodować ,że na gorącym silniku trzeba troszkę dłużej zakręcić??

Czy tutaj faktem potwierdzającym dobre ustawienie jest to że na zimnym pali na strzała??

Chciałbym to ustawić sam .

Czyli co standardowo ustawiamy wszystko na znaki i można zluzować napinacz zdjąc pasek .A jeszcze bym prosił o przypomnienie z tym napinaczem to się go ustawią aż strzałka na nim będzie po środku otworu i wtedy dokręcamy go ??

Napisano

> Czy w X17DTLU jest chociaż jakiś znak na kole zębatym wału?? albo na osłonie?? nacięcie na

> dole,żeby ustawić wał ?.

Z tego co pamietam (i tzn Etzold mowi) to jak odkrecisz obudowe kolo miski olejowej (tam jest taka blaszka pionowo) to jest jakis znak tzn powinien byc bo... w ex eFce mechanicy sie naszukali i nie znalezli grinser006.gif

Napisano

Szukasz 2 śrubek jedna ósemka druga szóstka.

Ósemka jest do zablokowania pompy a szóstka do rozrządu.

Na kołach jednego i drugiego są otwory,

jeśli masz dobrze założony pasek to pompa i rozrząd ustawią sie na znaki.

Wał ma znak po założeniu koła pasowego z powrotem. Jest nacięcie na kole i taki "szpikulec" na bloku.

Ale jak zablokujesz górę to wał sie nie przestawi.

A napinacz masz tak napiąć aby pasek był dobrze naprężony, a to musisz sam wyczuć.

Napisano
  • Autor

> Szukasz 2 śrubek jedna ósemka druga szóstka.

> Ósemka jest do zablokowania pompy a szóstka do rozrządu.

> Na kołach jednego i drugiego są otwory,

> jeśli masz dobrze założony pasek to pompa i rozrząd ustawią sie na znaki.

> Wał ma znak po założeniu koła pasowego z powrotem. Jest nacięcie na kole i taki "szpikulec" na

> bloku.

> Ale jak zablokujesz górę to wał sie nie przestawi.

> A napinacz masz tak napiąć aby pasek był dobrze naprężony, a to musisz sam wyczuć.

Spoko jarzę już , czyli ustawiam na znaki blokuję tymi śrubkami wał sprawdzam ,luzuje napinacz demontuje pasek zakładam pasek ,napinam napinaczem według starej szkoły ,że ma się dać przekręcić o 90 stopni pomiędzy napinaczem i kołem wałka rozrządu.?

Pozdrawiam

Napisano

W dlt nie spotkałem się z otworami w kołach na śruby do blokowania rozrządu tak jest ale w isuzu. Na kole pasowym wału też nie masz co szukać znaków bo oryginalnie też ich tam nie ma. Co do dtl to ściągasz blachę przy obudowie sprzęgła chyba ta od strony kierowcy bo sa dwie (kanał mocno wskazany) będzie znak na kole zamachowym musisz go zgrać z znakiem znajdującym się w dolnej części obudowy, jak spojrzysz na obudowę od spodu to będzie takie wgłębienie fi ok4mm naprzeciw tego w srodku będzie taki zbilek. Co do koła rozrządu oryginalnie znaku nie ma i ustawia się czujnikiem zegarowym przy pomocy specjalnej listwy przykręcanej zamiast pokrywy zaworów. Pompa ma znak na kole który zrywasz z znakiem na obudowie(az dziwne ze też go gdzieś nie schowali tak jak uczynili to z pozostałymi). Sądzę ze najlepiej będzie abyś ustawił rozrząd na znaki naniesione. Później zobacz znak oryginalny na kole zamachowym i pompie, jak się zgrywa to wymieniaj pasek.

EDIT: W tym bolidzie rozrzad napina sie pompa wodna, jak nie masz orginalnego klucza do napinania pompy to bedzie trzeba odkrecic alternator pompa przykrecona jest na 3 srubach. Jak bedziesz wymieniac pasek spusc plyn chlodniczy wyjmij pompe wyczysc gniazdo, sprawdz stan oringu uszczelniajacego na pompie, posmaruj oring delikatnie jakims siuweksem np (polecanym na forum dirko).W przeciwnym wypadku jest duze proawopodobienstwo ze jak ruszysz pompe ( a ruszysz aby zdjac stary pasek i napiac nowy) ze pompa bedzie cieknac. Takie wytyczne zreszta dal nasz guru Tosh w jakims manualu.

Napisano

Ma kolega słuszność pisałem o silniku isuzu. Nie mam pojęcia jakie oznaczenie dał mu opel. I tak z rozpędu napisałem opis nie dla tego silnika.

Napisano

> zaworów. Pompa ma znak na kole który zrywasz z znakiem na obudowie(az dziwne ze też go gdzieś

> nie schowali tak jak uczynili to z pozostałymi).

hehe.gifhehe.gif faktycznie jedyne wyrazne smirk.gif znaki sa na pompie waytogo.gif

Dokladnie tak jak kolega prawi ... hmm tam chyba jedna plytka jest na chyba 3 sruby od strony kierowcy (ZTCP)

Napisano
  • Autor

W którym w X17DTL-U się napina pasek pompą a od kiedy??

Jak tam jest napinacz automatyczny??

Nie czaje o co kaman

Napisano

> W którym w X17DTL-U się napina pasek pompą a od kiedy??

> Jak tam jest napinacz automatyczny??

> Nie czaje o co kaman

U mnie napina się pompa wodna DTL rocznik 97. Wymieniałem rozrząd w dwóch DTL i w obu napinanie było pompa wodna i na podstawie tego opieram swoja wiedzę, (niezbyt wielka zresztą)

PS jak będziesz wymianiał cyknij fotkę tego napinacza jestem ciekawy jak to wyglada.

Napisano
  • Autor

Pasek zmieniony już.

Dosłownie o krok przed tragedią .Pasek był tak luźny i wydarty ,że bania mała.

Jutro prześle fotki jego.Pasek się poluzował ,lub wyciągnął i darł o osłonę,która zresztą też była źle założona przez gościa który rozrząd zmieniał.

Kupa syfu na osłonach .Rolki ,napinacze ,pompa w idealnym stanie nic nie wykazyje śladów zużycia (z drugiej strony w końcu tylko 15 tysięcy zrobiło).

Przy kręceniu na znaki za wałek rozrządu pasek przeskoczył i zjadło mu 3 zęby(taki był już słaby i zniszczony).

TERAZ CO DO ZNAKÓW W X17DTL-U!

Nie wiem dlaczego każdy mówi ,że tutaj jest przesrany rozrząd i mechanicy się nie chcą za niego brać?

Po zdjęciu osłon i koła pasowego wału wygląda to tak:

1.Na kole zębatym od wału korbowego jest wytłoczony taki prostokącik oraz identyczny prostokącik jest wytłoczony na bloku pod kołem zębatym ,dodatkowo przede mną ktoś to ładnie zaznaczył brzeszczotem żeby była jasność ,że te znaki odpowiadadją ZZ wału.

2.Na pompie wtryskowej mamy nacięty znak na kole zębatym a na obudowie rozrządu jest wytłoczka w postaci lini i to jest znak do ustawienia.

3.Na kole od wałka rozrządu akurat nic nie ma ale za to jest nacięcie na obudowie.Miałem o tyle dobrze ,że miałe zaznaczony śrebrnym markerem znak na kole a na obudowie zostało pogrubione tym markerem nacięcie.Jednak dla pewnośći zdjąłem pokrywę zaworów i sprawdzałem mijankę i po ustawieniu tych znaków na kole wałka idealnie wyszła mijanka.

Poluzowaliśmy napinacz no i wydmuchałem cały ten syf z osłon .Ja pilnowałem dołu ,żeby wsio było ok a kumpel nasadzał pasek z góry i ustawiał go na pompie ,napiąłem ponownie pasek napinaczem dokręciłem porządnie i zrobiłem 2 pełne obroty wałem i znaki się pięknie pokryły więc go odpaliłem.Odpalił bez problemu .Dosztukowałem brakujące śrubki osłony ,pozakładałem porządnie te osłony .Poskładałem wszystko do kupy i zrobiłem koło 15 km spokojnej jazdy.

Wszystko bziuczy jak należy ,więc jestem zadowolony i najważniejsze ,że miałem nosa i dobrze ,że ściągnąłem ostatnio tą osłonę dla samego sprawdzenia .Gdyby nie to to pewnie pasek by się lada dzień rozerwał i silnik by kaputnął.

Pozdrawiam

Napisano

Witam w klubie szczęściarzy cool.gif:-)

Napisano

> TERAZ CO DO ZNAKÓW W X17DTL-U!

> Nie wiem dlaczego każdy mówi ,że tutaj jest przesrany rozrząd i mechanicy się nie chcą za niego

> brać?

Nigdy nie mówiłem, że wymiana jest przerąbana więcej namęczyłem się w XEL z uciekającymi walkami rozrządu. A problemow nie miałeś bo ktoś wcześniej wymieniając rozrząd porobił znaki, ale jednak ten silnik jest upierdliwy bo w innych konstrukcjach masz dobrze widoczne fabryczne znaki, ew jak np w isuzu otworki w kołach w które wkręcasz śruby. Ważne że nie musisz poznawać budowy głowicy i nie musisz zmieniać zaworów, aż ja muszę zerknąć jak się sprawy maja w moich samochodach.

Napisano
  • Autor

> Nigdy nie mówiłem, że wymiana jest przerąbana więcej namęczyłem się w XEL z uciekającymi walkami

> rozrządu. A problemow nie miałeś bo ktoś wcześniej wymieniając rozrząd porobił znaki, ale

> jednak ten silnik jest upierdliwy bo w innych konstrukcjach masz dobrze widoczne fabryczne

> znaki, ew jak np w isuzu otworki w kołach w które wkręcasz śruby. Ważne że nie musisz poznawać

> budowy głowicy i nie musisz zmieniać zaworów, aż ja muszę zerknąć jak się sprawy maja w moich

> samochodach.

Nawet jakby wcześniej nikt znaków nie porobił to by dało rade bez problemu zmienić,bo tak jak napisałem znak na wale jest już wybity fabrycznie ,na pompie znak również jest fabryczny a jedynie na kole od wałka rozrządu znaku nie ma ale za to jest na osłonie i zdejmując pokrywę zaworów można to ustawić bez problemu.Oczywiście jakby chciał być dokładny to by wziął ten czujnik zegarowy i ustawił wałek na czujnik ale jak mi się zgrało to to tak założyłem.

Manewr ten idzie bardzo łatwo jak się robi we dwóch bo samemu to ciężko by było przytrzymać koło od pompu (które ucieka ) nałożyć pasek i napiąć go napinaczem.

Ale nam sie udało i to dosyć szybko.

Dzisiaj zrobiłem koło 20 km i nic niepokojącego nie wykryłem ,więc chyba dobrze poskładałem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.