Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[EPICA] termostat, temp. pracy silnika, wskazanie na "desce"

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam prośbę do kolegów, którzy mają Epice " w benzynie" o podzielenie się informacją o wskazaniu temperatury cieczy chłodzącej, z deski rozdzielczej.

W moim przypadku wskaźnik "stoi" przed połową skali - tzn. zaraz przed wspomnianą połową ( dosłownie o grubość wskazówki - wskaźnika).

Jak podłączę się pod załączę OBD przez Launch CReader VI to temp. stoi na poziomie 80-84 stopni podczas jazdy, a na postoju dochodzi do ~ max. 96 stopni, po czym włączają się wentylatory.

Z tego co wyczytałem w TIS to termostat otwiera się przy 82 stopniach, pełne otwarcie przy 97 a zamyka przy 79stopniach.

Czy u kolegów też wspomniany wskaźnik nie "dochodzi" do połowy skali ?

Pytam sie, ponieważ drąże temat niskiej temp. LPG przy jeździe z prędkościami rzędu 140 do 180 km/h oraz skokami ciśnienia na reduktorze przy gwałtownym odjęciu gazu i hamowaniu. Czyli generalnie przy "butowaniu".

Dzięki i Pozdrawiam

Napisano

> Czy u kolegów też wspomniany wskaźnik nie "dochodzi" do połowy skali ?

Dokładnie ok.gif

Napisano
  • Autor

> Dokładnie

Super - dzięki blue_impuls - czyli jeden problem mniej smile.gif

W sumie to są tam dwa czujniki, jeden na deske i drugi do ECU. No nic, ale na razie nie ruszam termostatu.

Dzięki raz jeszcze.

• 9 miesięcy później...
Napisano

U mnie też w "dezelku" wskazania są takie same czyli przed środkiem skali. Z ciekawości podłączyłem ELM-a i po jeździe ok 20 km mam temperaturę płynu 78-79 stopni i ani wyżej. Czy to jest normalna temperatura pracy tego silnika czy termostat coś zaczyna nie teges.

Napisano

W obecnych warunkach temperatura z czujnika będzie zawsze nieco niższa od temperatury poczatku otwarcia termostatu. Początek otwarcia w dieslu, to chyba 80 deg C,więc jest OK. Żeby wyszła wyżej, to silnik musiałby dłużej popracować na postoju, albo w korku.

Napisano

> W obecnych warunkach temperatura z czujnika będzie zawsze nieco niższa od temperatury poczatku

> otwarcia termostatu. Początek otwarcia w dieslu, to chyba 80 deg C,więc jest OK. Żeby wyszła

> wyżej, to silnik musiałby dłużej popracować na postoju, albo w korku.

W dieslu nie. W korku z temperatury roboczej przy włączonym ogrzewaniu, przy -15 stopniach na zewnątrz wskaźnik leciał w dół do 1/4 skali.

Napisano

Dokładnie jak kolega napisał. Poprzedniej zimy przy temp. -17 ,ogrzewaniu na full i wentylator na 3/4 obrotów na chwilowym postoju z ciągłej jazdy ok 30 km na parkingu wskaźnik leciał w lewą stronę skali.Ciekawi mnie do ilu wtedy mogła spaść temperatura i czy to nie za duży spadek. Bo jeżeli przy temp. obecnej 12 stopni na zewnątrz, ELM pokazuje 78-79 stopni po rozgrzaniu silnika to przy takim spadku na wskaźniku (przy -17 stopni) chyba silnik ma z 65 stopni.

Napisano

Temat jest prosty - im sprawniejszy silnik tym mniej "produkuje" ciepła.

Napisano

> Temat jest prosty - im sprawniejszy silnik tym mniej "produkuje" ciepła.

Dlatego praktycznie każdy współczesny diesel ma dodatkowy podgrzewacz w układzie ogrzewania wnętrza.

Napisano

> Dlatego praktycznie każdy współczesny diesel ma dodatkowy podgrzewacz w układzie ogrzewania

> wnętrza.

Niestety nie każdy balwanek.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.