Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cadillac ATS

Featured Replies

Napisano

2013-cadillac-ats-official-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-435526-s-429x262.jpg

2013-cadillac-ats-inline-2-photo-435524-s-original.jpg

2013-cadillac-ats-inline-1-photo-435523-s-original.jpg

Taki mniejszy, lżejszy i ładniejszy CTS. Z 318 KM V6 będzie pewnie nieźle jeździł, ale ma być też turbo-4 z 270 KM i zwykła czwórka z 200 KM. Dla mieszkańców terenów nieprzyjaznych dla benzyniaków Cadillac planuje także wersję z dieslem, ale nie wiadomo jeszcze jakim. A dla miłośników szybszych pojazdów w przyszłym roku ma się pojawić ATS-V z 380 KM biturbo-V6.

Dla miłośników tekstów "to przecież Insignia" albo "wygląda jak Mondeo" dodaję że pojazd jest oparty o nową platformę Alpha której GM jeszcze nie stosuje w żadnym innym samochodzie, ma idealny rozkład masy (50/50) a inżynierowie GM spędzili bardzo dużo czasu dopracowując ten model tak, by był "fajny w jeździe".

Napisano

> Taki mniejszy, lżejszy i ładniejszy CTS. Z 318 KM V6 będzie pewnie nieźle jeździł, ale ma być też

> turbo-4 z 270 KM i zwykła czwórka z 200 KM. Dla mieszkańców terenów nieprzyjaznych dla

> benzyniaków Cadillac planuje także wersję z dieslem, ale nie wiadomo jeszcze jakim. A dla

> miłośników szybszych pojazdów w przyszłym roku ma się pojawić

> ATS-V z 380 KM biturbo-V6

A ja czytałem że to się nie zgadza i że będzie V8 470 KM ?

http://www.leftlanenews.com/cadillac-ats-v.html

Ciekawe tylko czy będzie coupe i czy odlecą z ceną w Europie...

Napisano
  • Autor

> A ja czytałem że to się nie zgadza i że będzie V8 470 KM ?

> http://www.leftlanenews.com/cadillac-ats-v.html

> Ciekawe tylko czy będzie coupe i czy odlecą z ceną w Europie...

Najnowsze doniesienia GM'a są takie że będzie tylko V6 biturbo w ATS-V z mocą w okolicach 380 KM. Corvette'owski V8 podobno się mieści pod maską, ale GM boi się kanibalizacji sprzedaży CTS-V. Poza tym nowe BMW M3 ma mieć biturbo R6 a że ten samochód ma na celu przede wszystkim odebranie klientów bawarczykom, to pewnie jednak będzie V6 a nie V8.

Cena - GM planuje ceny konkurencyjne do BMW 3 w Europie - popatrz ile kosztuje np. 335i, odejmij z 10-15% i wyjdzie Ci cena ATS z 3.6l V6.

Napisano

> Najnowsze doniesienia GM'a są takie że będzie tylko V6 biturbo w ATS-V z mocą w okolicach 380 KM.

> Corvette'owski V8 podobno się mieści pod maską, ale GM boi się kanibalizacji sprzedaży CTS-V.

> Poza tym nowe BMW M3 ma mieć biturbo R6 a że ten samochód ma na celu przede wszystkim

> odebranie klientów bawarczykom, to pewnie jednak będzie V6 a nie V8.

> Cena - GM planuje ceny konkurencyjne do BMW 3 w Europie - popatrz ile kosztuje np. 335i, odejmij z

> 10-15% i wyjdzie Ci cena ATS z 3.6l V6.

A jak z tuningiem? Bo 335i łatwo podkręcić do 400+ KM. A Cadillac?

Napisano
  • Autor

> A jak z tuningiem? Bo 335i łatwo podkręcić do 400+ KM. A Cadillac?

To się okaże w praniu. Ale silniki GM'a zawsze były budowane ze sporym zapasem bezpieczeństwa i zwykle dawały się nieźle kręcić.

P.S> W sumie to GM powinien pójść na całość i zrobić dwie wersje - jedną z tym biturbo V6 a drugą z V8. V8 byłaby mocniejsza i tańsza, ale pewnie gorzej zachowująca się na drodze z uwagi na sporą jednak masę wielkiego ośmiocylindrowca.

Napisano

Czy on bedzie w EU oferowany? IMO nie.

Napisano
  • Autor

> Czy on bedzie w EU oferowany? IMO nie.

ATS został zaprojektowany przede wszystkim na EU, ale mają go też w USA sprzedawać.

Napisano

> Dla miłośników tekstów "to przecież Insignia" albo "wygląda jak Mondeo" dodaję że pojazd jest

> oparty o nową platformę Alpha której GM jeszcze nie stosuje w żadnym innym samochodzie, ma

> idealny rozkład masy (50/50) a inżynierowie GM spędzili bardzo dużo czasu dopracowując ten

> model tak, by był "fajny w jeździe".

Jeżeli ma to byc ewentualna konkurencja dla Insigni czy Mondeo, to jest to interesująca konkurencja choćby na przykładzie silnika V6, chociaż wygląd przodu ma ten pojazd dosc pretensjonalny..

Jednak ciekawi mnie, jakie opinie co do jakości ma cadillac czy też inne amerykańskie współczesne samochody na tle konkurencji? Mam na mysli marki bardziej znane w Europie jak np. Toyota, Honda, Lexus czy inne.

Napisano
  • Autor

> Jeżeli ma to byc ewentualna konkurencja dla Insigni czy Mondeo,

Nie. Cadillac ATS jest samochodem z napędem na tył i ma być konkurencją dla Lexusa IS, BMW 3 i Mercedesa C.

> Jednak ciekawi mnie, jakie opinie co do jakości ma cadillac czy też inne amerykańskie współczesne

> samochody na tle konkurencji? Mam na mysli marki bardziej znane w Europie jak np. Toyota,

> Honda, Lexus czy inne.

http://florydziak.blogspot.com/2011/06/jd-power-wyniki-niezawodnosci-iqs-2011.html

http://florydziak.blogspot.com/2011/03/lexus-nadal-w-czoowce-niezawodnosci.html

A z własnego podwórka - mój znajomy kupił Cadillac'a STS - po dwóch latach ma go już serdecznie dość bo mu się co chwila psuje. Za to sąsiad ma Cadillaca CTS coupe i nie ma z nim żadnych problemów.

Napisano

> Nie. Cadillac ATS jest samochodem z napędem na tył i ma być konkurencją dla Lexusa IS, BMW 3 i

> Mercedesa C.

> http://florydziak.blogspot.com/2011/06/jd-power-wyniki-niezawodnosci-iqs-2011.html

> http://florydziak.blogspot.com/2011/03/lexus-nadal-w-czoowce-niezawodnosci.html

> A z własnego podwórka - mój znajomy kupił Cadillac'a STS - po dwóch latach ma go już serdecznie

> dość bo mu się co chwila psuje. Za to sąsiad ma Cadillaca CTS coupe i nie ma z nim żadnych

> problemów.

STS to jeszcze stary model chyba.

Napisano
  • Autor

> STS to jeszcze stary model chyba.

Nie wierzę w magiczne poprawy jakości przy zmianie modelu. Jakość jest cechą procesu produkcyjnego i wszystkie jego elementy na nią pracują. Nie tylko dobre zaprojektowanie części. Ja popatrzysz na statystyki niezawodności samochodów za ostatnie kilkanaście lat to widać że kilka firm ma politykę jakości która powoduje że ich modele są stale w czołówce. A inne firmy działają "zrywami" - czasem im przypadkowo wyjdzie samochód który jest niezawodny ale rok później okazuje się że już tak dobrze nie jest.

Napisano

Amerykanie chyba wyciągają wnioski i zaczynają projektować całkiem sympatyczne wnętrza. To mi się akurat podoba waytogo.gif

Z zewnątrz też całkiem całkiem, te kanty będą go skutecznie wyróżniać z tłumu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.