Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

e36 2.0 - co należy wiedzieć o tym aucie?

Featured Replies

Napisano

Na co należy zwrócić uwagę kupując e36 z 2litrowym silnikiem? Czy ta jednostka ma jakieś "bolączki"? Czy e36 z lat 94-97 mają typowe usterki, wady, które mogą być uciążliwe?

Jak to się odpycha?

Znosi gaz?

Przykładowe egzemplarze (właściwie pierwsze z brzegu, ale z drugiej strony jedyne w moim przedziale finansowym z mojej okolicy), co o nich sądzicie?

http://allegro.pl/show_item.php?item=2037369901

http://otomoto.pl/bmw-320-2-0-coupe-150km-climatronic-C13179408.html

http://allegro.pl/show_item.php?item=2043096374

Z góry dzięki za każde info smile.gif

ps. Pasowałoby mi auto "nie gniosta, nie łamiosta", mondeo i passat przyzwyczaiły mnie do trybu "lejesz i jedziesz". Wiem, że celując w nastoletnie auto trudno oczekiwać idealnej bezawaryjności, ale nie chciałbym przypominać sobie czasów fiata uno (tydzień jazdy, tydzień roboty zlosnik.gif). Czy po takim nastoletnim e36 mogę spodziewać się wiecznego ciągu usterek czy wręcz przeciwnie? A może ryzyk fizyk? clown.gif

Przebieg mnie nie interesuje. W naszych czasach ta cyferka jest iluzją, szczególnie w przypadku starszych aut, dlatego zupełnie nie będę zwracał na niego uwagi. Ważne, żeby auto nie wyglądało jak po budowie cyrku przez stado słoni.

Auto ma służyć do spokojnej jazdy w 90% po mieście.

Napisano

lepiej kupic 2.5 lub 2.8 bo sapalnie praktycznie takie same a radosci z jazdy wiecej... do tego 2.0 dosc krotka sprzynie maja wiec na autostradzie chcac pogonic trzeba liczyc sie z wysokim spalaniem.... i predkosc max dosc niska...

mialem 2.0i i nie mialem z nim problemow.... jedynie co robilem to lalem i jezdzilem , ew zmiana elementow zawieszenia lub klockow... teraz mam 2.8i i spalanie bardzo zblizone w miescie a na autostradzie przy tym samym spalaniu sporo wieksza predkosc moge uzyskac zlosnik.gif no i nie mowiac o Vmax smile.gif

Napisano
  • Autor

> lepiej kupic 2.5 lub 2.8 bo sapalnie praktycznie takie same a radosci z jazdy wiecej...

Mam już w domu 2.5, wystarczy jedno. 2.0 to tańsze OC, etc. Radość z jazdy polega u mnie na tym, że cieszę się, że nie jadę autobusem. Wyrosłem z podniety deptania zlosnik.gif

> do tego 2.0

> dosc krotka sprzynie maja wiec na autostradzie chcac pogonic trzeba liczyc sie z wysokim

> spalaniem.... i predkosc max dosc niska...

Na autostradzie będzie jeździć bardzo rzadko, a jeśli jednak się tam znajdzie to nie przekroczy 140 dozwolonych km/h smile.gif

> mialem 2.0i i nie mialem z nim problemow.... jedynie co robilem to lalem i jezdzilem , ew zmiana

> elementow zawieszenia lub klockow... teraz mam 2.8i i spalanie bardzo zblizone w miescie a na

> autostradzie przy tym samym spalaniu sporo wieksza predkosc moge uzyskac no i nie mowiac o

> Vmax

Dzięki za opinię. Czy możesz pokusić się o opinię, że e36 2.0 są raczej bezawaryjne czy jednak Ty miałeś farta? zlosnik.gif

pozdrawiam!

Napisano

> lepiej kupic 2.5 lub 2.8 bo sapalnie praktycznie takie same a radosci z jazdy wiecej..

heheh zobaczylem temat to od razu chcialem o tym napsiac ok.gifok.gif

Napisano

ciezko znalezc niezajezdzone egzemplarze, jak sie uda to tylko sie cieszyc i brac zlosnik.gif

jak nie bylo dzwona to nie bedzie rdzy smile.gif

ja przez 5 lat ujezdzalem coupe z silnikiem 1,8is, za wiele tam do robienia nie bylo- to co wszedzie- czasami jakies elementy zawieszenia, raz padla dmuchawa, 2x regulator napiecia. Klocki, plyny, filtry...

W coupe z czasem moga zaczac sie problemy z nieopadaniem szyby przy otwieraniu, ale to tez nieduzy problem smile.gif

Czesto sie czyta o halasujacych szklankach, u mnie przed sprzedaza tez bylo to slychac...

Napisano

> Mam już w domu 2.5, wystarczy jedno. 2.0 to tańsze OC, etc. Radość z jazdy polega u mnie na tym, że

> cieszę się, że nie jadę autobusem. Wyrosłem z podniety deptania

to kup lepiej 318 (nie is) - wyraźnie mniej pali i łatwiej znaleźć niedojechane ok.gif

a jak R6 to tak jak koledzy piszą - szukać 328i bo koszty utrzymania te same co w 2.0 a auto na prawdę jedzie zaskakująco dobrze zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> to kup lepiej 318 (nie is) - wyraźnie mniej pali i łatwiej znaleźć niedojechane

W sumie to dobry pomysł. Orientujesz się czy dobrze współpracuje to z LPG?

Napisano
  • Autor

> ciezko znalezc niezajezdzone egzemplarze, jak sie uda to tylko sie cieszyc i brac

> jak nie bylo dzwona to nie bedzie rdzy

> ja przez 5 lat ujezdzalem coupe z silnikiem 1,8is, za wiele tam do robienia nie bylo- to co

> wszedzie- czasami jakies elementy zawieszenia, raz padla dmuchawa, 2x regulator napiecia.

> Klocki, plyny, filtry...

> W coupe z czasem moga zaczac sie problemy z nieopadaniem szyby przy otwieraniu, ale to tez nieduzy

> problem

> Czesto sie czyta o halasujacych szklankach, u mnie przed sprzedaza tez bylo to slychac...

Czyli generalnie bezproblemowe auto?

Bo z rozwoju wątku zaczyna wynikać, że lepszą opcją dla mnie jest 1.8...

Napisano

> Czyli generalnie bezproblemowe auto?

wg mnie tak jak sie dobrze kupi smile.gif

> Bo z rozwoju wątku zaczyna wynikać, że lepszą opcją dla mnie jest 1.8...

i w tym momencie powinienes zaczac sie zastanawiac czy potrzebujesz BMW smile.gif

wez iSa skoro i tak bedzie zagazowany.... biglaugh.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> wg mnie tak jak sie dobrze kupi

ok.gif

> i w tym momencie powinienes zaczac sie zastanawiac czy potrzebujesz BMW

poniewuż? zlosnik.gif

> wez iSa skoro i tak bedzie zagazowany....

będzie na pewno ok.gif

Napisano

> wg mnie tak jak sie dobrze kupi

> i w tym momencie powinienes zaczac sie zastanawiac czy potrzebujesz BMW

> wez iSa skoro i tak bedzie zagazowany....

ale po co generować kłopoty - niech weźmie 1.8 na łańcuchu zwykły - do gazu się nadaje dobrze i tani w utrzymaniu a dynamika wystarczy do normalnej jazdy. Ponadto za 8 kzł kupi z końcówki produkcji najmłodsze auto ok.gif

Napisano

> W sumie to dobry pomysł. Orientujesz się czy dobrze współpracuje to z LPG?

szukaj M43B18 na łańcuchu (były też M40B18 na pasku) zlosnik.gif

będzie Pan zadowolony, mój znajomy jeździ E36 od roku z silnikiem 1.6 z 97 roku - zmulone troche autko ale ma dwustrefową klimę, 4 poduszki, pełną elektrykę i od roku trzeba było w nim wymienić tylko klocki ;-) Zadowolony jest, mówi że nigdy się nie spodziewał że takim starym BMW się tak wygodnie jeździ zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> szukaj M43B18 na łańcuchu (były też M40B18 na pasku)

> będzie Pan zadowolony, mój znajomy jeździ E36 od roku z silnikiem 1.6 z 97 roku - zmulone troche

> autko ale ma dwustrefową klimę, 4 poduszki, pełną elektrykę i od roku trzeba było w nim

> wymienić tylko klocki ;-) Zadowolony jest, mówi że nigdy się nie spodziewał że takim starym

> BMW się tak wygodnie jeździ

Tego właśnie oczekuję, bezproblemowej, spokojnej jazdy. Wygoda też ma być ok.gif

Napisano

> Tego właśnie oczekuję, bezproblemowej, spokojnej jazdy. Wygoda też ma być

możesz też pomyśleć o... E34 518i na tym samym silniku 1.8 - też zmulone ale można kupić w ładnym stanie z ostatnich roczników produkcji zlosnik.gif

ceny są niezłe bo każdy chce R6 - i auto można znaleźć niedobite zlosnik.gif

http://otomoto.pl/bmw-518-zobacz-koniecznie-klima-C22154059.html

ponadto design IMO ma lepszy, E36 jest mocno przypadkowe... na ładne, niezniszczone E34 to aż miło popatrzeć, mało takich ok.gif

Napisano
  • Autor

> możesz też pomyśleć o... E34 518i na tym samym silniku 1.8 - też zmulone ale można kupić w ładnym

> stanie z ostatnich roczników produkcji

> ceny są niezłe bo każdy chce R6 - i auto można znaleźć niedobite

> http://otomoto.pl/bmw-518-zobacz-koniecznie-klima-C22154059.html

> ponadto design IMO ma lepszy, E36 jest mocno przypadkowe... na ładne, niezniszczone E34 to aż miło

> popatrzeć, mało takich

Ładne auto, podoba mi się, ale jest dla mnie za duże. Mnie interesi coś wielkości właśnie e36, ew. audi a3...

Napisano

> Dzięki za opinię. Czy możesz pokusić się o opinię, że e36 2.0 są raczej bezawaryjne czy jednak Ty

> miałeś farta?

> pozdrawiam!

nie wiem ja sam z niemca wiozlem sobie i auto mialo niesamowicie maly przebieg - nie cofany o dziwo zlosnik.gif jakos 130tys a mialo wtedy okolo 14lat

Napisano

Znajomy ma IS'a i mówi że olej i gaz i jeździć , nic się nie psuję ... Na co zwrócić uwagę ? Czy ruda nie zjada nadkoli (szczególnie tylnych) , czy jeździ prosto , na pewno będziesz zadowolony ... Mi się niczym teraz tak dobrze nie jeździ jak E36 (mimo że mam gwint) zlosnik.gif

Napisano

> ps. Pasowałoby mi auto "nie gniosta, nie łamiosta", mondeo i passat przyzwyczaiły mnie do trybu

> "lejesz i jedziesz". Wiem, że celując w nastoletnie auto trudno oczekiwać idealnej

> bezawaryjności, ale nie chciałbym przypominać sobie czasów fiata uno (tydzień jazdy, tydzień

> roboty ). Czy po takim nastoletnim e36 mogę spodziewać się wiecznego ciągu usterek czy wręcz

> przeciwnie? A może ryzyk fizyk?

Osobiscie na Twoim miejscu bym w to nie wchodzil.

Zakladam ze masz do aut dosc pedantyczne podejscie i (calkiem slusznie) chcialbys by wszystko bylo w stanie tip top - w przypadku tak starych aut zawsze cos bedzie niedomagalo albo na wyjsciu, albo wymagajace roboty w najblizszym czasie. Na reanimacje stracisz duzo czasu, pieniedzy a ostatczenie i tak nie bedziesz mial z tego satysfakcji ze wzgledu na upierdliwosc calego procedru. Gdy w koncu bedziesz mial auta dosyc i bedziesz chcial je sprzedac okaze sie ze i tak cena transakcyjna bedzie w okolicach najnizszego wspolnego mianowinka czyli ceny z Allegro, jako ze ostatecznie pomimo wszystkich wydatkow i staran bedzie to jedynie wyeksploatowany nastoletni grzmot.

Po czesci sie zgodze ze duzo zalezy od konkretnego auta i przypadku czyli ryzyk fizyk. Aczkolwiek nie ma co sie łudzić ze leciwe auto za pare / parenascie tysięcy będzie bezobsługowe - nie będzie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.