Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stuku puku, stuku puku...

Featured Replies

Napisano

Witam,

Wiem, ze cos mam w zawiasie do zrobienia. Przy okazji rozrzadu sugerowano mi wahacze przednie. Auto prowadzi sie calkiem dobrze i jedyny mankament to cos mi stuka i puka przy wolnej jezdzie przez nierownosci - jak jade np. 50km/h i sa jakies nierownosci w jezdni to nie ma problemu, ale jak sie tocze po wsi i przejezdzam przez progi to jakby mi ktos nawrzucal desek do auta, dzwiek dochodzi z przodu (glownie od prawej strony) i z tylu (tez od prawej bardziej slysze). Czy zatem oprocz owych wahaczy z przodu nalezaloby przyjrzec sie blizej tulejom belki tylnej ? Czy domowym sposobem, bez podnoszenia auta, dam rade cos zdiagnozowac czy pelna diagnostyka jedynie po podniesieniu auta w warsztacie ?

Napisano

1) łącznik stabilizatora

2) remont zacisku - tłucze się klocek

3) sworzeń wahacza

To tak na szybko smile.gif

Napisano
  • Autor

> 1) łącznik stabilizatora

To wyglada na nowe - nawet mam fakture na wymiane przez poprzedniego wlascicela i nie jest to jakas odlegla data.

> 2) remont zacisku - tłucze się klocek

O tym nie pomyslalem, wtocze sie do garazu i obejrze, ale jak mial zdjete kola przy wymianie to wygladalo zdrowo.

> 3) sworzeń wahacza

Czyli i tak caly wahacz do wymianki ?

Napisano

> To wyglada na nowe - nawet mam fakture na wymiane przez poprzedniego wlascicela i nie jest to jakas

> odlegla data.

Podnieś auto i złap za ten łącznik. Może się obracać wokół osi,

ale nie powinien chodzić góra-dół.

> O tym nie pomyslalem, wtocze sie do garazu i obejrze, ale jak mial zdjete kola przy wymianie to

> wygladalo zdrowo.

Zrób test kocich łbów, z górki najlepiej. Tłucze się, naciskasz lekko hamulec - nie tłucze się = zaciski do regeneracji.

> Czyli i tak caly wahacz do wymianki ?

Jak masz otwora 14mm i wahacz z blachy profilowanej, to diaxem

ucinasz te nity i kupujesz sobie w Intercars sam sworzeń + 3 śruby.

Jeszcze jest możliwość, że tuleja wahacza poszła. Sprawdz naocznie

stan gum, czy nie popękane. Ale skoro jedzie prosto, to raczej to

wahacze nie będą. Zrób jeszcze test ruszania i hamowania - jak

nie rusza Ci kierownicą w żadną ze stron, to wahacze są OK.

Napisano

Sprawdź jeszcze gumy stabilizatora. Trzeba pomachać drążkiem i zobaczyć czy nie ma luzu bo gumy się wybijają i lubią właśnie postukać przy małych prędkościach na dziurach, przejazdach itp. Na nic to nie wpływa ale wkurza mad.gif

Napisano

> Sprawdź jeszcze gumy stabilizatora. Trzeba pomachać drążkiem i zobaczyć czy nie ma luzu bo gumy się

> wybijają i lubią właśnie postukać przy małych prędkościach na dziurach, przejazdach itp. Na

> nic to nie wpływa ale wkurza

W nawiązaniu do tej odpowiedzi, jak duży musi być luz na tych gumach aby przenosiły się stuki.

Napisano

Ciężko stwierdzić ale jak będzie wyczuwalny to już zapewne będzie stukał smile.gif

Napisano

> W nawiązaniu do tej odpowiedzi, jak duży musi być luz na tych gumach aby przenosiły się stuki.

łącznik kosztuje 30zł wymiana trwa jakieś 20min więc jak już jest luz to można wymienić... no chyba, że u Ciebie też biało to.... niech stuka grinser006.gif

Napisano

Chodzi o drążek nie łącznik. Wszyscy jak słyszą stabilizator to myślą łącznik. A chodzi o drążek czyli taki metalowy "pręt", który idzie pod autem i do którego dopiero są przykręcone łączniki...

Gumy nie występują w oryginale - tylko cały drążek z gumami ok 500zł.

Jest jeden sprzedawca na allegro, który ma same gumy po 18zł za sztukę bo w intercars itp nie do dostania...

Napisano

> Chodzi o drążek nie łącznik. Wszyscy jak słyszą stabilizator to myślą łącznik. A chodzi o drążek

> czyli stabilizator, który idzie pod autem i do którego dopiero są przykręcone łączniki...

> Gumy nie występują w oryginale - tylko cały drążek z gumami ok 500zł.

> Jest jeden sprzedawca na allegro, który ma same gumy bo w intercars itp nie do dostania...

uuuu no to lipa. eibach ma w ofercie takie drążki podobno wzmacniane, ciekawe jak wychodzi to cenowo...

Napisano

On nie musi być wzmacniany bo tam nie ma co się zgiąć, złamać itp. Chodzi o to, że gumy się wybijają z czasem. Nie ma niestety poliuretanów więc trzeba brać co jest.

Nowy drążek z ASO ma tylko jedną zaletę a mianowicie drążki przeszły małą zmianę i te, które teraz można kupić posiadają dodatkowe ograniczniki przy gumach aby drążek nie chodził na boki.

Napisano

Dokładnie chodzi mi o to co napisał lukaselk czyli o gumy na stabilizatorze a nie o łączniki. Ja mam dostęp do nowego orginalnego drążka ale jak stwierdzić czy on nadaje się do wymiany. U mnie trochę luzu na tych gumach jest ale to taki luz wg mnie wynikający z elastyczności gumy. Nie ukrywam, że moje stilo boli kiepskie wybieranie poprzecznych nierówności ale może TTTM, a może to właśnie te gumy na drążku?

Napisano

U mnie mechanik po prostu wszedł pod auto i mocno nim machał i powiedział, że jest luźny.

Z całym nowym drążkiem tylko upewnij się w ePer czy oby na pewno jest do Twojego auta bo widziałem, że różnią się wagą.

Poza tym z "aktrakcyjnymi" cenami drążka trzeba ostrożnie bo te tanie to leżaki magazynowe (nawet mają stary wzór pudełka) a wiadomo jak to wpływa na gumy w nim, które notabene są najważniejszym ich elementem.

Napisano
  • Autor

Ciekawostka. Jak mialem troche uwalone zawieszenie w innych autach to na mrozie (-5*C u mnie na wsi) bardziej stukalo, a w Stilo dzisiaj cichutko.

Napisano

> Ciekawostka. Jak mialem troche uwalone zawieszenie w innych autach to na mrozie (-5*C u mnie na

> wsi) bardziej stukalo, a w Stilo dzisiaj cichutko.

W Stilo jak jest mróz, to wszystkie gumy sztywnieją i nic nie stuka grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> W Stilo jak jest mróz, to wszystkie gumy sztywnieją i nic nie stuka

Znaczy sie, samochod na zimne rejony grinser006.gif

Napisano

> W Stilo jak jest mróz, to wszystkie gumy sztywnieją i nic nie stuka

Szczególnie nowe łączniki stabilizatorów po dwadzieścia parę złotych zlosnik.gif

Takowe kupiłem mlot.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.