Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Elpigaz vs V-TEC

Featured Replies

Napisano

Co jest lepsze do renault Fluence Elipi Gaz czy V-tec

W dwóch różnych salonach identyczną cenę proponują Fluence instalacjami gazowymi powyższych firm i nie bardzo wiem na co się zdecydować.

Napisano

> ... V-tec ...

Ale przecież na tej stronie nic nie, poza opisem - "jesteśmy profesjonalistami" sciana.gif

No i jeszcze to:

"ASB-POLAND jest wiodącą na polskim rynku firmą prowadzącą działalność w zakresie montażu samochodowych instalacji gazowych do zasilania silników spalinowych" - montażu, a jakie instalacje oni montują?

Podejrzewam, że to producent komputerów lpg, ale co do wtrysków, czy reduktora, to już nic nie piszą ...

Napisano
  • Autor

> Stag tu ,a poczytać możesz jakie komponenty dobrać tu.

Staga mam w lanosie. Całkiem spoko działa jak samodzielnie go co jakiś czas poderuguluję.

Żaden ze znanych mi salonów nie oferuje STAGA wraz z nowym autem więc odpada. Pytanie dotyczy dwóch firm które podałem w temacie wiadomości.

Napisano

V-tec-pierwsze słyszę , a Elpigaza miale Igen w golfie 2 -działała bez problemów, miałem 4 generacje w civicu 8 generacji(ufo 1,4)-działała ok obecnie mam 2 generację w R19 i jest też jest ok.

Elpigaz działa na elektronice AEB.

Napisano
  • Autor

> 8 generacji

Instalacja gazowa 8 generacji? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Ale przecież na tej stronie nic nie, poza opisem - "jesteśmy profesjonalistami"

No właśnie frown.gif

Jeden z dilerów u których rozważam zakup samochodu napisał w ofercie sprzedaży samochodu, o instalacji gazowej

Quote:

Instalacja gazowa V-TEC IV generacji
(przełączanie w zależności od temperatury silnika),
Dodatkowy zestaw lubryfikacji zaworów
(smarowanie zaworów chroniące silnik przed wypalaniem gniazd),
Dodatkowy dotrysk benzyny przy wysokich obrotach
(wyprzedzanie)

Drugi diler napisał tylko i wyłącznie o instalacji który dołącza do renault fluence

Quote:

ELPIGAZ EXCLUSIVE IV generacji

Jako tańszą alternatywę zaproponował

Quote:

ELPIGAZ STELLA IV generacji

Co to za instalacje i która lepsza to nie mam bladego pojęcia niewiem.gif

Napisano

> Dodatkowy

> zestaw lubryfikacji zaworów (smarowanie zaworów chroniące silnik przed wypalaniem gniazd),

> Dodatkowy dotrysk benzyny przy wysokich obrotach (wyprzedzanie)

Czytaj to w ten sposób:

Wyciągamy od klientów dodatkową kasę za lubryfikację, która w 4-tej gen. jest zbędna. Montujemy też za słabe parowniki, przez co - po mocnym depnięciu - spada ciśnienie i silnik musi się podpierać benzyną grinser006.gif.

Z tych dwóch wolałbym Elpigazownię. Z tego co wiem Sterownik v-tec (versus) nie grzeszy nadmiarem opcji konfiguracyjnych.

Napisano

> Instalacja gazowa 8 generacji?

Instalacja gazowa 4 generacji w smochodzie honda civic 8-generacji popularnie zwanej UFO.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Czytaj to w ten sposób:

> Wyciągamy od klientów dodatkową kasę za lubryfikację, która w 4-tej gen. jest zbędna.

Czemu w 4 generacji jest zbędna? Przecież gaz jest dostarczany w formie lotnej do kolektora ssącego. Coś się zmieniło w stosunku do poprzednich wersji poza tym, że gaz jest podawany sekwencyjnie oddzielnie do każdego cylindra?

> Montujemy też

> za słabe parowniki, przez co - po mocnym depnięciu - spada ciśnienie i silnik musi się

> podpierać benzyną .

A nie jest tak, że kaloryczność gazu jest mniejsza niż benzyny dlatego też silnik osiąga mniejszą moc i stąd potrzebny dotrysk benzyny przy dynamicznym wyprzedzaniu?

> Z tych dwóch wolałbym Elpigazownię.

Skoro tak to czym się różni wersja instalacji

ELPIGAZ EXCLUSIVE IV generacji od ELPIGAZ STELLA IV generacji

Przepraszam, że tak wnikliwe drążę temat ale samochodu nie kupuje się zbyt często dlatego chciałbym wybrać coś dobrego a zarazem nie przepłacać za coś co nie jest potrzebne.

Napisano

> Czemu w 4 generacji jest zbędna? Przecież gaz jest dostarczany w formie lotnej do kolektora ssącego...

I tylko te zawory chroni, a przecież wypalane są zawory wydechowe, których lubryfikacja już nie ochroni ...

Napisano
  • Autor

> I tylko te zawory chroni, a przecież wypalane są zawory wydechowe, których lubryfikacja już nie

> ochroni ...

No ale z odpowiedzi Orochimaru wynika, że w poprzednich wersjach instalacji gazowych lubryfikacja zdawała egzamin. Czy to oznacza, że w poprzednich wersjach instalacji gazowych gaz był podawany do kolektora wydechowego? wink.gifwink.gifwink.gif

Napisano

> Czemu w 4 generacji jest zbędna?

W 4gen. gaz jest dawkowany o wiele precyzyjniej niż we wcześniejszych, więc nie grozi jazda na ubogiej mieszance i związany z nią znaczny wzrost temp. w komorze spalania (oczywiście przy porządnych komponentach i strojeniu). Poza tym nie ma niezależnych testów potwierdzających jakąkolwiek skuteczność lubry. A przynajmniej ja się z takimi nie spotkałem. Z tego co wiem dopiero takie stanowisko powstaje. Chyba TUV je robi.

> A nie jest tak, że kaloryczność gazu jest mniejsza niż benzyny dlatego też silnik osiąga mniejszą

> moc i stąd potrzebny dotrysk benzyny przy dynamicznym wyprzedzaniu?

Nie. Tzn. wartość opałowa gazu jest mniejsza, ale właśnie po to jest sterownik LPG, żeby to skompensować. Porządnie dobrana i wyregulowana instalacja idzie na gazie dobrze do samego końca obrotów. Ale do tego jest potrzebny odpowiedni zapas wydajności komponentów, bo przecież nie każdy jeździ na co dzień z butem w podłodze. Dlatego niektórzy wsadzają słabe parowniki, które spisują się dobrze w codziennej spokojnej jeździe, ale nie dają rady przy mocniejszym depnięciu. Taka instalacja jest tańsza, ale podpiera się benzyną.

> Skoro tak to czym się różni wersja instalacji

> ELPIGAZ EXCLUSIVE IV generacji od ELPIGAZ STELLA IV generacji

hmm.gif... niczym. wink.gif

Albo inaczej - Stella to nazwa samego sterownika gazu, a exclusive to nazwa kompletu.

Zobacz sobie na stronie producenta.

Na pewno nie ma innych instalek do wyboru? Do renówek fabrycznie jest montowana instalacja Landi Renzo Omegas. IMHO o wiele lepsza od powyższych.

Napisano
  • Autor

> Na pewno nie ma innych instalek do wyboru? Do renówek fabrycznie jest montowana instalacja Landi

> Renzo Omegas. IMHO o wiele lepsza od powyższych.

Renault fabrycznie nie pozwala montować gazu do fluence. frown.gif

Napisano

> ... niczym.

> Albo inaczej - Stella to nazwa samego sterownika gazu, a exclusive to nazwa kompletu.

Nie tak całkiem. Różnica będzie w kontrolerze. Exclusive ma komunikację po EOBD i gdybym miał dawać gaz do nowego wozu, to zawinszowałbym sobie właśnie taką elektronikę, tzn. niekoniecznie Elpi, ale z komunikacją po EOBD. smile.gif

Napisano
  • Autor

> Nie tak całkiem. Różnica będzie w kontrolerze. Exclusive ma komunikację po EOBD i gdybym miał dawać

> gaz do nowego wozu, to zawinszowałbym sobie właśnie taką elektronikę, tzn. niekoniecznie Elpi,

> ale z komunikacją po EOBD.

A co ta komunikacja po EOBD daje?

Napisano

Dzięki temu sterownik benzynowy przekazuje gazowemu informacje o korektach w dawkowaniu paliwa. Teoretycznie oznacza to, że instalację ustawia się tylko raz, a potem sama się reguluje.

Napisano

> Dzięki temu sterownik benzynowy przekazuje gazowemu informacje o korektach w dawkowaniu paliwa.

> Teoretycznie oznacza to, że instalację ustawia się tylko raz, a potem sama się reguluje.

ale to tylko teoria hehe.gifw praktyce to eobd potrzebe jest do odczytania korekcji, bądz sygnału obrotów, i ewentualne zczytanie błędów prze skaner obd w programie gazowym palacz.gif

Napisano

> ELPIGAZ STELLA IV generacji

Miałem coś takiego u siebie, ogólnie spisywała się bezproblemowo.

Napisano

> Miałem coś takiego u siebie, ogólnie spisywała się bezproblemowo.

A ja mialem Stelle i same problemy- po 2 latach wywalilem na rzecz STAGa. Do tego tragikomiczne podejscie do klienta, soft z kluczem, kiepskie mozliwosci regulacji, malo punktow serwisowych. Nie polecam.

Napisano

> No ale z odpowiedzi Orochimaru wynika, że w poprzednich wersjach instalacji gazowych lubryfikacja zdawała egzamin.

A na czym polegało sprawdzenie działania lubryfikacji?

> Czy to oznacza, że w poprzednich wersjach instalacji gazowych gaz był podawany do kolektora wydechowego?

Ciekawe jak ? Przy ciśnieniu kierunku ruchu spalin w kolektorze wydechowym jest to niemożliwe ...

Napisano

Mnie chodziło o to, że poza samymi producentami nie ma wiarygodnych informacji, że to działa. Natomiast krążą informacje, że to wyciąganie kasy za czary-mary i lubryfikator - w takiej ilości i sposobie podawania - smaruje głównie kolektor dolotowy, a nie gniazda. Nie twierdzę, że to całkiem pic na wodę, wszak są dodatki do paliwa dla silników budowanych do pracy na benzynie ołowiowej. "Bezołowiowe silniki" mają jednak fabrycznie utwardzone gniazda. A przy poprawnie wystrojonej instalacji, egt nie jest dużo większa niż na benzynie, więc gniazda nie powinny się zużywać (chyba, że są wykonane z byle czego).

Elpigaz posiada listę samochodów w których zaleca się lubryfikację, ale nigdzie nie ma wyników jakichkolwiek badań, że montaż jest faktycznie konieczny.

Powiedziałbym, że to bardziej asekuracja producenta, że zastosował wszystkie dostępne środki by zapobiec uszkodzeniu.

Jak wspomniałem odpowiednie stanowisko do niezależnych testów tych specyfików opracował niedawno niemiecki uniwersytet HTW dla TÜVu.

Jak na razie, osobiście, jestem sceptycznie nastawiony do lubry.

A jeśli chodzi o wybór instalacji to zgadzam się z Norbertem. Stag będzie dużo lepszy, problem tylko z gwarancją producenta.

Swoją drogą ciekawe co będzie jeśli taki silnik, powiedzmy, zatrze się i korbowód wyjdzie bokiem, przez co trzeba będzie całość wymienić. Renault - jak twierdzi Gienek - nie zaleca gazu, więc na pewno się wypnie. Całość spadnie na dystrybutora, który będzie się czepiał brudu na śrubach, żeby tylko wykręcić się od odpowiedzialności. Nawet jeśli będzie oczywiste, że to nie wina lpg.

Napisano
  • Autor

> A na czym polegało sprawdzenie działania lubryfikacji?

A skąd ja mam wiedzieć. Pytam się tak samo jak ty.

> Ciekawe jak ? Przy ciśnieniu kierunku ruchu spalin w kolektorze wydechowym jest to niemożliwe

Akurat na to nie jest ciężko wpaść

sarkazm 270751858-jezyk.gif

Napisano

> ... "Bezołowiowe silniki" mają jednak fabrycznie utwardzone gniazda...

Jakby tak było to nie potrzebna byłaby lubryfikacja ...

Zauważ, że nowe samochody coraz częściej mają gorsze materiały, bo silnik "chroni" elektronika - jak mieszanka paliwowo-powietrzna jest niewłaściwa, to komputer benzyny przełącza się w tryb awaryjny i autko nie jedzie, żeby nie uszkodzić silnika. Większa temp. spalin w przypadku lpg powoduje uszkodzenie tych gorszych materiałów.

Co prawda ostatnio z powodu zmniejszenia zapotrzebowania nowych aut na paliwo silniki w małym zakresie obciążenia pracują na ubogiej mieszance i przy wyższej temperaturze spalania, ale to dotyczy raczej silników z bezpośrednim wtryskiem.

Pewnie te silniki - mechanicznie - nadawałyby się do lpg, ale już z powodu wtrysku benzyny niezupełnie ...

Jedyne co według mnie mogłaby dawać lubryfikacja, to zmniejszenie temp. spalania, ale o tym jeszcze nigdzie nie przeczytałem ...

Napisano

> Jedyne co według mnie mogłaby dawać lubryfikacja, to zmniejszenie temp. spalania, ale o tym jeszcze

> nigdzie nie przeczytałem ...

Nie za bardzo widzę możliwość wpływania na temperaturę spalin w taki sposób. Zdecydowanie za mały wydatek tego środka chociażby w stosunku do zużycia paliwa.

Idea lubryfikacji jest generalnie taka, że związki chemiczne zawarte w tym płynie mają ograniczać erozję gniazd i przylgni zaworów, bo ich warunki pracy są na gazie cięższe niż na benzynie. Coś w tym stylu, jak kiedyś działał dodatek czteroetylku ołowiu do paliwa, a obecnie bezołowiowy dodatek skomponowany na bazie soli sodu i potasu.

Jak to działa w praktyce, to też nie wiem.

Napisano
  • Autor

> Coś w tym stylu, jak kiedyś działał dodatek czteroetylku ołowiu do paliwa, a obecnie

> bezołowiowy dodatek skomponowany na bazie soli sodu i potasu.

> Jak to działa w praktyce, to też nie wiem.

Kiedyś jak jeździłem jeszcze starym polonezem to mówiło się, że wystarczy co czwarte tankowanie zalać PB94 aby móc jeździć na bezołowiowej. Może i podobnie jest z gazem, że przejażdżka na benzynie puki silnik przełączy się na gaz wystarcza aby przesmarować zawory.

Napisano

> Jakby tak było to nie potrzebna byłaby lubryfikacja ...

Właśnie o to chodzi, że nie wiadomo czy jest potrzebna wink.gif

> Zauważ, że nowe samochody coraz częściej mają gorsze materiały, bo silnik "chroni" elektronika -

Zgadza się, ale przy sekwencji ecu nadal ma nadzór nad składem mieszanki. Przy złej regulacji wywali checka.

> Większa temp. spalin w przypadku lpg

> powoduje uszkodzenie tych gorszych materiałów.

Jeśli faktycznie tak jest to nie pomoże nic poza wymianą gniazd i ew. zaworów. lubra nie zmniejszy temp. bo nie ma jak. I zauważ, że rzekome problemy są tylko z niektórymi silnikami. I najważniejsze jest to, że - z racji braku obiektywnych badań - tak na prawdę nie wiemy co jest przyczyną tych uszkodzeń: egt, właściwości lpg, czy może akurat te modele są bardziej czułe na lenistwo gazowników. Np: niektóre silniki wręcz kuszą gazowników do nie zdejmowania kolektora przy wierceniu, lub wymagają strojenia na korekty a nie pokrycie map.

> Pewnie te silniki - mechanicznie - nadawałyby się do lpg, ale już z powodu wtrysku benzyny niezupełnie

waytogo.gif, choć Viale już sprzedaje instalacje w których lpg podają wtryskiwacze benzynowe wink.gif.

> Jedyne co według mnie mogłaby dawać lubryfikacja, to zmniejszenie temp. spalania, ale o tym jeszcze

> nigdzie nie przeczytałem ...

No właśnie, to byłby dobry pomysł, ale do tego wystarczy EGR.

Wystarczy sobie poczytać co piszą producenci tych specyfików:

-natłuszcza górny obszar cylindrów grinser006.gif po co skoro ten jest już natłuszczony olejem, który znajduje się w rysach siatki plateau

- osusza wtryskiwacze hmm.gif które? po co? przepływające kilogramy powietrza tego nie zrobią? wink.gif

- chroni od osadów ideia.gif o tu można by coś ugrać, bo w gazie nie ma detergentów, za to są różne oleiste frakcje, które mogą się osadzać (umycie styku gniazdo-grzybek zaworu może poprawić odprowadzanie ciepła z zaworu do gniazda). Jednak w porównaniu z tym co produkuje tandem egr+odma to jest pikuś. A podawanie tego w tak mizernych ilościach nie usunie osadów. Do tego trzeba czegoś w rodzaju i-flux-a.

Napisano
  • Autor

> lenistwo gazowników. Np: niektóre silniki wręcz kuszą gazowników do nie zdejmowania kolektora

> przy wierceniu,

boje_sie.gifboje_sie.gifboje_sie.gif A potem opiłki lądują w silniku i rysują gładź cylindrów sick.gif

> , choć Viale już sprzedaje instalacje w których lpg podają wtryskiwacze benzynowe .

Czy chodzi o instalację 5 generacji?

Napisano

> A potem opiłki lądują w silniku i rysują gładź cylindrów

Niestety w naszym kraju monterzy zdejmujący kolektory do wiercenia są w mniejszości (pół biedy jeśli kolektor jest plastikowy).

> Czy chodzi o instalację 5 generacji?

Tak waytogo.gif.

Napisano
  • Autor

> Niestety w naszym kraju monterzy zdejmujący kolektory do wiercenia są w mniejszości (pół biedy

> jeśli kolektor jest plastikowy).

To już wiem czemu wszyscy twierdzą, że samochody zasilane gazem pobierają więcej oleju niż te na benzynie. zlosnik.gif

> Tak .

Jaka jest przewaga takiej instalacji od 4 generacji?

Napisano

> Jaka jest przewaga takiej instalacji od 4 generacji?

Umożliwia 100% pracę silnika z bezpośrednim wtryskiem na gazie,

podawanie ciekłego gazu nie zmniejsza napełniania cylindrów (gaz, rozprężając się chłodzi ładunek),

Nie ma parownika, więc można odpalać silnik na gazie (choć nie każda instalacja na to pozwala),

jeszcze dokładniejsze dawkowanie gazu, bo nie ma kombinacji z ciśnieniem, temperaturą gazu itp.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.