Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

4x4 dołączane automatycznie

Featured Replies

Napisano

> To z Suv/Cros to wada czy zaleta takich aut

Na pewno obniża spalanie.

Napisano
  • Autor

> Na pewno obniża spalanie.

jak jest odłączone to na pewno

ale załączenie może chyba zaskoczyć kierowcę

tak się zastanawiam czy mimo wszystko nie lepiej aby jednak naped był na stałe

Napisano

jedynymi zaletami dolaczanych napedow w porownaniu do centralnego dyfra ze szpera mechaniczna to:

niskie spalanie

niska masa

reszta to same wady

Napisano

> niska masa

jakim cudem ? cały napęd i tak jest a czy sprzęgło dołączające będzie dużo lżejsze od skrzyni rozdzielczej ?

przecież cała reszta jest taka sama - wał, "most" itd hmm.gif

Napisano

> jak jest odłączone to na pewno

> ale załączenie może chyba zaskoczyć kierowcę

> tak się zastanawiam czy mimo wszystko nie lepiej aby jednak naped był na stałe

Ja mam napęd w 90% na tył i 10% przód. W przypadku uślizgu tylnego koła na przód jest przekazywane do 50% momentu. Nie jest to w stanie nieprzyjemnie zaskoczyć. Wręcz przeciwnie, pięknie wyciąga auto ok.gif Auto ze stałym napędem 50/50 jest podsterowne.

Napisano
  • Autor

> Ja mam napęd w 90% na tył i 10% przód. W przypadku uślizgu tylnego koła na przód jest przekazywane

> do 50% momentu. Nie jest to w stanie nieprzyjemnie zaskoczyć. Wręcz przeciwnie, pięknie

> wyciąga auto Auto ze stałym napędem 50/50 jest podsterowne.

no tak ale ja mam naped przód a w przypadku uślizgu przodu do gry wchodzi tył

natomiast 50/50 można załączyć ale przy 40 km/h znowu jest przód + auto tył

Napisano
  • Autor

> reszta to same wady

dlaczego ? zablokowanie 50/50 do 40 km/h jest przydatne i daje przewage nad

jedną ośką

Napisano

> dlaczego ? zablokowanie 50/50 do 40 km/h jest przydatne i daje przewage nad

> jedną ośką

wady w stosunku stałego 4x4 a nie 2wd

Napisano
  • Autor

> wady w stosunku stałego 4x4 a nie 2wd

no tak ale tu mamy i to i to

wybór tylko w 1/3 nalezy do uzytkownika

Napisano

> no tak ale tu mamy i to i to

> wybór tylko w 1/3 nalezy do uzytkownika

wiesz jak to mówią, jak coś jest do wsztskiego to jest do ...

to jak z oponami całorocznymi, jednym pasują inni psy wieszają

tu jest tak samo, jednym pasuje takie rozwiązanie, bo nie muszą się bawić wajchą/guziczkiem, bo auto myśli za nich

a w stosunku do stałego 4x4 oszczędzają paliwo

drugi powie że to d..a nie napęd wink.gif

znam osoby jeżdżące takimi autami i sa zadowolone, a chyba o to chodzi

inna sprawa że aut ze stałym 4x4 jest w sumie mało, komuś może się po prostu subaru nie podobać biglaugh.gif

jednak do klasycznej ośki auto z 4x4 nawet dołączanym ma sporo wad

i teraz pytanie, godzisz się na te wady, a napęd masz taki sobie ...

ja założyłem że jak już mam płacić za 4x4, to ma to być prawdziwe 4x4 grinser006.gif

dlatego jest vitara, a w przyszłości będzie GV, może subaru, Jeep ... ale coś z konkretnym napędem, dające szanse pobawienia się w lekkim terenie ok.gif

Napisano
  • Autor

> ja założyłem że jak już mam płacić za 4x4, to ma to być prawdziwe 4x4

ale z drugiej strony brać Suv bez 4x4 to tez jak dla mnie bez sensu aczkolwiek

badania producentów wskazują że 80 % klientów kupi SUV z jedną ośką zlosnik.gif

> dlatego jest vitara, a w przyszłości będzie GV, może subaru, Jeep ... ale coś z konkretnym napędem,

> dające szanse pobawienia się w lekkim terenie

u mnie miała być Vitara ale w modelu 2010 nie było żadnego rozsądnego silnika facepalm%5B1%5D.gif

natomiast nastepne to albo Rubicon/Szeroki lub Lendkrejzer zlosnik.gif

jak się zablokuje te 4x4 to wyłączac esp, asr i tym podobne ?

Napisano

> ale z drugiej strony brać Suv bez 4x4 to tez jak dla mnie bez sensu aczkolwiek

> badania producentów wskazują że 80 % klientów kupi SUV z jedną ośką

tego to nie rozumiem spineyes.gif

suv bez 4x4, to jak takie porsche z 100KM silnikiem hehe.gif

niby auto sportowe, a objedzie go większość kompaktów

> u mnie miała być Vitara ale w modelu 2010 nie było żadnego rozsądnego silnika

> natomiast nastepne to albo Rubicon/Szeroki lub Lendkrejzer

> jak się zablokuje te 4x4 to wyłączac esp, asr i tym podobne ?

nie wiem, ja mierzę w starsze auta, nowe szkoda ciorac po krzakach wink.gif

jeśli będzie GV to Igen ... tam co najwyżej jest abs grinser006.gif

a w nowej chyba tak jest, w trybie 4wd-L, esp i reszta się wyłącza ok.gif

Napisano

> dlaczego ? zablokowanie 50/50 do 40 km/h jest przydatne i daje przewage nad

> jedną ośką

Przy redukcji to w wielu autach jest stałe 4x4, u mnie też.

Napisano

> no tak ale ja mam naped przód a w przypadku uślizgu przodu do gry wchodzi tył

no to kiepsko no.gif

Napisano
  • Autor

> no to kiepsko

taaa ale to raczej standardowe rozwiazanie w tego typu autach

Napisano

> tego to nie rozumiem

> suv bez 4x4, to jak takie porsche z 100KM silnikiem

> niby auto sportowe, a objedzie go większość kompaktów

Auta typu SUV i tak nie nadają się do upalania w błocie (do tego kupuje się jakiegoś samuraja lub podobne), tak więc nie zawsze potrzebny jest napęd 4x4. Ja kupiłem auto z takim napędem, bo czasem muszę przejechać pod błotnistą górkę albo przez mokrą łąkę, no i musiałem kilka tysi dopłacić do auta. Zna ludzi którzy kupują SUV, bo ma mocniejsze zawieszenie i stoi wyżej niż przeciętne auto (dojazd do domu leśną drogą, którą GolfII też da radę), a za zaoszczędzoną na napędzie kasę biorą lepsze wyposażenie.

Napisano

> Auta typu SUV [ciach]

ale widzisz, sam piszesz że tam gdzie ktoś musi mieć suv'a golfik daję radę wink.gif

i tak jest, przecież te suvy nie mają jakiś dużo większych prześwitów, więc std auto (nie obniżone) też da radę

a jeśli chodzi o napęd, mnie np strasznie brakuje 4x4 przy jeździe z przyczepką, mokra łąka i pupa blada ... maksiu obraca kołami przy leciutkim nachyleniu czy małym dołku

tu już RWD dużo lepiej się spisuje - dociążona oś napędzana

myślałem nad np crv'em, czy sportage, ale tak jak piałem, jeśli mam "płacić" za 4x4 to chce go wykorzystać na max ile się da w seryjnym aucie na oponach AT cool.gif

Napisano

> taaa ale to raczej standardowe rozwiazanie w tego typu autach

jak nie jest przekombinowane elektroniką, to nie jets źle...

...w moim sedesie mam wybór, albo spinam LOCK do 60km/h, albo AUTO (dołączy si jak uślizgnie się przód), albo sam przód. Dołączanie odbywa się prostym jak cep elektromagnetycznym, suchym sprzęgłem. Nie mam ESP ale nic mnie nie zaskakuje. Trzeba pamiętać o tym, że 4x4 to nie panaceum na śliską drogę itp. i mieć włączone myślenie. Jasne, jak ktoś popyla 120-140km/h i nagle w śliskim zakręcie walnie w heble i zwolni poniżej 60km/h w trybie AUTO, to faktycznie może się zdziwić. boje_sie.gif

Napisano

> ale widzisz, sam piszesz że tam gdzie ktoś musi mieć suv'a golfik daję radę

pisałem o golfie II , tamte auta nie miały pieknych lakierowanych zderzaków itp. jak dzisiejsze i mimo wszystko wydaj mi się, że stały wyżej...

> i tak jest, przecież te suvy nie mają jakiś dużo większych prześwitów, więc std auto (nie obniżone)

W sedici mam 20cm, spoko jadę w polnych koleinach, gdzie Felicją szorowałem podwoziem, a ClioII nie ryzykowałem wjazdu cool.gif

> a jeśli chodzi o napęd, mnie np strasznie brakuje 4x4 przy jeździe z przyczepką, mokra łąka i pupa

> blada ... maksiu obraca kołami przy leciutkim nachyleniu czy małym dołku

dla tego pisałem, że gdzie trzeba to trzeba ok.gif

> myślałem nad np crv'em, czy sportage, ale tak jak piałem, jeśli mam "płacić" za 4x4 to chce go

> wykorzystać na max ile się da w seryjnym aucie na oponach AT

tylko jak to zniesie samonośne nadwozie, o sprzęgle nie wspomnę...

przy AT, jak będzie ciężko to albo zdławisz silnik albo poślizg załapiesz na sprzęgle. Nie mam wielkiego doświadczenia w jeździe terenowej ale tak z fizyki mi wychodzi. hmm.gif

Napisano

> pisałem o golfie II , tamte auta nie miały pieknych lakierowanych zderzaków itp. jak dzisiejsze i

> mimo wszystko wydaj mi się, że stały wyżej...

a suvy nie mają lakierowanych zderzaków ?

te pseudo terenowe nakładki też się porysują wink.gif

> W sedici mam 20cm, spoko jadę w polnych koleinach, gdzie Felicją szorowałem podwoziem, a ClioII nie

> ryzykowałem wjazdu

bo to jest IMO takie złudne, mam suva to przejadę, a osobowym się boję

kiedyś byliśmy na wyjeździe 4x4, my vitary/nivy a za nami gość polo jechał ... i przejechał zlosnik2.gif

> tylko jak to zniesie samonośne nadwozie, o sprzęgle nie wspomnę...

> przy AT, jak będzie ciężko to albo zdławisz silnik albo poślizg załapiesz na sprzęgle. Nie mam

> wielkiego doświadczenia w jeździe terenowej ale tak z fizyki mi wychodzi.

właśnie to nie ma być takie auto, ma mieć drugi lewarek i ramę - GV Igen, może Liberty ... coś takiego

choć cały czas chodzi mi po głowie np yeti czy duster, tylko jak kupie nowe/prawie nowe, to będzie szkoda jechać po krzakach

a taką GV za 20-30tyś to można porysować grinser006.gif

tylko tu właśnie jest problem napędu, wytłumacz kobitce jak ma używać 4x4 bez centralnego mechanizmu różnicowego z suzuki

w takim yeti włącza 1bieg i jazda, resztę załatwia komputer palacz.gif

Napisano

Powiem tak - kupiłem możliwie najmłodszego Santka (z tych, ktore udało mi się znaleźć) - w wersji, ktora miała jeszcze stałe 4WD + LSD. Jeździłem i takim, i takim - wniosek jest taki - załączający się tył nie tyle zaskakuje, co wymaga braku reakcji na początkową ucieczkę przodu - czyt. ktoś, kto się nie przyzwyczaił do tego, żeby nie reagować może być zaskoczony wink.gif

Powiem tyle - ciężką krową lata się w zakrętach jak małym autem - czuć czasem pracę LSD, ale nie jest to zaskakujące w żadnym stopniu, a nie trzeba czekać na reakcję elektroniki i mechaniki.

Napisano

> pisałem o golfie II , tamte auta nie miały pieknych lakierowanych zderzaków itp.

Ciekawe.. mój miał lakierowane.

Napisano

> a suvy nie mają lakierowanych zderzaków ?

> te pseudo terenowe nakładki też się porysują

W sedici dolną połowę zderzaków mam czarne i dokoła na 30cm obłożony plastikiem, te pseudoosłony, to kawałki plastiku (z amerykańskiego plastikowego aluminium rotfl.gif) przykręcone na kilka srubek, w razie coś to odkręcę i zaniosę do pryśnięcia za parę groszy albo sam się pobawię waytogo.gif

> bo to jest IMO takie złudne, mam suva to przejadę, a osobowym się boję

ja akurat mam duży margines ostrożności, a samochody , o których wspomniałem, to moje byłe auta i ta sama droga, więc nie jakieś subiektywne obawy ale sprawdzone na miejscu...

> kiedyś byliśmy na wyjeździe 4x4, my vitary/nivy a za nami gość polo jechał ... i przejechał

Często nawet nalepsiejsza terenówka z hiper-duper-extra napędem nie zastąpi doświadczenia i umiejętności. Jak szofer pierdoła to nic nie pomoże. Bywało że ja w pracy po błotnistym polu, Nyską przejechałem, a za mną driver w VW T4 4x4 zostawał w glapsku, bo redukować się zachciało w krytycznym momencie... screwy.gif

> a taką GV za 20-30tyś to można porysować

> tylko tu właśnie jest problem napędu, wytłumacz kobitce jak ma używać 4x4 bez centralnego

> mechanizmu różnicowego z suzuki

Wyłączyć 4x4 i odkręcić dźwignię rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif, dokręcać w razie potrzeby... palacz.gif

> w takim yeti włącza 1bieg i jazda, resztę załatwia komputer

niby tak, ale jak coś się zacznie dziać z tą elektroniką i super automatyką, biorąc pod uwagę kompetencje serwisów ASO to pól samochodu ci wymienią zanim trafią na usterkę... sciana.gif

Dla tego lubię swojego sedesa, prosty sprawdzony silnik od Suzuki i tak samo napęd. Na moje potrzeby jest idealny, no i koszty eksploatacji niewiele większe niż w zwykłym kompakcie.

Wcześniej po głowie chodzł mi Jeep Szeroki ale jak zobaczyłem ile kolega zostawił za jakieś pierdoły związane ze sprzęgłem i napędem (spalanie pomijam podczas zabawy w lesie cfaniaczek.gif), to szybko ochłonąłem. tongue.gif

Napisano
  • Autor

> Dla tego lubię swojego sedesa, prosty sprawdzony silnik od Suzuki i tak samo napęd.

ten napęd to mam podobny z wygladu jak w sedici.

co to jest za producent u Ciebie ?

Napisano
  • Autor

> Powiem tak - kupiłem możliwie najmłodszego Santka (z tych, ktore udało mi się znaleźć) - w wersji,

> ktora miała jeszcze stałe 4WD + LSD. Jeździłem i takim, i takim - wniosek jest taki -

> załączający się tył nie tyle zaskakuje, co wymaga braku reakcji na początkową ucieczkę przodu

> - czyt. ktoś, kto się nie przyzwyczaił do tego, żeby nie reagować może być zaskoczony

> Powiem tyle - ciężką krową lata się w zakrętach jak małym autem - czuć czasem pracę LSD, ale nie

> jest to zaskakujące w żadnym stopniu, a nie trzeba czekać na reakcję elektroniki i mechaniki.

zobaczymy jak to bedzie - troche sniegu spadło i slisko się zrobiło więc powinny byc momenty kiedy się auto załączy

do tej pory od ponad roku nie było warunków zeby miał szanse pokazac jak szybko i kiedy to robi natomiast

stały działał fajnie ok.gif

Napisano

> ten napęd to mam podobny z wygladu jak w sedici.

> co to jest za producent u Ciebie ?

według ASO Fiat to jest wielopłytkowe, suche sprzęgło, załączane elektromagnetycznie, od Suzuki ale nie mam pojęcia czy w Suzuki sami je robią, czy u zewnętrznego producenta... hmm.gif

Podobno proste jak konstrukcja cepa, żadnych wiskoz i innych wynalazków.

Jedyny mankament (podobno, bo ja nie stwierdziłem, tylko czytałem na forum SX4), że jak przy ostrym upalaniu się przegrzeje, to potrafi się rozłączyć. Jednak nie wiem jak by trzeba mu w palnik dawać, bo trochę się nim pobawiłem (52kkm) i nigdy nic takiego mnie nie spotkało. drive.gif

Napisano
  • Autor

> Auto ze stałym napędem 50/50 jest podsterowne.

sprawdziłem dzisiaj - masz rację ok.gif

Napisano
  • Autor

> no to kiepsko

no jak na razie dziwne uczucie na śliskich łukach

Napisano
  • Autor

> załączający się tył nie tyle zaskakuje, co wymaga braku reakcji na początkową ucieczkę przodu

> - czyt. ktoś, kto się nie przyzwyczaił do tego, żeby nie reagować może być zaskoczony

no nie wiem - czekałem na reakcję, spodziewałem się jej a i tak czasami było dziwnie

Napisano

> masz na tym ustrojstwie napis DYMOS ?

nie wiem, do tej pory jak właziłem pod samochód, to pobieżnie oglądałem i nie zwracałem uwagi na szczegóły...

...przy okazji z ciekawości sprawdzę, ale puki co nie chce mi się włazić pod ociekający samochód cfaniak.gif

Napisano

> Wręcz przeciwnie !

poroiwnaj mase skrzyni z centralnym dyfrem + LSD oraz tylnego dyfra z LSD

do skrzyni z auta FWD w wyjsciem na wal + masa np: haldexa

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.