Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Samochód kupiony bez kart pojazdu

Featured Replies

Napisano

Witam!

Na prośbę znajomego....

Tydzień temu zakupił auto i przy podpisywaniu umowy okazało się że gościu nie ma przy sobie karty pojazdu.... auto stało u jego rodziców i tam je sprzedawał a mieszkał 200km od tego miejsca.

Powiedział że wyśle kartę pojazdu listem za potw. odbioru zaraz w tym samym dniu jak przyjedzie do siebie.

W umowie napisaliśmy "BRAK KARTY POJAZDU, W RAZIE BRAKU DOSTARCZENIA SAMOCHÓD DO ZWROTU"

Mija tydzień karty nie ma a gościu pisze że nie ma karty, że czeka na odp. z wydziału komunikacji czy u nich przypadkiem nie jest ( a co by miała robić u nich...) i że się dowiedział że nie potrzeba karty do rejestracji..... ( ja wiem że jak jest wydana do auta to musi być) na jego dowodzie jest nr. karty pojazdu wiec miał ja jak rejestrował.....

Co teraz zrobić jak minie miesiąc i nie będzie karty i nie będzie jak zarejestrować auta????

Proszę o pomoc confused.gif

Chyba że się przejadę z kolega pół polski i mu.... piesc.gifzlosnik.gif

Napisano

> Witam!

> Na prośbę znajomego....

> Tydzień temu zakupił auto i przy podpisywaniu umowy okazało się że gościu nie ma przy sobie karty

> pojazdu.... auto stało u jego rodziców i tam je sprzedawał a mieszkał 200km od tego miejsca.

> Powiedział że wyśle kartę pojazdu listem za potw. odbioru zaraz w tym samym dniu jak przyjedzie do

> siebie.

> W umowie napisaliśmy "BRAK KARTY POJAZDU, W RAZIE BRAKU DOSTARCZENIA SAMOCHÓD DO ZWROTU"

> Mija tydzień karty nie ma a gościu pisze że nie ma karty, że czeka na odp. z wydziału komunikacji

> czy u nich przypadkiem nie jest ( a co by miała robić u nich...) i że się dowiedział że nie

> potrzeba karty do rejestracji..... ( ja wiem że jak jest wydana do auta to musi być) na jego

> dowodzie jest nr. karty pojazdu wiec miał ja jak rejestrował.....

> Co teraz zrobić jak minie miesiąc i nie będzie karty i nie będzie jak zarejestrować auta????

> Proszę o pomoc

> Chyba że się przejadę z kolega pół polski i mu....

Poprzedni wlasciciel moze wystapic do WK w swoim miejscu zameldowania o zaswiadczenie ze taki pojazd byl zarejestrowany i to zaswiadczenie przekazac nastepnemu wlascicielowi.

Sam taki pojazd sprzedalem bez karty pojazdu,wystapilem do swojego WK o zaswiadczenie i przekazalem to zaswiadczenie kupujacemu.

Napisano

> Witam!

> Na prośbę znajomego....

> Tydzień temu zakupił auto i przy podpisywaniu umowy okazało się że gościu nie ma przy sobie karty

> pojazdu.... auto stało u jego rodziców i tam je sprzedawał a mieszkał 200km od tego miejsca.

> Powiedział że wyśle kartę pojazdu listem za potw. odbioru zaraz w tym samym dniu jak przyjedzie do

> siebie.

> W umowie napisaliśmy "BRAK KARTY POJAZDU, W RAZIE BRAKU DOSTARCZENIA SAMOCHÓD DO ZWROTU"

> Mija tydzień karty nie ma a gościu pisze że nie ma karty, że czeka na odp. z wydziału komunikacji

> czy u nich przypadkiem nie jest ( a co by miała robić u nich...) i że się dowiedział że nie

> potrzeba karty do rejestracji..... ( ja wiem że jak jest wydana do auta to musi być) na jego

> dowodzie jest nr. karty pojazdu wiec miał ja jak rejestrował.....

> Co teraz zrobić jak minie miesiąc i nie będzie karty i nie będzie jak zarejestrować auta????

> Proszę o pomoc

> Chyba że się przejadę z kolega pół polski i mu....

Po co az tak ostro? sick.gif To calkiem normalna sytuacja, sprzedawanie auta bez karty pojazdu - mogla zaginąć itp. Sprawa do zalatwienia tak jak nizej kolega napisal. Tez to przerabialem.

EDIT: Zamiast karty niech Ci wysle zaswiadczenie z urzedu na kartce A4 i to Ci wystarczy, nie panikuj ok.gif

Napisano

tak jak koledzy piszą, da się załatwić odpowiedni papierek w WK. Przeważnie karta pojazdu ginie w momencie jak w ogłoszeniu pisze się, że pierwszy właściciel czy tez drugi, a tak na prawdę jest się którymś tam z kolei

Napisano

> Poprzedni wlasciciel moze wystapic do WK w swoim miejscu zameldowania o zaswiadczenie ze taki > pojazd byl zarejestrowany

a o czym świadczą dane wpisane do DR? hmm.gif

Napisano

> a o czym świadczą dane wpisane do DR?

W przypadku zagubienia dowodu rejestracyjnego lub karty pojazdu, zamiast tych dokumentów należy przedstawić zaświadczenie wystawione przez organ rejestrujący właściwy ze względu na miejsce ostatniej rejestracji, potwierdzające dane zawarte w zagubionym dokumencie, niezbędne do rejestracji - zgodnie z art. 72 ust. 4 ustawy - Prawo o ruchu drogowym.

Napisano

niech się ten własciciel poprzedni zastanowi czy samochodu na kredyt nie brał i czy karta w banku nie została. Kolega sprzedawał auto, przeszukał cały dom w poszukiwaniu karty, a sie okazało że z banku zapomniał wziąć po spłacie kredytu

Napisano
  • Autor

> niech się ten własciciel poprzedni zastanowi czy samochodu na kredyt nie brał i czy karta w banku

> nie została. Kolega sprzedawał auto, przeszukał cały dom w poszukiwaniu karty, a sie okazało

> że z banku zapomniał wziąć po spłacie kredytu

"karta wysłana na podany adres odnalazła się z Urzędzie Komunikacji" hehe.gif270751858-jezyk.gif

Dzięki za rady przydają się jeszcze palacz.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.