Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wolne obroty

Featured Replies

Napisano

Mam taką zagwozdkę.

Zaobserwowałem, że gdy dojeżdżam do skrzyżowania to obroty nie spadają ruchem jednostajnym do 750 rpm lecz wskazówka zatrzymuje się na chwilę (ok. sekundy) na ok. 1200 rpm, potem na dłużej na ok. 1000 rpm i dopiero potem do 750. hmm.gif

Cała operacja (zmniejszania się obrotów) trwa kilka sekund i jest to o wiele dłużej, niż przyzwyczajony byłem w Bravie 1,2 gdzie w takiej sytuacji wskazówka obrotomierza opadała ładnie i równiutko. confused.gif

Czy to normalne zjawisko czy coś należałoby sprawdzić (w kompie żadnych błędów)?

Oczywiście na 750 obroty równiutko nie "stoją" i falują 2 granicach 50 rpm.

Ale to ponoć tak ma być...

Napisano

> Mam taką zagwozdkę.

> Zaobserwowałem, że gdy dojeżdżam do skrzyżowania to obroty nie spadają ruchem jednostajnym do 750

> rpm lecz wskazówka zatrzymuje się na chwilę (ok. sekundy) na ok. 1200 rpm, potem na dłużej na

> ok. 1000 rpm i dopiero potem do 750.

> Cała operacja (zmniejszania się obrotów) trwa kilka sekund i jest to o wiele dłużej, niż

> przyzwyczajony byłem w Bravie 1,2 gdzie w takiej sytuacji wskazówka obrotomierza opadała

> ładnie i równiutko.

> Czy to normalne zjawisko czy coś należałoby sprawdzić (w kompie żadnych błędów)?

> Oczywiście na 750 obroty równiutko nie "stoją" i falują 2 granicach 50 rpm.

> Ale to ponoć tak ma być...

Kiedy była myta przepustnica?

Czy 1.4 ma przepływomierz? Jak tak można też jego przepłukać.

Stawiam na przepustnicę.

Napisano
  • Autor

> Kiedy była myta przepustnica?

Chyba nigdy. niewiem.gif

> Czy 1.4 ma przepływomierz?

Pojęcia nie mam. icon_rolleyes.gif

Gdzie to sprawdzić?

> Jak tak można też jego przepłukać.

> Stawiam na przepustnicę.

Da radę samemu to zrobić?

Konieczny jest potem reset adaptacji?

Napisano

> Chyba nigdy.

> Pojęcia nie mam.

> Gdzie to sprawdzić?

> Da radę samemu to zrobić?

> Konieczny jest potem reset adaptacji?

dasz rade samemu tez miałem podobnie ale w 1.6 przeczyściłem i jest funkel nófka

zdjcie0194r.jpg

psikamy tam gdzie strzałka cool.gif

Napisano

> Chyba nigdy.

> Pojęcia nie mam.

> Gdzie to sprawdzić?

> Da radę samemu to zrobić?

> Konieczny jest potem reset adaptacji?

Przepustnicę wyczyścisz tak jak olecki pokazuje. Najpierw spryskaj w miarę dokładnie - później znajdź drugą osobę i odpal samochód - zabawa gazem by przepustnica się otworzyła i czyścimy w środku.

Uwaga by nie rozbiegł się silnik. Ja osobiście w Stilo nie otwierałem palcem przepustnicy ...

Może inni koledzy powiedzą jak się zachowuje przepustnica jak ją się otworzy z palca niewiem.gif.

Co do przepływomierza - znajdziesz go między przepustnicą a filtrem powietrza.

Napisano

> Może inni koledzy powiedzą jak się zachowuje przepustnica jak ją się otworzy z palca .

Otwierałem palcem i nie było problemów, trzeba było przejechać ok 10km aby obroty się ustawiły - od 10kkm silnik pracuje równo.

Dla wygody można odkręcić przepustnicę.

Napisano

Tak zapytam z ciekawości czym czyścicie przepustnicę???

Napisano

> Tak zapytam z ciekawości czym czyścicie przepustnicę???

preparatem do mycia tarcz - na alkoholu- polecam waytogo.gif

dokładnie taki: zmywacz uniwersalny Z410

0410.jpg

Napisano

A czy w 1.6 za obroty nie jest odpowiedzialny silniczek krokowy? Rozmawialem dzisiaj z jednym magikiem i mowil ze to raczej ten silniczek niz zabrudzona przepustnica... Mi tez faluja obroty na biegu jalowym i zastanawiam sie co zrobic teraz... Mozecie cos doradzic? smile.gif

Napisano

> A czy w 1.6 za obroty nie jest odpowiedzialny silniczek krokowy? Rozmawialem dzisiaj z jednym

> magikiem i mowil ze to raczej ten silniczek niz zabrudzona przepustnica... Mi tez faluja

> obroty na biegu jalowym i zastanawiam sie co zrobic teraz... Mozecie cos doradzic?

U mnie też falują, ale dzieje się to tylko zimą i najprawdopodobniej ma związek z tym, że ustawiłem sobie niższą temperaturę przełączania na LPG niż życzył sobie gazownik, latem nie falują.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> A czy w 1.6 za obroty nie jest odpowiedzialny silniczek krokowy? Rozmawialem dzisiaj z jednym

> magikiem i mowil ze to raczej ten silniczek niz zabrudzona przepustnica... Mi tez faluja

> obroty na biegu jalowym i zastanawiam sie co zrobic teraz... Mozecie cos doradzic?

Zacząć od czyszczenia przepustnicy.

Odnośnie tego magika-to zepsuć może się wszystko.Elektroniki jest sporo.U mnie zdążył już polecieć body i sterownik silnika.

Napisano

> Zacząć od czyszczenia przepustnicy.

Tak tez zrobie smile.gif Zakupilem juz taki sam preparat jak kolega Olecki.

Napisano

Bardzo jestem ciekaw czyszczenia przepustnicy, bo też mam problem z obrotami. Do tego dochodzi poranne gaśnięcie, ale tu przymierzam się do czujnika temp. płynu.

Napisano
  • Autor

> Bardzo jestem ciekaw czyszczenia przepustnicy, bo też mam problem z obrotami. Do tego dochodzi

> poranne gaśnięcie, ale tu przymierzam się do czujnika temp. płynu.

Zagazowany?

Napisano

A gdzie jest silniczek krokowy? zabudowany w przepustnicy - czyszcząc przepustnicę czyścisz silniczek krokowy waytogo.gif

Ja umyłem swoją przepustnicę profilaktycznie przy grzebaniu pod maska ... lekka poprawa wolnych obrotów na zimnym silniku więc coś tam dało ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.