Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

rozbiegajace sie obroty- uno fire

Featured Replies

Napisano

Witam;)

Mam nastepujacy problem z moim uno(poj.1,0 , monowtrysk, 97r)- rozbiegaja mi sie obroty tzn. traci wolne obroty i zaczyna trzesc cala buda na luzie. Gdy odlacze akumulator na ok 20 min i podlacze to jest ok, ale wystarczy jedna jazda i znowu to samo;( nie wiem co to moze byc, wymienialem juz silniczek krokowy(wyszlo na kompie ), teraz zmienilem regulator podcisnienia i nic.Dodam, ze autko po odlaczeniu aku i ponownym podlaczeniu normalnie pali na jeden pyk, a pozniej musze odpalac z gazem, bo w ogole nie ma obrotow. Prosze o jakies sugestie.Auto nie jest zagazowane.

Napisano
  • Autor

> Witam;)

> Mam nastepujacy problem z moim uno(poj.1,0 , monowtrysk, 97r)- rozbiegaja mi sie obroty tzn. traci

> wolne obroty i zaczyna trzesc cala buda na luzie. Gdy odlacze akumulator na ok 20 min i

> podlacze to jest ok, ale wystarczy jedna jazda i znowu to samo;( nie wiem co to moze byc,

> wymienialem juz silniczek krokowy(wyszlo na kompie ), teraz zmienilem regulator podcisnienia i

> nic.Dodam, ze autko po odlaczeniu aku i ponownym podlaczeniu normalnie pali na jeden pyk, a

> pozniej musze odpalac z gazem, bo w ogole nie ma obrotow. Prosze o jakies sugestie.Auto nie

> jest zagazowane.

Dodam jeszcze,zeautko nie ma jakby mocy na wyzszych biegach tzn.na 5 , a max predkosc to ok 110 km/h

Napisano

> Dodam jeszcze,zeautko nie ma jakby mocy na wyzszych biegach tzn.na 5 , a max predkosc to ok 110

> km/h

to drugie wskazuje na czujnik halla...brak mocy i drastycznie spada Vmax...

Napisano
  • Autor

> to drugie wskazuje na czujnik halla...brak mocy i drastycznie spada Vmax...

ale najbardziej wkurzajate obroty, co to moze byc?;(

Napisano

> ale najbardziej wkurzajate obroty, co to moze byc?;(

A nie wzrosło Ci drastycznie spalanie? Może głupieje lub padła sonda lambda i powoduje nadmierne wzbogacenie mieszanki? Zacząłbym od rozłączenia i złączenia z przeczyszczeniem styków jej złącza, w okolicach przedniego amortyzatora po stronie pasażera, przy ścianie kabiny pod maską.

A potem jeszcze bym sprawdził, czy wiązka kabli idących do gaźnika po prawej stronie patrząc od przodu, nie przetarła się o kolektor dolotowy i do niego nie doziemia po nagrzaniu, też to miałem.

Napisano
  • Autor

> A nie wzrosło Ci drastycznie spalanie? Może głupieje lub padła sonda lambda i powoduje nadmierne

> wzbogacenie mieszanki? Zacząłbym od rozłączenia i złączenia z przeczyszczeniem styków jej

> złącza, w okolicach przedniego amortyzatora po stronie pasażera, przy ścianie kabiny pod

> maską.

> A potem jeszcze bym sprawdził, czy wiązka kabli idących do gaźnika po prawej stronie patrząc od

> przodu, nie przetarła się o kolektor dolotowy i do niego nie doziemia po nagrzaniu, też to

> miałem.

Spalanie jest ok, mialem problemy zespalaniem-palil 10l,ale po wymianie silniczka krokowego jest ok

Napisano

> to drugie wskazuje na czujnik halla...brak mocy i drastycznie spada Vmax...

mam go w fire? gdzie on jest zamontowany?

Napisano
  • Autor

> mam go w fire? gdzie on jest zamontowany?

Właśnie, bo jest jeden czujnik wykorzystujący zjawisko halla, ale w aparacie zapłonowym, a tego od regulacji wału korbowego chyba nie ma w uno

Napisano

> o jakie kable chodzi?

Gdy się pochylisz nad silnikiem, to po prawej stronie gaźnika, wiązka do niego dochodząca. Bywa że się oprze o kolektor dolotowy i przetrze - najpierw jej osłona z "peszla", a potem izolacja przewodów i zaczynają na gorąco doziemiać do kolektora. U mnie się to objawiało dławieniem silnika przy skrętach w prawo, bo wtedy się skrzywiał w lewo i kolektor się podnosił uziemiając przewody. Wystarczyło wstępnie wiązkę podciągnąć do góry, a niejeden warsztat na to nie wpadł.

Napisano
  • Autor

> Gdy się pochylisz nad silnikiem, to po prawej stronie gaźnika, wiązka do niego dochodząca. Bywa że

> się oprze o kolektor dolotowy i przetrze - najpierw jej osłona z "peszla", a potem izolacja

> przewodów i zaczynają na gorąco doziemiać do kolektora. U mnie się to objawiało dławieniem

> silnika przy skrętach w prawo, bo wtedy się skrzywiał w lewo i kolektor się podnosił

> uziemiając przewody. Wystarczyło wstępnie wiązkę podciągnąć do góry, a niejeden warsztat na to

> nie wpadł.

Dzięki za podpowiedz, sprawdziłem przewody i są ok:) doszedłem do wniosku, że to może robić cewka zapłonowa-przypomniało mi się, że jak kiedyś odkręcałem aku w nocy, to przez przypadek dotknąłem kluczem cewki i posypały się iskry, może to to- nadal jednak nie wiem, dlaczego muli się na wysokich obrotach i spadła prędkość maxymalna, filtry wymienione, oprócz olejowego-olej wymieniany ok 1.5 roku temu, przez poprzedniego właściciela, wiem, że powinienem już dawno wymienić, no ale jakoś tak wyszło, skupiałem się na innych awariach, a mianowicie spalaniu, jakby ktoś miał jakieś sugestie co do braku mocy na wysokich obr i słabej vmax będę bardzo wdzięczny, bo nie mam już do tego samochodu nerwów

Napisano
  • Autor

Odnawiam temat..

Wymieniłem kopulke, palec, przewody WN, cewke zapłonowa i po kilku jazdach jest to samo. Proszę o pomoc

Napisano

> Odnawiam temat..

> Wymieniłem kopulke, palec, przewody WN, cewke zapłonowa i po kilku jazdach jest to samo. Proszę o

> pomoc

miałem podobne objawy, u mnie chodziło o czujnik położenia przepustnicy

Napisano

> miałem podobne objawy, u mnie chodziło o czujnik położenia przepustnicy

Dołącze sie do tematu a dokładniej mam Uno 1.0 fire 97 rok i jest takie coś gdy uruchomię silnik to on wkręca sie na wysokie obroty gdzieś koło 1500 obr/min i nie schodzi z tych obrotów wymieniłem silnik krokowy i nic nie pomogło dodam że jak odłącze kostkę od czujnika położenia przepustnicy to obroty dopiero spadają co jest przyczyną tak wysokich obrotów????

Napisano

sonda lambda, tps, czujnik temperatury, krokowy... wyciągam czarodziejską kulę i wróże ;p

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.