Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co łatwiej wyjąć: skrzynię czy silnik?

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie... Rzecz tyczy Punto1.1

Chyba mniej roboty by było z wyjeciem silnika, ale czy jest tam tyle miejsca aby zsunąć go z wałka sprzęgłowego? Czy w ogóle da się?

Muszę robic sprzęgło a do wyjęcia skrzyni trzeba odkręcić koła, "rozpiąć" półosie itd. a mam bardzo wąski garaż i byłoby to mocno utrudnione.

Napisano

Wyciąga się skrzynie albo cały silnik, aczkolwiek nie widzę sensy wyciągania całości, tylko tak jak piszesz musisz zdejmować koła oraz powyciągać sworznie wahacza z zwrotnic żeby wyjąć a później wsadzic półośki do skrzyni....

Napisano
  • Autor

Chyba nie do końca mnie zrozumiałeś...

Nie chcę wyciągać całości! Najlepiej by mi pasiło wyjąć sam silnik, nawet gdyby było to bardziej pracochłonne. Na "oko" jest sporo miejsca, by odsunąć silnik od skrzyni na tyle, aby dało się go wyjąć poza auto. Jakby jeszcze wyjął chłodnicę i przedni zderzak, to miejsca byłoby więcej.

Przerabial to ktoś?

Napisano

dać się da, kiedyś tak wyjmowałem 1.1 a skrzynia została; obecnie w 1.2 zdejmowałem samą skrzynię - dla mnie największą trudnością było już przy ponownym montażu osadzenie drążka zmiany biegów na takim trzpieniu osadzonym na przekładni kierowniczej; guma która łączy te elementy za nic w świecie nie chciała wleźć na swoje miejsce (trudny dostęp)

Napisano

latwiej sie wyjmuje skrzynie od silnika. skrzynia wazy 35 kg - da sie ja samemu bez "zurawuka" wyjac. motor jest za ciezki i duzy. ewentualnie demontujac wszelaki osprzet, glowice i po kawalku da sie wywlec.

Napisano

> Chyba nie do końca mnie zrozumiałeś...

> Nie chcę wyciągać całości! Najlepiej by mi pasiło wyjąć sam silnik, nawet gdyby było to bardziej

> pracochłonne. Na "oko" jest sporo miejsca, by odsunąć silnik od skrzyni na tyle, aby dało się

> go wyjąć poza auto.

Wiem że demontowanie całości to bezsens ale wyciąganie silnika to też nie za dobry pomysł, dać jakoś pewnie się da, ale do wyciągnięcia silnika tak jak ci pisali przydał by się żurawik( a jak zaczniesz jeszcze sam go wyrywać z samochodu to jeszcze coś poobijasz dookoła), trzeba demontować maske, moze z jakiś kolektor, odpinać przewody elektryczne, paliwowe baaa nawet węże od wody itp. jak by nie patrzył to łatwiej wyciągnąć skrzynie wink.gif

> Jakby jeszcze wyjął chłodnicę i przedni zderzak, to miejsca byłoby więcej.

> Przerabial to ktoś?

Ja jak miał bym się bawić w taką rozbiórkę, na dodatek nie mając zbytnio miejsca w garazu, na dodatek garaż pewnie nie ogrzewany to zlecił bym to komuś i się w to nie bawił, chyba że jesteś studentem/bezrobotnym/albo masz dużo wolnego czasu. Bo ja jak ostatnio zmieniałem w punciaku II to na spokojnie z myciem gratów i z wycieczką po części zeszło mi 2 dni W SUMIE....

Napisano

> Jak w temacie... Rzecz tyczy Punto1.1

> Chyba mniej roboty by było z wyjeciem silnika, ale czy jest tam tyle miejsca aby zsunąć go z wałka

> sprzęgłowego? Czy w ogóle da się?

> Muszę robic sprzęgło a do wyjęcia skrzyni trzeba odkręcić koła, "rozpiąć" półosie itd. a mam bardzo

> wąski garaż i byłoby to mocno utrudnione.

Rozpinasz półosie, odkręcasz 3 poduszki i opuszczasz całość na dół lub wyjmujesz dołem. Jak się dobrze uwiniesz to jedno popołudnie i gotowe.

Samą skrzynię da się odłączyć bez wyjmowania i odsunąć aby wymienić sprzęgło ale czasochłonne to jest bo ciasno.

Napisano

do silnika musisz mieć żurawia, aby go podwindować, ale... dałoby radę wymienić sprzęgło demontując silnik. Musiałbyś niemniej cały osprzęt od niego odpiąć, spuścić olej, płyn chłodniczy. Jest z tym sporo zabawy. Dużo szybciej jest zdemontować koło i zrzucić skrzynię. Poza tym skrzynia jest lżejsza.

Napisano

> do silnika musisz mieć żurawia

niekoniecznie, to mały silnik

>Musiałbyś ... spuścić olej,

po co?

Napisano

> ... dałoby radę wymienić sprzęgło demontując silnik...

To akurat da radę zrobić bez wyjmowania silnika i bez wyjmowania skrzyni smile.gif

Wystarczy odpiąć osłonę przegubu półosi od strony pasażera i odsunąć skrzynię od silnika na ok. 5-7 cm smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.