Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

GP Sport - problemy z rozruchem

Featured Replies

Napisano

Witam. W 130kM multijet'cie mam duży problem z rozruchem. Sprawa jest o tyle przykra że wygląda to tak. Na dworze może być mega mróz, ale zawsze pierwsze odpalenie jest bez problemu. Wystarczy że silnik popracuje np.5 minut , praktyczne w ogóle się nie nagrzeje, pomanewruje np. po parkingu i jak zgaszę to już nie chce gad jeden odpalać. Trzeba go kręcić, słychać że by chciał ale nie potrafi. Czasem wkońcu z trudem odpali a czasem wypiernicze akumulator do zera i muszę ładować znów akumulator. Kodów brak. Spotkał się ktoś z czymś takim? Pozdrawiam Grześ

Napisano

Mam tez czasem tak u siebie. Problemu tego nie rozwiazalem, ale jak dla mnie to wtedy za krotka grzeja swiece. Jesli poczekam chwile dluzej z wlaczonym zaplonem, to odpala normalnie. Moze wina mapsensora niewiem.gif

Napisano
  • Autor

Masakra jakaś. Ktoś mi powiedział że to akumulator ,a le co to ma do rzeczy, skoro nawet teraz jak jest tak zimno pali po nocy od strzału.

Napisano

> Masakra jakaś. Ktoś mi powiedział że to akumulator ,a le co to ma do rzeczy, skoro nawet teraz jak

> jest tak zimno pali po nocy od strzału.

Po niedzieli bede zmienial aku, bo obecny jest juz na wykonczeniu to sie okaze czy cos to pomoze w tej kwesti. Niby jak go zapalisz, to troche pradu szarpnie z akumulatora, to przez te kilka minut sie nie naladuje do stanu przed odpalenia.

Jak slaby aku, to moze byc za niskie napiecie na swiecach i gorzej grzeja. Ale jak dla mnie to raczej problem jest z ich czasem grzania, tylko nie wiem dokladnie co odpowiada za niego. Ma na to wplyw temperatura silnika, powietrza w dolocie i pewnie cos jeszcze.

Napisano

kiedyś pisąłem o podobnym przypadku u mnie - pierwsze odpalenie po nocy jest idealne - porpostu od pierwszego obrotu silnik chodzi. Jak zatrzymam sie prz sklepie po kilkuset metrach to nastepne odpalenie jest trochę dłuższe - nie wiem z czego to wynika - ale tez nie miałem az takiego przypadku zeby mi akumulator wycyckał bo u mnie to trwa co najwyżej 3 - 5 sekundy i auto chodzi wink.gif

[edit]

W NB też mają chłopaki podobne problemy NB

Napisano

> Witam. W 130kM multijet'cie mam duży problem z rozruchem. Sprawa jest o tyle przykra że wygląda to

> tak. Na dworze może być mega mróz, ale zawsze pierwsze odpalenie jest bez problemu. Wystarczy

> że silnik popracuje np.5 minut , praktyczne w ogóle się nie nagrzeje, pomanewruje np. po

> parkingu i jak zgaszę to już nie chce gad jeden odpalać. Trzeba go kręcić, słychać że by

> chciał ale nie potrafi. Czasem wkońcu z trudem odpali a czasem wypiernicze akumulator do zera

> i muszę ładować znów akumulator. Kodów brak. Spotkał się ktoś z czymś takim? Pozdrawiam Grześ

Może niech sie fachowiec jakiś od multijetów wypowie, ale teściowie podobny problem w 1,9 TDI mieli - okazało się że była rozjechana mapa startowa.

Napisano

> Mam tez czasem tak u siebie. Problemu tego nie rozwiazalem, ale jak dla mnie to wtedy za krotka

> grzeja swiece. Jesli poczekam chwile dluzej z wlaczonym zaplonem, to odpala normalnie. Moze

> wina mapsensora

Jeżeli nie pokazuje Ci błędu świec żarowych to raczej wtryski padu... ostatnio na innym forum same problemy są z 1.9 w tej postaci , wymień filtr paliwa jeszcze

Napisano

> Jeżeli nie pokazuje Ci błędu świec żarowych to raczej wtryski padu... ostatnio na innym forum same

> problemy są z 1.9 w tej postaci , wymień filtr paliwa jeszcze

Filtr zmieniony 10kkm temu. To nie wtryski, bo z ta sytuacja mam do czynienia od samego poczatku, czyli 50kkm i przed wirusem zlosnik.gif

Napisano

> Witam. W 130kM multijet'cie mam duży problem z rozruchem. Sprawa jest o tyle przykra że wygląda to

> tak. Na dworze może być mega mróz, ale zawsze pierwsze odpalenie jest bez problemu. Wystarczy

> że silnik popracuje np.5 minut , praktyczne w ogóle się nie nagrzeje, pomanewruje np. po

> parkingu i jak zgaszę to już nie chce gad jeden odpalać. Trzeba go kręcić, słychać że by

> chciał ale nie potrafi. Czasem wkońcu z trudem odpali a czasem wypiernicze akumulator do zera

> i muszę ładować znów akumulator. Kodów brak. Spotkał się ktoś z czymś takim? Pozdrawiam Grześ

Moja małżonka w PII JTD miała tak, że jak podjechała do sklepu po małe zakupy to już nie odpalał, ale jak były dłuższe to zapalał normalnie. Winowajcą okazał się czujnik położnie wału korbowego.

Napisano

> Filtr zmieniony 10kkm temu. To nie wtryski, bo z ta sytuacja mam do czynienia od samego poczatku,

> czyli 50kkm i przed wirusem

A Cinek miał pomysł na to podczas wirusa ?

Dziwny temat , bo u mnie to się nie zdarza, a w innych 1.9 naprawdę podczas ostatnich mrozów jest wysyp tego problemu.

Napisano

> A Cinek miał pomysł na to podczas wirusa ?

A nie pamietam.

> Dziwny temat , bo u mnie to się nie zdarza, a w innych 1.9 naprawdę podczas ostatnich mrozów jest

> wysyp tego problemu.

Nie ma problemu jak dluzej postoi na mrozie, nawet duzym, pali bez problemu. Dobrze nie odpala tylko w okreslonych sytuacjach.

Napisano

> skad wiesz? to chodzi o Twoj samochod?

Na pewnym forum ktoś napisał o wymianie czujnika ciśnienia na listwie, ponoć problem zniknął

Napisano

> skad wiesz? to chodzi o Twoj samochod?

Bo mam raz na jakis czas do czynienia z tym problemem w swoim i dobrze znam jego objawy smirk.gif.

Napisano

U mnie dzisiaj przy -18 nie zapalił, rozrusznik kręcił mocno i długo, aku raczej ok. Przy troche słabszych mrozach kręciłem go długo ale zapalił, a dzisiaj nic. Żadnych kontrolek alarmów nic, wszystko niby OK a nie zapala. Co może być powodem???

Ile czujników temp. jest w GPS, ten sam co podaje temp na wyswietlacz(ten w lusterku), też wpływa na parametry rozruchy, czy od tego jest inny gdzies przy silniku?? Bo złą temp mi pokazuje ten an wyswietlaczu.

Napisano

> U mnie dzisiaj przy -18 nie zapalił, rozrusznik kręcił mocno i długo, aku raczej ok. Przy troche

> słabszych mrozach kręciłem go długo ale zapalił, a dzisiaj nic. Żadnych kontrolek alarmów nic,

> wszystko niby OK a nie zapala. Co może być powodem???

Moze paliwo.

> Ile czujników temp. jest w GPS, ten sam co podaje temp na wyswietlacz(ten w lusterku), też wpływa

> na parametry rozruchy, czy od tego jest inny gdzies przy silniku?? Bo złą temp mi pokazuje ten

> an wyswietlaczu.

Ten w lusterku raczej nie wplywa. Po za tym sa przynajmniej jeszcze dwa czujniki: temperatury silnika, powietrza w dolocie (mapsensor) i nie wiem czy tez przeplywka przy okazji nie mierzy temperatury niewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.