Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Punto II nierówna praca silnika na benzynie podczas nagrzewa

Featured Replies

Napisano

Witam

Od dłuższego czasu mam pewien problem. Podczas nagrzewania silnika i jazdy na benzynie nagle silnik zaczyna nierówno pracować (jak by się z jeden gar odłączył) szczególnie czuć to na biegu jałowym i w momencie ruszania na wysokich obrotach jest w miarę OK, jak silnik osiągnie temperaturę pracy to wszystko wraca do normy, podobnie jak w przypadku całkowicie zimnego silnika. Jednak podczas nierównej pracy po przełaczeniu na gaz objaw automatycznie ustepuje i wszystko wrraca do normy ??

Czym to może być spowodowane ?? Cos z wtryskami ??

Pacjent Punto II silnik 1.2 8v

Pozdrawiam i z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi....

Napisano

u mnie jak wtrysk szlag trafił to tak sie działo

Napisano
  • Autor

> u mnie jak wtrysk szlag trafił to tak sie działo

Ale wtrysk czy wtryski ??

Wymieniałeś calą listwę czy próbowałeś je czyścić ??

Pozdrawiam

Napisano

> Ale wtrysk czy wtryski ??

> Wymieniałeś calą listwę czy próbowałeś je czyścić ??

> Pozdrawiam

mi mechanik chyba czwarty wtrysk wymienił. Reszta podobno ok - problem ustał.

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> mi mechanik chyba czwarty wtrysk wymienił. Reszta podobno ok - problem ustał.

Dobra objawy powoli zaczynają się coraz bardziej nasilać.... Po odpięciu OBD fix`a udalo mi sie wyłapać taki błąd:

285777044-Puntoerror.png

Jak się nie mylę to wina któregoś z wtrysków tak jak napisał kolega Vadero, jak zlokalizować ten wadliwy ??

W punto II 1.2 8V jest filtr paliwa ?? domyślam sie że jest na bank i pewnie zlokalizowany jest gdzieś w okolicach zbiornika.... Jaki koszt tego filtra ?? bo na allegro znalazłem tylko filtry do JTD.... ale raczej chyba to nie wina filta....

A ogólnie albo mi sie wydaje albo strasznie głośno zaczęła chodzić ostatnio pompka paliwa tongue.gif

PS. Moze ktoś z was posiada jakiś wtryskiwacza do Punto II 1.2 8V ??

post-86099-14352515633884_thumb.png

Napisano

> Dobra objawy powoli zaczynają się coraz bardziej nasilać.... Po odpięciu OBD fix`a udalo mi sie

> wyłapać taki błąd:

P0300,"Wykryte przypadkowe/wielokrotne wypadanie zapłonów w cylindrach"

> Jak się nie mylę to wina któregoś z wtrysków tak jak napisał kolega Vadero, jak zlokalizować ten

> wadliwy ??

> W punto II 1.2 8V jest filtr paliwa ?? domyślam sie że jest na bank i pewnie zlokalizowany jest

> gdzieś w okolicach zbiornika.... Jaki koszt tego filtra ?? bo na allegro znalazłem tylko

> filtry do JTD.... ale raczej chyba to nie wina filta....

Filtr jest w pompie paliwa, innego nie ma. Diesiel musi miec, bo przy common rail czystosc paliwa jest bardzo wazna.

> A ogólnie albo mi sie wydaje albo strasznie głośno zaczęła chodzić ostatnio pompka paliwa

> PS. Moze ktoś z was posiada jakiś wtryskiwacza do Punto II 1.2 8V ??

Zmierz cisnienie jakie daje pompa paliwa.

Napisano

>... W punto II 1.2 8V jest filtr paliwa ?? domyślam sie że jest na bank i pewnie zlokalizowany jest

> gdzieś w okolicach zbiornika.... Jaki koszt tego filtra ?? ... <

Filtr jest w pompie paliwa. Nie warto go kupować, można go wyczyścić, gdybyś chciał go kupić to koniecznie zabierz do sklepu stary na wzór. Podejrzewam, że koszt to jakieś 5 zł. Ostatnio kupowałem pompę i taki filtr był w komplecie.

Wymiana filtra:

- podnieś tylne siedzenie;

- na środku ukaże się plastikowy "dekielek" przykręcony na trzy wkręty (odkręć go)

- ukaże się pompa paliwa, odepnij wtyczkę elektryczną oraz wąż paliwowy

- odkręć tę dużą nakrętkę, najlepiej we dwie osoby które będą jednocześnie za pomocą młotka i drewienka "odkręcać" (ja użyłem dwóch tępych przecinaków)

- wyciągnij na zewnątrz kosz z pompą, delikatnie abyś nie uszkodził pływaka

- teraz wystarczy odczepić 4 zatrzaski i zdemontować część kosza

- ukaże się filtr, delikatnie wkrętakiem go poważ i zdemontuj, jest zakładany na wcisk.

- cała robota demontażu to jakieś 15-30 min, wszystko zależy jak poradzisz sobie z nakrętka.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> P0300,"Wykryte przypadkowe/wielokrotne wypadanie zapłonów w cylindrach"

Dobra a czym to może być spowodowane układ zapłonowy można wykluczyć ponieważ po przełączeniu na LPG jest wszystko OK więc co jednak wtrysk/wtryski ??

> Filtr jest w pompie paliwa, innego nie ma. Diesiel musi miec, bo przy common rail czystosc paliwa

> jest bardzo wazna.

A to już kojarzę jak ten filtr wygląda..... poprostu coś ala smok od zasysania oleju w silniku tylko wykonany z siatki

> Zmierz cisnienie jakie daje pompa paliwa.

ale jak crazy.gif nie mam zbytnio żadnego manometru żeby podłączyć go pod listwe..... A jakie ciśnienie nominalne powinno być ??

Napisano

>...Po odpięciu OBD fix`a udalo mi sie wyłapać taki błąd: ...

U mnie przy takim komunikacie były przebicia na przewodach WN, ale w euroscanie podał dokładnie, który to cylinder ...

Napisano

> Dobra a czym to może być spowodowane układ zapłonowy można wykluczyć ponieważ po przełączeniu na

> LPG jest wszystko OK więc co jednak wtrysk/wtryski ??

Od wtryskow sa bledy z innymi numerami. A moze rozjechala sie mapa paliwowo-powietrzna benzyny i dlatego sa takie jazdy hmm.gif. Robiles reset ECU? Z drugiej strony jesli wtryski by laly, to tez moga byc przerwy w zaplonie gdyby zalewalo swiece. Ale sytuacja malo prawdopodobna i do tego auto palilo by jak smok.

> A to już kojarzę jak ten filtr wygląda..... poprostu coś ala smok od zasysania oleju w silniku

> tylko wykonany z siatki

No tak. Ale gdyby byl zapchany, to auto nie mialo by mocy na benzynie.

> ale jak nie mam zbytnio żadnego manometru żeby podłączyć go pod listwe..... A jakie ciśnienie

> nominalne powinno być ??

Sama pompa to moze dawac i okolo 4 bar. Na listwie wtryskowej powinno byc okolo 3, moze troche ponad.

Napisano
  • Autor

> Od wtryskow sa bledy z innymi numerami. A moze rozjechala sie mapa paliwowo-powietrzna benzyny i

> dlatego sa takie jazdy . Robiles reset ECU? Z drugiej strony jesli wtryski by laly, to tez

> moga byc przerwy w zaplonie gdyby zalewalo swiece. Ale sytuacja malo prawdopodobna i do tego

> auto palilo by jak smok.

Reset w jakim sensie ?? odpięcie klemy od aku ?? pojawia się to już od dłuższego czasu (od jesieni) między czasie był zmieniany aku i samochód stał ze dwa dni bez niego więc raczej to nie to.....

W sensie wtryski miałem raczej na mysli uszkodzenie któregoś z wtrysków w sensie że wcale nie podaje paliwa a nie że leje, samochód jak jest zimny jest w miarę OK dopiero jak zaczyna sie rozgrzewać pracuje dość nierówno a kiedy sie dobrze rozgrzeje to raczej objaw ustępuje. Przypomniało mi sie że jedna z kostek na wtrysku była lekko zaśniedziała.... moze w tym tkwi problem

> No tak. Ale gdyby byl zapchany, to auto nie mialo by mocy na benzynie.

W momencie przerywania nie ma właśnie mocy, tylko mnie to najbardziej dziwi że zaburzenia w pracy silnika pojawiają się okresowo a nie cały czas......

> Sama pompa to moze dawac i okolo 4 bar. Na listwie wtryskowej powinno byc okolo 3, moze troche

> ponad.

Napisano

> Reset w jakim sensie ?? odpięcie klemy od aku ?? pojawia się to już od dłuższego czasu (od jesieni)

> między czasie był zmieniany aku i samochód stał ze dwa dni bez niego więc raczej to nie

> to.....

W PII tak resetu nie zrobic, tylko przy pomocy komputera/Examinera. Instalacja gazowa moze powodowac rozjezdzanie sie mapy paliwowo-powietrzej dla benzyny.

> W sensie wtryski miałem raczej na mysli uszkodzenie któregoś z wtrysków w sensie że wcale nie

> podaje paliwa a nie że leje, samochód jak jest zimny jest w miarę OK dopiero jak zaczyna sie

> rozgrzewać pracuje dość nierówno a kiedy sie dobrze rozgrzeje to raczej objaw ustępuje.

To raczej nie wtryski, bo wtedy problem bylby caly czas, a nie w okreslonych konkretnych warunkach.

Napisano
  • Autor

> W PII tak resetu nie zrobic, tylko przy pomocy komputera/Examinera. Instalacja gazowa moze

> powodowac rozjezdzanie sie mapy paliwowo-powietrzej dla benzyny.

To chodzi ci o przeprowadzanie Autoadaptacji np. przy pomocy FES-u ??

Napisano

> To chodzi ci o przeprowadzanie Autoadaptacji np. przy pomocy FES-u ??

Tak, zrob to i zobacz czy cos sie zmieni po takiej operacji.

Napisano
  • Autor

No więc tak: autoadaptacji nie udało sie zrobić ponieważ posiadam wersje free FES i lipa.... odłączyłem aku na pare godzin i jeździłem cały dzień na benzynie na poczatku było nawet OK ale póxniej znowu to samo.... Wywaliło dodatkow jeszcze jeden błąd:

P0170,"Czujnik O2 (Bank 1) - usterka dostrajania paliwa"

P0300,"Wykryte przypadkowe/wielokrotne wypadanie zapłonów w cylindrach"

Wpadłem na genialny pomysł odpięcia sondy lambda ale niestety brak efektu, przerywa jak przerywał, jedyne co zauważyłem że strasznie dużo pali benzyny yikes.gif według kompa pali w okolicach 10 L a mi zawsze przy mojej jeździe raczej spokojnej i płynnej pokazywał coś w granicach 6 L i strasznie szybko opada wskazówka poziomu paliwa sick.gif

Chyba trzeba się wziaść za kontrole czujników, tylko które na pierwszy ogień mają iść i jakieś wartości wzorcowe by się przydały.... skąd je zaczerpnąć ??

Napisano
  • Autor

Kolejne newsy:

Zrobiłem dziś tą autoadaptację, niestety nic to nie dało frown.gif silnik mozna powiedzieć że mniej przerywa ale pojawiły się nowe błędy:

P0304- Brakujące zapłony 4 cylindra

oraz

P0135- Sonda ale to ze względu na to że ja odłączyłem na pewien czas.....

Jedynym moim pomysłem to to że to wina wtrysków....

Napisano
jeszcze nikt nie pisal, ale problem wypadajacych zaplonow w pII 1.2 to moze byc wina kompa zelowego, ale jesli dzieje sie tylko na zimnym, to tez bym pomyslal o wtryskach...
Napisano
  • Autor

> jeszcze nikt nie pisal, ale problem wypadajacych zaplonow w pII 1.2 to moze byc wina kompa

> zelowego, ale jesli dzieje sie tylko na zimnym, to tez bym pomyslal o wtryskach...

Czym jest ten komp żelowy ?? chodzi ci o strerownik silnika ?? Problem najpier pojawiał się w momencie rozgrzewania silnika, teraz jest lepiej i problem pojawia sięna wyższych obrotach podczas jazdy, ale co najciekawsze wszystko dzieje się chwilowo, chwile nierówno popracuje i dalej jest OK frown.gif ogólnie dziwna sprawa, ale będe sie nastawiał na podmiane wtrysków...

Napisano
  • Autor

Dalej to samo frown.gif podmieniona listwa wtryskowa, sprawdzone przy okazji świece, wszystko ok i ale przerywa choć nie powiem mniej tylko dalej zdarzają mu się momenty, że zaczyna dość nierówno pracować...

Jakieś pomysły ??

• 10 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

Dobra problem rozwiązany długo to trwało szlak mnie trafiał ale wyszło na to że to wina Paliwa a dokładnie zawartej w nim wody..... po kapitalnym czyszczeniu zbiornika wszystko działa jak powinnno zlosnik.gif