Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

No to chyba DPF umiera

Featured Replies

Napisano

Wczoraj spotkała mnie niemiła niespodzianka. Podczas jazdy zapalił się check, samochód jechał, ale czuć było iż dolny zakres obrotów jest taki jakiś niemrawy.

Po odczytaniu kodów błędów wyszło:

P2453 - Differential pressure sensor signal- nieprawidłowy sygnał

P2455 - Differential pressure sensor signal- nieprawidłowy sygnał

Zdaje się, że DPF dokonuje żywota frown.gif i trzeba go będzie jednak usunąć.

Cała sprawa zaczęła się po zatankowaniu na statoil, po wyjeździe ze stacji zaczął wypalać się DPF, jednak chyba z uwagi na spory mróz nie szło to tak jak zwykle. Po tankowaniu pojeździłem jeden dzień , zrobiłem z 70 km i check.

Czy objawy ,,padu'' DPF-u mogą być powiązane z pogodą i temperaturami rzędu -20 stopni?

Błędy skasowane, dziś mam zamiar pojeździć i sprawdzić stopień zapełnienia DPF itp. Obawiam się jednak, iż to koniec.

Napisano

czym sie objawiało to że "nie poszło jak zwykle"?

Jaki masz przebieg? Ja w sumie dopiero raz zauważyłem wyższe spalanie i co za tym idzie wypalanie dpf`u a zrobiłem ponad 4 tyś km już od grudnia

Napisano
Najpierw sprawdzic potem wywalic, usunąc to można zawsze wink.gif
Napisano

> czym sie objawiało to że "nie poszło jak zwykle"?

> Jaki masz przebieg? Ja w sumie dopiero raz zauważyłem wyższe spalanie i co za tym idzie wypalanie

> dpf`u a zrobiłem ponad 4 tyś km już od grudnia

Na pewno jednak wypala się to duuuuzo częściej - jak jeździsz po mieście to i co 300-400km

Pozdro

Napisano

> Na pewno jednak wypala się to duuuuzo częściej - jak jeździsz po mieście to i co 300-400km

> Pozdro

czy ja wiem jakoś szczególnie po mieście go nie męcz, 50/50 a na dk88 zawsze gonie między bytomiem a maciejowem smile.gif

Marcin a jedno pytanie mam bo mnie to męczy od dłuższego czasu, czy jeśli jestem w trakcie wypalania DPF i nie zauwaze tego i wyłacze silnik- dojade do celu czy on się dalej zacznei wypalać pod ponownym odpaleniu czy zatrzymuje sie w miejscu do kiedy sie wypalił i znów się napełnia

Napisano
  • Autor

> czym sie objawiało to że "nie poszło jak zwykle"?

> Jaki masz przebieg? Ja w sumie dopiero raz zauważyłem wyższe spalanie i co za tym idzie wypalanie

> dpf`u a zrobiłem ponad 4 tyś km już od grudnia

Przebieg 152 tys, nie poszło jak zwykle, ponieważ zwykle całe wypalanie trwa pewien okres czasu, samochód potrafi wywalić kilka solidnych bąków, następnie spalanie chwilowe i ,,ciąg'' silnika wracają do normy. Ostatnio cały proces tak jakby nie doszedł do końca, pomimo, iż teoretycznie DPF powinien być wypalony, spalanie średnie było podwyższone, silnik pracował z objawami lekkiego przymulania z dołu. Sam nie wiem, dziwne to jakieś wszystko, tym bardziej, iż zatankowałem na stacji gdzie praktycznie nigdy nie tankuję i się zaczęło.

Zobaczę dziś, za chwilę zrobię traskę jakieś 40 km i podepnę laptoka.

Napisano
  • Autor

> Najpierw sprawdzic potem wywalic, usunąc to można zawsze

Ja ja, ino mi się ,,szklana kula'' do diagnostyki popsuła i nie mam jak sprawdzić smile.gif, a wróżenie z fusów jakoś nie działa smile.gif

Napisano
  • Autor

> Na pewno jednak wypala się to duuuuzo częściej - jak jeździsz po mieście to i co 300-400km

> Pozdro

U mnie do tej pory średnio co jedno tankowanie czyli m/w 800 - 900 km

Napisano

Przegoń drania, porządnie rozgrzej, zrób wypalanie serwisowe z FES i pewnie wszystko wróci do normy.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Przegoń drania, porządnie rozgrzej, zrób wypalanie serwisowe z FES i pewnie wszystko wróci do

> normy.

> Pozdrawiam BAS

Serwisowe to ostateczność bo jest stacjonarne. EGT jest dramatyczne podczas tej zabawy, jedno auto juz prawie puściłem z dymem na wyraźne życzenie klienta. Finalnie i tak stanęło na wywaleniu dpfu w cholerę...

Napisano

> czy ja wiem jakoś szczególnie po mieście go nie męcz, 50/50 a na dk88 zawsze gonie między bytomiem

> a maciejowem

> Marcin a jedno pytanie mam bo mnie to męczy od dłuższego czasu, czy jeśli jestem w trakcie

> wypalania DPF i nie zauwaze tego i wyłacze silnik- dojade do celu czy on się dalej zacznei

> wypalać pod ponownym odpaleniu czy zatrzymuje sie w miejscu do kiedy sie wypalił i znów się

> napełnia

Wszystko zależy od ilości przerwanych wypalań, odczytu czujników różnicowych itd. Jak nasycenie jest wysokie to będzie wypalał po osiągnięciu wymagań temp itd

Napisano
  • Autor

Wygląda na to, że poleciały czujniki ciśnienia czy jak się to tam nazywa. Zrobiłem reset błędów, po ujechaniu z 2 km znowu check. Wracając przegoniłem furę dość ostro, nagrzała się do 90 stopni, wpiąłem lapka i wygląda na to, że od ostatniego wypalania minęło 154 km więc idealnie tak jak myślałem po ostatnim tankowaniu, status filtra podaje jako nie zapchany, chyba będzie trzeba wywalić dziada i zapomnieć o DPF, choć z ciężkim sumieniem, ale nie chcę inwestować bóg wie jakiej

$$$ w reanimacje czegoś co zawsze może sprawiać problemy.

Napisano

> Wygląda na to, że poleciały czujniki ciśnienia czy jak się to tam nazywa. Zrobiłem reset błędów, po

> ujechaniu z 2 km znowu check. Wracając przegoniłem furę dość ostro, nagrzała się do 90 stopni,

> wpiąłem lapka i wygląda na to, że od ostatniego wypalania minęło 154 km więc idealnie tak jak

> myślałem po ostatnim tankowaniu, status filtra podaje jako nie zapchany, chyba będzie trzeba

> wywalić dziada i zapomnieć o DPF, choć z ciężkim sumieniem, ale nie chcę inwestować bóg wie

> jakiej

> $$$ w reanimacje czegoś co zawsze może sprawiać problemy.

Sprawdź przewody od czujników ciśnienia.

Napisano

> Wszystko zależy od ilości przerwanych wypalań, odczytu czujników różnicowych itd. Jak nasycenie

> jest wysokie to będzie wypalał po osiągnięciu wymagań temp itd

okejos, teraz kumam. Zapomniałem że filtr sie wypala w wysokiej temperaturze, a po postoju i ponownym odpaleniu przeciez od razu jej nie uzyska wink.gif Dzięki

Napisano
  • Autor

> Sprawdź przewody od czujników ciśnienia.

Gdzie znajdują się te czujniki ? Zastanawiam się , czy mróz może uziemić ten układ, byłem ostatnio na myjni przy -8 stopniacz być może myte było też podwozie. Możliwe by coś zamarzło ?

Czy te czujniki (czujnik) znajduje się na filtrze czy w komorze silnika?

Napisano

> Gdzie znajdują się te czujniki ? Zastanawiam się , czy mróz może uziemić ten układ, byłem ostatnio

> na myjni przy -8 stopniacz być może myte było też podwozie. Możliwe by coś zamarzło ?

> Czy te czujniki (czujnik) znajduje się na filtrze czy w komorze silnika?

Czujnik ciśnienia jest na ścianie grodziowej wychodzą z niego dwa gumowe przewody. Same przewody wchodzą w puszkę DPFu pod autem. Przyjedziesz w poniedziałek, zobaczymy co jest i podejmie się decyzję.

Pozdro

Napisano
  • Autor

> Czujnik ciśnienia jest na ścianie grodziowej wychodzą z niego dwa gumowe przewody. Same przewody

> wchodzą w puszkę DPFu pod autem. Przyjedziesz w poniedziałek, zobaczymy co jest i podejmie się

> decyzję.

> Pozdro

Google już pomogło, wiem co to ten czujnik, gdzie jest, i że ten układ psuje się nie tylko w fiacie smile.gif Całkiem możliwe, że z powodu mrozu rozszczelniły się przewody i ciśnienie ucieka. Może nie będzie tak źle smile.gif

Może DPF się jednak ostanie smile.gif

Napisano

Może jakiś zakład w twojej okolicy oferuje czyszczenie chemiczne DPF.... Metoda o wiele skuteczniejsza od serwisowego wypalania

Napisano
  • Autor

> Może jakiś zakład w twojej okolicy oferuje czyszczenie chemiczne DPF.... Metoda o wiele

> skuteczniejsza od serwisowego wypalania

DPF jest raczej ok, wszystko wskazuje na czujnik różnicy ciśnień, dość popularna usterka we wszystkich pochodnych 1.9 MJtd (CDTI itp)

Zobaczymy, jeśli to jednak coś poważniejszego DPF poleci do kosza.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

No i jak to się mówi, po wszystkiemu - Od dziś przechodzę do klubu ,,No DPF Club'', póki co wrażeń z jazdy specjalnie innych nie mam, oprócz specyficznego ,,świstu'' w wydechu i płynniejszego oddawania mocy.

Napisano

> No i jak to się mówi, po wszystkiemu - Od dziś przechodzę do klubu ,,No DPF Club'', póki co wrażeń

> z jazdy specjalnie innych nie mam, oprócz specyficznego ,,świstu'' w wydechu i płynniejszego

> oddawania mocy.

jednak padł?

Napisano
  • Autor

> jednak padł?

Padł czujnik + sam DPF nie wyglądał najlepiej, nie było sensu tego reanimować, wybrałem definitywne rozwiązanie problemu choć mało ekologiczne.

Napisano

, oprócz specyficznego ,,świstu'' w wydechu

Ten dźwięk jest masakryczny i raczej nie można się do niego przyzwyczaić.

Ale ja może dziwny jestem bo jak z tydzień cromą nie jeżdżę to potem wydaje mi się, że coś się psuje bo silnik coś nap....., no ale takie są uroki silnika diesla.

Napisano

> Padł czujnik + sam DPF nie wyglądał najlepiej, nie było sensu tego reanimować, wybrałem

> definitywne rozwiązanie problemu choć mało ekologiczne.

sama puszka filtra zostaje czy wycinka i rura wstawiana? Jak wygląda usunięcie

Napisano

> sama puszka filtra zostaje czy wycinka i rura wstawiana? Jak wygląda usunięcie

Juz chcesz usuwac zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Juz chcesz usuwac

teoretycznie pytam, mam nadzieje że ja nie dojde do tej operacji;)

Napisano

> sama puszka filtra zostaje czy wycinka i rura wstawiana? Jak wygląda usunięcie

Rura z zachowaniem czujników (głownie egt).

Reszta to remap sterownika.

• 4 miesiące później...
Napisano

> Czujnik ciśnienia jest na ścianie grodziowej wychodzą z niego dwa gumowe przewody. Same przewody

> wchodzą w puszkę DPFu pod autem.

A ja mam czujnik z jednym wężykiem i z DPF wychodzi tylko jeden wężyk... Jak to działa?

Napisano

> Padł czujnik + sam DPF nie wyglądał najlepiej, nie było sensu tego reanimować, wybrałem

Co znaczy: wyglądał nienajlepiej?

Ja sam wypłukałem DPF czetrochloroetylenem i poprawiło się bardzo. Różnica na wolnych obrotach z ponad 100mBar spadła do 8-10. Przy obciążeniu i obrotach ok 2000 zamiast 400-500 jest 150.

Niemniej z przodu struktura ceramiczna była na ok 20% powierzchni stopiona (zatopione wloty do kanalików w jednym miejscu-pewnie efekt zimowej przygody z wypluciem całego oleju przez wydech)

Ale zapycha się dość szybko, 70km to ok 5%... Niby do 80 % to ponad 1000km, ale zapychanie zawsze przyspiesza w miarę jedo stopnia.

Czy po płukaniu trzeba ECU zresetować (zapisać wymianę DPF)

Dwa dni jeździłem bez DPF (ładny basowy dźwięk... wink.gif) Jeździłem z kompem i stopień zapchania rósł. smile.gif

Po założeniu - 75% i przejechałem się dobijając do 80. Wywaliło znów Check Engine. Pojechałem na autostradę i ładnie się wypalił.

Zapchanie: nie zatkany - 8,7% a ciśnienie kilka mBarów.

Podczas jazdy 40-80mBar na autostradzie. Nie wywala Check Engine nawet po mieście, żwawość auta oczywiście powróciła.

Zapisywać mu wymianę DPF, czy nie?..

Wolałbym nie... Tak ładnie wygląda, że jest od nowości... smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.