Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Aveo - centralny zamek

Featured Replies

Napisano

Witam....

Panowie... o co może chodzić, że zarówno z pilota, jak i manualnie (kluczykiem) przestały mi się otwierać drzwi z przodu - pasażer oraz tył za kierowcą. Coś mi zdechło, czy tylko mała awaria ? To nie jest wina zamarzniętych drzwi - gdyż "wygrzałem" samochód go w "ALFIE" i efekt taki sam.

Napisano

> Witam....

> Panowie... o co może chodzić, że zarówno z pilota, jak i manualnie (kluczykiem) przestały mi się

> otwierać drzwi z przodu - pasażer oraz tył za kierowcą. Coś mi zdechło, czy tylko mała awaria

> ? To nie jest wina zamarzniętych drzwi - gdyż "wygrzałem" samochód go w "ALFIE" i efekt taki

> sam.

zepsuł się, albo zablokował od mrozu siłownik w drzwiach od kierowcy (zapewne wersja master).

W nim są mikrowyłączniki od otwierania pozostałych drzwi, dlatego nic nie działa.

wersja niechewroletowa (uniwersalna) takiego siłownika kosztuuje sporo mniej niż 10zł smile.gif

Napisano
  • Autor

> zepsuł się, albo zablokował od mrozu siłownik w drzwiach od kierowcy (zapewne wersja master).

> W nim są mikrowyłączniki od otwierania pozostałych drzwi, dlatego nic nie działa.

> wersja niechewroletowa (uniwersalna) takiego siłownika kosztuuje sporo mniej niż 10zł

A jak to samemu zdiagnozować - naprawić ? Jako naprawiasz samochodowy jestem w tym .... tak na grubość Polsivera zlosnik.gif

A co to znaczy wersja... master ?

Pozostałe drzwi mi funkcjonują.

Napisano
  • Autor

> Ten ma tę własność, że steruje innymi - gdy zamykasz z kluczyka, powoduje zamknięcie pozostałych

> drzwi.

To znaczy, że dla każdych drzwi jest osobny siłownik ? bo dwa mi się zamykają, a dwa nie.

Napisano

> To znaczy, że dla każdych drzwi jest osobny siłownik ? bo dwa mi się zamykają, a dwa nie.

czy jak odmykałeś kluczykiem drzwi pasażera (z przodu) to też odblokowywały Ci się wszystkie drzwi?

Napisano

> To znaczy, że dla każdych drzwi jest osobny siłownik ? bo dwa mi się zamykają, a dwa nie.

oczywiście

ale w przednich są master - czyli przekręcenie kluczyka powoduje, że uruchamiane są siłowniki w pozostałych drzwiach

Napisano
  • Autor

> czy jak odmykałeś kluczykiem drzwi pasażera (z przodu) to też odblokowywały Ci się wszystkie drzwi?

Oczywiście, że nie.... otwierały się wszystkie gdy otwierałem tylko od strony kierowcy.

No to kurcze..... kolejny wydatek, bo ja jestem z mechaniki zielony, a serwis wydoi mnie jak krowę. frown.gif

Napisano

> No to kurcze..... kolejny wydatek, bo ja jestem z mechaniki zielony, a serwis wydoi mnie jak krowę.

Doucz się z mechaniki - będzie taniej teraz i na przyszłość. wink.gif

Nie ma tam nic skomplikowanego, dasz sobie radę.

Przede wszystkim zdejmij tapicerkę i sprawdź obecność napięcia na zaciskach siłowników w momencie gdy powinny pracować. Mastery z przednich drzwi sterują pozostałymi jednocześnie, więc jeśli któreś drzwi działają, to nie wina styków mastera - najprawdopodobniej masz do wymiany siłowniki, ale pomiar napięcia da Ci jednoznaczną odpowiedź.

Powodzenia.

Napisano

W tej wersji aveo nie ma siłownika master w drzwiach kierowcy. Krańcówka uruchamiająca centralny znajduje się w zamku. Jeśli nie działają ci tylko dwa zamki, a dwa tak, to znaczy że prawdopodobnie są do wymiany siłowniki(oba slave). Wymiana jest dziecinnie prosta, ale poczekał bym aż się ociepli, może po prostu tylko coś przymarzło i przyblokowało.

Napisano
  • Autor

> W tej wersji aveo nie ma siłownika master w drzwiach kierowcy. Krańcówka uruchamiająca centralny

> znajduje się w zamku. Jeśli nie działają ci tylko dwa zamki, a dwa tak, to znaczy że

> prawdopodobnie są do wymiany siłowniki(oba slave). Wymiana jest dziecinnie prosta, ale

> poczekał bym aż się ociepli, może po prostu tylko coś przymarzło i przyblokowało.

----------

Teraz już nie działa tylko jeden zamek. Drugi jakoś dziwnie się naprawił. Podczas zamykania nawet nie wyczuwałem próby zamknięcia tych dwóch zamków - efekt był taki jakby były od innego auta - żadnej reakcji.

Od dwóch dni jeden zamek ożył - twardzielem pozostał ten z przodu od strony pasażera. Może masz rację... trzeba poczekać lata, to już tylko parę miesięcy grinser006.gif - czas zleci jak z bata - po drodze walentynki serce.gif, potem 1 maja bylo.gif, e tam.... poczekamy..... jak się uda to serwis ma w plecy yay.gif a ja kasę na 20.GIF

A jak się nie naprawi to kupię sobie... Cruza

Napisano

> W tej wersji aveo nie ma siłownika master w drzwiach kierowcy.

Słusznie ok.gif

Napisano
  • Autor

Hura.... !!!! - kolejny siłownik, czy jak go tam zwał, poczuł wiosnę i odpuścił. Znak, że mechanika działa, tylko tak jak koledzy powyżej napisali - czekaj lata, a wszystko się wyjaśni.

Napisano

> Hura.... !!!! - kolejny siłownik, czy jak go tam zwał, poczuł wiosnę i odpuścił. Znak, że mechanika

> działa, tylko tak jak koledzy powyżej napisali - czekaj lata, a wszystko się wyjaśni.

Ja to bym koledze sugerował sprawdzić w jakiej formie jest akumulator ok.gif

Napisano
  • Autor

> Ja to bym koledze sugerował sprawdzić w jakiej formie jest akumulator

Na mój gust..... w eleganckiej smile.gif. W te okropne mrozy zawsze odpalał za pierwszym razem. Tak naprawdę nie miał nawet czasu dobrze się podładować, bo odcinek z pracy do domu, lub na odwrót to około 5 km miastem i ciągłe korki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.