Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Diesel - niektóre silniki bardziej zamarzają...

Featured Replies

Napisano

> Co nie zmienia faktu, ze paliwa za zachodnią granicą są lepsze co wielu naszych kierowców już

> stwierdziło .....

Szczerze mówiąc - to i za wschodnią niejednokrotnie są lepsze smile.gif W byłym ZSRR zimowe DT faktycznie nie zamarza - i to w temperaturach -40 + przeszywający wicher.

Napisano

> Co nie zmienia faktu, ze paliwa za zachodnią granicą są lepsze co wielu naszych kierowców już

> stwierdziło .....

No tu się mogę zgodzić ok.gif

Pamiętam jak Neste miało normalne stacje i sprowadzali benzynę Futura 98 czy jakoś tak, to było zacne paliwko...

Ech.... to były czasy, paliwo było po około 50-70gr/l beksa.gif

Napisano

> Tak czytam i widzę, że niektóre silniki (TDCI Forda, dCi Renuara) są bardziej wrażliwe na mróz.

> A dokładniej nie silniki, a układy zasilania. Parafina zapycha filtry paliwa.

> Rozmawiałem dzisiaj ze znajomym. Okazało się, że tankowaliśmy tego samego dnia na tej samej stacji

> (Neste). U mnie w TDCI są problemy (wymiana filtra paliwa niewiele pomogła), znajomy w Octavii

> nie ma żadnych problemów.

To samo paliwo, ale IMO zależy co jeszcze było w baku przed tankowaniem i ile tego było. Może w Fordzie było pusto, a w Skodzie jeszcze jakaś większa ilość paliwa i po zmieszaniu parametry nie spadły.

> Czyli oprócz jakości paliwa dochodzi jeszcze "wrażliwość" poszczególnych modeli aut.

Mój Focus 1.8 TDci 100KM po ok. 10 sek. kręcenia odpala i chodzi równo i bez jakiś dziwnych dźwięków. Tankuję tylko na Orlenie zwykły ON i nie dolewam żadnych specyfików.

W tamtym roku ropa mi w trasie zamarzła przy -25*C, ale łączę to ze starym filtrem paliwa. Dolewka 10l Vervy pomogła.

ps. w tamtym roku całą zimę odpalał bez świec. Przy wymianie i sprawdzeniu ich wiosną ani jedna się nawet ciepła nie zrobiła.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.