Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Diesel - niektóre silniki bardziej zamarzają...

Featured Replies

Napisano

Tak czytam i widzę, że niektóre silniki (TDCI Forda, dCi Renuara) są bardziej wrażliwe na mróz.

A dokładniej nie silniki, a układy zasilania. Parafina zapycha filtry paliwa.

Rozmawiałem dzisiaj ze znajomym. Okazało się, że tankowaliśmy tego samego dnia na tej samej stacji (Neste). U mnie w TDCI są problemy (wymiana filtra paliwa niewiele pomogła), znajomy w Octavii nie ma żadnych problemów.

Czyli oprócz jakości paliwa dochodzi jeszcze "wrażliwość" poszczególnych modeli aut.

Napisano

> Tak czytam i widzę, że niektóre silniki (TDCI Forda, dCi Renuara) są bardziej wrażliwe na mróz.

> A dokładniej nie silniki, a układy zasilania. Parafina zapycha filtry paliwa.

> Rozmawiałem dzisiaj ze znajomym. Okazało się, że tankowaliśmy tego samego dnia na tej samej stacji

> (Neste). U mnie w TDCI są problemy (wymiana filtra paliwa niewiele pomogła), znajomy w Octavii

> nie ma żadnych problemów.

> Czyli oprócz jakości paliwa dochodzi jeszcze "wrażliwość" poszczególnych modeli aut.

Sprawnosc poszczegolnych elementow aut, ktore maja wplyw na odpalanie auta w nizszej temperaturze.

Napisano

Focus TDCI nie odpalił przy -25 frown.gif

Napisano
  • Autor

> Sprawnosc poszczegolnych elementow aut, ktore maja wplyw na odpalanie auta w nizszej temperaturze.

Ale ja nie piszę o odpalaniu (moje auto odpala za 1 razem) tylko o zatykaniu parafiną filtrów paliwa. Jeździć się wtedy nie da, w Fordzie dodatkowo komputer wykrywa obniżone ciśnienie na wtryskach i gasi silnik.

Napisano

1,5 dCi 80KM odpala przy -25 (wskazanie z auta) paliwo zwykly olej z BP, i jezdzi bez problemów.

Napisano

> Ale ja nie piszę o odpalaniu (moje auto odpala za 1 razem) tylko o zatykaniu parafiną filtrów

skoro paliwo to samo, to nie ma możliwości zwalać winy na paliwo.

spytajcie właścicieli diesli, ile z nich spuszcza przed zimą wodę z odstojnika w filtrze.

Napisano

> Tak czytam i widzę, że niektóre silniki (TDCI Forda, dCi Renuara) są bardziej wrażliwe na mróz.

Wiesz, tak właśnie się zastanawiam czy nie ma znaczenia tutaj konstrukcja filtra paliwa? W dCi ten filtr jest dość mały.

W drugim aucie mam silnik 2.0 HDI - i od 3 lat zimą nie było problemów, a filtr wymieniam co 30tys. Tylko tam jest ze dwa razy większy.

> Rozmawiałem dzisiaj ze znajomym. Okazało się, że tankowaliśmy tego samego dnia na tej samej stacji

> (Neste). U mnie w TDCI są problemy (wymiana filtra paliwa niewiele pomogła), znajomy w Octavii

> Czyli oprócz jakości paliwa dochodzi jeszcze "wrażliwość" poszczególnych modeli aut.

Napisano

> Wiesz, tak właśnie się zastanawiam czy nie ma znaczenia tutaj konstrukcja filtra paliwa? W dCi ten

> filtr jest dość mały.

czy on jest mały, to bym nie powiedział

97639711.jpg

we filtrach do 1,5 paliwo się miesza - to od silnika miesza się z tym co wpływa do filtra. nie ma podrzewania filtra, więc tak to rozwiązali.

ale IMHO filtr (jego powierzchnia) nie jest mały.

Napisano

Zrobiłem wczoraj 1.6 TDCI ponad ok 550 km. Nie osiągnął temp. roboczej 90 stopni. Dodatkowo zdarzało mu się poszarpywać. Cały dystans w trasie z prędkościami ok. 100-130 km/h.

Temperatura wahała się od - 10 do - 16 stopni.

Tak ma być czy coś z nim jest nie tak? niewiem.gif

Tankowany na BP.

Napisano

> Zrobiłem wczoraj 1.6 TDCI ponad ok 550 km. Nie osiągnął temp. roboczej 90 stopni. Dodatkowo

> zdarzało mu się poszarpywać. Cały dystans w trasie z prędkościami ok. 100-130 km/h.

> Temperatura wahała się od - 10 do - 16 stopni.

> Tak ma być czy coś z nim jest nie tak?

> Tankowany na BP.

Coś nie tak zlosnik.gif

Przy -16 po 7 godzinach stania auto zagrzało się przy przy grzaniu wewnątrz po ok 20-25 km ale przy zjazdach gór więc całkiem normalne skromny.gif

Napisano

> czy on jest mały, to bym nie powiedział

U mnie jest inny, o taki:

1458b37e29c6e542med.jpg

> we filtrach do 1,5 paliwo się miesza - to od silnika miesza się z tym co wpływa do filtra. nie ma

> podrzewania filtra, więc tak to rozwiązali.

> ale IMHO filtr (jego powierzchnia) nie jest mały.

U mnie w takim razie musi być podgrzewacz gdzieś?

Napisano

to jest widok od dołu filtra?

a co jest tam nad nim? nie jest to podgrzewacz?

Napisano

> to jest widok od dołu filtra?

> a co jest tam nad nim? nie jest to podgrzewacz?

A Ty masz rację - to z tyłu tak wygląda zlosnik.gif

Ale dzisiaj to tak u mnie wygladało, że do filtra wpływało paliwo....a wydostawała się już raczej "piana" którą było widać w wężyku 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> skoro paliwo to samo, to nie ma możliwości zwalać winy na paliwo.

Po zatankowaniu Vervy problem prawie ustąpił.

> spytajcie właścicieli diesli, ile z nich spuszcza przed zimą wodę z odstojnika w filtrze.

Nigdy tego nie robiłem... hmm.gif

Napisano

> Po zatankowaniu Vervy problem prawie ustąpił.

no to teraz się zacznie zlosnik.gif

> Nigdy tego nie robiłem...

hmm.gif nawet nie pisz...

Napisano

> Zrobiłem wczoraj 1.6 TDCI ponad ok 550 km. Nie osiągnął temp. roboczej 90 stopni. Dodatkowo

> zdarzało mu się poszarpywać. Cały dystans w trasie z prędkościami ok. 100-130 km/h.

> Temperatura wahała się od - 10 do - 16 stopni.

> Tak ma być czy coś z nim jest nie tak?

> Tankowany na BP.

Jak nic coś nie gra. Mysle, ze niedogrzanie to jedno, a poszarpywanie to drugie.

Napisano

> Coś nie tak

> Przy -16 po 7 godzinach stania auto zagrzało się przy przy grzaniu wewnątrz po ok 20-25 km ale przy

> zjazdach gór więc całkiem normalne

Też mi się tak wydaje. Poleciłem bratu wizytę w ASO bo już miałem gdzieś po drodze kartonu szukać i chłodnicę zasłaniać zlosnik.gif

Auto ma 93 kkm nalotu.

Napisano

> Też mi się tak wydaje. Poleciłem bratu wizytę w ASO bo już miałem gdzieś po drodze kartonu szukać

> i chłodnicę zasłaniać

> Auto ma 93 kkm nalotu.

1.6 grzeje się dość szybko. Ma alu blok.

Może termostat nie hula jak trzeba, warto sprawdzić nim zamarzniecie w środku wink.gif

Napisano

> 1.6 grzeje się dość szybko. Ma alu blok.

> Może termostat nie hula jak trzeba, warto sprawdzić nim zamarzniecie w środku

Wskazówka nie stoi w pionie jak zawsze stać powinna. Brakuje jej ze 3-5 mm do pionu więc trochę się grzeje tylko nie może uzyskać tych 90 stopni. W dodatku kiedy na chwilę się zatrzymam np. na światłach to momentalnie leci w dół. Dla mnie termostat, ale niech prowadzi do ASO bo auto jeszcze chyba na gwarancji.

Wygląda to tak jak na zdjęciu podczas jazdy

dsc0016te.jpg

Źródło zdjęcia: Ford forum

Napisano

> Focus TDCI nie odpalił przy -25

Mój odpalił ale myślałem że zaraz coś mi spod maski wyskoczy. Dzwieki jakie z siebie wydawał były przerażające dla użytkownika...

Napisano

> Mój odpalił ale myślałem że zaraz coś mi spod maski wyskoczy. Dzwieki jakie z siebie wydawał były

> przerażające dla użytkownika...

Ja mam 1,8D we fiescie, a tam chyba jest ten sam blok (bodajze żeliwny) i jak zmarznie to są kłopoty z odpaleniem, u mnie nieźle sie trzeba nakręcić i przy tym nieźle autem wytrzesie, jak słaby akumulator to mozna zapomnieć o odpaleniu - teraz zakupilem nowy i auto po porannym rytuale spokojnie odpala.

Napisano

> 1.6 grzeje się dość szybko. Ma alu blok.

> Może termostat nie hula jak trzeba, warto sprawdzić nim zamarzniecie w środku

Panowie w ASO powiedzieli, że ten typ tak ma poniżej -10 stopni rotfl.gif To jakaś kpina, czy walą głupa? icon_eek.gif

Napisano

Na ile ustawiasz stopni temperaturę wewnątrz? Spróbuj trochę zmniejszyć temperaturę i sprawdź czy się nie poprawiło, a wręcz wyłącz nawiew na jakiś czas, a temperaturę ustaw na low. Jak już złapie silnik pełną temperaturę to wtedy nawiew na 20 stopni. u mnie dziala smile.gif

Napisano

może nie masz podgrzewanej puchy filtra, a octavia ma.

Albo po prostu masz wodę w filtrze.

Napisano

> Na ile ustawiasz stopni temperaturę wewnątrz? Spróbuj trochę zmniejszyć temperaturę i sprawdź czy

> się nie poprawiło, a wręcz wyłącz nawiew na jakiś czas, a temperaturę ustaw na low. Jak już

> złapie silnik pełną temperaturę to wtedy nawiew na 20 stopni. u mnie dziala

Potwierdzam, u mnie w Skodzie Fabii tak to działa. Jak mam dmuchawę na 2 biegu a ogrzewanie na 22 stopnie (climatic) to już przy -5 ciężko jest uzyskać 90 stopni, a jak stanę np. na przejeździe kolejowym wskazówka leci w dół (tak do ok. 70 stopni)...ale wystarczy dać dmuchawę na 1 bieg i wskazówka wędruje na 90 stopni w miarę szybko i nie spada przy postoju...jak zapodam kawałek tektury pomiędzy chłodnicę i dolne wloty zderzaka (Fabia ma tam taką fajną wnękę), to nawet na 2 biegu wentylatora ładnie się dogrzewa.

Jeżeli chodzi o odpalanie, to przy -20 po tygodniowym postoju nie zagadała. Temperatura wzrosła do -15 i dzisiaj bez doładowywania akumulatora i przy zachowaniu "porannego rytuału budzenia akumulatora" zagadała i podjechała do drugiego garażu na ładowanie aku zlosnik.gif

Napisano

> Na ile ustawiasz stopni temperaturę wewnątrz? Spróbuj trochę zmniejszyć temperaturę i sprawdź czy

> się nie poprawiło, a wręcz wyłącz nawiew na jakiś czas, a temperaturę ustaw na low. Jak już

> złapie silnik pełną temperaturę to wtedy nawiew na 20 stopni. u mnie dziala

Na początku próbowałem Twojej metody i niestety dochodziło do poziomu jak ze zdjęcia. Dziś rozmawiałem z bratem i powiedział, że osiągnął 90 stopni w drugiej części dnia (cały dzień jazda po Warszawie) na krótkich odcinkach ciągłe odpalanie więc nie jednostajnie jak ja miałem w trasie.

Najbardziej dziwi mnie twierdzenie ASO, chyba że ten typ naprawdę tak ma niewiem.gif

Napisano

> nawet nie pisz...

Od '99 roku nigdy nie miałem problemu z wodą w filtrze, wszystko kwestia gdzie tankujemy, czy jeździmy z małą ilością paliwa i dolewamy za 10PLn oraz jak często wymieniamy filtr...

Napisano

> może nie masz podgrzewanej puchy filtra, a octavia ma.

> Albo po prostu masz wodę w filtrze.

Octavia ma podgrzewanie?

ciekawe w którym miejscu. chyba że jest grzane z przelewu paliwa, to wtedy ok....

Napisano

Wszystko się zgadza. Ogólnie najbardziej wrażliwe są common raile. Stare pompy i pompowtryski odpalają bez problemów.

Dziś znajomy był w serwisie forda we wro. Stałą kolejka lawet z autami do serwisu hehe.gif Wszystko mówił że świeżutkie, focusy mondea.

Ja tam wolę moje stare vp37 palacz.gif

Napisano

> Wszystko się zgadza. Ogólnie najbardziej wrażliwe są common raile.

Pewnie dlatego sick.gif

Paliwo wylane z filtra i przewodów jest mętne - auto dalej nie odpala - filtr nowy, ze starego wylała się breja, reszta została w środku - filtr po suszeniu jest kilkukrotnie cięższy od nowego. Paliwo nie dochodzi do filtra - najprawdopodobniej zakleiło pompę wstępną albo przewody po drodze. Paliwo po ogrzaniu w mieszkaniu robi się pięknie klarowne - czyli po prostu w zbiornikach na stacji była co najwyżej przejściówka sick.gif Yeb...y Orlen...

Napisano

> Pewnie dlatego

> Paliwo wylane z filtra i przewodów jest mętne - auto dalej nie odpala - filtr nowy, ze starego

> wylała się breja, reszta została w środku - filtr po suszeniu jest kilkukrotnie cięższy od

> nowego. Paliwo nie dochodzi do filtra - najprawdopodobniej zakleiło pompę wstępną albo

> przewody po drodze. Paliwo po ogrzaniu w mieszkaniu robi się pięknie klarowne - czyli po

> prostu w zbiornikach na stacji była co najwyżej przejściówka Yeb...y Orlen...

Wstaw to auto do ogrzewanej hali bo do wiosny go nie odpalisz.

Ja dziennie rozmrażam teraz co najmniej jedno auto. Wszystko to common raile. Trafiła się jedna benzyna ale to zamarzła woda w układzie chłodzenia.

Ja na Orlenach nie tankuję. Od dawien dawna tylko Shell.

Napisano

> Pewnie dlatego

> Paliwo wylane z filtra i przewodów jest mętne - auto dalej nie odpala - filtr nowy, ze starego

> wylała się breja, reszta została w środku - filtr po suszeniu jest kilkukrotnie cięższy od

> nowego. Paliwo nie dochodzi do filtra - najprawdopodobniej zakleiło pompę wstępną albo

> przewody po drodze. Paliwo po ogrzaniu w mieszkaniu robi się pięknie klarowne - czyli po

> prostu w zbiornikach na stacji była co najwyżej przejściówka Yeb...y Orlen...

Raczej nie przejściówka, myślę, że zimowy. Dla bardziej wymagających klientów jest Ekodiesel Ultra 2 o temp. mętnienia nie wyższej niż -22 stopnie C a blokadzie filtra -32. Więcej tu

jakiś tekst

Napisano

> Raczej nie przejściówka, myślę, że zimowy. Dla bardziej wymagających klientów jest Ekodiesel Ultra

> 2 o temp. mętnienia nie wyższej niż -22 stopnie C a blokadzie filtra -32. Więcej tu

> jakiś tekst

Ale zimowy jest mętny w temperaturze -9 stopni? Bez przesady...

Napisano

> Wstaw to auto do ogrzewanej hali bo do wiosny go nie odpalisz.

Jutro assistance przyjedzie po auto i do hali pójdzie. Paliwo zlewam do kanistrów i poczeka do ciepłej wiosny.

> Ja dziennie rozmrażam teraz co najmniej jedno auto. Wszystko to common raile. Trafiła się jedna

> benzyna ale to zamarzła woda w układzie chłodzenia.

Czyli generalnie paliwo jest tak doskonałej jakości...

> Ja na Orlenach nie tankuję. Od dawien dawna tylko Shell.

Tyle, że ja mam kilka samochodów na common railu i pierwszy taki przypadek. W tamtym roku owszem - zamroziłem Iveco, ale niemalże na własne życzenie (wielki bak, mały przebieg, do zimy został letni ON - do tego ze stacji Rysiek and Zdzisiek - bo nic innego po drodze nie miałem). Niemniej jednak 20 litrów gorącego ON zimowego poszło do baku i auto odpaliło.

Napisano

> Wygląda to tak jak na zdjęciu podczas jazdy

> Źródło zdjęcia: Ford forum

o moja foka smile.gif

rzeczywiscie - ma wskazywać za pięć dwunasta. w zadnym dieslu nie mialem problemów z utrzymaniem temp...

Napisano

> Ale zimowy jest mętny w temperaturze -9 stopni? Bez przesady...

A czytałeś link? Nie bez powodu nie podaje się tam temperatury mętnienia tego paliwa hehe.gif

Napisano

> A czytałeś link? Nie bez powodu nie podaje się tam temperatury mętnienia tego paliwa

No tak - tylko że to już się nie nadaje do napędzania samochodu (czego dowodem jest moje auto)...

Napisano

> No tak - tylko że to już się nie nadaje do napędzania samochodu (czego dowodem jest moje auto)...

i moje, wczoraj mnie cos podkusilo, zeby zalac lepszego, cudownego orlenowskiego ON Verva i co ?? dzisiaj nie odpalilem - rozrusznik kreci, akumlator dobry, silnik nie zaskakuje sick.gif a w zeszlym tygodniu na gnojowce z Lukoila palil od pierwszego strzalu angryfire.gif

Napisano

> No tak - tylko że to już się nie nadaje do napędzania samochodu (czego dowodem jest moje auto)...

Pytanie zasadnicze brzmi - czy zawinił dostawca oleju, czy też może - uwagaaaaaaaa....

Producent przedobrzył z jakością filtra paliwa.

I to NIE jest sarkazm.

Na powyższe naprowadziła mnie lektura instrukcji serwisowych pewnego silnika i uwaga odnosząca się akurat do filtra oleju silnikowego, ale skoro są tam takowe'ż parametry, to przypuszczam, że i w filtrach paliwa może tak być.

Otóż - producent, który wypuszcza wiele modeli danego silnika i do których fizycznie pasują różnorakie filtry (+ całe hałdy produktów aftermarket) wyraźnie nakazuje stosowanie filtrów "0,4 mikrona"*. Czyliiii - filtr o "gęstości" filtracji wyższej, niż standard.

I teraz paralelę zróbmy - skoro współczesne układy wysokiego ciśnienia są BARDZO wrażliwe na zanieczyszczenia w paliwie, to w interesie producenta leży nie rozwiazywanie problemu u źródła (jakość paliw), bo na to nie ma wpływu, ale na miejscu - zatem stosuje się "gęstsze" filtry (bo skoro są...).

Zysk - lepsze odfiltrowanie paliwa = mniejsze prawdopodobieństwo awarii.

Cena - większe opory przepływu + tendencja do zatkania filtra w przypadku, gdy zaczyna się wytrącać parafina z paliwa.

Pamiętajmy, że filtr paliwa (w odróżnieniu od filtra oleju silnikowego) nie ma by-passu - jak się zatka, to wsio stoi na dębowo.

* wartość z czapki, ale coś o mikronach było, mniejsza z tym zresztą.

Napisano

> Wszystko się zgadza. Ogólnie najbardziej wrażliwe są common raile. Stare pompy i pompowtryski

> odpalają bez problemów.

> Dziś znajomy był w serwisie forda we wro. Stałą kolejka lawet z autami do serwisu Wszystko mówił

> że świeżutkie, focusy mondea.

> Ja tam wolę moje stare vp37

Ciekawa teoria, może rozwiń ten temat ? Dlaczego według Ciebie najbardziej wrażliwe na mrozy są silniki z Common Rail, a pompowtryski dla przykładu nie ??

Według mnie to całkowicie błędna teoria.

Napisano

Ja wczoraj tankowałem ON, nalałem do pełna do zbiornika, potem do kanistra i zobaczyłem kaszę w kanistrze.

Porozmawiałem z kierownikiem stacji, który wyłączył dystrybutory z ON, w ramach przeprosin dostałem 2 dodatki do paliwa.

Mam ciepły garaż więc nie chciałem kruszyć kopii, ale ktoś się pewnie nieźle zdziwił z tym paliwem

Napisano

> Producent przedobrzył z jakością filtra paliwa.

Tylko czy filtr paliwa ma wpływ na to, że paliwo nie jest pompowane z baku? Bo jak się okazało - wymiana filtra nic nie dała - pompa w baku buczy (głośniej, niż zwykle - obstawiam, że ze względu na zatkany smok), ale paliwa nie tłoczy.

Dzisiaj przyjedzie laweta z assistance i auto pojedzie do warsztatu - pewnie żeby się ogrzać, wypompować paliwo z baku i zalać coś, co przy obecnych temperaturach jest cieczą.

Napisano

> Panowie w ASO powiedzieli, że ten typ tak ma poniżej -10 stopni To jakaś kpina, czy walą głupa?

ASO to .... zlosnik.gif

Niewolno używać wulgaryzmów skromny.gif

Sprawny silnik powinien się spokojnie nagrzać.

Napisano

> Ja na Orlenach nie tankuję. Od dawien dawna tylko Shell.

Ha ha ha biglaugh.gif

Ja też, ale po wielkich problemach z samochodem, (zatkany filtr parafiną, spuszczone całe paliwo ze zbiornika) wczoraj złożyłem reklamację na paliwo z Shella. Dzisiaj pan zadzwonił by dopytać jakie auto itp. sprawa przekazana do experta, decyzja będzie w ciągu kilku dni.

Ojciec, szwagier tankują na Orlenie i póki co bez problemów. skromny.gif

Pozdr

Napisano

> Tylko czy filtr paliwa ma wpływ na to, że paliwo nie jest pompowane z baku? Bo jak się okazało -

> wymiana filtra nic nie dała - pompa w baku buczy (głośniej, niż zwykle - obstawiam, że ze

> względu na zatkany smok), ale paliwa nie tłoczy.

Pompa w zbiorniku to nie motopompa strażacka :-)

Ale może być np tak, że osadziło się coś na siatce przy pompie.

> Dzisiaj przyjedzie laweta z assistance i auto pojedzie do warsztatu - pewnie żeby się ogrzać,

> wypompować paliwo z baku i zalać coś, co przy obecnych temperaturach jest cieczą.

To jest sensowny pomysł.

Ja np od 4 dni mam na hali sprzęt, który jakiś geniusz wyciągnął na dwór jak było przesilenie, po czym odpalił.

Sprzęt nówka, zalany oczywiście letnim olejem...

Napisano

> ale to nic nowego.

Ja to wiem, Ty to wiesz, a są tacy co będą nadal twierdzić że ze Statoil albo innych stacji paliwo jest lepsze bo z zagramanicy zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

W całej tej dyskusji nie padło rozwiązanie przedstawionego problemu:

Dwa nowoczesne diesle: Ford 2.0 TDCI (Common Rail) i Skoda 1.9 TDI (pompowtryski).

Oba w doskonałym stanie technicznym, oba tankowane na tej samej stacji i garażowane pod blokiem.

W pierwszym zapycha się filtr paliwa, w drugim nie.

Dlaczego ?

Różne gęstości filtra ?

Różnica w czułości silników na ciśnienie w układzie zasilania ?

Napisano

> Ja to wiem, Ty to wiesz, a są tacy co będą nadal twierdzić że ze Statoil albo innych stacji paliwo

> jest lepsze bo z zagramanicy

Co nie zmienia faktu, ze paliwa za zachodnią granicą są lepsze co wielu naszych kierowców już stwierdziło ..... sick.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.