Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

No i Croma nie odpaliła.... Wymiana akumulatora

Featured Replies

Napisano

Po tygodniu stania w garażu wczoraj podszedłem wieczorem i niestety sick.gif rozładowany akumulator czacha.gif po 15 minutach ładowania prostowniczkiem 4 A zapaliła bez problemów wink.gif auto wyprodukowane 2007 paźdzernik, akumulator pewnie z połowy roku więc już czas...

Miałem nadzieje, że tą zimę jeszcze wytrzyma ale widzę że już się kończy... trzeba będzie się rozejrzeć za akumulatorkiem, pewnie będzie Varta bo inne maja fatalne opinie... w Stilo miałem Centre future ale teraz tak źle o niej piszą.... Może jakiś większy zapodam confused.gif macie jakieś typy?

Napisano

A ja polecam Topla lub Yuasa, chociaż Varta też warta uwagi.

Napisano

w GP miałem Boscha Silvera, do Cromy też taki kupiłem.

Napisano
  • Autor

> zap silver albo varta silver

> chyba ze chcesz isc w agm

No właśnie bardzo dobre opinie ma ZAP .... polska fabryka ale równie dobrze piszą o Autocraft .... i te akumulatory sa tanie Ca/Ca...az mnie korci wink.gif

Napisano

> No właśnie bardzo dobre opinie ma ZAP .... polska fabryka ale równie dobrze piszą o Autocraft ....

> i te akumulatory sa tanie Ca/Ca...az mnie korci

w piatek bedzie tydzien od zakupu zapa silver, jeszcze nie padl grinser006.gif

Napisano

Po 4,5 latach zywotu aku rozpoczal wedrowke do krainy wiecznych pradow. Tuz przed mrozami odpalily kontrolki ABS i ASR z powodu odciecia zasilania przy odpalaniu. Tego samego dnia pojechalem do serwisu aku, aby zmierzyc jego skutecznosc rozruchowa. Okazalo sie, ze przy obciazeniu napiecie zeszlo do 7,6V - wymiana.

W gabarycie 315x175x190mm byl tylko Moll-Batterien 85A/710A EN/430Ah DIN za 500PLN. Stary Magneti Marelli 90Ah/440Ah DIN/720A EC.

Drugi kandydat Bosch S5 315x175x175mm 85A/800A EC troche za niski do wanienki no i 580PLN.

Wzialem Molla - kreci jak szalony. Rozrusznik nie namysla sie co ma robic i moj wniosek o rozruch rozpatruje natychmiast smile.gif

Napisano

a zlustrowal date produkcji? zlosnik.gif bo moll ma manie slania na pl starych aku, sam mialem molla przez 11mcy i aku byl kupiony w 2011.03 a produkcje mial w 2010.03 grinser006.gif

poza tym nowe ceny na 2012 za molla to przesada no.gif

Napisano
  • Autor

> W gabarycie 315x175x190mm byl tylko Moll-Batterien 85A/710A EN/430Ah DIN za 500PLN. Stary Magneti

> Marelli 90Ah/440Ah DIN/720A EC.

> Drugi kandydat Bosch S5 315x175x175mm 85A/800A EC

Hmm wydawało mi się ze mam 275 mm akumulator.... musze to sprawdzić..

Wypełnia tobie cała przestrzeń w tym pudełku/pojemniku ?

Napisano

> a zlustrowal date produkcji? bo moll ma manie slania na pl starych aku, sam mialem molla przez

> 11mcy i aku byl kupiony w 2011.03 a produkcje mial w 2010.03

> poza tym nowe ceny na 2012 za molla to przesada

Nawet nie sprawdzalem szczerze mowiac. Kupujac w zniwa bateryjne chyba oczekiwalbym swiezynki. Sprawdze dzis z ciekawosci.

Napisano

> Hmm wydawało mi się ze mam 275 mm akumulator.... musze to sprawdzić..

> Wypełnia tobie cała przestrzeń w tym pudełku/pojemniku ?

Wiekszosc producentow w swoich katalogach FUTURA, ZAP, mowi ze gabaryty 278x175x(175 lub 190). BOSCH mowi nawet 242x175x190. Wtedy wszystkie maja pojemnosci max 77Ah, choc prady sa OK okolice 770A EN....

Wanienka jest wypelniona na maksa i pasuje idealnie aku w rozmiarze 315.

Napisano
  • Autor

> Wanienka jest wypelniona na maksa i pasuje idealnie aku w rozmiarze 315.

A u mnie jest przeraw - jakiś plastyk od dołu wchodzi .... aku oryginał.

Napisano

> Nawet nie sprawdzalem szczerze mowiac. Kupujac w zniwa bateryjne chyba oczekiwalbym swiezynki.

> Sprawdze dzis z ciekawosci.

zlookaj, ja swojego molla m3 sprzedalem po 11mcach userowania, ale jak na chwile obecna gadalem z dostawcami to mowiono mi o przypadkach wpychania na sile starych aku przy nowych dostawach

Napisano
  • Autor

Wiec po wnikliwym zapoznaniu sie z możliwościami akumulatorów wykonanych w technologi AGM np:

Akumulator 75Ah 1125A Optima AGM YTS 5.5

Producent: Varta

Napięcie: 12V

Pojemność: 75Ah

Prąd rozruchowy: 975A (-18°C) / 1125 (-0°C)

cena: 999,00zł (w tym 23% VAT)

Wybrałem to zlosnik.gif

Akumulator AUTOCRAFT 85Ah

Typ: 85 Ah

Prąd rozruchu: 780 A (normy EN)

Wymiary:

Długość: 310

Szerokość: 175

Wysokość: 190

Cena z vat: 279,00zł

Dlaczego:

+ Ma bardzo dobre opinie użytkowników w tym z tego forum

+ Jest produkowany w Polsce

+ Ma 2 letnia gwarancję

+ Ma ogromny zapas pojemności i prądu rozruchowego - jest znacznie większy niż obecny wypełni cała skrzynkę

+ Ma rewelacyjna cenę ( gdybym wybrał 75Ah to tylko 215 zł )

+ jest czarny wiec nie będzie mnie razić "kolorami" pod maska zlosnik.gif

Ma wytrzymać 4 lata w aucie - taki jest plan i powinien to zapewnić

Co mnie odstraszało:

- nie posiada wskaźnika naładowania ( w stilo mimo, ze miałem centre future skorzystałem z niego raz...

-/+ ma zwykłe koreczki więc można dolać wody - sprawdzić poziom elektrolitu

- nie jest markowy ( ale naczytałem się o tych markowych z napięciem spoczynkowym w granicy 12,5 v .... mój padający ma obecnie po 2 dniach stania auta 12,25 V a nowy powinien mieć 12,8 V ) oraz o reklamacjach Centry Futura ( miałem w Stilo i byłem bardzo zadowolony ) i Boscha Silvera... a nawet Varty ( ale tej jest najmniej .... )

Napisano
  • Autor

No proszę gdzie mnie ciągnie na starość... zlosnik.gif

Ciekawe czy AMG daje akumulatory AGM zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

wink.gif

I wreszcie wymieniłem mojego Magnetti Marelli na Autocrafta ... w ciągu tygodnia Cromcia 3 razy mi nie odpaliła sick.gif ( wystarczyło 10 minut ładowania i od dotkniecia paliła... ) raz podratował ją stary golf II ....teraz powinno być dobrze smile.gif

Akumulator 85 Ah ( Prawy Plus ) pasuje idealnie do Cromy - mogę polecić - wszystkie mocowania, kable, zaciski, dodatkowe śrubki do ustawiania bezpieczników wkrecane w akumulator pasują idealnie- skrzynka wypełniona do końca ( w poprzednim miałem wstawkę plastykowa która trzeba było wyjąć... po wymianie standardowo należy nauczyć szyby ( wszystkie po kolei opuścić w dół i przytrzymać z 3 sekundy a następnie podnieść do góry i przytrzymać 3 sekundy )

Należy wyciągnąć zaślepkę odpowietrznika z akumulatora... zgodnie z instrukcją

Zobaczymy ile wytrzyma ... oby tyle co oryginał niewiem.gif

285758558-akumulator1.jpg

Widać czerwoną zatyczkę u góry do wyciągnięcia - odpowietrzenie

285758558-akumulator2.jpg

Napięcie na biegu jałowym

285758558-akumulator3.jpg

post-15502-14352515555194_thumb.jpg

Napisano

> zlookaj, ja swojego molla m3 sprzedalem po 11mcach userowania, ale jak na chwile obecna gadalem z

> dostawcami to mowiono mi o przypadkach wpychania na sile starych aku przy nowych dostawach

Mam na jednym z czopów aku wybite 49/11 (dwie cyfry jedna nad druga). Nie wiem jaka metode ma MOLL na oznaczanie daty produkcji, ale moze byc 49 tydzien 2011 - znaczy swiezynka. Jezeli jest inaczej, to data jest pod plytka bezpiecznikowa i nie bede rozbebeszal......

Napisano
  • Autor

Trochę km zrobiłem i muszę przyznać, że jestem bardzo miło zaskoczony smile.gif auto zapala znacznie lepiej na tym akumulatorze, ja nie pamiętam aby kiedykolwiek tak łatwo zapalał ten silnik u mnie ( mam autko dwa lata ) praktycznie trwa to teraz ułamki sekund a zapalam standardowo na włączonych światłach zlosnik.gif rozrusznik kręci jak oszalały zlosnik.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

Mam pytanie do użytkowników wersji z silnikiem 2.4 Tam jest sporo elektryki - jakie macie akumulatory w swoich autach. Szukałem jakiegoś o parametrach ponad 90Ah ale nie znalazłem takiego, który by się zmieścił do wanienki. Skończyło się na Autocrafcie jak u Liska. Ciekawe jak długo pociągnie w moim aucie.

Napisano
  • Autor

> takiego, który by się zmieścił do wanienki. Skończyło się na Autocrafcie jak u Liska. Ciekawe

> jak długo pociągnie w moim aucie.

Pamięntaj o wyciągnięciu czerwonej zaślepki odpowietrznika z boku akumulatora !!!

Napisano

Wyciągnięta. Zieje czarną dziurą wink.gif Jeszcze mam plan sprawdzić parametry alternatora, bo albo mam 88A albo 150A. Oczywiście wolałbym ten mocniejszy.

Napisano

Oznaczenia jak cosik

Denso DAN936 - 150A (OE 50500728)

Hella 8EL 738 212-301 - 150A

Nie ma mniejszego niż 150A

Napisano
  • Autor

> Oznaczenia jak cosik

> Denso DAN936 - 150A (OE 50500728)

> Hella 8EL 738 212-301 - 150A

> Nie ma mniejszego niż 150A

Wydaje się mi, że były 120A

Napisano

Nie wiem patrzylem w tecdocu , btw denso 2szt w Intercarsie macie detal koło 870zl w razie czego wink.gif

Napisano

> Oznaczenia jak cosik

> Denso DAN936 - 150A (OE 50500728)

> Hella 8EL 738 212-301 - 150A

> Nie ma mniejszego niż 150A

Ty masz pewno to info? Skąd to wiesz? Byłoby fajnie mieć od razu 150A na pokładzie...

Napisano
  • Autor

> Ty masz pewno to info? Skąd to wiesz? Byłoby fajnie mieć od razu 150A na pokładzie...

Dla Cromy MJTD 2,4 ... 200 KM był alternator największy o oznaczeniach: 88/150 A ...

Dla pozostałych od 70 A

To poniżej dotyczy 150 KM 1,9 MJTD

285906718-150KM.JPG

post-15502-14352516171351_thumb.jpg

Napisano

Mój akumulator Autocraft też za korki cel gładkie, jak gdyby zaślepione na stałe. Czy to oznacza, że nie da się wymontować celem uzupełnienia elektrolitu?

Napisano
  • Autor

> Mój akumulator Autocraft też za korki cel gładkie, jak gdyby zaślepione na stałe. Czy to oznacza,

> że nie da się wymontować celem uzupełnienia elektrolitu?

Dokładnie.... bezobsługowy sick.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

> Dokładnie.... bezobsługowy

Próbowałeś otworzyć cele w tym Autocrafcie? Jak mam podładować akumulator, skoro nie da się otworzyć korków? Niby mam automatyczny prostownik, ale nikt mi nie zagwarantuje, że akumulator nie eksploduje.

Napisano
  • Autor

> Próbowałeś otworzyć cele w tym Autocrafcie?

Nie

>Jak mam podładować akumulator, skoro nie da się

> otworzyć korków? Niby mam automatyczny prostownik, ale nikt mi nie zagwarantuje, że akumulator

> nie eksploduje.

Jest odpowietrzenie z boku - oryginalnie zatkane czerwoną zaślepką którą trzeba zdjąć... potem już nic nie zdejmujesz... korków nie można otwierać- przynajmniej takie mam info od producenta...

Nic sie nie bój... akumulator jest ładowany w aucie prądem udarowym - alternator do 120 A ...a nawet i rozładowywany prądem udarowym przez rozrusznik kilkaset A i nic się nie dzieje wink.gif

Nie wolno się tylko bawić ogniem w pobliżu

Napisano

OK, no to podładujemy drania bo coś słabowity. W instrukcji też sugerują podładować co jakiś czas przy sporadycznej, względnie miejskiej jeździe.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.