Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Od czego zależy czy ON się pieni przy tankowaniu

Featured Replies

Napisano

Jest taka sprawa. Jeżdżę sobie już ładnych parę lat Stilo w dieslu. Tankowałem na różnych stacjach zazwyczaj do pełna, tak do 2-3 odbicia pistoletu. Dalej się nie daje bo odbija od razu.

I zawsze było tak że po zatankowaniu wskazówka ilości paliwa jest minimalnie poniżej Full.

Parę razy dla sprawdzenie robiłem tak że poczekałem aż się paliwo 'ułoży' i można było jeszcze trochę podolewać i wtedy wskazówka była na Full.

Rozumiem że sprawa związana jest z pienieniem się oleju przy nalewaniu.

Ale ostatnio kilka razy tankowałem na 'pionierskiej' pierwszej w Polsce w Grodzisku Mazowieckim stacji Momo (w googlu można znaleźć). Jest trochę taniej i jest automatyczna jak Neste. No i na tej stacji po 1-2 odbiciu pistoletu jest Full. Jak spróbuję jeszcze dolać to się już wylewa.

Mniej się pieni? Dlaczego?

Może nowy sprzęt do nalewania (stacja dosyć nowa i mało popularna)? Ale na innych 'nowych' też tankowałem. Hmm hmm.gif

Napisano

> Ale ostatnio kilka razy tankowałem na 'pionierskiej' pierwszej w Polsce w Grodzisku Mazowieckim

> stacji Momo

Trochę OT.

Tez tankuje na MOMO ale zauważyłem, że paliwo potrafi być tam czasami droższe niż na Orlenie.

Podejrzewam, że mają inną "politykę cenową". Zmieniają ceny On-line, a na Orlenie w zależności od dostawy. Już kilka razy się "naciąłem"...

Napisano
  • Autor

> Tez tankuje na MOMO ale zauważyłem, że paliwo potrafi być tam czasami droższe niż na Orlenie.

> Podejrzewam, że mają inną "politykę cenową". Zmieniają ceny On-line, a na Orlenie w zależności od

> dostawy. Już kilka razy się "naciąłem"...

Zgadza się, czasem jest kilkanaście groszy taniej, czasem parę groszy drożej niż na Orlenie. Shella nie wspomnę (chyba że ktoś ma kupon z L zlosnik.gif - wtedy porównywalnie).

Za to mam fakturę od ręki drukowaną w automacie albo mogę sobie ściągnąć ze strony w pdfie i nie muszę stać w kolejce do kasy za tymi co kupują hot-dogi i odpowiadać na pytania obsługi o kartę na punkty i płyn do spryskiwaczy.

Ogólnie przyjemna stacja, dobrze umiejscowiona (dla mnie), szybka obsługa i ma gadające dystrybutory zlosnik.gif

Napisano

Pienienie zależy od składu danego ON, np. BIO nie pieni się prawie wcale ale jest gęstszy

Napisano
  • Autor

> Pienienie zależy od składu danego ON, np. BIO nie pieni się prawie wcale ale jest gęstszy

No dobra ale zakładając że paliwo mają z tego samego źródła co inne stacje (bo chyba żaden zwykły ON nie jest importowany) to czym mogą się te ON różnić (w składzie) między powiedzmy Orlenem a tą stacją? Czy na potrzeby różnych stacji mają różne składy czy dodatki które mogą mieć na to wpływ?

No, chyba że mają BIO a piszą że zwykły ON zlosnik.gif Ale chyba bym wyczuł inną pracę silnika bo CR jest dosyć wrażliwy na jakość paliwa. Tym bardziej w taką pogodę.

-- edit --

A może jeszcze nie opatentowali na tej stacji 'chrzczenia' paliwa tak dobrze jak na innych? zlosnik.gif

Napisano

Dokładnie to Ci nie powiem ale cena paliwa zależy od jego składu/czystości.

Paliwo z większą ilością siarki będzie tańsze niż to "oczyszczone" oczywiście mówimy o zakupie hurtowym bo to co tankujemy na stacji może być nijak do tego co nam "oferują na etykiecie"

Czyli np. w przekonaniu tankujemy superhipercośtam a sprzedawca jest nieuczciwy bo postanowił zrobić więcej i zamówił sobie tanie zwykłe z siarką.

Niestety nie powiem Ci które się pieni bardziej, czy te zwykłe czy te oczyszczone

Napisano

cześć

pienienie się paliwa zależy od składu i prędkości nalewania. spróbuj tankować ciut wolniej

Napisano

> Pienienie zależy od składu danego ON, np. BIO nie pieni się prawie wcale ale jest gęstszy

potwierdzam

może być więcej bioestrów w składzie, lub, zakładając, że paliwo takie jak na innych stacjach, pompa w dystrybutorze podaje je pod niższym ciśnieniem. Wszak im wolniej paliwo się nalewa, tym mniej się pieni. (no ale wtedy nalewający wyczułby, że zatankowanie pełnego baku zajmuje mu dłużej niż zwykle)

Napisano

> cześć

> pienienie się paliwa zależy od składu i prędkości nalewania. spróbuj tankować ciut wolniej

wydaje mi się, że może też zależeć od konstrukcji samego pistoletu. Nie wiem co one tam w sobie mają, ale mogą posiadać jakiegoś rodzaju "sitka" czy coś podobnego, a takie coś może powodować pienienie.

Napisano

> wydaje mi się, że może też zależeć od konstrukcji samego pistoletu. Nie wiem co one tam w sobie

> mają, ale mogą posiadać jakiegoś rodzaju "sitka" czy coś podobnego, a takie coś może powodować

> pienienie.

Ale czasami na tej samej stacji pieni się bardziej lub mniej, na pewno jak się leje wolniej to efekt jest mniejszy ale to trzeba trafić na taką pompę

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.