Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brak kierunkowskazu (tylko lewego)

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie, manetka pracuje normalnie, a lewy kierunek się nie włącza, również nie "cyka", prawy normalnie, awaryjne działają wszystkie.

Auto przez ostatnie dwie doby w ciepłym garażu.

Od czego zacząć - manetki, czy okablowanie do kompa ?

Napisano

> Od czego zacząć - manetki, czy okablowanie do kompa ?

Pod komputer i zobaczyć czy pomruga, obstawiam padnięty przerywacz kierunkowskazów.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Pod komputer i zobaczyć czy pomruga, obstawiam padnięty przerywacz kierunkowskazów.

> Pozdrawiam BAS

Przekaźnik zamontowany jest w pająku - na 99% .... poruszane było to na jednym ze spotów Krakowskich ...

Napisano

> Przekaźnik zamontowany jest w pająku

Do kierunków nie ma żadnego przerywacza i przekaźnika, przecież żarówki są kontrolowane przez BC i on je włącza, a manetka tylko daje sygnał do BC.

Napisano

> Do kierunków nie ma żadnego przerywacza i przekaźnika, przecież żarówki są kontrolowane przez BC i

> on je włącza, a manetka tylko daje sygnał do BC.

To BC robi odgłos przekaźnika hmm.gif

Napisano

> Buzer w liczniku.

No to autor wątku ma mały ups bo problem prawdopodobnie leży w BC.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Od czego zacząć - manetki, czy okablowanie do kompa ?

Najprościej będzie podać minus na odpowiedni pin we wtyczce na przełączniku, jeżeli będzie działać to znaczy że przełącznik. Masz raczej 3 możliwości: przełącznik, wtyczka na przełączniku i wtyczka do BC może być brak przejścia z powodu zaśniedziałych pinów.

Napisano

> No to autor wątku ma mały ups bo problem prawdopodobnie leży w BC.

Myślę, że nie dostaje tylko sygnału(masa) z przełącznika, jak działają awaryjne to wyjściami BC steruje prawidłowo

Napisano

> Myślę, że nie dostaje tylko sygnału(masa) z przełącznika, jak działają awaryjne to wyjściami BC

> steruje prawidłowo

Chcesz powiedzieć, że przełącznik steruje oddzielnie żarówką w przedniej lampie, na przednim błotniku i w tylnej lampie?

IMO to on steruje tym jako całym obwodem, więc jeśli koledze działają dwie z trzech żarówek to problem chyba nie leży w przełączniku.

Zacząłbym od próby wywołania lewego kierunkowskazu z poziomu FES a później sprawdzałbym przełącznik.

Tzn. w moim przypadku(mam FES i komplet kabli) łatwiej mi podłączyć autko pod komputer niż użyć śrubokręta.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Chcesz powiedzieć, że przełącznik steruje oddzielnie żarówką w przedniej lampie, na przednim

> błotniku i w tylnej lampie?

A skąd by wiedział, która spalona.

> IMO to on steruje tym jako całym obwodem,

Nie

> więc jeśli koledze działają dwie z trzech żarówek to

> problem chyba nie leży w przełączniku.

Przecież tak pisze: "a lewy kierunek się nie włącza, również nie "cyka", prawy normalnie, awaryjne działają wszystkie"

> Zacząłbym od próby wywołania lewego kierunkowskazu z poziomu FES a później sprawdzałbym

> przełącznik.

W tym przypadku masz rację, chociaż mam FESa a pewnie wcześniej bym chwycił za śrubokręt, ale myślę że bez tego się nie obejdzie.

Napisano

> A skąd by wiedział, która spalona.

Przełącznik tego nie wie, wie to BC, przełącznik zamyka tylko odpowiedni obwód, co jest interpretowane przez BC.

> Przecież tak pisze: "a lewy kierunek się nie włącza, również nie "cyka", prawy normalnie, awaryjne

> działają wszystkie"

Nie wiem dlaczego, ale ubzdurałem sobie, że działają koledze 2 przednie żarówki a nie działa jedna tylna.

EDIT: Źle przeczytałem temat, zamiast przeczytać "tylko lewego", przeczytałem "tylnego lewego".

W tej sytuacji oczywiście pierwszym podejrzanym będzie przełącznik.

> W tym przypadku masz rację, chociaż mam FESa a pewnie wcześniej bym chwycił za śrubokręt, ale myślę

> że bez tego się nie obejdzie.

Tylko, że dotykanie się do plastików w tych temperaturach...

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Buzer w liczniku.

Czy ten sam buzer odtwarza także inne dźwięki (gong niezapiętego pasa, inne sygnały ostrzegawcze)?

Napisano

> Czy ten sam buzer odtwarza także inne dźwięki (gong niezapiętego pasa, inne sygnały ostrzegawcze)?

Buzer w liczniku jest tylko jeden więc raczej tak. No chyba ze oprócz licznika jeszcze gdzieś jest jakiś inny buzer....

Napisano

> Buzer w liczniku jest tylko jeden więc raczej tak. No chyba ze oprócz licznika jeszcze gdzieś jest

> jakiś inny buzer....

Zapytałem nie bez powodu. Od jakiegoś czasu moje kierunkowskazy działają bezgłośnie a wszystkie inne dźwięki są. Stało się to po odgrzybieniu klimatyzacji. Podejrzewałem, że może piana użyta do odgrzybiania zatkała buzer, ale skoro jest to ten sam co do innych dźwięków to już nie mam pomysłu gdzie szukać usterki.

Napisano

Sygnał kierunków do buzera i strzałek w liczniku jest po lini CAN z BC.

Napisano

> Buzer w liczniku jest tylko jeden więc raczej tak. No chyba ze oprócz licznika jeszcze gdzieś jest

> jakiś inny buzer....

Jeśli ktoś ma oryginalny parktronic to jest osobny brzęczyk wtedy.

Napisano

> Sygnał kierunków do buzera i strzałek w liczniku jest po lini CAN z BC.

Strzałki działają, nie ma tylko "cykania przekaźnika". Ani egzaminer, ani FES żadnych błędów nie znalazł.

Napisano

To znaczy, że coś zegary nie dają buzerowi sygnału cykania, jak buzer sprawny, ponieważ inne funkcje buczą.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Nie było mnie w domu i przed wyjazdem sprawdziłem tylko elektrycznie manetkę - sprawna (na wtyczce pod kierownicą daje zwarcie na odpowiednich pinach).

Wróciłem do domu i (...) wskaźniki się nie palą. Czytałem wątek kolegi Grzegorza i doradźcie które wtyczki warto rozłączyć, wyczyścić, poruszać przed demontażem wskaźników, ewentualnie które bezpieczniki

• 4 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Odświeżam temat, bo odłączenie i demontaż wskaźników i ponowny montaż pomogły na ... 4 miesiące.

Dziś znów lewy kierunek umarł.

Chcę bardziej metodycznie zaanalizować temat.

Czy ktoś wie którędy i dokąd idą kable od manetek, bo łączą się pod osłoną kolumny kierownicy (tam je ostatnio sprawdzałem) i dalej trop mi się urwał, elearn też nie pomógł

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.