Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymieniona listwa i teraz czasem gaśnie na wolnych obrotach.

Featured Replies

Napisano

Pacjent jak w opisie - Fiat Bravo 1,6 z sekwencyjną instalacją z DT-Gas System.

Instalacja założona jakieś 6 lat temu przy 60 tys. km na liczniku, aktualny stan licznika prawie 210 tys.

Do tej pory nie miałem z instalacją większych problemów. Raz poszło mi kolanko w przewodach chłodniczych przy reduktorze.

Ostatnio jednak coraz częściej na wolnych obrotach silnik nierówno pracował. Wizyta u gazownika i diagnoza "wymiana listwy wtryskowej". Pomyślałem - spoko, w sumie auto zrobiło na poprzedniej prawie 150 tys. miała prawo paść.

Na listwę trzeba było poczekać, bo podobno jakaś nietypowa. W końcu dotarła, chyba po dwóch tygodniach. Po montażu zaczęły się jednak drobne problemy.

Auto czasem po jeździe przy np. podjeżdżaniu do skrzyżowania i wysprzęgleniu potrafiło zgasnąć. Nie robi się tak za każdym razem, ale tylko od czasu do czasu. Szczególnie nasila się gdy przez dłuższą chwilę jadę na wyższych obrotach z dużą prędkością i potem muszę się zatrzymać np. na światłach. Obroty potrafią spaść przez moment do 500 i czasem tylko zatrzęsie silnikiem, a czasem jednak zgaśnie.

Byłem już dwa razy u gazownika, coś tam poustawiał. Objawy się zmniejszyły, ale jednak jeszcze powracają. Ostatnio podłączył komputer i wsiadł ze mną do samochodu, ja prowadziłem on obserwował wskazania, auto jak na złość ani razu nie zachowało się w ten sposób. Coś poustawiał "na czuja", jest trochę lepiej, ale nadal przynajmniej raz dziennie potrafi mi zgasnąć, najczęściej w takich okolicznościach jak opisuję.

Inna sprawa, której wcześniej ze względu na warunki pogodowe nie zauważyłem (było ślisko i człowiek jeździ spokojnie), to przy obciążeniu (na 3, 4 i 5 biegu) w okolicach 3 tys. obrotów, silnikiem delikatnie poszarpuje. Nie wiem, czy te dwie sprawy łączyć.

Auto ma nowe świece i kable (wymienione razem jakieś 5 tys. km temu).

Co byście sugerowali?

Napisano

> Pacjent jak w opisie - Fiat Bravo 1,6 z sekwencyjną instalacją z DT-Gas System.

> Instalacja założona jakieś 6 lat temu przy 60 tys. km na liczniku, aktualny stan licznika prawie

> 210 tys.

> Do tej pory nie miałem z instalacją większych problemów. Raz poszło mi kolanko w przewodach

> chłodniczych przy reduktorze.

> Ostatnio jednak coraz częściej na wolnych obrotach silnik nierówno pracował. Wizyta u gazownika i

> diagnoza "wymiana listwy wtryskowej". Pomyślałem - spoko, w sumie auto zrobiło na poprzedniej

> prawie 150 tys. miała prawo paść.

> Na listwę trzeba było poczekać, bo podobno jakaś nietypowa. W końcu dotarła, chyba po dwóch

> tygodniach. Po montażu zaczęły się jednak drobne problemy.

> Auto czasem po jeździe przy np. podjeżdżaniu do skrzyżowania i wysprzęgleniu potrafiło zgasnąć. Nie

> robi się tak za każdym razem, ale tylko od czasu do czasu. Szczególnie nasila się gdy przez

> dłuższą chwilę jadę na wyższych obrotach z dużą prędkością i potem muszę się zatrzymać np. na

> światłach. Obroty potrafią spaść przez moment do 500 i czasem tylko zatrzęsie silnikiem, a

> czasem jednak zgaśnie.

> Byłem już dwa razy u gazownika, coś tam poustawiał. Objawy się zmniejszyły, ale jednak jeszcze

> powracają. Ostatnio podłączył komputer i wsiadł ze mną do samochodu, ja prowadziłem on

> obserwował wskazania, auto jak na złość ani razu nie zachowało się w ten sposób. Coś

> poustawiał "na czuja", jest trochę lepiej, ale nadal przynajmniej raz dziennie potrafi mi

> zgasnąć, najczęściej w takich okolicznościach jak opisuję.

> Inna sprawa, której wcześniej ze względu na warunki pogodowe nie zauważyłem (było ślisko i człowiek

> jeździ spokojnie), to przy obciążeniu (na 3, 4 i 5 biegu) w okolicach 3 tys. obrotów,

> silnikiem delikatnie poszarpuje. Nie wiem, czy te dwie sprawy łączyć.

> Auto ma nowe świece i kable (wymienione razem jakieś 5 tys. km temu).

> Co byście sugerowali?

zresetowac autoadaptacje silnika

ustawic instalacje od zera

Napisano
  • Autor

> zresetowac autoadaptacje silnika

> ustawic instalacje od zera

Mam to zasugerować gazownikowi? smile.gif

Napisano

> Mam to zasugerować gazownikowi?

jesli samemu nie grzebiesz to tak , ale po tym co piszesz to nie moze sobie nie poradzic ale walcz smile.gif

Napisano

Po 150tyś. przebiegu niech zerknie też jak sobie radzi reduktor (czy ciśnienie gazu nie spada za bardzo).

Napisano

Zdejmij na próbę wężyk podciśnieniowy z reduktora i zaślep jakąś śrubką. Jak pomoże, to reduktor puszcza gaz podciśnieniem.

Napisano
  • Autor

> Zdejmij na próbę wężyk podciśnieniowy z reduktora i zaślep jakąś śrubką. Jak pomoże, to reduktor

> puszcza gaz podciśnieniem.

Dzięki za sugestie. Trochę mnie to przeraża, ale jeśli kolejna próba ustawienia zawiedzie, to będę musiał coś z tym zrobić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.