Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

tylny spryskiwacz

Featured Replies

Napisano

Wszyscy pisza o usterkach w uno, a umnie po 3 latach tak sam z siebie zaczal dzialac tylny spryskiwacz. Jak to mozliwe icon_eek.gif

Napisano

> Wszyscy pisza o usterkach w uno, a umnie po 3 latach tak sam z siebie

> zaczal dzialac tylny spryskiwacz. Jak to mozliwe

Elementy w uniaku muszą swoje przepracować ok.gif

U jednych najpierw działają, a później przestają, a u ciebie odwrotnie zlosnik.gif

Napisano

> Wszyscy pisza o usterkach w uno, a umnie po 3 latach tak sam z siebie

> zaczal dzialac tylny spryskiwacz. Jak to mozliwe

na wezyku idacym od spryskiwacza jest takie male czarne ustrojstwo. nie wiem jak to sie nazywa ale to pewnie jest przyczyna twojej usterki. wez to zdejmij, przeczysci i zaloz. u mnie mialem to samo. silniczek pompki dzialal a nic na szybe nie lecialo.

przeczyscilem to male cos i bylo gites

Napisano

> na wezyku idacym od spryskiwacza jest takie male czarne ustrojstwo.

> nie wiem jak to sie nazywa ale to pewnie jest przyczyna twojej

> usterki. wez to zdejmij, przeczysci i zaloz. u mnie mialem to

> samo. silniczek pompki dzialal a nic na szybe nie lecialo.

> przeczyscilem to male cos i bylo gites

a czy moglbys pokazac w ktorym konkretnie miejscu (bo wezyk jest dlugi wink.gif ) i zaznaczyc o jakie ustrojstwo ci chodzi? wink.gif

bo mi tez nie leci nic na tylnia szybie frown.gif

Napisano

> a czy moglbys pokazac w ktorym konkretnie miejscu (bo wezyk jest

> dlugi ) i zaznaczyc o jakie ustrojstwo ci chodzi?

> bo mi tez nie leci nic na tylnia szybie

U mnie ten sam numer wystąpił, ale nie fatygowałem się jeszcze, żeby to usuwać, apropos czy wiecie może jaki jest koszt zakupu nowego silniczka do tynej wycieraczki?? Mój silniczek jest padnięty i szukam czegoś taniego żeby wycieraczka działała.

Napisano

a mnie pekł wezyk od tylniego spryskiwacza angryfire.gif przy samej podsufitce.. zeby.GIF starałęm sie to pokleic poxipolem ... ale niewyszło zas sie rozlazło... beksa.gif a niemama zabardzo czasu zeby cały sufit sciągac zeby wezyk na nowo pociągnac... smile.gif albo dosztukowac smile.gif a ile by kosztował własnie taki wąz....?? i silniczek wycieraczki raz dziaął raz nie.. angryfire.gif czasami ruszy sie troche i zaraz zatrzymuje w połowie szyby... wrrr.gif co moze byc tego przyczyna....?? niewiem.gif

Napisano

> a mnie pekł wezyk od tylniego spryskiwacza przy samej podsufitce..

> starałęm sie to pokleic poxipolem ... ale niewyszło zas sie

> rozlazło... a niemama zabardzo czasu zeby cały sufit sciągac

> zeby wezyk na nowo pociągnac... albo dosztukowac a ile by

> kosztował własnie taki wąz....?? i silniczek wycieraczki raz

> dziaął raz nie.. czasami ruszy sie troche i zaraz zatrzymuje w

> połowie szyby... co moze byc tego przyczyna....??

Zardzewnialy trzpien ok.gif

Rozebrac, przeczyscic i gra ok.gif

Napisano

> a czy moglbys pokazac w ktorym konkretnie miejscu (bo wezyk jest

> dlugi ) i zaznaczyc o jakie ustrojstwo ci chodzi?

> bo mi tez nie leci nic na tylnia szybie

fakt... moglem sprecyzowac dokladniej grinser006.gif to to male cos to takie cos co przepuszcza plyn tylko w jedna strone. taki zaworek blokujacy cofanie sie plynu

zamontowane jest na wezyku zaraz przy pompce spryskiwacza pod zbiornikiem z plynem. tak na odleglosci 10-15cm od zbiornika

z tego co pamietam to pompka do tylnej szyby to jest ta z lewej strony zbiornika jak sie otworzy maske. trzeba odpiac wezyk (od razu trzeba podstawic jakies naczynie bo plyn zleci no chyba ze zbiornik jest pusty) nastepnie wyczepic to male cos. kurcze, nie wiem jak to sie nazywa. w kazdym bardz razie jest male i czarne smile.gif

jak sie to zdemontuje to mozna dmuchnac w ustami w celu sprawdzenia przepustowosci. w jedna strone powinno ladnie powietrze przeleciec w druga zas nie (narysowana jest strzalka przeplywu i tak trzeba pozniej to zalozyc)

jesli nie leci (tak bylo u mnie) to za pomoca scyzoryka otworzylem to male ustrojstwo i przeczyscilem. pomoglo.

jak nie zlokalizujesz to pojde do auta z aparatem i zrobie temu czemus zdjecie, bo glupio mi tlumaczyc o czyms czego sam nie moge nazwac smile.gif

EDIT: znalazlem na dysku jakies zdjecie gdzie to widac. zazaczylem na zolto to to male cos co pewnie jest przyczyna ze nie leci plyn. u mnie umiescilem go akurat na gorze zbiornika bo zrobilem sobie przedluzke wezyka zlosnik.gif oryginalnie umieszczone to to male cos jest gdzies pod zbiornikiem oczywiscie na przewodzie gumowym i tam trzeba tego szukac. ale przynajmniej jak to cos mniej wiecej wyglada i jakiej wielkosci jest grinser006.gif

276265327-ustrojstwo.JPG

post-38339-1435246752271_thumb.jpg

Napisano

> fakt... moglem sprecyzowac dokladniej to to male cos to takie cos

> co przepuszcza plyn tylko w jedna strone. taki zaworek blokujacy

> cofanie sie plynu

jest to zawór zwrotny smile.gif u mnie tego już nie ma , chciałem uniakowi wla c dobrego płynu i dostał płyn z BP - trochę się zdziwiłem jak następnego dnia rano zbiornik był pusty - w zaworku zwrotnym rozpuściła się guma i wszystko wypłyneło na skrzynię biegów boje_sie.gif - jedyna wada braku tego zaworku to że trzeba trochę dłużej przytrzymac dzwignię aby płyn zaczął leciec

pozdr

Napisano

> jest to zawór zwrotny

bow.gif tego slowa mi brakowalo grinser006.gif

> u mnie tego już nie ma , chciałem uniakowi

> wla c dobrego płynu i dostał płyn z BP - trochę się zdziwiłem

> jak następnego dnia rano zbiornik był pusty - w zaworku zwrotnym

> rozpuściła się guma i wszystko wypłyneło na skrzynię biegów -

> jedyna wada braku tego zaworku to że trzeba trochę dłużej

> przytrzymac dzwignię aby płyn zaczął leciec

> pozdr

waytogo.gifwaytogo.gif zgadza sie. mozna to dziadostwo wyjac. chodzi o to ze normalnie jak sie sinknie na szybe tylna to ten zaworek jest po to zeby plyn zostal w wezyku. zeby plyn sie tam zatrzymal i nie wracal do zbiornika. tak zeby nie trzeba bylo czekac jak pompka przpompuje na nowo plyn przez cala dlugos samochodu az do szyby. bo gdy tego nie ma to pryskajac na szybe przednia wyciagany jest plyn z wezyka ktrory prowadzi do tylnej szyby.

ot takie wytlumaczenie sensu istnienia tego zaworka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.