Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dylemat: laguna II PhII z 1,9dci/120KM czy 2,0T/~170KM

Featured Replies

Napisano

Witam

Szukam dla żony czegoś w zastępstwo passata. Ma być na mega wypasie i dość szybkie. Ekonomia w rozumieniu spalanie, to sprawa mniej istotna, natomiast koszty utrzymania to temat jak najbardziej ważny.

Więc poszukuje obiektywnej opinii: 1,9dci czy 2,0T?

Kryterium to koszty utrzymania samego auta uwzględniając awaryjność. W obu przypadkach mowa o autach z przebiegami 170kkm-230kkm.

Zawieszenie i wyposażenie będzie to samo więc temat krąży wokół silnika i przeniesienia napędu.

Czy dwumas/wtryski w dci są wystarczająco awaryjne aby nie kupować dci? Czy turbo w 2,0T to wydumka i lepiej pozostać przy dieslu?

Jeśli ktoś ma ochotę to zapraszam do wyrażenia swojej opinii. 20.GIF

Napisano

> Witam

> Szukam dla żony czegoś w zastępstwo passata. Ma być na mega wypasie i dość szybkie. Ekonomia w

> rozumieniu spalanie, to sprawa mniej istotna, natomiast koszty utrzymania to temat jak

> najbardziej ważny.

> Więc poszukuje obiektywnej opinii: 1,9dci czy 2,0T?

> Kryterium to koszty utrzymania samego auta uwzględniając awaryjność. W obu przypadkach mowa o

> autach z przebiegami 170kkm-230kkm.

> Zawieszenie i wyposażenie będzie to samo więc temat krąży wokół silnika i przeniesienia napędu.

> Czy dwumas/wtryski w dci są wystarczająco awaryjne aby nie kupować dci? Czy turbo w 2,0T to wydumka

> i lepiej pozostać przy dieslu?

> Jeśli ktoś ma ochotę to zapraszam do wyrażenia swojej opinii.

Czesc Adam smile.gif

Co do 1.9 dci to pewnie wiesz, ze za szybkie niestety nie jest...

U mnie, a w zasadzie u ojca obecnie, dojezdza do 260kkm i sprawuje sie naprawde dobrzeok.gif

Ale jak szukasz czegos na male przebiegi, to IMHO diesla bym odpuscil...

Temat 2.0T badalem jakis czas temu i silnik niezbyt popularny...

Posiada DKZ, ktore lubi niestety pasc, mimo ze to benzyna... Oryginal w ASO ok 4kPLN, zamiennikow brak sick.gif

A nie lepiej zwyklej 2.0 noPB poszukac?

Szalu nie bedzie, ale w miare sie to odpychaok.gif

Pozdrawiam,

Maciej

Napisano
  • Autor

> Czesc Adam....

20.GIF robimy spota w Szanghaju? Koniec marca u mnie to chrl.

Wiesz, szybkość to pojęcie subiektywne, ma być nie wolniej niż w obecnym AVF. To dci 120KM daje podobne wrażenie więc biorę go pod uwagę.

O dwumasie w 2,0T nie wiedziałem crazy.gif To faktycznie dość kluczowa informacja oslabiony.gif

Benzynę wolnossącą trudno znaleźć w wersji previliage czy initiale. to 136KM w 2,0 wystarczy, ale jest ich jak na lekarstwo. 2,0T znalazłem w okolicy.

Napisano

> robimy spota w Szanghaju? Koniec marca u mnie to chrl.

Ja od konca pazdziernika siedze w PLok.gif

Na chwile obecna, nie wiem kiedy i czy w ogole bede w tym roku jechal wink.gif

Latwiej moze byc spotkac sie w Zdunskiej...

> Wiesz, szybkość to pojęcie subiektywne, ma być nie wolniej niż w obecnym AVF. To dci 120KM daje

> podobne wrażenie więc biorę go pod uwagę.

> O dwumasie w 2,0T nie wiedziałem To faktycznie dość kluczowa informacja

> Benzynę wolnossącą trudno znaleźć w wersji previliage czy initiale. to 136KM w 2,0 wystarczy, ale

> jest ich jak na lekarstwo. 2,0T znalazłem w okolicy.

To powodzenia w szukaniu, te 1.9 dci nie sa takie starszne jak opinia i nich... Pod warunkiem, ze serwisowane na biezaco.

Dobrze byloby znalezc takie, gdzie olej bym zmieniany czesciej niz co 30kkm...

Pzdr,

Maciej

Napisano
  • Autor

> To powodzenia w szukaniu, te 1.9 dci nie sa takie starszne jak opinia i nich...

Teraz jak poczytałem o dwumasie w 2,0T to dochodzę do wniosku, że ma ten silnik niewielką przewagę nad dci. Trzeba będzie się nad dci bardziej skupić grinser006.gif

Poszukiwania trwają oslabiony.gif

Napisano

> Teraz jak poczytałem o dwumasie w 2,0T to dochodzę do wniosku, że ma ten silnik niewielką przewagę

> nad dci. Trzeba będzie się nad dci bardziej skupić

> Poszukiwania trwają

A 2.0 dci nie wkladali do LIIPH2? To chyba najlepszy wybor by bylok.gif

Ja to 2.0T tez odpuscilem...

Napisano
  • Autor

> A 2.0 dci nie wkladali do LIIPH2? To chyba najlepszy wybor by byl

Tak, wkładali. Niestety tego też jak na lekarstwo grinser006.gif

Ten silnik mam w mojej LIII, 2,0dci 150KM.

Będę się rozglądał za wersją 1,9dci 130km, podobno bardziej dopracowany niż 120km hmm.gif

Napisano

> Tak, wkładali. Niestety tego też jak na lekarstwo

> Ten silnik mam w mojej LIII, 2,0dci 150KM.

> Będę się rozglądał za wersją 1,9dci 130km, podobno bardziej dopracowany niż 120km

To have funok.gifwink.gif

Napisano

> Tak, wkładali. Niestety tego też jak na lekarstwo

> Ten silnik mam w mojej LIII, 2,0dci 150KM.

> Będę się rozglądał za wersją 1,9dci 130km, podobno bardziej dopracowany niż 120km

jest jeszcze 2.2 Dci które było przed 2.0 w lIIphII. Jak ten samochód po przekroczeniu 60 kkm sypał się trochę to w sumie z silnikiem i skrzynią (A/T) się nic nie działo. Wersja była fajna bo mocno doposażona luxe privligde, która kosztowała więcej niż iniciale bo ojciec nie chciał skóry zlosnik.gif

Napisano

To ten sam silnik. Ma większą moc,ponieważ ma FAP-a. grinser006.gif

Napisano

Mialem LII Ph II 2.0T i porownywalem do jazdy 1.9dCi i 2.2 dCi - przy 2.0T tamte auta stoja w miejscu zlosnik.gif Taka jest okrutna prawda. Dwumasa jest faktycznie jak koledzy pisa i kosztuje okolo 3kPLN (troche ponad), a zamiennikow faktycznie brak, jednak nie slyszalem o przypadku jej nadmiernego padania - moj mial 90kkm jak sprzedawalem, a na forum Laguny kontaktowalem sie z uzytkownikami, ktorzy mieli nalatane ponad 250kkm i DKZ nie wymieniali. Auto jest fajne, naprawde fajnie jezdzi, pali sporo, ale bez szalu - jak nie bedziesz za mocno cisnal to w trasie 7.5 wyskoczy, a w miescie mi sie udawalo zmiescic w 11l. Z rzeczy ktore w LII phII sa podejrzane przy zakupie to zawias oraz drazki i koncowki drazkow kierowniczych (komplet tych drazkow z wymiana i ust. geometrii to jakies 500zl), sprawdz tez elektryke (sprawdz kazdy pstryczek elektryczek) - jak ma ksenony to sprawdz czy dzialaja spryskiwacze, u mnie nie dzialaly (ktos sprytnie celowo rozlaczyl, a ja tak zostawilem bo ma to swoje plusy). Jezeli bedzie elektryczny reczny (chyba wszystkie phII to maja, ale nie jestem pewien, juz po prostu nie pamietam) to obejrzyj klocki z tylu - gazdet jest fajny, ale jak ktos ma zwyczaj ruszania z recznego i jego automatycznego wylaczania (nie recznego) to klocki z tylu zuzywaja sie dosyc szybko (nawet co 30kkm wymiana), tarcze z przodu lubia sie pogiac (u mnie problemu nie bylo, ale duzo watkow o tym czytalem) wiec obowiazkowo rozgrzej je ladnie, a potem hamuj normalnie od 100 do 0 - jak kiera drga to wiedz, ze cos sie dzieje zlosnik.gif Fajna fura byla, zal sie bylo rozstac, ale sie nie miescilismy.

Napisano
  • Autor

> Mialem LII Ph II 2.0T....

Dzięki. Czytałem twoje posty ok.gif

Co do samych bolączek LII to nie jestem zbyt przerażony bo miałem LIIPhI z "najgorszego" ponoc rocznika 2001 i byłem bardzo zadowolony food.gif zaprzeczała obiegowej opinii wożąc mnie po bezawaryjnie po całej Europie. Dlatego też pomysł na LIIPhII dla żony.

DKZ mnie troche zniechęca bo może i faktycznie trwałe, jednak w 7 letnim aucie mogę się liczyć z jego wymianą tongue.gif W rachunku za i przeciw było by ok jesli to koło miało by cenę jak do diesla.

Poszukiwania trwają.

Napisano

> DKZ mnie troche zniechęca bo może i faktycznie trwałe, jednak w 7 letnim aucie mogę się liczyć z

> jego wymianą

zawsze mozesz wlozyc stałe koło idea.gif

M.

Napisano

> zawsze mozesz wlozyc stałe koło

Do 2.0T nie ma zadnego dedykowanego zestawu ze stalym kolem.

Napisano

> Do 2.0T nie ma zadnego dedykowanego zestawu ze stalym kolem.

I co z tego ze nie ma zestawu ? Wstawic bez problemu mozna smirk.gif

M.

Napisano

> Mozna tez zwiazac drutem.

Dokladnie takim samym jak aftermarketowe zestawy ze stalym kolem do DCI idea.gif

M.

Napisano

> Dokladnie takim samym jak aftermarketowe zestawy ze stalym kolem do DCI

> M.

Hint-> 2.0T.

Napisano

> Hint-> 2.0T.

No i co, ze 2.0T ? Zakładasz stałe koło od trafica (770115375) +sprzeglo i wszystko ...

M.

Napisano

> No i co, ze 2.0T ? Zakładasz stałe koło od trafica (770115375) +sprzeglo i wszystko ...

Na koniec wyjatkowo trwala i wytrzymala skrzynia biegow, wszakze dostosowana do pracy bez DKZ, mowi 30.GIFhehe.gif

Napisano

> Na koniec wyjatkowo trwala i wytrzymala skrzynia biegow, wszakze dostosowana do pracy bez DKZ, mowi

taaa... to jest to samo PK6 co w DCI 2.2 czy 2,0GT 225KM czy wlasnie w tych traficach zlosnik.gif Fakt, ze z g**olitu, ale ... U mnie ma nalatane ze 300kkm, teraz jest zalozone stale kolo, wieksze sprzeglo i >>150PS i 360Nm devil.gif Ciekawe czy pierwsza rozsypie sie skrzynia, cze peknie wał hahaha.gif (I IMHO - bardziej bym sie tego obawiał przy braku DKZ)

M.

P.S.

I znowu wracamy do zestawow do DCI - tam sie skrzynia nie rozpada ???

Napisano

> taaa... to jest to samo PK6 co w DCI 2.2 czy 2,0GT 225KM czy wlasnie w tych traficach Fakt, ze z

> g**olitu, ale ... U mnie ma nalatane ze 300kkm, teraz jest zalozone stale kolo, wieksze

> sprzeglo i

> M.

> P.S.

> I znowu wracamy do zestawow do DCI - tam sie skrzynia nie rozpada ???

Ale potrafisz ogarnac, ze nie kazdy chce uprawiac takie druciarstwo, mimo tego, ze lepiej lub gorzej, ale jakos dziala? grinser006.gif

Po cos to DKZ jest i bynajmniej nie dla ozdoby...

Napisano

> Ale potrafisz ogarnac, ze nie kazdy chce uprawiac takie druciarstwo,

Ja u siebie musialem, bo po delikatnym podniesieniu mocy sprzeglo sie zmielilo zlosnik.gif A to , ktore jest teraz, jest po prostu wieksze ok.gif

M.

M.

Napisano

> I znowu wracamy do zestawow do DCI - tam sie skrzynia nie rozpada ???

Slyszalem o kilku przypadkach rozlecenia sie skrzyni - poszly lozyska, a sam osobiscie znam goscia, ktory zalozyl sobie zwykle KZ do wlasnie 1.9 dCi (120KM o ile pamietam, bez modyfikacji), zrobil jakies 30-40kkm i dziwnym trafem polecialy rowniez lozyska, uszczelniacz (to akurat malo grozne, bo wyciek maly, ale byl wymieniony przy okazji zmiany sprzegla i KZ na nowiutki, nie smigany). Wyglada na to, ze PK6 jest konstrukcja dosyc "filigranowa", obliczona na to, ze jest DKZ i moze wytrzymac ze zwyklym KZ, ale nie musi.

Napisano

>Wyglada na to, ze PK6 jest konstrukcja dosyc "filigranowa", obliczona na to, ze

> jest DKZ i moze wytrzymac ze zwyklym KZ, ale nie musi.

ok.gif

M.

P.S.

Mocniejszy program w 2,2DCI potrafi zmielic ta skrzynie po kilku kkm zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.