Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[Astra F] Czy wymieniać już serwo?

Featured Replies

Napisano

Hej,

Mam problem z hamulcami. Pedał głęboko wchodzi (jak mocno nacisnę to stukam nim o podłogę), niby hamuje ale z doświadczenia wiem, że mógłby skuteczniej, czasem łapie wyżej i lepiej (nie wiedzieć czemu). Jak naciskam i puszczam kilkukrotnie (np. tak dla testów) to obroty silnika spadają ale zaraz się wyrównują. Pedał wtedy jakby "sztywnieje" i wolniej wraca do góry. Po chwili po tych testach wszystko wraca do normy. Ogólnie silnik lekko niestabilnie pracuje - szczególnie podczas hamowania silnikiem i nie wiem, czy to nie jest spowodowane zbyt dużymi wahaniami podciśnienia (krokowy ustawia się m. in. na podstawie wartości podawanej przez map sensor). Jest też różnica na plus w skuteczności hamowania i wysokości pedału rano na zimnym silniku po nocnym lub dłuższym postoju. Ate to mija po kilku hamowaniach. Na wyłączonym silniku pedał jest twardy i łapie wysoko. Po podpompowaniu i trzymaniu wciśniętego hamulca uruchamiam silnik, a pedał wpada głebiej.

W związku z tymi objawami zrobiłem już:

Wymiana płynu hamulcowego,

Regeneracja pompy hamulcowej,

Kilkukrotne odpowietrzenie układu,

Wymiana szczęk z tyłu, cylinderków i nasmarowanie oraz odpowiednie ułożenie samoregulatorów,

Wymiana klocków i tarcz z przodu 1,5 roku temu,

Sprawdzałem i nie stwierdziłem żadnych wycieków w układzie,

Wymontowałem wężyk podciśnienia z zaworkiem zwrotnym i sprawdzałem go dmuchając w dwie strony (puszcza powietrze tylko w jedną stronę).

Z układu hamulcowego zostały tylko przewody hamulcowe i serwo. Ręczny łapie max. na 4 ząbek.

Moje pytania brzmią:

Czy ww. objawy wskazują na "niedomagania" serwa, polegające na ucieczce podciśnienia lub wytwarzaniem słabej siły do wspomagania hamowania? Nic nie syczy przy operowaniu hamulcem.

W którą stronę ma być skierowana strzałka na zaworku zwrotnym? W stronę serwa czy w stronę silnika?

Czy na odcinku pedał - puszka serwa jest jakaś regulacja długości tego cięgna (na gwincie)?

Czy można ten bolec w serwie, co popycha tłok pompy hamulcowej wykręcić dalej?

Co o tym myślicie?

Napisano

> Czy ww. objawy wskazują na "niedomagania" serwa

Nie.

> W którą stronę ma być skierowana strzałka

W stronę silnika.

> Czy na odcinku pedał - puszka serwa jest jakaś regulacja długości tego cięgna (na gwincie)?

Jest.

> Czy można ten bolec w serwie, co popycha tłok pompy hamulcowej wykręcić dalej?

Nie, kręcisz od strony pedału.

> Co o tym myślicie?

Objawy wskazują na nieodpowietrzony układ.

Napisano

> Objawy wskazują na nieodpowietrzony układ.

A nie koniecznie. Znam przypadek, że przyczyną takiego zachowania były stare przewody hamulcowe (te elastyczne), puchły przy wzroście ciśnienia.

Napisano

MOje pytanie brzmi: czy korektor siły hamowania, w który niewatpliwie zaopatrzony jest Twoj wóz (korektor tzw "łapowy", innymi słowami, dźwignia korektora jest połączona z belką tylnego zwieszenia), działa poprawnie, nie zacina się, korektor nie ma wycieków? Notoryczna przypadłośc VW Golf III z korektorem tego typu (pedał wpadał głęboko w podłogę)....

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Musiały być bardzo stare .

Hej,

Dzięki za wskazówki i odpowiedzi. Przewody elastyczne z przodu są od "narodzin" auta, czyli od 1999 roku. To chyba można już je nazwać STARE. Czy będzie widać, jak puchną, jeśli ja będę patrzył lub macał je ręką, a ktoś inny będzie operował hamulcem?

Korektor siły hamowania jest na belce z tyłu. Oglądąłem go i żadnych wycieków nie widać, spręzyna nie ma luzu, może trochę te gumki na sprężynach stwardniały ale ogólnie się trzymają. Raczej działą, bo jak jadę z pełnym obciążeniem (5 osób) to hamulec jest trochę lepszy - pewnie właśnie dzięki korektorowi. Robiliście kiedyś takie "macanie" przewodów elastycznych?

Napisano

>Czy będzie widać, jak puchną, jeśli ja będę patrzył

> lub macał je ręką, a ktoś inny będzie operował hamulcem?

Będzie widać. Miałem coś takiego - przy naciskaniu pedału hamulca na przewodzie pojawiała się bańka.

Napisano

> Hej,

> Dzięki za wskazówki i odpowiedzi. Przewody elastyczne z przodu są od "narodzin" auta, czyli od 1999

> roku. To chyba można już je nazwać STARE. Czy będzie widać, jak puchną, jeśli ja będę patrzył

> lub macał je ręką, a ktoś inny będzie operował hamulcem?

> Korektor siły hamowania jest na belce z tyłu. Oglądąłem go i żadnych wycieków nie widać, spręzyna

> nie ma luzu, może trochę te gumki na sprężynach stwardniały ale ogólnie się trzymają. Raczej

> działą, bo jak jadę z pełnym obciążeniem (5 osób) to hamulec jest trochę lepszy - pewnie

> właśnie dzięki korektorowi. Robiliście kiedyś takie "macanie" przewodów elastycznych?

U mnie w Uno nie było widać jak "puchną" jednak po wymianie przewodów i pocięciu ich nożem na odcinki 2cm ZERO prześwitu !!!

A wracając do Astry ma ten sam problem, a zapoczątkowało go cofnięcia tłoczków przy wymianie klocków ham.

Do dziś tego nie rozwiązałem, podobno tylne samoregulatory są temu winne - wpisz w google"astra dziwne halulce" to na stronach elektrody znajdziesz szczegółowo - ja jeszcze u siebie nie patrzyłem - za miesiąc wywalę WSZYSTKO zostanie tylko serwo i pompa a reszta NOWE i musi DZIAŁAĆ bo jak nie to go podpalę cool.gif

Napisano

> Będzie widać. Miałem coś takiego - przy naciskaniu pedału hamulca na przewodzie pojawiała się

> bańka.

Ale wcale nie musi. Przewody elastyczne to nie straszna kasa - zaczął bym od przodu. ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.