Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pnada 1.1 - spalanie?

Featured Replies

Napisano

> wlasnie ... co miasto to inna charakterystyka ruchu... wystarczy by dalo sie nie koniecznie

> szybciej a plynniej pojechac i.... pol litra lekka reka

> mi srednia predkosc z moich miastowych jak wyszla 18 km/h to bylo calkiem niezle

powiedz mi jak spr sobie srednia predkosc?

Napisano

> powiedz mi jak spr sobie srednia predkosc?

w 1,1 odczytywalem z komputerka

a jak nie masz to najprosciej na podstawie przejechanego dystansu i czasu przejazdu tego dystansu v(sr)=s(droga)/t(czas) - i w zaleznosci jakie jednostki przyjmiesz to w takich wyjdzie sr predkosc - przeliczyc to juz chyba nie problem

w 1,2 raz pokusilem sie o zlapanie sredniego spalaniaz trasy z jazdy zgodnie z przepisami (wiec nie koniecznie ekonomicznie) - wyszlo mi 5,1l/100km a potem... szczerze mowiac guzik mnie to teraz obchodzi - leje, jade jak rezerwa sie zaswiece to leje do pelna znowu... efekt zawsze taki sam - ile wleje tyle spali

Napisano

Duże macie to spalanie. U mnie średnio wychodziło cos ponad 6 litrów.

Teraz w O2 z 80 konnym nibysilnikiem mam średnio 6,8l z 20tyś. km. Tylko nogę mam lekką a i w korkach raczej nie stoję, choć z 80% to miasto i dośc krótkie odcinki. smile.gif

Napisano

> Duże macie to spalanie. U mnie średnio wychodziło cos ponad 6 litrów.

> Teraz w O2 z 80 konnym nibysilnikiem mam średnio 6,8l z 20tyś. km. Tylko nogę mam lekką a i w

> korkach raczej nie stoję, choć z 80% to miasto i dośc krótkie odcinki.

i sam sopie udzieliles odpowiedzi - ja znakomita wiekszosc czasu jezdze po miescie i to w porach porannego i popoludniowego szczytu wiec jazda polega zazwyczaj na tym ze ruszasz i stajesz - przejazd odcinka 10 km nieraz nawet 45 minut

1,2 w miescie nie wiem ile mi pali - raz jeden jedyny policzylem z wakacyjnego wyjazdu i srednia z prawie 2 tys km wyszla mi 5,1 - ale oczywiscie 90% to trasa i jazda zgodnie z przepisami (za duzo punktow na koncie :/ )

Napisano

Mi misiek 1.2 (60KM) w lecie pali raczej poniżej 6, a w zimie rzadko przekracza 7l/100. Do pracy mam 12 km w jedną stronę i 15 km z powrotem (na około - mniejsze korki). Pracuję na 3 zmiany, więc tylko jak jadę na 7:00 to stoję w korkach (przejechanie tych 12 km rano to około 30 min.).

Oprócz tego z drugie tyle kilometrów co do pracy wychodzi na jakieś podjazdy, do znajomych, zakupy itp. raczej odcinki max do 30 km w jedną stronę.

Jazda raczej spokojna, ale najwolniejszy nie jestem.

Spalanie w trasie zależy od samozaparcia - można uzyskać <5l/100 jadąc jak emeryt, 5,5-6l to w miarę komfortowa jazda bez spinania się. Najwięcej udało mi się zrobić ~10l/100 na autostradzie.

Zresztą wszystko na motostat zapisuje: LINK

• 2 tygodnie później...
Napisano

Teraz w cyklu miejskim spala mi od 10,5 do 12 l LPG/ 100km. Silnik 1.1. Na trasie pewnie do 8 można zejść...

Napisano

Panda 1,2 60hp Warszawa korki wiadomo godziny poranne i powrót około 21.

Spalanie obojętnie czy zima czy lato w mieście 7-8,5

Napisano

> Panda 1,2 60hp Warszawa korki wiadomo godziny poranne i powrót około 21.

> Spalanie obojętnie czy zima czy lato w mieście 7-8,5

Mnie spala tak samo tylko że gazu grinser006.gif

Napisano

> Teraz w cyklu miejskim spala mi od 10,5 do 12 l LPG/ 100km. Silnik 1.1. Na trasie pewnie do 8

> można zejść...

Trochę dużo, w tych granicach to palił mi Lanos z silnikiem 1,6 :-)

Napisano

> Trochę dużo, w tych granicach to palił mi Lanos z silnikiem 1,6 :-)

Mi auto z silnikiem 1.6 (astra II 16v) paliło latem 12-14 l gazu w mieście, więc spalanie Pandy jest normalne.

Napisano

390km przejechane, 80% z tego za miastem, średnia prędkość wg komputera 67km/h, spalanie 5,74l/100km.

Napisano

> 390km przejechane, 80% z tego za miastem, średnia prędkość wg komputera 67km/h, spalanie

> 5,74l/100km.

Duże spalanie. Inne auto 1,616V megane I 380km śr 65km 5,8l.

• 1 miesiąc później...
Napisano

Mi komputer pokazuje średnie 5.7L/100km. 90% to jazda w mieście, 30km od 6:30 do 7:15 i drugie 30 km od 16:00 do 17:00.