Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Duratec HE 1.8 PFI 125KM - ile powinien palić?

Featured Replies

Napisano

Pewnie jest tu trochę użytkowników takiego silnika.

Mam od dwóch tygodni C-Maxa z tym motorem i zastanawia mnie spalanie - jest wyraźnie wyższe niż się spodziewałem.

Pewnie nie ma sensu porównywać spalania w jeździe, bo miasto miastu nie równe itp., ale np. spalanie w l/h na postoju: u mnie komputer pokazuje 1.1l/h. Trochę dużo, nie? Poprzednio używana przeze mnie Octavia 1.6 w takiej sytuacji pokazywała 0.6-0.7l/h (bez włączonej klimatyzacji).

Jak to jest u Was?

Napisano

> Pewnie jest tu trochę użytkowników takiego silnika.

> Mam od dwóch tygodni C-Maxa z tym motorem i zastanawia mnie spalanie - jest wyraźnie wyższe niż się

> spodziewałem.

> Pewnie nie ma sensu porównywać spalania w jeździe, bo miasto miastu nie równe itp., ale np.

> spalanie w l/h na postoju: u mnie komputer pokazuje 1.1l/h. Trochę dużo, nie? Poprzednio

> używana przeze mnie Octavia 1.6 w takiej sytuacji pokazywała 0.6-0.7l/h (bez włączonej

> klimatyzacji).

> Jak to jest u Was?

u mnie też tyle pokazuje, latem czasem schodziło do 1.0 (bez świateł i oczywiście klimy)

teraz mam tak 1.2, czasem wahnie się na 1.1

tyle że nie mam fabrycznego komputera, a komp dołożony przez gniazdo OBD - turbogauge http://www.leagend.com/viewpro.asp?id=345

aha i spalanie na LPG, ale na noPB nie jest wiele mniejsze, może z 0,1L (komp i tak jest skalibrowany do LPG)

spalanie po Krk, z tym że bez stania w korkach (średnia ok 30-35km/h) mam 10L zimą i 10.5L latem (gaz) wg kompa zimą jest faktycznie ok 10.5-11L (odpalam na noPB)

na trasie udało się zejść do 8L/100km

teraz np z 1000km po krk mam 10.3L ok.gif

ja jestem zadowolony ze spalania, poprzednie auto - astra 1.4 60KM paliła tyle samo

a była o 200kg lżejsza i miała połowę mocy

Napisano

A samej beny ile bedzie pailić lato-zima po duzym miescie.i w trasie.myslałem tez o c-max ale nie wiem bo troche przeszkadza mi ten tunel z wajcha.Ojciec ma 1,8tdci

Napisano
  • Autor

> A samej beny ile bedzie pailić lato-zima po duzym miescie.i w trasie.myslałem tez o c-max ale nie

> wiem bo troche przeszkadza mi ten tunel z wajcha.Ojciec ma 1,8tdci

No jeśli mój egzemplarz nie jest popsuty, to wygląda to tak:

- miasto - średnia wg komputera z 70km: 15l/100, ale średnia prędkość 17kmh i jeżdżenie typu 500m odstawić młodego do przedszkola, potem 2km do pracy.

- trasa: z prędkościami 90-110kmh 8l/100, autostrada 140kmh - około 10l/100

Napisano

albo nie umiesz jeździć, albo podepnij kompa i sprawdź czy wszystko halo z autem zlosnik.gif

Napisano

Spore spalanie.Ja jezdze dosyć wolno. W miescie przynajmniej mieszczę sie w 9l ,tez krótkie odcinki bardzo często 3km ,6km .Trasa zawsze w 5,7-6l, 6,5 z klimą jak jade tak 100km/h.Ale tez auto lekkie 1080kg ,nic nie woże w bagazniku .ostanio mi wyszło trasa 380 km +180km miasto= 7,2l

Napisano

> Mam od dwóch tygodni C-Maxa z tym motorem i zastanawia mnie spalanie - jest wyraźnie wyższe niż się

> spodziewałem.

> Pewnie nie ma sensu porównywać spalania w jeździe, bo miasto miastu nie równe itp., ale np.

> spalanie w l/h na postoju: u mnie komputer pokazuje 1.1l/h. Trochę dużo, nie? Poprzednio

> używana przeze mnie Octavia 1.6 w takiej sytuacji pokazywała 0.6-0.7l/h (bez włączonej

> klimatyzacji).

> Jak to jest u Was?

mój dura też żarł jak radziecki czołg albo nawet trochę więcej, wymieniłem termostat - jak ręką odjął cool.gif

Napisano

Odpowiem bardziej ogólnie ponieważ mam Focusa 1.6TDCi (diesla).

Otóż w mojej firmie jest kilkanaście samochodów, generalnie Fordy i Renault. Nasze spostrzeżenia są takie, że Fordy są pod każdym względem lepsze (głównie mniej awaryjne, mają lepszego kopa, i ogólnie są fajniejsze) ale spalanie Renault mają mniejsze o jakieś 15%. Oczywiście porównuję równorzędne auta (np. Focus 1.6TDCi z Megane 1.5też diesel).

Słyszałem też niestety opinie, że Fordy raczej słabo wypadają pod względem spalania niż np. Renault.

Napisano

> Odpowiem bardziej ogólnie ponieważ mam Focusa 1.6TDCi (diesla).

> Otóż w mojej firmie jest kilkanaście samochodów, generalnie Fordy i Renault. Nasze spostrzeżenia są

> takie, że Fordy są pod każdym względem lepsze (głównie mniej awaryjne, mają lepszego kopa, i

> ogólnie są fajniejsze) ale spalanie Renault mają mniejsze o jakieś 15%. Oczywiście porównuję

> równorzędne auta (np. Focus 1.6TDCi z Megane 1.5też diesel).

> Słyszałem też niestety opinie, że Fordy raczej słabo wypadają pod względem spalania niż np.

> Renault.

weź pod uwagę że porównujesz auto z francuskim sercem grinser006.gif

IMO duratec to bardzo fajny silnik ok.gif

kiedyś na kąciku gazowym była dyskusja i auto podobnie do c-max'a ze stajni GM paliło 1-2L więcej (po Krk)

Napisano

> Oczywiście porównuję

> równorzędne auta (np. Focus 1.6TDCi z Megane 1.5też diesel).

> Słyszałem też niestety opinie, że Fordy raczej słabo wypadają pod względem spalania niż np.

> Renault.

Zdajesz sobie sprawe, ze ten silnik w Focusie jest tak francuzki, jak Renault? Pochodzi z PSA zlosnik.gif

Napisano

> No jeśli mój egzemplarz nie jest popsuty, to wygląda to tak:

> - miasto - średnia wg komputera z 70km: 15l/100, ale średnia prędkość 17kmh i jeżdżenie typu 500m odstawić młodego do przedszkola, potem 2km do pracy.

Jazda na zimnym silniku takich krótkich odcinków na pewno wpływa na zwiększenie spalania - żona Zafirą 1.6 miała średnio 12 litrow.

Ale u Ciebie chyba jest za wysokie !

Napisano

Co prawda nie 1.8 ale mój pokazuje 0.8 - 0.9 l/h.

Jak włacze klime to rośnie do 1.1-1.3 l/h wydaje mi się to dużo.

Napisano

> Co prawda nie 1.8 ale mój pokazuje 0.8 - 0.9 l/h.

> Jak włacze klime to rośnie do 1.1-1.3 l/h wydaje mi się to dużo.

u mnie z klimą to pod 2L podchodziło palacz.gif

a tak normalnie to 1.5-1.8Lph, zależy od obciążenia sprężarki

Napisano
  • Autor

Mam trochę nowsze wyliczenia, po weekendowych podróżach:

- odcinek 40km Łowicz-Stryków, płynna jazda z prędkościami 70-120kmh, średnie spalanie 7.3. Szału nie ma, ale ujdzie ok.gif

- po wjeździe na autostradę i wzrostu prędkości do licznikowych 135-140kmh spalanie na trasie do Poznania wzrosło do 8.8 (z całej trasy). Sporo crazy.gif

Napisano
  • Autor

> albo nie umiesz jeździć, albo podepnij kompa i sprawdź czy wszystko halo z autem

A bo wy na Ślunsku to macie wypaczone rozumienie pojęcia "jazda w ruchu miejskim" zlosnik.gif

Czy to nie Ty kiedyś wrzucałeś zdjęcie z kompa pokładowego, na którym średnia prędkość z trasy do pracy (w ruchu "miejskim") była ~45kmh?

Bo ja tak sobie liczę: jeśli spalanie na postoju jest 1.0-1.1 L/h (i wg tego co tu czytam jest to w miarę normalne), a średnią prędkość po mieście mam rzędu 17kmh, to w moim spalaniu 6L/100 idzie na samo utrzymanie pracy silnika, to gdzie tu jeszcze poruszanie samochodem...

Napisano

> A bo wy na Ślunsku to macie wypaczone rozumienie pojęcia "jazda w ruchu miejskim"

> Czy to nie Ty kiedyś wrzucałeś zdjęcie z kompa pokładowego, na którym średnia prędkość z trasy do

> pracy (w ruchu "miejskim") była ~45kmh?

> Bo ja tak sobie liczę: jeśli spalanie na postoju jest 1.0-1.1 L/h (i wg tego co tu czytam jest to w

> miarę normalne), a średnią prędkość po mieście mam rzędu 17kmh, to w moim spalaniu 6L/100

> idzie na samo utrzymanie pracy silnika, to gdzie tu jeszcze poruszanie samochodem...

ok.gif

ja mam do roboty 25km, jak jest luz to jestem w stanie zajechać za 25-30min, wtedy jest to jazda w cyklu miejskim - spalanie powiedzmy tez 8L/100km

ale jak zaczynają się korki, to mam 60min"jazdy", czyli 30min stania, 0,5L/25km, a to daje 2L na 100km

i już z tych 8L robi się 10L na setkę

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.