Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brava 1.2 80KM - Stag

Featured Replies

Napisano

Witam, przymierzam się do zagazowania padliny (1.2 16V 80KM EOBD)i biorę pod uwagę 2 opcje instalacji:

Stag 300 ISA2, reduktor AC R01, listwa AC W01 czyli jeden z kitów staga - podobno na całość jest 3 lata gwarancji bez limitu kilometrów, ale pewnie jest jakaś gwiazdka, że nie dotyczy niczego grinser006.gif - koszt 2500zł

To samo z listwą Hana to koszt +300zł

Do tego jeszcze 100zl za wlew pod klapką czyli 2600-2900zł za instalkę.

Pytanie czy dołożyć 300zł do listwy Hana czy zaryzykować tą kitową listwę STAGA? W warsztacie twierdzą, że ta listwa AC W01 jest OK.

Drugie pytanie jak powinna wyglądać poprawna procedura strojenia takiej instalacji ? Jazda z lapkiem i jakieś korekty pod obciążeniem?

Widzę, że listwa Hana na allegro to wydatek rzędu ok. 470zl i tu pytanie czy ew. wymiana listwy w przyszłości z tej AC na Hana to jakiś duży problem czy raczej plug&play?

Bo jeśli wymiana jest prosta to nie warto teraz dokładać 300zł bo nawet jak te AC padną po 3 latach to dopłacę tylko ok. 170zł, a będzie nowa listwa zlosnik.gif

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam ok.gif

Napisano

> Do tego jeszcze 100zl za wlew pod klapką czyli 2600-2900zł za instalkę.

Pogięło ich? Stówkę za taki banał?

Napisano
  • Autor

> Pogięło ich? Stówkę za taki banał?

Może, ale podobno gaziarz w miarę renomowany - to się okaże... tongue.gif

Napisano

> Do tego jeszcze 100zl za wlew pod klapką czyli 2600-2900zł za instalkę.

yikes.gifSekwencja BRC w Czakramie kosztuje 2700zł

Napisano

> Może, ale podobno gaziarz w miarę renomowany - to się okaże...

Wkręcana kańcówka czy cały talerz?

Napisano
  • Autor

> Wkręcana kańcówka czy cały talerz?

Jeszcze nie ustaliłem, ale wiem, że do bravy niby zmieści się cała - warto? Czy z przejściówką ? Nie ukrywam, że taki mini zawór wizualnie mi się bardziej podoba - wygląda mniej druciarsko, ale mniej praktyczny bo przejściówkę trzeba wkręcać - co polecacie?

Napisano

> Jeszcze nie ustaliłem, ale wiem, że do bravy niby zmieści się cała - warto? Czy z przejściówką ?

> Nie ukrywam, że taki mini zawór wizualnie mi się bardziej podoba - wygląda mniej druciarsko,

> ale mniej praktyczny bo przejściówkę trzeba wkręcać - co polecacie?

Cała wchodzi z bez problemu. Takie rozwiązanie jest najlepsze, bo najwygodniejsze.

Druciarsko?

pict0439k.jpg

Napisano
  • Autor

> Cała wchodzi z bez problemu. Takie rozwiązanie jest najlepsze, bo najwygodniejsze.

> Druciarsko?

No u Ciebie wygląda całkiem ok - widziałem gdzieś w internecie zdjęcia fuszerki tongue.gif Ciekawe czy zakład się podejmie taką założyć... spineyes.gif

Napisano

Zastanów się jeszcze nad wlewem pod klapką. Osobiście widziałem dwa auta z uszkodzonym lakierem (matowy popękany klar) koło zaworu - wiadomo, lato słońce i nagłe schłodzenie gazem ...

Napisano

> No u Ciebie wygląda całkiem ok - widziałem gdzieś w internecie zdjęcia fuszerki Ciekawe czy

> zakład się podejmie taką założyć...

10 lat temu mi tak założyli. To z kosmosu nie przyleciało zlosnik.gif

Napisano

> Zastanów się jeszcze nad wlewem pod klapką. Osobiście widziałem dwa auta z uszkodzonym lakierem

> (matowy popękany klar) koło zaworu - wiadomo, lato słońce i nagłe schłodzenie gazem ...

Nie strasz. Pół dywizji BBM miało tak wlewy pomontowane i nikt nie miał z tym problemu.

Napisano
  • Autor

> Nie strasz. Pół dywizji BBM miało tak wlewy pomontowane i nikt nie miał z tym problemu.

No to ok.gif

Czekam na jakieś techniczne sugestie co do instalki i strojenia bo trochę się naczytałem, ale ciężko to ogarnąć w kilka godzin i wyciągnąć poprawne wnioski, a mądry jak zwykle będę pewnie miesiąc po zagazowaniu jak już się naumie grinser006.gif

Napisano

Ja jak miałem komarka to zagazowałem go instalką Landi renzo. Może to dziwne ale mam takie wrażenie że z ta istalką nie ma problemów. Aktualnie mam Vectre C z instlaką Omegaz i też nie wiem że mam instalcję. Natomiast może to jest moje wrażenie ale ciągle tu czytam że użytkownicy róznych instalek mają problemy z gazem. Może trzeba na poczatek coś wsadzić wartosciowego a potem odcinać kupony.

Pozdrawiam

Boa

Napisano
  • Autor

> Ja jak miałem komarka to zagazowałem go instalką Landi renzo. Może to dziwne ale mam takie wrażenie

> że z ta istalką nie ma problemów. Aktualnie mam Vectre C z instlaką Omegaz i też nie wiem że

> mam instalcję. Natomiast może to jest moje wrażenie ale ciągle tu czytam że użytkownicy

> róznych instalek mają problemy z gazem. Może trzeba na poczatek coś wsadzić wartosciowego a

> potem odcinać kupony.

> Pozdrawiam

> Boa

Może, aczkolwiek moim zdaniem to wynika z czegoś innego.

Popularne instalacje = mnóstwo instalacji = więcej postów z problemami na forum mimo, że procentowo problemów mają tyle samo co ludzie z "drogimi" instalacjami.

Druga rzecz, że są ludzie dla których auto to tylko narzędzie i nie do końca ważne jak jeździ ważne, że jeździ i oni nie zauważą nawet, że coś lekko jest nie tak, a jakiś tam pasjonat samochodowy będzie się czepiał, że obroty się bujną o 100rpm raz na 15 minut, będzie mierzył wszystkie parametry i sam szukał błędów nawet jak wszystko będzie względnie sprawne grinser006.gif

Napisano

> ... Czekam na jakieś techniczne sugestie co do instalki i strojenia ...

Najpierw trzeba wpisać jaki silnik, cewki i takie tam inne czujniki - ustawienia benzyny i lpg.

Co do strojenia, to najpierw kalibracja, potem zebranie mapy benzyny pod różnym obciążeniem w 3D - takie niebieskie kwadraty, a potem już tylko trzeba włączyć funkcję autoadaptacji. Niestety u mnie z tą funkcją autko wariuje na wolnych obrotach, więc wyłączyłem, ale nie wiem jak będzie u Ciebie. U znajomego działa to dobrze smile.gif

Napisano

>Niestety u

> mnie z tą funkcją autko wariuje na wolnych obrotach, więc wyłączyłem, ale nie wiem jak będzie

A lokalnie nie da się tego wyłączyć czasami? hmm.gif

Napisano

> A lokalnie nie da się tego wyłączyć czasami?

Wiesz co ...

Nie przyglądałem się.

U mnie wolne obroty czasami były ok. przez ok. 15-30s, a potem na przykład w ciągu 15s potrafiły 3 razy spaść do 500 i jak nie zgasł to było dobrze, a jak zgasł to trzeba odpalać ...

Nie wiem czy byłoby to możliwe, żeby wyłączyć autoadaptację na czas np. 2 min, ale co jak stałbym w korku więcej niż 2 min ...

Napisano
  • Autor

> Najpierw trzeba wpisać jaki silnik, cewki i takie tam inne czujniki - ustawienia benzyny i lpg.

> Co do strojenia, to najpierw kalibracja, potem zebranie mapy benzyny pod różnym obciążeniem w 3D -

> takie niebieskie kwadraty, a potem już tylko trzeba włączyć funkcję autoadaptacji. Niestety u

> mnie z tą funkcją autko wariuje na wolnych obrotach, więc wyłączyłem, ale nie wiem jak będzie

> u Ciebie. U znajomego działa to dobrze

Jaki silnik to DOKŁADNIE jest napisane w temacie, a jeśli ktoś po napisie "Brava 1.2 80KM" nie wie co tam siedzi to no.gif

Były 2 wersje 1.2 - stara 82KM i nowa 80KM - nowa ma elektroniczną przepustnicę i kilka zmian (wszystko można wygooglować) wink.gif

Poczytaj o ISA2 na forum LPG... Z tego co dotychczas ludzie to wypróbowali to używać tego można TYLKO podczas strojenia instalacji, a później należy to wyłączyć bo może nieźle nabruździć i będziemy jeździć bardzo bogato, albo o zgrozo bardzo ubogo i w dłuższej eksploatacji coś może popłynąć pomijając fakt, że auto będzie kulawo jeździć... tongue.gif Rzekomo w niektórych samochodach to jako tako działa i takiego armageddonu nie powoduje, że mapy się całkowicie rozjeżdżają natomiast ja wolę nie ryzykować z takim bublem. Podobno jedyna zaleta tego to szybsze wystrojenie instalacji i w tym to bardzo pomaga natomiast później wyłączyć i zapomnieć, że to mamy no chyba, że przez ostatnie kilka miesięcy jakoś diametralnie poprawili firmware w Stagu...

Napisano

> ... Poczytaj o ISA2 na forum LPG...

Musze tam zajrzeć i poczytać ...

> Z tego co dotychczas ludzie to wypróbowali to używać tego można TYLKO podczas strojenia instalacji, a później należy to wyłączyć bo może nieźle nabruździć i będziemy jeździć bardzo bogato, albo o zgrozo bardzo ubogo i w dłuższej eksploatacji coś może popłynąć pomijając fakt, że auto będzie kulawo jeździć... Rzekomo w niektórych samochodach to jako tako działa i takiego armageddonu nie powoduje, że mapy się całkowicie rozjeżdżają natomiast ja wolę nie ryzykować z takim bublem. Podobno jedyna zaleta tego to szybsze wystrojenie instalacji i w tym to bardzo pomaga natomiast później wyłączyć i zapomnieć, że to mamy

Jeździłem z włączoną autoadaptacją i wszystko byłoby ok, gdyby nie wolne obroty.

Muszę dodać, że zawsze, ale to zawsze, lambda oscylowała, więc nie powinno być problemu z mieszanką zbyt bogatą lub zbyt ubogą.

Jakoś nie chcę mi się wierzyć, że w instalacji 4 gen. można jeździć ubogo lub bogato, bo komputer benzyny koryguje tak skład mieszanki żeby sonda oscylowała, no chyba że nie działa, ale wtedy świeci się check ...

U mnie w celach testowych bawiłem się mnożnikiem i komputer benzyny korygował czasy wtrysków na biegu jałowym od ok. 2,7ms do 3,9ms - czyli o około 30% - to bardzo dużo, a check się nie świecił i lambda już po ok. 3-4 sekundach od zmiany mnożnika oscylowała

> ... no chyba, że przez ostatnie kilka miesięcy jakoś diametralnie poprawili firmware w Stagu...

To na pewno. Ostatni firmware jest chyba z grudnia 2011 i w porównaniu do 300 są znaczne różnice - w wystrojeniu też.

Napisano

> Jaki silnik to DOKŁADNIE jest napisane w temacie, a jeśli ktoś po napisie "Brava 1.2 80KM" nie wie co tam siedzi to...

Chodzi mi o to, że w komputerze staga trzeba to wpisać ...

Nie wymagajcie proszę żeby podawać gdzie i co wpisać w komputerze lpg ... biglaugh.gif

Żeby ogarnąć instalację lpg trzeba wiedzieć jakim autem się jeździ, jaki ma silnik, jaką ma cewkę, jaki ma system wtrysku itd. ...

Napisano
  • Autor

> Musze tam zajrzeć i poczytać ...

> Jeździłem z włączoną autoadaptacją i wszystko byłoby ok, gdyby nie wolne obroty.

> Muszę dodać, że zawsze, ale to zawsze, lambda oscylowała, więc nie powinno być problemu z mieszanką

> zbyt bogatą lub zbyt ubogą.

> Jakoś nie chcę mi się wierzyć, że w instalacji 4 gen. można jeździć ubogo lub bogato, bo komputer

> benzyny koryguje tak skład mieszanki żeby sonda oscylowała, no chyba że nie działa, ale wtedy

> świeci się check ...

> U mnie w celach testowych bawiłem się mnożnikiem i komputer benzyny korygował czasy wtrysków na

> biegu jałowym od ok. 2,7ms do 3,9ms - czyli o około 30% - to bardzo dużo, a check się nie

> świecił i lambda już po ok. 3-4 sekundach od zmiany mnożnika oscylowała

> To na pewno. Ostatni firmware jest chyba z grudnia 2011 i w porównaniu do 300 są znaczne różnice -

> w wystrojeniu też.

Zagłębisz się w temat to zrozumiesz. STAG wprowadzał ciągłe korekty "zapętlając" się i mapy były strasznie rozjechane tongue.gif

Zobaczę jak to u mnie będzie działać jak założę lpg, tylko muszę jakiś interfejs kupić...

Ja wiem czym jeżdżę i co mam w silniku, model ECU znam - nie sprawdzałem jakie cewki bo wcześniej nie było mi to do niczego potrzebne, a jak gazownik źle coś wklepie to... spineyes.gif

Napisano

> Zagłębisz się w temat to zrozumiesz. STAG wprowadzał ciągłe korekty "zapętlając" się i mapy były

> strasznie rozjechane

A rozważał ktoś przy tej okazji aspekt właściwego zebrania mapy wzorcowej?

U mnie akurat działa to ok.gif

Po drugie, z ostatnich postów widzę, że coś jednak się na tym znasz, więc nie za bardzo rozumiem, co miałeś na myśli zadając to pytanie:

Quote:

Drugie pytanie jak powinna wyglądać poprawna procedura strojenia takiej instalacji ? Jazda z lapkiem i jakieś korekty pod obciążeniem?

Napisano
  • Autor

> A rozważał ktoś przy tej okazji aspekt właściwego zebrania mapy wzorcowej?

> U mnie akurat działa to

> Po drugie, z ostatnich postów widzę, że coś jednak się na tym znasz, więc nie za bardzo rozumiem,

> co miałeś na myśli zadając to pytanie:

> Quote:

> Drugie pytanie jak powinna wyglądać poprawna procedura strojenia takiej instalacji ? Jazda z

> lapkiem i jakieś korekty pod obciążeniem?

No bo już większość doczytałem, a myślałem, że jest z tym troszkę więcej zachodu wink.gif

No to dobrze, że działa ja po założeniu może też to przetestuję, a wcześniej zapiszę ustawienia mapy to jak się rozjedzie wrzucę dobre ustawienia i wyłączę ISA2 claps.gif

Co do listwy chyba wezmę AC bo do Hany 300zł dopłaty, to jeśli teraz oszczędzę te 300zł, a AC padną nawet zaraz po gwarancji to dorzucę później ok. 100-150zł i kupię listwę Hany (licząc 300 oszczędzone teraz) i będę miał nówkę sztukę listwę za ok. 150zł... IMHO to się opłaca tym bardziej, że kilka opinii o tej listwie AC W01 znalazłem i niby nie ma tragedii spineyes.gif

Dziękuję za opinie i pozdrawiam wink.gif

Napisano

> No bo już większość doczytałem, a myślałem, że jest z tym troszkę więcej zachodu

Jeśli komponenty zostaną prawidłowo dobrane i zamontowane, to w przeciętnym aucie ustawienie staga nie jest jakoś bardzo skomplikowane.

Napisano
  • Autor

> Jeśli komponenty zostaną prawidłowo dobrane i zamontowane, to w przeciętnym aucie ustawienie staga

> nie jest jakoś bardzo skomplikowane.

Samochód oddany, gazownik w dzisiejszej rozmowie pokazał, że jest naprawdę kompetentny więc myślę, że wszystko będzie fajnie latać, a ja co najwyżej sobie podglądnę interfejsem po jakimś czasie czy nic się nie "rozjechało" ok.gif

Instalacja zamontowana - póki co wszystko działa wręcz idealnie. Przejście benzyna/lpg niezauważalne, osiągi identyczne jak na benzynie, żadnych dziur w obrotach i reakcja na gaz jak na benzynie - instalator się spisał w 100% instalka zrobiona schludnie i bardzo dobrze technicznie cool.gif W dodatku funkcja "ciepły start" w STAGU to bajka... Auto po 1,5h postoju przy 0*C zapaliło od razu na gazie yikes.gif

Nie jeździłem jeszcze przy zapaleniu całkiem zimnego silnika więc nie wiem jak działa zaraz po przełączeniu i po jakim dystansie przełącza, ale przy temp. silnika >=50*C to nie poznałem, że mam gaz yay.gif

ISA2 ustawiona z funkcją "autostop" czyli jak raz ustawi korektę przy danych obrotach to już nie modyfikuje, czyli defacto ustawi sobie w przeciągu najbliższych kilku/kilkuset kilometrów i to będzie trzymać czyli tak jak chciałem wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.