Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Coś z zawiechą

Featured Replies

Napisano

Pacjent to Mondziak rok 2007 przebieg 217kkm. Chodzi mi o zawieszenie..nie jest już takie jak na początku. Sprawdzałem w 2 miejscach amortyzatory i ogólnie zawieszenie..nic nie wykryto..sprawność ok 70%. Ale na drodze czuję dużo gorszy komfort podróżowania. Coś da się z tym zrobić? Bo mam wrażenie że coś z autkiem nie tak albo ilość dziur drastycznie się powiększyła w mojej okolicy.

Napisano

ciężko wywnioskować skoro "coś jest nie tak" to widac "coś" się zepsuło wink.gif

możesz wymienić amory, wszystkie wahacze i tuleje- będą wtedy nowe elementy metalowo-gumowe i będziesz znowu miał sztywne auto wink.gif

Napisano
  • Autor

> ciężko wywnioskować skoro "coś jest nie tak" to widac "coś" się zepsuło

> możesz wymienić amory, wszystkie wahacze i tuleje- będą wtedy nowe elementy metalowo-gumowe i

> będziesz znowu miał sztywne auto

no właśnie..ale podczas kontroli nic nie wykazuje zużycia. Z zawiechą nigdy nie było nic robione..koleś w ASO stwierdził że te Mondziaki potrafią do 300-400 kkm wytzymać. Pytanie: olać temat czy nie? Zastanawiam się czy może gumowe elementy wymienić? MOże łożysko amortyzatora?

Napisano

Skoro Ci to przeszkadza to wymieniaj powoli wszystko i będziesz mieć znowu nowy zawias.

Jak umiesz z tym żyć to przepij to co masz wydać na zawias, będziesz szczęśliwszy zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Skoro Ci to przeszkadza to wymieniaj powoli wszystko i będziesz mieć znowu nowy zawias.

> Jak umiesz z tym żyć to przepij to co masz wydać na zawias, będziesz szczęśliwszy

prawie nie piję zlosnik.gif a samochód firmowy...tyle że dbam jak o własny wink.gif Więc nie ma mowy o przepijaniu itd. Chodzi mi o to czy wymiana zawiechy przyniesie jakieś efekty. W serwisie wymienią mi wszystko co im powiem przecież i skasują też odpowiednio tongue.gif

Napisano

Ale coś stuka, czy się po prostu zrobił bardziej "ciastowaty"?

Napisano

> Coś da się z tym zrobić?

W technice cudów nie ma. Jedź do porządnego machera, to powie ci co jest nie tak.

U mnie też było wszystko w porządku. Wszystkie tuleje całe, luzów brak, amorki jak nowe, a autko było mało precyzyjne i na nierównej drodze zaczynało żyć własnym życiem.

Po pierwsze.

Mało kto umie obsługiwać szarpaki. Pierwszy raz od bodaj 25 lat spotkałem diagnostę, który zrobił to prawidłowo, tzn. przy pracującym silniku i z wciśniętym do dna hamulcem.

Okazało się, że luzów nie ma, ale gumy są wypracowane, co objawiało się zbyt dużą ich elastycznością. Za bardzo ustępowały.

Nie bawiąc się w detale, wymieniłem cały tył.

Było znacznie lepiej, ale jeszcze nie było tak jak lubię.

Po drugie.

Moje amortyzatory, na urządzeniu pomiarowym były ok, a jednak wg mnie nie pracowały jak należy. Mówiło mi to jedynie moje doświadczenie i ilość kilometrów w tyłku. Postanowiłem wymienić i dobrze zrobiłem. Auto lata teraz jak nowe.

Napisano
  • Autor

+100 punktów za radę smile.gif

Chodzi o to że w serwisie wymieniają to co im sie każe. Sami z siebie niebardzo chcą coś znaleźć...z jednej strony może to i lepiej. Mam w przyszłym tygodniu przegląd i się popytam co z tym fantem można zrobić. I tak wymiany nie zrobię w ASO tylko w jakimś szeregowym warsztacie wink.gif

Napisano

> Po drugie.

> Moje amortyzatory, na urządzeniu pomiarowym były ok, a jednak wg mnie nie pracowały jak należy.

> Mówiło mi to jedynie moje doświadczenie i ilość kilometrów w tyłku. Postanowiłem wymienić i

> dobrze zrobiłem. Auto lata teraz jak nowe.

Jakie amorki wstawiłeś?

Napisano

> Jakie amorki wstawiłeś?

Kupiłem Bilsteiny i z trakcji auta byłem super zadowolony, ale...

No właśnie. Od razu trochę coś postukiwało w zawieszeniu. Szukałem, sprawdzałem tylną klapę, rozbebeszyłem bagażnik, sprawdziłem mocowanie tylnego zderzaka i nic. Ciągle stukało.

Zawiecha nowa, amory nowe, a tu ciągłe stuki. Panowie na stacji diagnostycznej stwierdzili oczywiście, że wszystko jest ok i oni niewiem.gif

Pojechałem na działkę, wywaliłem amorek z prawej strony (tak mi się wydawało, że to ten), a tu dalej stuka. Diagnoza - lewy do bani. Zareklamowałem ten amor i w to miejsce dostałem drugi. Wyjąłem stary (znaczy nowy, ale z pierwszego rzutu) zamontowałem nowy, a tu stuka. Szlag mnie mało nie trafił... Wykręciłem oba, jada próbna - cisza. Aby być pewny, który jest wadliwy, montowałem je pojedynczo i okazało się, że każdy jest wadliwy.

Oddałem wszystkie trzy sztuki i w to miejsce wziąłem tańsze - KAYABA. Nastała wtedy błoga upragniona cisza.

ps. doszedłem z amorami do takiej wprawy, że wymiana obu z tyłu w kombiaku zajmuje mi 3 (trzy) minuty, licząc czas od wjechania na podjazd, do zjechania z niego. smile.gif

Napisano

taaa mi bilsteiny też po tygodniu w matizie stukać zaczęły...

Napisano
  • Autor

a mam jeszcze pytanko ..montowałeś olejowe czy gazowe? Gazowe ponoć twardsze ale jak bardzo się zmienia charakterystyka zawieszenia?

Napisano

Kumplowi Bilstein po tygodniu wylał hehe.gif

Napisano

gazowe. strasznie podniosly auto. nie polecam

Napisano

> gazowe. strasznie podniosly auto. nie polecam

ja włożyłem kiedyś B4 do punciaka i do dzisiaj śm iga na nich, ale wali strasznie to to zlosnik.gif Twarde jak na B4 dosyć.

Napisano

> gazowe. strasznie podniosly auto. nie polecam

A jakie polecasz ?

Napisano

> a mam jeszcze pytanko ..montowałeś olejowe czy gazowe? Gazowe ponoć twardsze ale jak bardzo się

> zmienia charakterystyka zawieszenia?

Zamontowałem takie Excel G >>

Wcale nie są twarde. Na pewno bardziej komfortowe od Bilsteina.

Niby to są gazowe, a naprawdę to gazowo-olejowe. Spokojnie można je ścisnąć ręcznie, co w gazowych jest raczej nie możliwe.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.