Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jaki kask

Featured Replies

Napisano

szukam kasku motocyklowego (integralny). zastanawiam się nad hjc- mają dobre recenzje w testach (niestety udało mi się znaleźć tylko jakieś stare testy) i dobrą cenę. Chciałbym kupić kask w cenie ~800, co brać jeszcze pod uwagę? Powiem, że będzie to mój pierwszy kask. Na co zwrócić uwagę, waga, wentylacja, wyciszenie kasku??

Napisano

> szukam kasku motocyklowego (integralny). zastanawiam się nad hjc- mają dobre recenzje w testach

> (niestety udało mi się znaleźć tylko jakieś stare testy) i dobrą cenę. Chciałbym kupić kask w

> cenie ~800, co brać jeszcze pod uwagę? Powiem, że będzie to mój pierwszy kask. Na co zwrócić

> uwagę, waga, wentylacja, wyciszenie kasku??

najpierw to wygode

Napisano

> cenie ~800, co brać jeszcze pod uwagę? Powiem, że będzie to mój pierwszy kask. Na co zwrócić

Wygoda przede wszystkim, ale kask musi się "uleżeć".

Ja lubię słyszeć co się wokół mnie dzieje, kumpel woli całkowitą ciszę nawet przy 200km/h. To już zależy od Ciebie.

Kask ma być wygodny. Ja zdecydowałem się na Nolana N103, kupiłem go dokładnie za 799zł, co uważam za dobrą cenę, ale ja lubię kaski "ala przyłbica".

Wentylacja zależny już tylko od Twoich predyspozycji, dla mnie w Nolanie jest OK, kumplowi jest "duszno". Znowu wracamy do punktu wyjścia. Nikt Ci nie doradzi, jeżeli nie miałeś wcześniej jakiegoś sensownego kasku, który można porównać do czegoś popularnego na rynku.

Napisano
no tak, ale powinien wiedziec, ze kaski torowe takie jak np HQ1 czy X-Spirit nie sa ciche ... poza tym cos za cos, albo dobre wyciszenie albo dobra wentylacja
Napisano

> szukam kasku motocyklowego (integralny). zastanawiam się nad hjc- mają dobre recenzje w testach

> (niestety udało mi się znaleźć tylko jakieś stare testy) i dobrą cenę. Chciałbym kupić kask w

Od siebie moge Ci dorzucic zebys szukal z blenda ok.gif. Troche lipa w sloneczne dni zakladac dodatkowo okulary sloneczne, ktore do tego czesto sa niewygodne w kasku.

Napisano

> Od siebie moge Ci dorzucic zebys szukal z blenda . Troche lipa w sloneczne dni zakladac dodatkowo

> okulary sloneczne, ktore do tego czesto sa niewygodne w kasku.

o ile blenda nie bedzie sie konczyla w polowie oczu ...

Napisano

> szukam kasku motocyklowego (integralny).

moze troche drożej, ale akurat w przypadku kasku raczej jest sens

shoei i schuberth często organizują jazdy testowe i można spróbować dowolny kask tych firm

zadzwoń do przedstawiciela w twoim regionie i się dowiedz

a może i HJC robi coś takiego niewiem.gif

Napisano

Dużo zależy od tego jaki rodzaj jazdy lubisz. Sportowa, turystyczna, terenowa itp. Jeśli sportowa to wiadomo że integralny jak najlżejszy z wymiennymi szybami. Ja osobiście po kilku latach jazdy wiem że więcej jeżdżę po mieście i w trasy turystycznie, więc następny kask na pewno będzie szczękowy z blendą i dobrym antifogiem. Może i jest cięższy i głośniejszy, ale masy się tak nie czuje tzn. mozna się przyzwyczaić. Blenda jest konieczna tak jak wyżej zostało napisane i obowiązkowo dobry antifog lub pinlock. Podnoszona szczęka jest idealnym rozwiązaniem do jazdy w korku lub przy szybkich zakupach na stacji, żeby nie ściągać kasku.

Pierwszy kask kub sobie jakiś uniwersalny, a z czasem zobaczysz co Ci się spodoba. Za taką cenę nie szukaj szczękowych.

Napisano

następny kask na pewno

> będzie szczękowy z blendą i dobrym antifogiem. Może i jest cięższy i głośniejszy, ale masy się

> tak nie czuje

uwierz mi, czuje się

miałem szczękowego caberga (jakiś wyższy model),

po 2 h jazdy już czułem kark

sprzedałem go znajomemu i kupiłem schubertha C3

niebo a ziemia

Napisano

> następny kask na pewno

> uwierz mi, czuje się

> miałem szczękowego caberga (jakiś wyższy model),

> po 2 h jazdy już czułem kark

> sprzedałem go znajomemu i kupiłem schubertha C3

> niebo a ziemia

Większe znaczenie ma aerodynamika niż sama masa kasku.

Napisano
  • Autor

> Dużo zależy od tego jaki rodzaj jazdy lubisz. Sportowa, turystyczna, terenowa itp.

raczej jazda turystyczna. Bedzie to moj pierwszy kask i pierwsze moto. Dzisiaj w sklepie polecili mi nolana n85. cena prawie taka sama jak hjc hq1, a ma blende i pinlocka

Napisano

> raczej jazda turystyczna. Bedzie to moj pierwszy kask i pierwsze moto. Dzisiaj w sklepie polecili

> mi nolana n85. cena prawie taka sama jak hjc hq1, a ma blende i pinlocka

HQ1 to carbonowy kask z najwyzszej polki.

Napisano
  • Autor

> HQ1 to carbonowy kask z najwyzszej polki.

polecasz hq1 zamiast nolana n85? Zastanawia mnie dość niska cena hjc na allegro jak na tak dobry kask.

Napisano

> polecasz hq1 zamiast nolana n85? Zastanawia mnie dość niska cena hjc na allegro jak na tak dobry

> kask.

jezdzilem prawie 3 lata w hjc:

glosny bo to kask torowy (zalezy jeszcze czym i jak sie jezdzi)

moze uwierac w uszy

bardzo dobra wentylacja

nie potrzeba pinlocka bo dolaczony dyfuzor calkowicie separuje oddech od szyby

generalnie nie wiem za ile mozesz go kupic ale to kask z najwyzszej polki

Napisano
  • Autor

> glosny bo to kask torowy (zalezy jeszcze czym i jak sie jezdzi)

> moze uwierac w uszy

> bardzo dobra wentylacja

> nie potrzeba pinlocka bo dolaczony dyfuzor calkowicie separuje oddech od szyby

> generalnie nie wiem za ile mozesz go kupic ale to kask z najwyzszej polki

cena za kask z najwyższej półki to 699 zł na allegro. Skoro to kask typowo torowy, to raczej wezmę nolana. Pierwszy kask pierwsze moto, więc jazda raczej spokojna- duuuuużo muszę się nauczyć smile.gif

Napisano

> Skoro to kask typowo torowy, to raczej wezmę

> nolana. Pierwszy kask pierwsze moto, więc jazda raczej spokojna- duuuuużo muszę się nauczyć

A do mnie dziś przyjechał N43Air... food.gif

Napisano

jesli do turystyki to bierz szczekowca , ulatwia zycie moze ciut ciezszy ale ma swoje zalety. Teraz sa wyprzedaze na N103 bo pojawia sie N104

Napisano

> cena za kask z najwyższej półki to 699 zł na allegro. Skoro to kask typowo torowy, to raczej wezmę

> nolana. Pierwszy kask pierwsze moto, więc jazda raczej spokojna- duuuuużo muszę się nauczyć

ale 699zl to jest cena uzywki. Jak bys popatrzyl dokladniej to wyzej masz nowki za ok 1200zł.

A były drozsze i stały po jakies 1400-1500

Napisano
  • Autor

wybór padł na nolana n85, niestety nie było w sklepie. W tej samej cenie polecił mi scorpiona- super kask, ale strasznie ciężko go wsadzić na głowę. Tak mnie zagadał, a w zasadzie moją żonę, że sprzedał nam 2 shoie qwest. W porównaniu do scorpiona i nolana n104 jest mega komfortowy w zakładaniu. Jeden minus-> brak blendy. Obym nie musiał sprawdzać, jak chroni głowę.

Napisano

> wybór padł na nolana n85, niestety nie było w sklepie. W tej samej cenie polecił mi scorpiona-

> super kask, ale strasznie ciężko go wsadzić na głowę. Tak mnie zagadał, a w zasadzie moją

> żonę, że sprzedał nam 2 shoie qwest. W porównaniu do scorpiona i nolana n104 jest mega

> komfortowy w zakładaniu. Jeden minus-> brak blendy. Obym nie musiał sprawdzać, jak chroni

> głowę.

kolejny minus - wnetrze nie jest wyjmowane

Napisano

> W tej samej cenie polecił mi scorpiona-

> super kask, ale strasznie ciężko go wsadzić na głowę.

Po paru założeniach nie ma z tym problemu za to idealnie dolega na całej głowie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.