Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PZM TU i wypowiedzenie polisy mailem/faksem

Featured Replies

Napisano

Witam smile.gif

niebawem kończy mi się polisa OC na auto i ponieważ PZM TU poleciało ostro w kulki podnosząc drastycznie składkę zlosnik.gif (poza tym mam możliwość kupna baaaardzo korzystnej finansowo polisy w Hestii) chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z Was wypowiadał polisę z PZMTU mailem ( [email protected]) lub faksem. Chodzi mi głównie o to jak będzie wyglądało potwierdzenie wypowiedzenia polisy i czy dostanę je w miarę szybko.

Jeśli zadałem pytanie na niewłaściwym kąciku to proszę moderatorów o przeniesienie.

Napisano

ja nic nie wysyłałem, jedynie podpisywałem się na wypowiedzeniu u pani, która prowadzi ubezpieczenia.

pare dni przed końcem ubezpieczenia idę do pani, Ona szuka gdzie jest najtaniej, podpisuje polisę od dnia skończenia się ubezpieczenia. i tyle.

jak jest z polisa typu direct niestety nie wiem.

ale tak czy inaczej można pójśc do takiej agencji ubezpieczeń, i Pani raczej nie będzie robiła problemu i wyśle Twoje wypowiedzenie.

postawi pieczątkę z datą, i będzie po problemie.

Napisano
  • Autor

> ja nic nie wysyłałem, jedynie podpisywałem się na wypowiedzeniu u pani, która prowadzi

> ubezpieczenia.

> pare dni przed końcem ubezpieczenia idę do pani, Ona szuka gdzie jest najtaniej, podpisuje polisę

> od dnia skończenia się ubezpieczenia. i tyle.

> jak jest z polisa typu direct niestety nie wiem.

> ale tak czy inaczej można pójśc do takiej agencji ubezpieczeń, i Pani raczej nie będzie robiła

> problemu i wyśle Twoje wypowiedzenie.

> postawi pieczątkę z datą, i będzie po problemie.

Dzięki pomocy Joshiego temat jest załatwiony.

Niestety dzisiaj i jutro jestem mocno ograniczony czasowo, więc chciałem się dowiedzieć czy to wypowiadanie mailem, jak pisze na ich stronie działa.

Chyba nie działa, bo wczoraj wysłałem zapytanie na adres do korespondencji i do tej pory nie dostałem żadnej odpowiedzi.

Zresztą ...

Różnica między pakietem OC + AT w PZM a OC+AC(serwisowy)+AT(premium czy jakoś tak)+NNW w Hestii to ok. 300 zł, więc tutaj już nie mam dylematu co wybrać.

Napisano

> Dzięki pomocy Joshiego temat jest załatwiony.

> Niestety dzisiaj i jutro jestem mocno ograniczony czasowo, więc chciałem się dowiedzieć czy to

> wypowiadanie mailem, jak pisze na ich stronie działa.

> Chyba nie działa, bo wczoraj wysłałem zapytanie na adres do korespondencji i do tej pory nie

> dostałem żadnej odpowiedzi.

> Zresztą ...

> Różnica między pakietem OC + AT w PZM a OC+AC(serwisowy)+AT(premium czy jakoś tak)+NNW w Hestii to

> ok. 300 zł, więc tutaj już nie mam dylematu co wybrać.

Jak wysylalem do MTU, to potwierdzenie przeczytania maila przyszlo po 2 tygodniach hehe.gif

Napisano

> wrzuć mi skan wypowiedzenia na [email protected], a odeślę Ci potwierdzone

się podłączę pod temat,

wysłałem mailem wypowiedzenie do pzu, dostałem jedynie info o przeczytaniu maila, nic o tym, że przyjmują do wiadomości moje wypowiedzenie. czy takie potwierdzenie przeczytania jest wiążące?

co jeśli powiedzą, że w załączniku nic nie było, albo nie dał się otworzyć?

Napisano

> się podłączę pod temat,

> wysłałem mailem wypowiedzenie do pzu, dostałem jedynie info o przeczytaniu maila, nic o tym, że

> przyjmują do wiadomości moje wypowiedzenie. czy takie potwierdzenie przeczytania jest wiążące?

> co jeśli powiedzą, że w załączniku nic nie było, albo nie dał się otworzyć?

Wypowiedzenie mailem, przez telefon, faxem czy sms'em nie ma żadnej mocy. Równie dobrze możesz wypowiedzieć umowę OC wykrzykując to przez okno.

Art. 28. 1. Jeżeli posiadacz pojazdu mechanicznego nie później niż na jeden dzień przed upływem okresu 12 miesięcy, na który umowa ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych została zawarta, nie powiadomi na piśmie zakładu ubezpieczeń o jej wypowiedzeniu, uważa się, że została zawarta następna umowa na kolejne 12 miesięcy (...).

Napisano

> Wypowiedzenie mailem, przez telefon, faxem czy sms'em nie ma żadnej mocy. Równie dobrze możesz

> wypowiedzieć umowę OC wykrzykując to przez okno.

> Art. 28. 1. Jeżeli posiadacz pojazdu mechanicznego nie później niż na jeden dzień przed upływem

> okresu 12 miesięcy, na który umowa ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych została

> zawarta, nie powiadomi na piśmie zakładu ubezpieczeń o jej wypowiedzeniu, uważa się, że

> została zawarta następna umowa na kolejne 12 miesięcy (...).

to widocznie mnie w pracy oklamali, bo codziennie rejestruje kilkadziesiat wypowiedzen przesylanych chociazby faxem i przybijam date z faxu wlasnie jako date wplyniecia

Napisano

> to widocznie mnie w pracy oklamali, bo codziennie rejestruje kilkadziesiat wypowiedzen przesylanych

> chociazby faxem i przybijam date z faxu wlasnie jako date wplyniecia

To, że są towarzystwa uznające taką formę nie znaczy, że jest ona prawidłowa. Problem pojawia się w momencie, kiedy TU kwestionuje fakt wypowiedzenia umowy. Forma pisemna jest w kodeksie cywilnym wyraźnie zdefiniowana.

Napisano

> Problem pojawia się w momencie, kiedy TU kwestionuje fakt wypowiedzenia umowy.

Jak to - wtedy się leci z płaczem do telewizora "łoszukałi, złodzieje !!".

Napisano

> Jak to - wtedy się leci z płaczem do telewizora "łoszukałi, złodzieje !!".

ten wątek jest już na hp żeby tak "błyszczeć"?

Napisano

Tak jak pisze LiWek każdy ubezpieczyciel oferujący polisę OC, jest zobowiązany do przyjmowania wypowiedzeń w ustawowo określonej formie, trzeba jednak zauważyć, że ustawa nie precyzuje jasno terminu 'pisemne wypowiedzenie', stąd też częsta praktyka ubezpieczycieli, by przyjmować również wypowiedzenia mailowe i faksowe. W przypadku Link4 warunkiem jest, by takie wypowiedzenie było skanem zawierającym własnoręczny podpis ubezpieczonego. Dlatego najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest wysłanie wypowiedzenia Pocztą listem za potwierdzeniem odbioru lub złożenie jej u agenta i potwierdzenie na kopii, dodam tylko że, w znowelizowanej ustawie liczy się data stempla pocztowego a nie dostarczenie do TU.

Napisano

> trzeba jednak zauważyć, że ustawa nie precyzuje jasno terminu 'pisemne wypowiedzenie',

Wywalcie tego, co Wam szkolenia robił, bo bredzi.

Jaśniej się już nie da:

"Art. 78. § 1. Do zachowania pisemnej formy czynności prawnej wystarcza złożenie własnoręcznego podpisu na dokumencie obejmującym treść oświadczenia woli. "

Napisano
  • Autor

> Wypowiedzenie mailem, przez telefon, faxem czy sms'em nie ma żadnej mocy. Równie dobrze możesz

> wypowiedzieć umowę OC wykrzykując to przez okno.

> Art. 28. 1. Jeżeli posiadacz pojazdu mechanicznego nie później niż na jeden dzień przed upływem

> okresu 12 miesięcy, na który umowa ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych została

> zawarta, nie powiadomi na piśmie zakładu ubezpieczeń o jej wypowiedzeniu, uważa się, że

> została zawarta następna umowa na kolejne 12 miesięcy (...).

No ok, ja powiadomiłem agenta o tym, że wypowiadam polisę. Jest to skan pisma zawierające moje dane, dane pojazdu, treść wypowiedzenia, datę i mój własnoręczny podpis oraz jako załącznik skan polisy.

W odpowiedzi dostałem zwrotnie skanowany dokument wypowiedzenia z pieczątką, datą i podpisem agenta, potwierdzający wpłynięcie tego do niego.

Czy w takiej sytuacji wypowiedzenie jest wiążące?

Napisano

> Czy w takiej sytuacji wypowiedzenie jest wiążące?

Napiszę tak - ubezpieczyciel je uzna, ale trzymając się ustawy należałoby je uznać za nieskuteczne. Forma pisemna to taka, która zawiera własnoręczny podpis (ewentualnie podpis elektroniczny). A za taki nie można uznać podpisu mechanicznie odtworzonego. Nikt tego u nas nie stosuje bo TU albo nie znają prawa albo idą na rękę klientowi z uwagi na powszechność polis OC.

Napisano
  • Autor

> Napiszę tak - ubezpieczyciel je uzna, ale trzymając się ustawy należałoby je uznać za nieskuteczne.

> Forma pisemna to taka, która zawiera własnoręczny podpis (ewentualnie podpis elektroniczny). A

> za taki nie można uznać podpisu mechanicznie odtworzonego. Nikt tego u nas nie stosuje bo TU

> albo nie znają prawa albo idą na rękę klientowi z uwagi na powszechność polis OC.

Dzięki ok.gifsmile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.