Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

buczenie silnika przy zdjęciu nogi z gazu

Featured Replies

Napisano

Witajcie

Kilka dni temu byłem kromką w ASO na przeglądzie co 30tys. Wymieniono mi olej, filtr paliwa i płyn hamulcowy. Pojawiło się jakieś dziwne buczenie w chwili gdy autkiem się rozpędzę powyżej 80/90 km/h i zdejmę nogę z gazu. Im bardziej przycisnę i im większa prędkość tym większe buczenie/mruczenie. Występuje tak w zakresie ok 2200-2600 rpm.

Wcześniej tego nie było.

Na postoju jak pocisnę do 3000/3500rpm i zdejmę nogę z gazu nie ma tego dźwięku.

Jestem bardzo wyczulony na wszelkie dźwięki, świerszcze, stuki i puki. Słyszę ultradźwięki, prawie jak nietoperz grinser006.gif i tego na pewno nie było.

Strasznie mnie to irytuje i zanim zadzwonię/pojadę do ASO się szarpać może ktoś mi coś doradzi co to może być. Błąd w sztuce ze strony ASO, coś nie dokręcili/podmienili ?

Wiem, że to trochę wróżenie z fusów, ale proszę o jakieś sugestie.

Trochę poszperałem w necie i się pojawia wiele różnych opcji, że to kończąca się poduszka olejowa, że nieszczelny dolot, walnięta uszczelka itd.

Ja się nie znam, stąd moje pytanie do braci forumowej.

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Napisano

> Witajcie

> Kilka dni temu byłem kromką w ASO na przeglądzie co 30tys. Wymieniono mi olej, filtr paliwa i płyn

> hamulcowy. Pojawiło się jakieś dziwne buczenie w chwili gdy autkiem się rozpędzę powyżej 80/90

> km/h i zdejmę nogę z gazu. Im bardziej przycisnę i im większa prędkość tym większe

> buczenie/mruczenie. Występuje tak w zakresie ok 2200-2600 rpm.

> Wcześniej tego nie było.

> Na postoju jak pocisnę do 3000/3500rpm i zdejmę nogę z gazu nie ma tego dźwięku.

> Jestem bardzo wyczulony na wszelkie dźwięki, świerszcze, stuki i puki. Słyszę ultradźwięki, prawie

> jak nietoperz i tego na pewno nie było.

> Strasznie mnie to irytuje i zanim zadzwonię/pojadę do ASO się szarpać może ktoś mi coś doradzi co

> to może być. Błąd w sztuce ze strony ASO, coś nie dokręcili/podmienili ?

> Wiem, że to trochę wróżenie z fusów, ale proszę o jakieś sugestie.

> Trochę poszperałem w necie i się pojawia wiele różnych opcji, że to kończąca się poduszka olejowa,

> że nieszczelny dolot, walnięta uszczelka itd.

> Ja się nie znam, stąd moje pytanie do braci forumowej.

> Z góry dziękuję za odpowiedzi

Do ASO z reklamacją, najlepiej z świadkiem. Pytanie, co wlali do silnika?

Typuję:

- odpięta wtyczka przepływomierza

- nie zapięte zatrzaski na filtrze powietrza

- źle założona pokrywa silnika

- zostawili gdzieś klucz/coś innego i wpada w wibracje

- cokolwiek co mogli spier...ić

Ręce opadają angryfire.gif!

Napisano
  • Autor

Dzięki ABM za odzew. Wlali castrola edge 5w40. Kromka na nim jezdzi juz od 70 tys. Filtr powietrza byl zmieniany z 2000 km wczesniej. Zarowno olej jak i filtry manna byly moje. Oni zrobili przeglad i wymiane. Przy okazji tez sie potwierdzily opisywane tutaj zdiagnozowane przez was przypuszczenia ze termostat do wymiany. Sprawdzili i sie okazalo, ze otwiera sie przy 70*C.

Zauwazylem, ze w okolicy korka tego zoltego od wlewu oleju jest znikoma ilosc oleju, wczesniej bylo sucho.

Wsadzili tez jakas gabke przy akumulatorze, nie wiem po co /?/

Przepraszam za brak polskich znakow, ale pisze z komorki

Napisano

> Zauwazylem, ze w okolicy korka tego zoltego od wlewu oleju jest znikoma ilosc oleju, wczesniej bylo

> sucho.

Pewnie gdy wlewali olej, to im sie troche wylało, i dlatego w tamtym miejscu masz olej wink.gif

Napisano

> Witajcie

> Kilka dni temu byłem kromką w ASO na przeglądzie co 30tys. Wymieniono mi olej, filtr paliwa i płyn

> hamulcowy. Pojawiło się jakieś dziwne buczenie w chwili gdy autkiem się rozpędzę powyżej 80/90

> km/h i zdejmę nogę z gazu.

Jeśli to stało się zaraz po ASO i miałeś wymieniany płyn hamulcowy to albo źle odpowietrzyli siłownik sprzęgła albo rozlali płyn i ten dostał się do sprzęgła... może się teraz ślizga....

Lub czegoś tam nie dokręcili.... niestety tak bywa - tak czy owak zgłosił bym reklamacje w ASO

Napisano
  • Autor

dzięki za odpowiedzi chłopaki

jak przejrzałem stare zdjęcia silnika to widzę, że ta gąbka przy akumulatorze jednak jest i w innych kromkach też ona jest angryfire.gif

Dźwięk jest dziwny nie jest metaliczny ani taki jakby coś o coś waliło czy wpadało w wibracje, takie w miarę jednostajne buczenie, która w końcu znika.

W ogóle to mi się wydaje, że silnik jakby był głośniejszy po wymianie oleju i świeżo po odpalaniu tak jakby bardziej klekotał, ale to już może być moja paranoja grinser006.gif

zrobiłem ok. 200km po przeglądzie

żadnych błędów czy zastrzeżeń nie było do silnika ze strony serwisu

Pojadę chyba dzisiaj do aso żeby osłuchali.

Nie wiem czy to może mieć jakieś znaczenie, chcąc dostać się do filtra przeciwpyłkowego wypadła mi ta taka jakby tulejka plastikowa w którą wchodzi plastikowa śrubka. Wsadziłem samą śrubkę, ale jest ona luźna i nie trzyma tej kratki na podszybiu, z bodajże 3 śrubek mocujących są 2

może to mieć jakieś znaczenie ?

Napisano

>

> Nie wiem czy to może mieć jakieś znaczenie, chcąc dostać się do filtra przeciwpyłkowego wypadła mi

> ta taka jakby tulejka plastikowa w którą wchodzi plastikowa śrubka. Wsadziłem samą śrubkę, ale

> jest ona luźna i nie trzyma tej kratki na podszybiu, z bodajże 3 śrubek mocujących są 2

> może to mieć jakieś znaczenie ?

Jest to zatrzask.... jeśli nie trzyma a nie trzyma to może coś w wibracje wchodzić - ta klapka na podszybiu.... ale osobiście wątpię aby to to było...

Napisano
  • Autor

No i się wyjaśniło.

Walnięte łożysko. Wczoraj zrobiłem dłuższą trasę i coś tak czułem, że to z kół, myślałem, że może opony tak hałasują, ale mechanik po przejażdżce od razu stwierdził, że łożysko się kwalifikuje do wymiany.

Dziwne tylko, że to się zbiegło z serwisem, wcześniej nic nie buczało, cisza jak makiem zasiał.

Możecie koledzy polecić jakiej marki brać łożysko. Oryginał w aso ok. 700pln. Cena nie do zaakceptowania dla mnie.

Teraz to już mi buczy cały czas przy prędkościach powyżej 80/90 km/h.

W najbliższym czasie mam do zrobienia kilkaset kilometrów, czy to bezpieczne jeżdżenie z takim łożyskiem ?

Może poczekać z 1000-1500 km ?

Napisano

> No i się wyjaśniło.

> Walnięte łożysko. Wczoraj zrobiłem dłuższą trasę i coś tak czułem, że to z kół, myślałem, że może

> opony tak hałasują, ale mechanik po przejażdżce od razu stwierdził, że łożysko się kwalifikuje

> do wymiany.

> Dziwne tylko, że to się zbiegło z serwisem, wcześniej nic nie buczało, cisza jak makiem zasiał.

> Możecie koledzy polecić jakiej marki brać łożysko. Oryginał w aso ok. 700pln. Cena nie do

> zaakceptowania dla mnie.

nie bądź na 100% przekonany że to łożysko - jak mechanik po jeździe stwierdził że to łozysko to równie dobrze mogą to być wyząbkowane opony które huczą dokładnie tak samo. Czy mechanik podniósł samochód na lewarku i kręcił kołem w ten sposób sprawdzając łożysko ? Jeżeli nie, to ja bym najpierw zmienił koła na letnie i dopiero wtedy sprawdził czy huczy, bo przyczyną mogą być właśnie opony.

Napisano
  • Autor

Tak, kromka była na kanale, podniósł przód auta i rozpędzał prawe i lewe koło taką maszynką. Nasłuchiwał i jego zdaniem, to od strony kierowcy jest sprawcą całego zamieszania.

Jak sądzicie, wymieniać oby dwa łożyska z przedniej osi, czy tylko to sypnięte ?

Napisano

> Jak sądzicie, wymieniać oby dwa łożyska z przedniej osi, czy tylko to sypnięte ?

tylko uszkodzone

Napisano

> tylko uszkodzone

Tylko uszkodzone, zawias jest ten sam co Oplu Vectra C, na Alledrogo zapewne coć znajdziesz w dobrej cenie. Co do trwałości to większy wpływ ma technologia wymiany niż sam producent.

http://allegro.pl/nowe-lozysko-kola-piasta-fiat-croma-opel-vectra-i2159855106.html

Powyżej masz za 178 zł.

EDIT

Tutaj jeszcze taniej:

http://allegro.pl/lozysko-piasta-kola-croma-signum-vectra-c-przod-i2178319115.html

Napisano
  • Autor

dzięki za rady koledzy

mam już upatrzone łożysko z FAG i na bank będzie wymienione w przyszłym tygodniu, ale póki co

mam do zrobienia ok 700km, mogę pojeździć trochę czy lepiej odstawić kromkę i śmigać transportem publicznym sciana.gif sprawa mega pilna

mam samolot i nie chciałbym się zdupczyc po drodze, kuźwa drugi raz mi kromka robi numer przed ważnym wylotem, zaczyna mnie to wqrwiać

mechanik wręcz powiedział, żeby trochę podocierać to łożysko, ale się naczytałem różnych opinii i sam już nie wiem frown.gif

Napisano

> koledzy podpowiedzcie

> mam do zrobienia ok 700km, mogę pojeździć trochę czy lepiej odstawić kromkę i śmigać transportem

> publicznym sprawa mega pilna

> mechanik wręcz powiedział, żeby trochę podocierać to łożysko, ale się naczytałem różnych opinii i

> sam już nie wiem

Nic się nie powinno stać, tylko kontroluj prawą nogę cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> Nic się nie powinno stać, tylko kontroluj prawą nogę

dzięki ABM, wlałeś trochę nadziei

nogę mam ciężką, ale jestem w stanie jechać 100 byle by się dokulać cało i zdrowo i na czas

Napisano

> dzięki ABM, wlałeś trochę nadziei

> nogę mam ciężką, ale jestem w stanie jechać 100 byle by się dokulać cało i zdrowo i na czas

Możesz jechać trochę szybciej, ważna jest płynność jazdy. Największe obciążenia to: przyspieszanie, hamowanie, zmiana kierunku jazdy i jazda w koleinach. Nic się nie stanie przez 700 km, jeśli nie będziesz katował auta. Oczywiście zakładając, że diagnoza jest prawidłowa.

Napisano
  • Autor

Łożysko wymienione, błoga cisza zapanowała zlosnik.gif

piasta FAG 300pln + 170pln wymiana w ASO, droga impreza

Napisano

> Łożysko wymienione, błoga cisza zapanowała

> piasta FAG 300pln + 170pln wymiana w ASO, droga impreza

To wymiana w ASO wcale nie taka droga

Prywatnie pewnie z 80-100zl krzycza w garazu:)

Nie wszystko w ASO takie az mega drogie

No ale wiadomo, grosz do grosza i....sie uzbiera

Napisano
  • Autor

> To wymiana w ASO wcale nie taka droga

> Prywatnie pewnie z 80-100zl krzycza w garazu:)

> Nie wszystko w ASO takie az mega drogie

> No ale wiadomo, grosz do grosza i....sie uzbiera

za wymianę końcówki drążka i łącznik stabilizatora zapłaciłem po ok. 25pln

za wymianę termostatu 190pln. Łącznie prawie 4 godziny grzebania przy kromce.

mam max rabat.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.