Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy to kończąca żywot membrana w reduktorze ?

Featured Replies

Napisano

Instalacja II generacji, sterownik Bingo M

Oscyluje w pełnym zakresie obrotów, ale...... na jałowym, po pewnym czasie robi się ubogo. Przegazuję i na chwilę jest oscylacja i później znowy ubogo.

Reduktor wymieniany w 2009 roku, przebieg ok. 40 tyś km,

Proszę o podpowiedź, czy ten objaw może wskazywać na zużycie (sztywność) membrany w reduktorze i w rezultacie nie wytwarzanie odpowiedniego podciśnienia na biegu jałowym

Napisano
  • Autor

jak to zrobić w reduktorze TOMASETTO ASTERIK 100 HP AT-07 Z FILTREM.

Nigdy tego nie robiłem

Napisano

Tego konkretnego modelu niestety nie znam, ale stosownego korka szukaj gdzieś w dolnej części reduktora. W każdym bądź razie do tego celu powinien on być rozgrzany.

Napisano

reduktor_lpg_tomaseto_model_at_07_imagelarge.jpg

sruba na klucz ampulowy obok krócca wody, odkrecasz i spuszczasz mazut z reduktora, oczywiscie na rozgrzanym silniku.

Napisano

Jak miałem jeszcze II generację, to taki objaw po prostu olewałem

- chyba że silnik się zaczynał dusić na jałowym biegu, to wtedy reglowałem reduktor..

W końcu nie jeździ się na jalowych obrotach, grunt to dobry skład mieszanki podczas jazdy,

na jałowym biegu silnik pracujje duuuuuużo mniej niż 1% czasu.

A nawet gdyby pracował długo (godzina, dwie, cały dzień?) to raczej ciężko przegrzać sinik i wypalić zawory

z powodu ubogiej mieszanki na jałowym biegu przy 700 obrotach/min wink.gif

Napisano

> A nawet gdyby pracował długo (godzina, dwie, cały dzień?) to raczej ciężko przegrzać sinik i

> wypalić zawory

> z powodu ubogiej mieszanki na jałowym biegu przy 700 obrotach/min

To raczej nie o to chodzi. Jak silnik idzie na wolnych obrotach na ubogo, to przy ruszaniu może mieć większą tendencję do strzałów w dolot.

Napisano

Podłączam się pod temat. Mam takie same objawy.

Jak wskazówka temp lekko się podniesie, przełączam na gaz i wszystko ładnie chodzi, jak silnik się porządnie nagrzeje - szczególnie jak po otwarciu termostatu nabierze temperatury sonda na jałowych pokazuje ubogo.

No i ogólnie spalanie wzrosło w trasie spalił mi ostatnio 9,5 do 10 litrów, jako ciekawostkę podam, że spalanie w mieście jest mniej więcej takie samo.

Kondensat spuszczony przed zimą.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

Zastosowałem się do porady, udało mi się spuścić kondensat, dużo tego nie było. Efekt pozostaje ten sam.

Pojeździłem trochę z podpiętym laptopem i...

zauważyłem również tendencję, że na gorącym silniku po chwilowym wyłączeniu i ponownym uruchomieniu i przełączeniu na gaz na jałowym pokazuje, że niby ubogo, ale silnik pracuje równo i nawet jak go klimatyzacją obciąże to wszystko jest ok. Nie ma problemu z ruszaniem (żadnych strzałów). Przy wyższych wartosciach obrotowych pojawia się oscylacja zarówno na postoju jak i pod obciążeniem.

Z tego co pamiętam, jak zakładałem nowy reduktor to tego zjawiska nie było. Wychodzi jednak na to, że problem leży po stronie reduktora (membrana straciła elastyczność), którego nie oszczędzam (bez minimalnej temperatury przełączam na gaz).

Zastanawiam się też nad sondą, może to ona źle pokazuje (kończy żywot) - trzy lata temu wymieniona, a przy zasilaniu gazem ma to podobno duże znaczenie (szybciej się wypalają)

Napisano

> To raczej nie o to chodzi. Jak silnik idzie na wolnych obrotach na ubogo, to przy ruszaniu może

> mieć większą tendencję do strzałów w dolot.

Mi nie strzelało - tyle że ja faktycznie na wolnych podkręcałem go raczej na bogato.

Charakterystyka reduktora i tak jest taka, że przy wejściu na obroty (większe "ssanie" gazu) to sama sobie koryguje te różnice,

więc ewentualne "niedoregulowanie" na wolnych moim zdaniem jest bez znaczenia,

na początku (pierwsze 30-50tys.) się tym przejmowałem,

potem to właściwie na wolnych obrotach nigdy nie miałem tego porządnie wyregulowanego

autko zrobiło ze mną 190 tys. i gdzieś tam u kogoś jeździ dalej smile.gif

Ale być może to zależy od instalacji i od autka

- miałem Fiata Pandę, instalacja Tartarini

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.