Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Automatyczne ssanie (podejrzewam)

Featured Replies

Napisano

Mam mały problem z pracą zimnego silnika, opis:

Rano zawsze odpalam na Pb i wszystko ok działa, tylko przez pierwsze dwa kilometry na zimnym silniku występuje dławienie, szczególnie przy przyspieszaniu (niebespieczne na skrzyżowaniach). Gdy silnik nabierze temp. wszystko ok na Pb ok.gif Tylko że po 5km zapala się marchewka. Po przejściu na LPG, marchewka gaśnie przy 8km grinser006.gif

Bywa że na zimnym Pb spadają obroty do 500-300 r.p.m i muszę przegazowaĆ żeby odżył, bo inaczej zadusi i zgaśnie.

Po dłuższej jeździe głównie only na LPG, gdy silnik ostygnie, i po godzinie lub dwóch zapalam na Pb występują jeszcze większe trudności z zapaleniem na Pb niż rano. Jakby nie dawał paliwa, kręcę kręce kręcę i nic, dopiero jak wcisnę pół gazu i dłużej zakręce, to odpali ale dalej muszę kontrolowaĆ gazem, i przegazowywaĆ żeby nie umarł smile.gif

Dziwne że na LPG IIgen. z awaryjnego odpalania zawsze pali normalnie, i jedzie bez dławienia, nieważne czy silnik ciepły czy zimny (oczywiście na zimnym obroty są wysokie ok 1200-1400r.p.m)

Co zrobiłem:

Kable, świece ok.gif

Rozmontowanie całego układu wtryskowego i złożenie spowrotem ok.gif

Krokowy rozebrany i zero brudu w środku ok.gif

Milion resetów (klemy na aku) ok.gif

Cewka podmieniona (stara i nowa dobra) ok.gif

Odłączenie gniazda z komputera i podłączenie ok.gif

Co tu wyczaiĆ z tego hmm.gif

Napisano

> Co tu wyczaiĆ z tego

Czujnik temperatury nie działa przez co komp nie otwiera - za pomocą krokowego - lekko przepustnicę. hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Czujnik temperatury nie działa przez co komp nie otwiera - za pomocą krokowego - lekko

> przepustnicę.

no właśnie rano zawsze jak położę lekko stope na gazie to przy włączeniu stacyjki czuje jak pedał chowa się kilka milimetrów. Ale jaki czujnik, ten co jest wkręcony w kolektor dolotowy?

Napisano

dokladnie ten co opisales odpowiada za pomiar temp. dla komputera grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> dokladnie ten co opisales odpowiada za pomiar temp. dla komputera

czy w chłodnicy jest taki sam czujnik (wody) czy są miedzy nimi różnice? Jeśli takie same to nieda się zamieniĆ bez spuszczenia płynu chłodniczego?

Napisano

Masz do wymiany czujnik temp. wody, ten co siedzi w kolektorze z niebieską końcówką, ja miałem to samo kupiłem nowy i jest oki cool.gif

A wymiana prosta - tylko na zimnym silniku, odkręcasz korek od wlewu płynu chłodniczego, ściskasz węża który wchodzi do bloku z termostatem, zakręcasz korek wykręcasz czujnik zakładasz nowy i już smile.gif

Napisano
  • Autor

> Masz do wymiany czujnik temp. wody, ten co siedzi w kolektorze z niebieską końcówką, ja miałem to

> samo kupiłem nowy i jest oki

Czujnik wody siedzi w kolektorze? confused.gif

> A wymiana prosta - tylko na zimnym silniku, odkręcasz korek od wlewu płynu chłodniczego, ściskasz

> węża który wchodzi do bloku z termostatem, zakręcasz korek wykręcasz czujnik zakładasz nowy i

> już

DośĆ tajemniczo to wygląda hmm.gif

Napisano

> Czujnik wody siedzi w kolektorze?

> DośĆ tajemniczo to wygląda

Tak, jest on tak z boku kolektora w kierunku rozdzielacza, właśnie tam wychodzi z głowicy kanał wodny i przy okazji jest miejsce na czujnik.

Napisano
  • Autor

> Tak, jest on tak z boku kolektora w kierunku rozdzielacza, właśnie tam wychodzi z głowicy kanał

> wodny i przy okazji jest miejsce na czujnik.

myślałem że czujnik wody mam wkręcony w chłodnicę hmm.gif

Napisano

masz 3 czujniki temperatury wody:

- w chłodnicy, odpowiada za włączenie wentylatora

- w bloku, odpowiada za wskazania na liczniku

- w kolektorze dolotowym, odpowiada za sygnał do komputera

Napisano
  • Autor

> masz 3 czujniki temperatury wody:

> - w chłodnicy, odpowiada za włączenie wentylatora

> - w bloku, odpowiada za wskazania na liczniku

> - w kolektorze dolotowym, odpowiada za sygnał do komputera

Wiec rozumiem że mam sobie ten czujnik wymieniĆ dokładnie?

285831073-Zdj%EAcie1150%5B800x600%5D.jpg

hmm... w kolektorze dolotowym przepływa woda? hmm.gifhmm.gifhmm.gifhmm.gifhmm.gifhmm.gifhmm.gifhmm.gif

Napisano

> Wiec rozumiem że mam sobie ten czujnik wymieniĆ dokładnie?

tak, ten czujnik, teoretycznie powinien on mieć niebieską oprawę

> hmm... w kolektorze dolotowym przepływa woda?

tak, ogrzewa ona kolektor aby paliwo lepiej odparowywało, oraz żeby w zimie nie zamarzło, przepustnica też jest podgrzewana tym sposobem.

Napisano

> tak, ten czujnik, teoretycznie powinien on mieć niebieską oprawę

> tak, ogrzewa ona kolektor aby paliwo lepiej odparowywało, oraz żeby w zimie nie zamarzło,

> przepustnica też jest podgrzewana tym sposobem.

Chyba nie całkiem przepustnica jest tak podgrzewana. Chyba że masz na mysli podgrzewanie powietrza , ale za to odpowiedzialny jest czujnik w rurze dolotowej powietrza który otwiera i zamyka dolot ciepłego powietrza znad kolektora wydechowego/dwururki. hmm.gif

Napisano

przepustnica jest ogrzewana, tak samo między nią a kolektorem dolotowym też jest podgrzewacz.

Napisano
  • Autor

> tak, ten czujnik, teoretycznie powinien on mieć niebieską oprawę

kupiłem dzisiaj nówkę za 29zł tylko że gościu dał mi pasującą do sieny, punto i 9Ćsety:) pasuje, tylko ma trochę grubszy i krótszy trzpień (czy jak to nawaĆ) i jest na klucz 22 a fabryczny był na 19 smile.gif od jutra testy robię

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.